Villarreal

Villarreal

Prijzenkast

1x Tercera División

1x Europa League

Het laatste nieuws over Villarreal

Villarreal CF is een Spaanse voetbalclub uit Vila-real. Thuiswedstrijden van El Submarino Amarillo worden afgewerkt in het Estadio de la Cerámica, dat in de volksmond beter bekend staat als El Madrigal.

  • Villarreal werd in 1923 opgericht
  • Het Estadio de la Cerámica is de thuishaven van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘El Submarino Amarillo’
  • In 2021 won Villarreal de Europa League
  • Valencia is de aartsrivaal

Europa League-winnaar van 2021

Villarreal CF werd op 10 maart 1923 opgericht als Club Deportivo Villarreal. Het idee was om alle sporten te promoten, met de nadruk op het voetbal. De voetbalclub betaalde een maandelijkse huur van zestig pesetas om het lokale stadion te mogen gebruiken en hanteerde goed betaalbare ticketprijzen voor de fans. Vrouwen kregen zelfs gratis toegang tot Estadio El Madrigal. Op 21 oktober werkte Villarreal de eerste wedstrijd uit de clubgeschiedenis af tegen streekgenoot CD Castellón.

Aan het einde van de jaren twintig nam Villarreal voor het eerst deel aan de regionale voetbalcompetities. In het seizoen 1934-1935 kreeg de club kans om te promoveren naar het tweede niveau van Spanje, maar verloor de cruciale wedstrijd tegen Cartagena CF. Het daaropvolgende seizoen wist Villarreal het kampioenschap in de hoogste divisie van de regio binnen te slepen. In 1936 brak echter de Spaanse Burgeroorlog uit, waardoor er jarenlang niet werd gevoetbald in het land. Villarreal keerde vervolgens terug in de tweede divisie van de regio.

Geen hoogvlieger in Spanje

Villarreal verdween in de jaren veertig zelfs tijdelijk. In 1942 werd een nieuwe voetbalclub opgericht onder de naam CA Foghetecaz, een acroniem voor de oprichters (Font, Gil, Herrero, Teuler, Catalá en Zaragoza). De club sloot zich in augustus 1947 aan bij de voetbalbond van Valencia. In de jaren vijftig voerde het bestuur een tweetal naamswijzigingen door. Aanvankelijk koos men voor CAF Villarreal, maar vanaf juni 1954 werd de hedendaagse naam ingevoerd: Villarreal CF.

Dankzij een regionaal kampioenschap promoveerde Villarreal in 1956 naar de Tercera División, het derde niveau van Spanje. Tussen de jaren zestig en zeventig switchte de club meermaals van divisie. In 1970 wist El Submarino Amarillo voor het eerst door te dringen tot de Segunda División, maar kon degradatie in het tweede seizoen niet voorkomen. Villarreal maakte vervolgens een flinke val door af te dalen naar het regionale voetbal. Tot in de jaren negentig speelde de club een rol in de marge, waaronder een degradatie naar de Tercera División in 1990.

Opmars naar LaLiga

Villarreal liet zich niet van de wijs brengen door deze terugslag. Als nummer twee van de Tercera División promoveerde de club al na één seizoen naar de Segunda División B, waarin men eveneens als tweede eindigde. De tweede opeenvolgende promotie bezorgde het team uit Vila-Real een plek in de Segunda División A. In eerste instantie stond dit verblijf vooral in het teken van lijfsbehoud. Tussen 1993 en 1997 eindigde Villarreal niet hoger dan de tiende plaats op de ranglijst.

In het seizoen 1997-1998 zorgde Villarreal voor de ommekeer. Als nummer vier van de Segunda División A wist de club deelname aan de play-offs af te dwingen. Na een 0-0 gelijkspel in de heenwedstrijd eindigde de return tegen Compostela in 1-1. Op basis van het geproduceerde uitdoelpunt mocht Villarreal voor het eerst in de geschiedenis deelnemen aan LaLiga. In de openingswedstrijd mocht de club het meteen opnemen tegen één van de grootste clubs van Spanje: Real Madrid. De Koninklijke bleek met duidelijke cijfers te sterk: 1-4.

Villarreal wist in speelronde vier de eerste LaLiga-zege van het seizoen binnen te slepen. Salamanca ging met duidelijke cijfers over de knie in El Madrigal: 5-0. De nieuwkomer verraste in 1998 zowel Atlético Madrid (2-1) als FC Barcelona (1-3), maar in de tweede helft van het seizoen kwam de klad in de prestaties. Met slechts twee overwinningen in 1999 eindigde Villarreal onderaan in LaLiga, waardoor het avontuur beperkt bleef tot één schamel seizoen.

Subtopper in Spanje

De terugkeer in de Segunda División A bleek van korte duur. In het seizoen 1999-2000 wist de club opnieuw promotie naar LaLiga af te dwingen na een derde plaats op de ranglijst. Logischerwijs maakte de nieuwkomer zich op voor een nieuwe degradatiestrijd, maar niets bleek minder waar. Villarreal verraste vriend en vijand door als zevende te eindigen. De daaropvolgende seizoenen verliepen stroever, hoewel degradatie uitbleef door tweemaal op rij als vijftiende te eindigen.

Tussen 2004 en 2011 maakte Villarreal een uitstekende ontwikkeling door. Met blikvangers als Juan Román Riquelme en Diego Forlan groeide de club zowaar uit tot een subtopper in LaLiga. Het team draaide in de seizoenen 2004-2005 en 2007-2008 zelfs mee in de bovenste regionen door respectievelijk als derde en tweede te eindigen. Villarreal sloot het laatstgenoemde seizoen af met acht punten achterstand op landskampioen Real Madrid, maar met tien punten voorsprong op nummer drie FC Barcelona.

Wederopstanding na degradatie

In 2011 eindigde Villarreal als vierde in de Spaanse competitie. De club groeide uit tot een vertrouwde naam in het Europese clubvoetbal, maar in het seizoen 2011-2012 ging het plotseling bergafwaarts. Op 13 mei 2012 degradeerde het team uit LaLiga na een nederlaag tegen Atlético Madrid. In de nasleep van deze sportieve deceptie vertrokken belangrijke spelers als Borja Valero, Diego López en Giuseppe Rossi. De selectie van Villarreal raakte daardoor veel kwaliteit kwijt, maar wist in één seizoen een terugkeer af te dwingen als nummer twee van de Segunda División A.

Na de promotie van 2013 eindigde Villarreal vrijwel ieder seizoen tussen plek vijf en zeven. Alleen in het seizoen 2018-2019 zakte de club af naar de veertiende plaats, maar in het daaropvolgende jaargang draaide men alweer mee in de subtop van Spanje. Dit leidde in 2021 zelfs tot de grootste prestatie uit de clubgeschiedenis: het winnen van de Europa League.

Arnaut Danjuma (Villarreal)
Arnaut Danjuma viert een treffer van Villarreal (Pro Shots)

Rivaliteit

Valencia is uitgegroeid tot de belangrijkste rivaal van Villarreal. In de Valencia-streek zijn dit de twee meest succesvolle clubs, waardoor onderlinge wedstrijden extra beladen zijn. Deze wedstrijden staan bekend als de Derbi de la Comunitat. Villarreal onderhoudt eveneens een langdurige rivaliteit met CD Castellón.


Europees voetbal

Villarreal debuteerde in 2002 op het Europese podium dankzij deelname aan de Intertoto Cup. Ten koste van clubs als Torino en Troyes wist de Spaanse club meteen door te dringen tot de finaleronde, maar competitiegenoot Málaga bleek over twee duels te sterk. Een jaar later won Villarreal het mini-toernooi wel door sc Heerenveen in de finale de baas te blijven (1-2 uit, 0-0 thuis). El Submarino Amarillo schakelde in het UEFA Cup-toernooi vervolgens clubs als Galatasaray, AS Roma en Celtic uit, maar werd in de halve finale gedwarsboomd door aartsrivaal Valencia.

In het seizoen 2004-2005 mocht Villarreal zich opnieuw meten op UEFA Cup-niveau. Ditmaal eindigde het avontuur in de kwartfinale door toedoen van AZ (1-2 thuis, 1-1 uit). Het daaropvolgende seizoen wist de Spaanse formatie ten koste van Everton door te dringen tot de groepsfase van de Champions League. Villarreal kroonde zich meteen tot groepswinnaar door overeind te blijven tegen Manchester United, Benfica en Lille OSC. Ook in de knock-outfase liet men zich gelden door Glasgow Rangers en Internazionale te elimineren, maar Arsenal stond een finaleplaats in de weg.

Villarreal groeide uit tot een vertrouwde naam in het Europese clubvoetbal. De Spaanse subtopper bereikte meermaals de halve finale van de Europa League, maar zowel in 2010-2011 (door FC Porto) en 2015-2016 (Liverpool) bleek dat ook het eindstation voor de club. In de Champions League bleef de kwartfinale in die jaren het hoogst haalbare voor de formatie uit Vila-Real.

Europa League-winnaar

In het seizoen 2020-2021 wist Villarreal voor het eerst in de clubgeschiedenis de halve finale van een Europees clubtoernooi te overleven. Arsenal was hiervan het slachtoffer, waardoor de club in de finaleronde mocht aantreden tegen een andere Premier League-club: Manchester United. Na een 1-1 gelijkspel over 120 minuten moest er een strafschoppenserie aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Villarreal en United bleven lang foutloos, totdat doelman David de Gea namens de Engelsen faalde (11-10).

Manchester United en Villarreal troffen elkaar opnieuw in het seizoen 2021-2022. De Premier League-formatie bleef de Spanjaarden voor in de groepsfase, maar als nummer twee mocht men alsnog door naar de knock-outfase. Daarin zorgde de club uit LaLiga voor een stunt door zowel Juventus als Bayern München naar huis te sturen. Villarreal wist een 2-0 nederlaag op Anfield goed te maken, maar uiteindelijk trok Liverpool alsnog aan het langste eind in de return: 2-3. Een Champions League-finale ontbreekt daardoor op de erelijst.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Villarreal gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Arnaut Danjuma2021-heden
Jonathan de Guzman2011-2014
Jan Kromkamp2005

Het stadion

Villarreal speelt al sinds de oprichting in het Estadio de la Cerámica, dat vooral naamsbekendheid kreeg als Estadio El Madrigal. De thuishaven van de Spaanse club biedt plaats aan 23.008 toeschouwers. De stad Vila-Real telt maar zo’n vijftigduizend inwoners, waardoor bijna de helft van de lokale bevolking een plaats kan bemachtigen.

Het stadion is meermaals gerenoveerd om aan de moderne eisen te blijven voldoen. Eén van die renovaties vond in 2005 plaats vanwege de kwalificatie voor de Champions League.


Veelgestelde vragen over Villarreal

Wanneer is Villarreal opgericht?

Op 10 maart 1923

Wat is het adres van het Estadio de la Cerámica?

Estadio de la Cerámica
Carrer Blasco Ibáñez, 2, 12540 Vila-real, Castelló
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio de la Cerámica?

23.008 plaatsen

Wat is de website van Villarreal?

Klik hier om Villarreal online te bezoeken

Waar kan ik Villarreal vinden op sociale media?

Villarreal is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 29 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie