Dick Advocaat

Dick Advocaat is een Nederlandse voetbaltrainer en is daarnaast regelmatig op televisie te bewonderen als analyticus. De Hagenaar heeft tevens een verleden als voetballer.

  • Advocaat heeft de bijnaam ‘De Kleine Generaal’
  • De Hagenaar was driemaal bondscoach van het Nederlands elftal
  • Als clubtrainer werd hij landskampioen in Nederland, Schotland en Rusland
  • Met Zenit Sint-Petersburg won Advocaat de UEFA Cup
  • Hij speelde in eigen land voor ADO Den Haag, Roda JC, VVV-Venlo, Sparta Rotterdam en FC Utrecht

Voetbalcarrière

Dirk Nicolaas (Dick) Advocaat werd op 27 september 1947 geboren in Den Haag. Hij studeerde in zijn geboortestad aan de MULO en voetbalde veelvuldig op straat. Zijn voetbalcarrière ging van start bij amateurclub HSV Celeritas, maar al in 1957 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van ADO Den Haag.

Doorbraak bij ADO

Op 21 mei 1967 debuteerde de negentienjarige Advocaat onder leiding van Ernst Happel (‘een grote meneer’) in de hoofdmacht van ADO Den Haag. Mede dankzij twee doelpunten van Henk Houwaart won de Haagse formatie met 3-0 van GVAV, de voorloper van FC Groningen. De verdedigende middenvelder speelde in het seizoen 1966-1967 twee wedstrijden voor de club uit de residentiestad.

Na een tijdelijk verblijf bij het Amerikaanse San Francisco Golden Gate Gales (zeven wedstrijden, één doelpunt) brak Advocaat definitief door bij ADO Den Haag. De middenvelder bleef tot 1973 actief voor de club, dat inmiddels de naam FC Den Haag droeg.

Limburgse jaren

Advocaat verliet Den Haag in 1973 voor een avontuur in de provincie Limburg. Hij streek neer bij Roda JC. Met de Koempels schreef de middenvelder in 1976 geschiedenis door voor het eerst in de clubgeschiedenis door te dringen tot de finale van de KNVB Beker. Roda verweerde zich kranig in De Kuip, maar ging na verlenging alsnog door de knieën door toedoen van PSV: 0-1. De Eindhovenaren wonnen dat seizoen ook de landstitel en daardoor kwalificeerde de verliezend finalist zich voor de Europacup II.

Roda JC was in 1976 voor het eerst actief in Europa. Met Advocaat als aanvoerder verloor de formatie in Kerkrade in de slotminuten met 2-1 van Anderlecht, dat in de returnwedstrijd opnieuw een achterstand wist om te zetten in een late overwinning (2-3). Roda tankte desalniettemin vertrouwen voor het restant van het Eredivisie-seizoen en dat resulteerde in een fraaie vijfde plaats op de ranglijst. Advocaat was toen al vertrokken naar provinciegenoot VVV-Venlo.

In november 1976 was Advocaat al neergestreken bij VVV, na in onmin te zijn geraakt met trainer Bert Jacobs. De dertigjarige Hagenaar bleek een schot in de roos voor de Venlonaren. De extern gefinancierde middenvelder was mede verantwoordelijk voor het realiseren van lijfsbehoud. “Advocaat was een dure noodgreep, maar wel één die effect sorteerde. Een voetballer als hij ontbeerden we. Zijn driftige optreden, zijn brutaliteit ook: het werkte aanstekelijk”, zo verklaarde Ger van Rosmalen.

Advocaat vertrok in de slotfase van het seizoen 1978-1979 bij VVV-Venlo. De middenvelder koos na 74 wedstrijden voor een transfer naar het Amerikaanse Chicago Sting. Een mooi avontuur voor de Hagenaar, maar zonder zijn kwaliteiten degradeerde de formatie uit Venlo wel uit de Eredivisie.

De laatste jaren als prof

Voor de club uit Chicago werkte Advocaat meer dan tachtig wedstrijden af. In 1980 keerde hij permanent terug naar Nederland, waar hij tussendoor nogmaals het shirt droeg van zijn jeugdliefde FC Den Haag. De middenvelder speelde twee seizoenen voor Sparta Rotterdam om via het Belgische Berchem Sport neer te strijken bij FC Utrecht. In de Domstad speelde Advocaat de laatste twee seizoenen uit zijn professionele voetbalcarrière.

PeriodeClub
1966-1973ADO/FC Den Haag
1967San Francisco Golden Gate Gales
1973-1976Roda JC
1976-1979VVV-Venlo
1979-1980Chicago Sting
1980FC Den Haag
1980-1982Sparta Rotterdam
1982Berchem Sport
1982-1984FC Utrecht
1984-1985Duindorp SV

Trainerscarrière

Advocaat sloot zijn voetbalcarrière af bij amateurvereniging Duindorp SV. Op dat moment was er al sprake van een nieuwe carrière. Al in 1981 werd de Hagenaar aangesteld als trainer van de amateurs van DSVP uit Pijnacker. Eigenlijk had men zijn oudere broer Jaap op het oog voor deze klus, maar hij had toen al getekend bij Duindorp. Het alternatief pakte echter ook voortreffelijk uit. Advocaat bleef maar liefst 67 wedstrijden ongeslagen met DSVP, dat meermaals promoveerde onder zijn leiding.

Eerste KNVB-klus

Advocaat werd in 1984 toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. Bondscoach Rinus Michels deed een beroep op de Hagenaar, die in 1987 besloot om op eigen benen te gaan staan als trainer in het betaald voetbal. Zonder zijn kunde werd Oranje in 1988 Europees kampioen met spelers als Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Ruud Gullit en natuurlijk Marco van Basten. Advocaat leidde in mei 1987 ook eenmalig het Nederlandse vrouwenteam, dat tegen Oostenrijk bleef steken op een 0-0 gelijkspel.

Rinus Michels en Dick Advocaat met de EK-bokaal van 1988 (Pro Shots)

Eerste stappen als hoofdtrainer

Advocaat werd in 1987 aangesteld als hoofdtrainer van HFC Haarlem. In de onderhandelingen eiste hij onder meer een BMW van voorzitter Henk Hut, die uiteindelijk een tweedehands exemplaar liet voorrijden. Advocaat haalde in zijn Haarlem-tijd een bijzonder trucje uit. Tijdens de rust van thuiswedstrijden verbleef hij enige tijd op het toilet, dat grensde aan de kleedkamer van de tegenstander. Hij kon de instructies van zijn collega-trainer aanhoren en kon daar zijn strijdplan op aanpassen.

Onder leiding van Advocaat bleef HFC Haarlem twee seizoenen op rij in de Eredivisie. In 1989 besloot hij de club te verruilen voor SVV uit Schiedam, dat in de persoon van John van Dijk een lucratief voorstel deed. Advocaat leidde de club in 1990 naar de Eredivisie, maar werd in 1991 na de fusie met Dordrecht’90 voor het eerst in zijn trainerscarrière ontslagen.

Voor het eerst bondscoach

Advocaat keerde in 1990 terug als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. Als rechterhand van Michels mocht hij voor het eerst getuige zijn van een eindronde, maar in 1992 kwamen de oranjehemden niet verder dan de halve finale van het EK door een fatale strafschoppenserie tegen Denemarken. Johan Cruijff werd na dit toernooi naar voren geschoven als nieuwe bondscoach, maar de KNVB-leiding en de legendarische nummer 14 konden het niet eens worden over de voorwaarden. Advocaat sprong vervolgens dankbaar in het ontstane gat.

Onder leiding van Advocaat kwalificeerde het Nederlands elftal zich voor het WK van 1994. In aanloop naar de eindronde in de Verenigde Staten ontstond er ophef door sterspeler Gullit, die uit onvrede over de speelwijze besloot om de selectie te verlaten. In de daaropvolgende weken bleef het onrustig binnen het Oranje-kamp. Nederland bereikte nog wel de kwartfinale van het wereldkampioenschap en poetste hierin een 0-2 achterstand weg, maar Brazilië bleek vervolgens alsnog te sterk (2-3).

Trainer van PSV

Advocaat streek eind 1994 voor het eerst in zijn leven neer bij een Nederlandse topclub. Hij werd hoofdtrainer van PSV, waar hij een succesvolle periode beleefde door een landstitels, een KNVB Beker en twee Nederlandse Supercups (de huidige Johan Cruijff Schaal) binnen te slepen. Onder leiding van de Hagenaar werd in 1996 eveneens de kwartfinale van de UEFA Cup bereikt, maar de Spaanse topclub FC Barcelona bleek over twee wedstrijden te sterk. Na een 2-2 gelijkspel in Camp Nou verloor PSV de return in Eindhoven met 2-3.

De komst van Advocaat leverde een bijzondere constructie op. Toenmalig voorzitter Willem ‘Bill’ Maeyer verklaarde jaren later in het Eindhovens Dagblad dat hij een hereniging met Guus Hiddink afwees. “Na welgeteld één keer bellen met Jos Staatsen, toen nog voorzitter van het KNVB-sectiebestuur, was het allemaal pijlsnel geregeld met Dick. Guus zou een goede nieuwe bondscoach zijn en ik wilde dat Dick naar Eindhoven zou komen”, aldus Maeyer. “Tegenwoordig doen we daar allemaal heel ingewikkeld over, maar toen was het dus in een vloek en een zucht geregeld. Guus werd de nieuwe bondscoach en Dick kwam naar PSV.”

Succes met Rangers

Na het prijsloze seizoen 1997-1998 vertrok Advocaat bij PSV. De voetbaltrainer stapte over naar Glasgow Rangers, dat in zijn debuutseizoen meteen de Schotse triple pakte (landstitel en beide bekertoernooien). In 2000 prolongeerden The Gers twee van de drie prijzen door zowel de Scottish Premiership als de Schotse FA Cup als naar Ibrox Park te halen. “Advocaat wordt heel erg gerespecteerd in Schotland”, onthulde toenmalig Rangers-spits Michael Mols in het Algemeen Dagblad. “Hij heeft daar iets neergezet met het voetbal dat wij toentertijd speelden. Soms hoor je van de supporters dat dat het beste voetbal ooit was.”

Glasgow Rangers kon het succesverhaal van 1999 en 2000 niet doortrekken. In de seizoenen 2000-2001 en 2001-2002 behaalde zijn team weliswaar meer dan tachtig punten, maar in beide gevallen bleek aartsrivaal Celtic een maatje te groot in de titelstrijd. Ook in de bekertoernooien van Schotland bleef nieuw succes uit. Advocaat stopte in de zomer van 2002 als manager van Rangers. Aanvankelijk bleef hij wel behouden als technisch directeur, maar na een half jaar nam hij permanent afscheid.

Opnieuw bondscoach

Het Nederlands elftal greep onder Louis van Gaal naast een ticket voor het WK van 2002. De KNVB moest na dit debacle op zoek naar een nieuwe bondscoach en koos opnieuw voor Advocaat, die Willem van Hanegem als assistent aan zijn zijde kreeg. In de EK-kwalificatiefase won Nederland zes van de acht wedstrijden, maar tegen Tsjechië werd slechts één punt behaald en daardoor liep zijn team de groepswinst mis. In de play-offs repareerde Oranje een 1-0 nederlaag in Schotland door dankzij een ontkende Wesley Sneijder met 6-0 te winnen in de return.

Tijdens de EK-loting werd Nederland gekoppeld aan Duitsland, Tsjechië en Letland. Het toernooi werd afgetrapt met een 1-1 gelijkspel tegen het buurland, maar in de daaropvolgende groepswedstrijd ontstond één van de meest besproken beslissingen in zijn carrière. Tegen Tsjechië (2-3 nederlaag na een 2-0 voorsprong) haalde Advocaat uitblinker Arjen Robben naar de kant met Paul Bosvelt als diens vervanger. Het Nederlandse volk keerde zich tegen de bondscoach, waar Van Hanegem er met de historische woorden ‘dan sla ik hem neer’ een schepje bovenop deed tijdens een persmoment.

Nederland overleefde de groepsfase dankzij een 3-0 overwinning op Letland. In de kwartfinale rekende men vervolgens af met Zweden (na strafschoppen), maar de halve finale bleek het eindstation door een 2-1 nederlaag tegen Portugal. Advocaat besloot na de EK-uitschakeling op te stappen als bondscoach. “Mede door Willem is het zo fout gelopen”, verklaarde de Hagenaar in 2010 in het sportmagazine Helden. De goede relatie tussen Advocaat en Van Hanegem raakte bekoeld.

Borussia Mönchengladbach

Advocaat zat na de EK-uitschakeling een klein half jaar zonder werk. In november 2004 keerde hij terug als trainer van Borussia Mönchengladbach, dat in die fase niet lekker draaide in de Duitse Bundesliga. Na achttien officiële wedstrijden (vier overwinningen) stapte hij zelf op omwille van ‘het welzijn van de club’. Gladbach sloot het seizoen uiteindelijk af als vijftiende en bleef daarmee in de hoogste divisie actief.

Bondscoach buiten Europa

Na zijn vertrek bij Borussia Mönchengladbach werd Advocaat achtereenvolgens bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten (één wedstrijd) en Zuid-Korea (achttien wedstrijden). De Zuid-Koreaanse voetbalbond hoopte op een effect à la Guus Hiddink, maar de vierde plaats van 2002 kon geenszins worden geëvenaard op het WK van 2006. In een groep met Frankrijk, Zwitserland en Togo behaalde het Aziatische team ‘slechts’ vier punten.

Grote successen met Zenit

Advocaat keerde in 2006 terug naar Europa om trainer te worden van Zenit Sint-Petersburg. Na een aantal moeilijke jaren revancheerde de Hagenaar zich door de Russische titel van 2007 binnen te slepen. In het daaropvolgende seizoen maakte zijn team indruk door clubs als Villarreal, Olympique Marseille, Bayer Leverkusen en Bayern München te verslaan in de UEFA Cup. In de finale rekende Zenit uitgerekend af met zijn oude werkgever Glasgow Rangers: 2-0. Als beloning werd Advocaat in mei 2008 benoemd tot ereburger van Sint-Petersburg.

Advocaat mocht na de historische triomf van Zenit Sint-Petersburg evenens op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin. Zijn werkgever won in augustus 2008 ook de Europese Supercup door Champions League-winnaar Manchester United te verslaan (2-1). Advocaat werd bijna een jaar later echter ontslagen door Zenit, nadat hij al ‘ja’ had gezegd tegen het bondscoachschap van België.

Bondscoach van België en Rusland

Advocaat werd in september 2009 officieel gepresenteerd als bondscoach van België. De Rode Duivels trapten onder zijn leiding af met een 2-0 overwinning op Turkije, maar een lang dienstverband bleef uit. Na wedstrijden tegen Estland (2-0 nederlaag), Hongarije (3-0 overwinning), Qatar (2-0 zege) en Kroatië (0-1 nederlaag) besloot hij zijn contract af te kopen om dezelfde functie te bekleden in Rusland. Aan Voetbal International liet Advocaat later weten: “Dat ze in België boos op me waren, snapte ik wel. Ik was er kort bondscoach en ze waren heel tevreden. In de structuur rond die nationale ploeg heb ik veel veranderd, alles professioneler ingericht. Maar toen kwam dat ongelooflijke bod uit Rusland. Ik koos voor het geld, omdat ik vond dat ik het niet kon maken dat te laten lopen.”

Advocaat begon pas in de zomer van 2010 als bondscoach van Rusland. Hij leidde het nationale team naar het EK van 2012, maar een 4-1 overwinning op Tsjechië en een 1-1 gelijkspel tegen Polen volstonden niet voor het bereiken van de kwartfinale. Rusland werd in de groepsfase uitgeschakeld door een 0-1 nederlaag tegen Griekenland en dat betekende het einde van de samenwerking met de Russische voetbalbond.

Terugkeer bij PSV

Advocaat keerde in de zomer van 2012 terug naar Eindhoven, waar hij net als in de jaren negentig hoofdtrainer van PSV werd. Ten koste van landskampioen Ajax (4-2) voegde hij meteen een nieuwe trofee toe aan zijn prijzenkast: de Johan Cruijff Schaal. Het bleek niet het begin van een succesvolle periode. PSV moest de landstitel aan Ajax laten, waar het team de bekerfinale verloor van AZ (1-2). In de Europa League sneuvelden zijn manschappen zelfs al in de groepsfase.

Twee keer trainer van AZ

Voorafgaand aan zijn tweede PSV-periode was Advocaat al even neergestreken bij AZ. In december 2009 volgde hij Ronald Koeman op als trainer van AZ. De Belgische voetbalbond, waar hij op dat moment nog in dienst was, stemde in met deze dubbelfunctie. Advocaat kreeg de opdracht om de Alkmaarders aan een Europees ticket te helpen en daar slaagde hij in middels een vijfde plaats in de Eredivisie. Hij werd opgevolgd door Gertjan Verbeek, die zijn voorganger klopte in de bekerfinale van 2013.

Verbeek werd ondanks de bekerwinst in oktober 2013 ontslagen als trainer van AZ. De Alkmaarse club besloot Advocaat terug te vragen om het stokje over te nemen. AZ draaide een moeizaam seizoen door in de Eredivisie als achtste te eindigen, maar in de Europa League werd zijn team pas in de kwartfinale gestuit. Advocaat was bereidwillig om aan te blijven, mits de clubleiding aan een aantal voorwaarden wilde voldoen. Deze eisen konden niet worden ingewilligd door AZ.

Bondscoach van Servië

Als trainer van PSV en AZ liet Advocaat al weten aan zijn laatste kunstje bezig te zijn. Toch besloot hij in de zomer van 2014 om in te gaan op een aanbod van Servië om bondscoach te worden. Na gelijke spelen tegen Frankrijk en Armenië ging het helemaal mis in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië. Er ontstond grote ophef toen Servische spelers hardhandig probeerden om een binnengevlogen vlag te verwijderen, wat leidde tot een reglementaire 0-3 nederlaag. Na een daaropvolgende thuisnederlaag tegen Denemarken (1-3) diende Advocaat zijn ontslag in.

Opgestapt bij Sunderland

In maart 2015 werd Advocaat aangesteld als interim-manager van Sunderland AFC. Mede dankzij een 1-0 overwinning op aartsrivaal Newcastle United hield hij The Black Cats in de Premier League. Hij liet zich overtuigen om de club in de zomer van 2015 trouw te blijven, maar na een desastreuze competitiestart (drie remises en vijf nederlagen) besloot de oefenmeester om zijn contract in te leveren.

Met een omweg terug bij Oranje

Advocaat fungeerde in 2016 als adviseur van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst en ADO Den Haag. Tevens accepteerde hij een aanbod om bondscoach Danny Blind te assisteren bij het Nederlands elftal, maar in plaats daarvan accepteerde hij een aanbod van de Turkse topclub Fenerbahçe. De Hagenaar leidde het team uit Istanbul 55 officiële wedstrijden. Een prijs leverde het dienstverband niet op.

In mei 2017 keerde Advocaat alsnog terug bij het Nederlands elftal. Niet in de rol van assistent-bondscoach, maar in plaats van de ontslagen Blind. Uitgezonderd een 4-0 nederlaag bij Frankrijk won Oranje alle wedstrijden onder zijn leiding in de WK-kwalificatiefase. Een grote overwinning op Zweden had volstaan voor plaatsing voor de play-offs, maar na negentig minuten gaf het scorebord ‘slechts’ 2-0 aan en daardoor ging er een streep door WK-deelname. Wel bleef Advocaat tot 2022 de Nederlandse bondscoach met de meeste overwinningen (37).

Degradatie met Sparta

Sparta Rotterdam verraste in december 2017 met Advocaat als nieuwe trainer. De opvolger van Alex Pastoor kreeg de opdracht om De Kasteelheren in de Eredivisie te houden. De oud-bondscoach betitelde de opdracht als ‘heel zwaar’ en dat bleek ook wel. Sparta wist directe degradatie te ontlopen, maar was alsnog genoodzaakt om de gevreesde play-offs in te gaan. In mei 2018 degradeerde zijn team na een thuisnederlaag tegen FC Emmen (1-3), dat juist voor het eerst in de geschiedenis promoveerde.

Europees voetbal met FC Utrecht

De degradatie met Sparta was een smet op zijn trainerscarrière, maar had geen grote gevolgen voor zijn reputatie. In september 2018 keerde Advocaat alweer terug als hoofdtrainer in de Eredivisie. Hij werd aangesteld door FC Utrecht. De Hagenaar leidde de Domstedelingen naar de zesde plaats op de ranglijst. In de play-offs om Europees voetbal rekenden zijn manschappen vervolgens af meet Heracles Almelo en Vitesse, waardoor Utrecht zich kwalificeerde voor de tweede voorronde van de Europa League. Zonder Advocaat werd men meteen uitgeschakeld door HSK Zrinjski Mostar.

Met toenmalig Feyenoord-aanvaller Steven Berghuis (Pro Shots)

Tranen na Feyenoord-afscheid

Advocaat kondigde na het behaalde Europese ticket bij FC Utrecht voor de zoveelste keer zijn pensioen aan, maar de lokroep uit de voetbalwereld bleek in het daaropvolgende seizoen toch weer onweerstaanbaar. Eind oktober 2019 volgde hij Jaap Stam op als hoofdtrainer van Feyenoord. De Kleine Generaal, zoals zijn bijnaam luidt, bouwde meer zekerheid in bij de Rotterdamse club en dat pakte uitstekend uit. Onder zijn leiding bleef Feyenoord lange tijd ongeslagen en zijn team leek een gooi te gaan doen naar een hoge klassering, maar de uitbraak van de coronapandemie gooide roet in het eten.

Het seizoen 2019-2020 werd voortijdig afgebroken. De bekerfinale van 2020 tegen zijn oude club FC Utrecht werd niet gespeeld, waardoor Advocaat een potentiële trofee zag verdampen. De Feyenoord-leiding besloot zijn contract met één seizoen te verlengen. Enkele maanden later werd in Arne Slot al wel een vervanger gestrikt. Pas in december 2020 verloor Feyenoord voor het eerst onder zijn leiding (1-0 bij Vitesse). Een moeilijke fase volgde, maar uiteindelijk behaalde hij via de play-offs toch nog Europees voetbal. Na de gewonnen play-offwedstrijd tegen Utrecht liep Advocaat zichtbaar geëmotioneerd naar binnen.

Zes wedstrijden bondscoach van Irak

Onder zijn opvolger Slot behaalde play-offwinnaar Feyenoord in 2022 de finale van de Conference League. Ten tijde van de 1-0 nederlaag bij AS Roma had de Hagenaar alweer een nieuw avontuur achter de rug. In juli 2021 was hij aangesteld als bondscoach van Irak. Het bleek geen gelukkig huwelijk. Na zes WK-kwalificatiewedstrijden (vier keer gelijk, twee nederlagen) werd de samenwerking in november 2021 alweer beëindigd.

Eindelijk trainer van ADO

Advocaat is onlosmakelijk verbonden aan Den Haag. In zijn lange trainerscarrière kwam het lange tijd nooit tot een samenwerking met ADO Den Haag, maar in november 2022 besloot hij dan toch in te stappen na het ontslag van Dirk Kuijt. Met een 4-1 nederlaag bij Almere City FC begon het avontuur in zijn geboortestad dramatisch. Gaandeweg presteerde Advocaat beter: van de in totaliteit 25 wedstrijden won ADO er elf, waar acht keer een gelijkspel werd genoteerd. Deelname aan de play-offs om promotie/degradatie zat er echter niet meer in.

(Pro Shots)

Advocaat kondigde na het seizoen 2022-2023 wederom zijn afscheid aan. Hij liet in de daaropvolgende maanden bij Veronica Offside, waar hij regelmatig aanschuift als voetbalanalist, weten tóch open te staan voor een mooi avontuur. Dat leidde half januari 2024 tot een aanstelling als bondscoach van Curaçao.

PeriodeTeamFunctie
1981-1984DSVPHoofdtrainer
1984-1987NederlandAssistent-bondscoach
1987Nederland (vrouwen)Bondscoach
1987-1989HFC HaarlemHoofdtrainer
1989-1991SVV/Dordrecht’90Hoofdtrainer
1991-1992NederlandAssistent-bondscoach
1992-1994NederlandBondscoach
1994-1998PSVHoofdtrainer
1998-2002Glasgow RangersHoofdtrainer
2002-2004NederlandBondscoach
2004-2005Borussia MönchengladbachHoofdtrainer
2005Verenigde Arabische EmiratenBondscoach
2005-2006Zuid-KoreaBondscoach
2006-2009Zenit Sint-PetersburgHoofdtrainer
2009BelgiëBondscoach
2009-2010AZHoofdtrainer
2010-2012RuslandBondscoach
2012-2013PSVHoofdtrainer
2013-2014AZHoofdtrainer
2014ServiëBondscoach
2015SunderlandHoofdtrainer
2016NederlandAssistent-bondscoach
2016-2017FenerbahçeHoofdtrainer
2017NederlandBondscoach
2018Sparta RotterdamHoofdtrainer
2018-2019FC UtrechtHoofdtrainer
2019-2021FeyenoordHoofdtrainer
2021IrakBondscoach
2022-2023ADO Den HaagHoofdtrainer
2024-hedenCuraçaoBondscoach

Laatste update: 15 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie