Villarreal

Villarreal

Prijzenkast

1x Tercera División

1x Europa League

Het laatste nieuws over Villarreal

Villarreal is een Primera División-club uit een gelijknamige Spaanse stad, gelegen in de regio Valencia. De club speelt haar thuiswedstrijden in het ruim 23.000 plaatsen tellende Estadio de la Cerámica, dat in de volksmond nog altijd beter bekend is als El Madrigal.

  • Villarreal werd in 1923 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Estadio de la Cerámica (El Madrigal)
  • De bijnaam van de club luidt ‘El Submarino Amarillo’
  • In 2021 won Villarreal de Europa League
  • Valencia is de aartsrivaal

Europa League-winnaar van 2021

Villarreal werd op 10 maart 1923 opgericht. In de twintigste eeuw was de club geenszins een hoogvlieger in het Spaanse voetbal. Villarreal speelde een groot aantal seizoenen in de Tercera División of zelfs in regionale divisies, al mocht het in de jaren zeventig al twee seizoenen proeven aan de hogere regionen (in de Segunda División). In 1993 keerde El Submarino Amarillo terug op het tweede niveau van Spanje.

Villarreal beleefde in 1998 een primeur door te promoveren naar de Primera División. Met een zevende plaats maakte de club meteen een uitstekende indruk. Villarreal moest in de daaropvolgende seizoenen vooral knokken om lijfsbehoud, maar keerde daarna terug in het linkerrijtje van de Spaanse competitie. In 2008 werd de vooralsnog beste prestatie uit de clubgeschiedenis neergezet: op acht punten achterstand van kampioen Real Madrid eindigde het team van toenmalig trainer Manuel Pellegrini als tweede.

Villarreal eindigde in 2011 als vierde in de Primera División. Het was voor veel Spaanse voetbalfans dan ook een grote schok dat de club in 2012 degradeerde, maar dat bleek slechts een negatieve uitschieter. Villarreal slaagde er binnen een seizoen in om terug te keren op het hoogste niveau en eindigde sindsdien bijna altijd in de topzeven van de Primera División.


Europees voetbal

In 2002 debuteerde Villarreal op het Europese podium door deel te nemen aan de Intertoto Cup. Een UEFA Cup-ticket werd de club afgenomen door competitiegenoot Málaga, maar een jaar later lukte het wel om dit toernooi tot een goed einde te brengen door sc Heerenveen in de finale te kloppen (1-2 en 0-0). Villarreal maakte vervolgens veel indruk door helemaal door te stoten tot de halve finales van de UEFA Cup met uitgerekend aartsrivaal Valencia als beul (0-0 en 0-1).

Villarreal heeft inmiddels twee keer in de halve finales van de Champions League gestaan. In 2006 moest de club over twee wedstrijden met 0-1 buigen voor Arsenal, waar in 2022 Liverpool een maatje te groot bleek. Villarreal dacht in 2022 nog wel aan een superstunt door een 2-0 nederlaag op Anfield weg te poetsen in de returnwedstrijd, maar in de tweede helft sloeg Liverpool keihard toe door driemaal te scoren in slechts twaalf minuten tijd (2-3).

In 2021 schreef Villarreal geschiedenis door de Europa League te winnen. Na een bloedstollende strafschoppenserie werd Manchester United verslagen.


Arnaut Danjuma (Pro Shots)

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 telde de selectie van Villarreal tot diens vertrek één Nederlander: Arnaut Danjuma. De vleugelaanvaller werd in de zomer van 2021 overgenomen van AFC Bournemouth en groeide uit tot een smaakmaker. Danjuma was na Jan Kromkamp en Jonathan de Guzman pas de Nederlandse voetballer in het tricot van El Submarino Amarillo.

Laatste update: 5 september 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie