Kun je geld verdienen met wedden op voetbal?

geld verdienen met wedden op voetbal

Wedden op voetbal is natuurlijk leuk en spannend, maar kun je er ook echt geld mee verdienen? Jij en vele anderen vragen zich dit af. Helaas is hier niet een eenduidig antwoord op. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de realistische en onrealistische mogelijkheden tot het verdienen van geld met het wedden op voetbal.

Veel geld winnen is onrealistisch

Op sociale media en internetfora zien we regelmatig de grootste klappers voorbij komen. Jantje sleept dankzij een megacombo met een inzet van maar €10 ruim €2.000 in de wacht en Pietje deelt een screenshot van een gewonnen weddenschap met een odd van maar liefst 235! Hun posts worden volop door iedereen geliked en gedeeld, want dit is waar we allemaal van dromen.

Natuurlijk geeft het een geweldig gevoel om een dergelijke jackpot te winnen, maar het heeft verder weinig te maken met op de lange termijn geld verdienen met wedden op voetbal. Een winnende megaklapper staat volop in de spotlights, maar over alle verloren combo’s horen we niets. De klappers van Jantje en Pietje zijn meer vergelijkbaar met het winnen van de staatsloterij, dan met het consequent vergaren van extra inkomsten met wedden op voetbal.

Het dus belangrijk om je verwachtingspatroon bij te stellen, want gemiddeld maakt slechts één op de twintig punters (mensen die regelmatig sportweddenschappen plaatsen) op de lange termijn echt winst. Dat betekent dat er een hele grote kans is dat jij geen geld zal verdienen met wedden op voetbal en dat je dus geld zal verliezen. Goed, nu je verwachting een beetje is getemperd, kunnen we wel tips geven, hoe je ervoor kunt zorgen dat je alle mogelijke voordelen haalt uit jouw sportweddenschappen. In de verdere alinea’s zullen we je dan ook handvatten geven waarmee je jouw potentiële winst kunt maximaliseren of je verlies kan beperken.

Registreer je bij alle bookmakers

Voordat je gaat beginnen aan je avontuur als succesvol punter, is het van belang om een account te openen bij zoveel mogelijk verschillende bookmakers. Veel aanbieders hebben leuke welkomstbonussen zoals free bets of een mooie stortingsbonus in petto, wat een mooie manier kan zijn je bankroll (je wedbudget) te spekken. Lees wel altijd eerst goed de bonusvoorwaarden door voordat je een bonus accepteert, want je wilt natuurlijk niet vastzitten aan onmogelijke rondspeelvoorwaarden.

De voornaamste reden voor het openen van meerdere accounts, zijn echter de verschillen in odds. Stel dat je wilt inzetten op een overwinning van Inter in de stadsderby tegen AC Milan. Bookmaker A biedt een odd van 2.00 voor een zege van Inter, maar bij bookmaker B kun je voor exact dezelfde weddenschap een odd van 2.02 krijgen. Omdat je accounts bij verschillende bookmakers hebt, ben je niet gebonden aan bookmaker A en sluit jij je weddenschap natuurlijk af bij bookmaker B. 

Dat lijkt maar een klein verschil, want in dit voorbeeld krijg je bij een juiste weddenschap bij bookmaker B per ingezette euro maar € 0,02 meer terug dan bij bookmaker A. Op de lange termijn, na honderden of misschien wel duizenden gespeelde weddenschappen, kan die kleine marge echter het verschil maken tussen winst of verlies. Vooral bij kleinere markten, zoals de doelpuntenmakers of kleinere competities kunnen de oddsverschillen soms hoog oplopen.

Een ander voordeel van het hebben van meerdere accounts is dat bookmakers rondom grote voetbalwedstrijden vaak uitpakken met speciale promoties of odds boosts. Dergelijke weddenschappen met extra hoge odds zijn vaak erg interessant om een weddenschap op af te sluiten.

Wel is het van belang om je alleen te registreren bij bookmakers met een KSA-licentie. Bij deze legale bookmakers weet je namelijk zeker dat je in goede handen bent. Ga je in zee met bookmakers uit Verweggistan, dan loop je het risico dat je geld opeens zomaar verdwenen is. Niet doen dus.

  1. 1

    bet365

    Zet €10 in & ontvang €50 aan wedkredieten
    Meld je aan en stort tussen de €5 en €10 om vijf keer dat bedrag aan wedkredieten te ontvangen. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen ter waarde van je in aanmerking komende storting. Alleen beschikbaar voor nieuwe klanten van 24 jaar of ouder. Registratie vereist. Min. storting vereist. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieteninzet. Algemene voorwaarden, tijdslimieten en uitzonderingen gelden. Registratie vereist. Volledige voorwaarden
  2. 2

    BetMGM

  3. 3

    Unibet

    €50 aan freebets bij €10 inzet!
    24+. Om deel te nemen is registreren vereist. Plaats een sportweddenschap van minimaal €10 om de 5x €10 free bets te krijgen. Weddenschappen moeten geplaatst zijn met cash. Er zijn geen minimale odds vereist voor het verkrijgen van de free bets. Elke storting dient minimaal 1x volledig te worden ingezet voordat er een uitbetaling aangevraagd kan worden. Wanneer de free bets op je account staan, zijn deze zeven dagen geldig. De algemene voorwaarden van Unibet zijn te allen tijde van toepassing op deze campagne. Volledige voorwaarden

Ga op zoek naar value

De volgende stap is het zoeken naar value, oftewel naar waardevolle weddenschappen. Hierbij draait alles om de odds van de bookmakers.

Slagingskans per quotering

Odds zijn in feite niets meer dan de kansberekening van een bepaalde uitkomst. De formule hiervoor is heel simpel: 100/odd = de winkans. Bij een weddenschap met een odd van 2.00 geeft de bookmaker deze dus 50% kans van slagen (100/2). Bij een odd van 3 is het slagingspercentage 33% (100/3) en bij een odd van 10.00 is het slagingspercentage nog maar 10% (100/10).

Tot zover kan een kind de was doen. Nu is het echter de kunst om odds te vinden waarbij jij de kans van slagen hoger inschat dan de bookmaker.

Waardebepaling van de odd

Voorbeeld: FC Barcelona krijgt dit weekend bezoek van Real Madrid. Met zoveel kwaliteit aan beide kanten reken jij op een doelpuntenfestijn, en de odd voor de weddenschap Meer dan 2,5 goals staat op 2.00. Omdat jij de kans op tenminste drie doelpunten hoger inschat dan de door de bookmaker gesuggereerde 50%, zie je value en sluit je deze weddenschap af.

Het hangt dus vooral van je eigen inschattingsvermogen af of je op de lange termijn geld kunt verdienen met wedden op voetbal. Dit betekent dat je voor iedere wedstrijd goed je huiswerk zult moeten doen. Wat staat er voor beide teams op het spel? Hoe staat het met hun vorm? Zijn er spelers geblesseerd of geschorst? Al dit soort aspecten zul je in overweging moeten nemen om tot jouw eigen slagingspercentage te komen.

Daarnaast dien je een belangrijke denkswitch te maken. Het draait bij wedden op sport namelijk niet om de vraag “Wie gaat er winnen?” maar veel meer om de vraag “Waar ligt de value?” Precies om die reden kun je een odd van 1.01 voor een zege van Oranje op Luxemburg vaak beter links laten liggen, maar biedt een stunt van SC Heerenveen op bezoek bij Ajax voor een odd van 13.00 op basis van jouw eigen kansberekening misschien juist wel goede value. Het zijn altijd de odds die uiteindelijk bepalen of een bepaalde weddenschap wel of geen value biedt. Daarom is het ook zo belangrijk om odds te vergelijken bij verschillende bookmakers.

Kies voor een verstandig bankroll management

Met alleen het vinden van value ben je er nog niet. Ook je manier van inzetten speelt een grote rol. Als je bijvoorbeeld telkens je volledige bankroll zou inzetten, dan zou je bij een foute weddenschap meteen blut zijn. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. In plaats daarvan zou je beter kunnen kiezen voor het taartsysteem. Daarbij verdeel je eerst je volledige bankroll in tien delen. Daarna verdeel je iedere taart ook nog eens in tien taartpunten. Als je zou beginnen met een bankroll van €100, dan heb je dus tien taarten van ieder €10 en bestaat iedere taart uit tien taartstukken van elk €1.

Per weddenschap zet je maximaal een taart in. Dit doe je alleen bij hoge uitzondering, als je veel vertrouwen hebt of value ziet in een bepaalde weddenschap. Normaal gesproken zul je wat behoudender spelen en zet je zo rond de vier à vijf taartpunten per weddenschap in. Bij weddenschappen met veel risico zet je hooguit één à twee taartpunten op het spel.

Het grote voordeel van deze manier van inzetten is dat je nooit in een keer bankroet kunt gaan. Je zet immers nooit meer dan 10% van je volledige bankroll in op een weddenschap. Daarnaast kun je de grootte van je taartpunten eenvoudig opnieuw berekenen naarmate je bankroll groeit of vermindert.

Wat je in ieder geval absoluut niet moet doen is je wagen aan een verdubbelingsstrategieën zoals de Martingale strategie. Bij deze strategie ga je op zoek naar odds van 2.00 en zet je eerst een laag bedrag in. Bij een verloren weddenschap verdubbel je je inzet, net zolang totdat je wint.

In theorie lijkt dit misschien de perfecte strategie, want vroeg of laat zul je vast wel een keer winnen. In de praktijk blijkt dit echter absoluut niet het geval. Zelfs als je zou beginnen met een inzet van slechts €1, dan zou je na tien verloren weddenschappen op rij al €1.024 op het spel moeten zetten om je vorige verliezen goed te maken en om €1 winst te maken. Nu denk je misschien: “Tien keer op rij verliezen? Ha, dat zal mij nooit overkomen!” Goede en slechte reeksen horen er echter bij. Daarnaast is het nog maar de vraag of je deze elfde weddenschap wél gaat winnen. En de twaalfde weddenschap, enzovoort. Aan deze strategie moet je je vingers dus niet branden.

Houd je emoties onder controle

Dit is misschien wel de grootste valkuil waarmee veel punters nat gaan. Winnen is makkelijk, maar hoe ga je om met een verloren weddenschap? Je kunt nog zo goed je best doen met het zoeken naar value en een strikt bankroll management, maar een onterechte penalty of een rode kaart kunnen zomaar roet in het eten gooien.

Het is vooral zaak om zowel in goede als in slechte tijden je hoofd koel te houden. Veel punters hebben na een verloren weddenschap de neiging om hun verlies direct terug te winnen. Ze sluiten dan veel te snel een nieuwe weddenschap af, zonder goede research te hebben gedaan en ook hun ooit zo degelijke bankroll management vliegt linea recta het raam uit. Je raadt het al: deze punters zijn geen lang wedleven beschoren.

Al heb je nog zo goed je research gedaan: zodra jij je weddenschap hebt geplaatst en de bal rolt, heb je geen controle meer over de uitslag van je weddenschap. Je moet je niet van slag laten brengen door een wereldpartij van de keeper van de tegenpartij of een balletje buitenkant paal. Pech en geluk horen nu eenmaal bij het leven van een punter. En ja, vroeg of laat zul je te maken krijgen met een losing streak. De ene na de andere weddenschap gaat verloren. 

Als je vervolgens je emoties niet onder controle weet te houden en je verliezen gaat najagen, is de kans groot dat de bookmaker contact met je zal opnemen en eventueel je account zal blokkeren. Alle bookmakers met een KSA-licentie hebben namelijk een zorgplicht. Dit houdt onder meer in dat zij moeten ingrijpen als een van hun punters met een mogelijke gokverslaving kampt.

Nederland wint het EK voetbal 2024

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Houd de resultaten van je weddenschappen bij

Verder is het slim om de resultaten van al je weddenschappen bij te houden in een Excel-bestand of via een website als blogabet.com. Het is weliswaar wat extra werk, maar hierdoor krijg je na een poosje wel inzicht waar jouw sterke en zwakke punten als punter liggen.

Misschien denk je wel dat je heel veel verstand hebt van de Premier League, maar blijkt uit je resultaten misschien wel dat je rode cijfers schrijft in het Engelse voetbal. Misschien blijkt juist wel dat je de meeste winst behaalt in onze eigen Eredivisie. In dat geval zou je er verstandig aan doen om Engeland voorlopig links te laten liggen en je voornamelijk te focussen op de weddenschappen dicht bij huis. Of wellicht ben je heel goed in het voorspellen van doelpuntenmakers, maar draai je verlies op het spelen van reguliere 1X2-weddenschappen.

In het begin heb je nog niet zoveel aan deze data, maar na pakweg honderd weddenschappen kun je al aardig de balans opmaken. Des te beter jij je sterke en zwakke punten in kaart kunt brengen, des te groter de kans dat je een slaatje kunt slaan uit wedden op voetbal.

Conclusie

De vraag “Kun je geld verdienen met wedden op voetbal?” kunnen we met “Ja, maar niet heel waarschijnlijk” beantwoorden. Het is écht van belang om realistisch te blijven en je te beseffen dat de kans klein is dat het je ook daadwerkelijk zal lukken om de bookmakers te verslaan. Het is ontzettend leuk om serieus aan de slag te gaan met wedden op voetbal, maar er zijn maar weinig punters die er op de lange termijn geld aan overhouden. De kans is veel realistischer dat je dus op lange termijn geld verliest. Wed dan ook alleen met geld dat je kan missen en doe het voor de lol.

Dat neemt echter niet weg dat wedden op voetbal vooral een ontzettend leuk tijdverdrijf is. Misschien wel het allermooiste is dat de grootte van je startbankroll er eigenlijk niet toe doet: ook met een relatief kleine bankroll van bijvoorbeeld €50 of €100 zul je na verloop van tijd zien of jij het wedden op voetbal in de vingers hebt. Als je namelijk trouw vasthoudt aan het taartsysteem en je je resultaten goed bijhoudt, zul je al snel zien in welke competities en wedmarkten jij de beste value weet te spotten. De grootste uitdaging ligt echter vooral op het mentale vlak, want je reactie na enkele verloren weddenschappen is cruciaal. Wil je je verlies direct terugwinnen, of weet je het hoofd koel te houden?

Meer informatie over wedden op voetbal

Wil je meer informatie over wedden op voetbal? Lees hier informatieve artikelen die je alles haarfijn uitleggen over de verschillende voetbalweddenschappen en hoe je veilig kunt wedden.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie