FC Twente

Enschede

Prijzenkast

eredivisie-logo

1x landskampioen

knvb-beker-logo

3x KNVB Beker

johan-cruijff-schaal-logo

2x Johan Cruijff Schaal

1x Eerste Divisie

Laatste nieuws over FC Twente

FC Twente is een Nederlandse voetbalclub uit Enschede. De landskampioen van 2010 werkt de thuiswedstrijden af in de Grolsch Veste.

  • FC Twente werd in 1965 opgericht als fusieclub
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Grolsch Veste
  • De Tukkers wonnen zowel de landstitel als de Eerste Divisie-titel
  • FC Twente won de KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal meermaals

Landskampioen van 2010

FC Twente ontstond op 1 juli 1965 door een fusie tussen Sportclub Enschede (Eredivisie) en Enschedese Boys (Eerste Divisie). Bij de bouw van Het Diekman in 1955 zocht de gemeente Enschede al een vaste bespeler van het nieuwe stadion. Wethouder Jan Horstman stuurde aan op een fusie tussen eersteklassers Sportclub Enschede, Enschedese Boys en Rigtersbleek, maar door de promotie van eerstgenoemde club ging er een streep door de fusieplannen. In plaats van FC Enschede werd het nieuwe onderkomen toegezegd aan Sportclub Enschede.

In de jaren zestig kreeg Sportclub Enschede te maken met financiële problemen. De fusieplannen werden opnieuw op tafel gelegd, maar pas in de loop van 1964 werd een doorbraak bereikt tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys. In februari 1965 werd de naam van de nieuwe voetbalclub bekend: FC Twente ’65. In april 1965 ging een meerderheid van de leden van beide clubs akkoord, waardoor de fusie in de zomer officieel kon worden doorgevoerd. Beide clubs bleven wel bestaan als amateurclub, waar FC Twente werd ingeschreven voor de Eredivisie.

Glorietijd na lastige start

FC Twente beleefde een pittige start. De fusieclub kreeg te maken met de erfenis van Sportclub Enschede, dat forse schulden maakte en een forse salarishuishouding had gecreëerd. Na een moeizaam debuutseizoen (elfde) besloot het clubbestuur om in de zomer van 1966 in te grijpen. De spelersgroep ging noodgedwongen op de schop, waar oud-international Kees Rijvers naar Enschede verhuisde om hoofdtrainer te worden. Hij kreeg te maken met talentvolle spelers als Piet Schrijvers, Eddy Achterberg, Epi Drost, Jan Jeuring, René en Willy van de Kerkhof alsmede Kick van der Vall.

Met de gerenoveerde selectie begon FC Twente niet meteen te draaien. In het seizoen 1966-1967 zat er niet meer in dan een dertiende plaats op de ranglijst, maar langzaam maar zeker kwam er schwung in de ploeg. Na een achtste plaats in 1968 draaiden de Tukkers in 1969 zelfs mee in de titelstrijd. Uiteindelijk moest FC Twente genoegen nemen met een derde plaats achter Feyenoord en Ajax. Dick van Dijk werd samen met Feyenoorder Ove Kindvall topscorer van de Eredivisie met dertig doelpunten.

In 1972 eindigde FC Twente opnieuw als derde in de Eredivisie. Na dit seizoen maakte Rijvers de overstap naar PSV, waardoor assistent-trainer Spitz Kohn de kans kreeg om het stokje over te nemen. Met nieuwkomers als Arnold Mühren, Frans Thijssen, Jaap Zuidema en later Hallvar Thoresen presteerde de nieuwe hoofdtrainer zelfs nóg beter. Na een derde plaats in het seizoen 1972-1973 sloot FC Twente het daaropvolgende seizoen zelfs af op de tweede plaats. Landskampioen Feyenoord behaalde welgeteld twee punten meer.

Sportieve terugval na bekerwinst

FC Twente bleef na de tweede plaats van 1973 meedraaien in de (sub)top van Nederland. In 1977 bekroonde de club uit Enschede de sportieve ontwikkeling door het winnen van de eerste hoofdprijs: de KNVB Beker. In de finale werd simpel afgerekend met provinciegenoot PEC Zwolle (3-0). FC Twente, dat zich ook in Europees clubverband liet gelden, verloor daarentegen de bekerfinale van 1979 tegen Ajax. Het bestuur was in de daaropvolgende maanden niet tevreden over de voortgang en besloot Kohn in september 1979 te ontslaan.

Hennie Hollink leidde FC Twente in 1980 naar een UEFA Cup-ticket, maar dat kon niet verbloemen dat de neerwaartse spiraal was ingezet. In de jaren tachtig presteerden de Tukkers aanzienlijk moeizamer. Het vertrek van bepalende spelers werd niet afdoende opgevangen, waardoor het team zelfs afdaalde naar het rechterrijtje van de Eredivisie. Ondanks verschillende noodgrepen degradeerde FC Twente in het seizoen 1982-1983 zelfs naar de Eerste Divisie door als zestiende te eindigen.

Snelle terugkeer in de Eredivisie

FC Twente wist ondanks de degradatie het belangrijkste deel van de selectie intact te houden. Gewaardeerde spelers als Manuel Sánchez Torres en Jan Sörensen bleven de club trouw, waar talenten als Theo Snelders en Fred Rutten definitief doorbraken. Trainer Fritz Korbach leidde zijn team naar de tweede plaats in de Eerste Divisie en dwong daarmee promotie af. Met Willy Carbo als nieuwe aanvalsleider eindigde Twente in het seizoen van de Eredivisie-rentree meteen als achtste.

Na een teleurstellende veertiende plaats in 1986 keerde FC Twente terug in de top van de Eredivisie. Zowel in 1988, 1989 als 1990 werd een respectabele derde plaats behaald. In deze periode kreeg de club wel te maken met een aantal personele drama’s. In juni 1989 overleed de pas 21-jarige verdediger Andy Scharmin bij de SLM-ramp in Suriname, waar in augustus 1990 aanvaller Tom Krommendijk (23) na afloop van de eerste speelronde van het Eredivisie-seizoen overleed bij een auto-ongeluk.

Afscheid van Het Diekman

In de jaren negentig bleef FC Twente een goede subtopper in de Eredivisie. De technische staf van de Tukkers kon in deze periode een beroep doen op spelers als Sander Boschker, Erik ten Hag, Nico-Jan Hoogma, Paul Bosvelt, John Bosman, Arnold Bruggink en Youri Mulder. In aanloop naar de eeuwwissel fungeerde de derde plaats van 1997 als sportief hoogtepunt. In 1998 mocht Twente het opnemen in de kleine bekerfinale tegen sc Heerenveen, dat in Zwolle met 3-1 te sterk bleek en daarmee een Europees ticket wegkaapte. Deze wedstrijd werd gespeeld omdat bekerfinalisten Ajax en PSV zich al plaatsten voor de Champions League.

FC Twente nam in april 1998 afscheid van Stadion Het Diekman, dat om meerdere redenen niet meer aan de eisen voldeed. De Tukkers sloten het seizoen 1997-1998 af met een 3-0 nederlaag op PSV in het nieuwe Arke Stadion. Trainer Hans Meyer maakte vervolgens plaats voor de nieuwe trainer Fred Rutten.

Bekerwinnaar na inktzwarte periode

Het begin van de 21ste eeuw verliep uiterst roerig voor FC Twente. Op 13 mei 2000 werd Nederland opgeschrikt door een vreselijke vuurwerkramp in Enschede, met 23 dodelijke slachtoffers als resultaat. De voetbalclub uit Enschede moest ondertussen aan de bak om het hoofd boven water te houden vanwege de toenemende financiële zorgen. De bekerwinst van 2001 kwam dan ook als geroepen. Mede dankzij doelman Sander Boschker werd de strafschoppenserie tegen PSV in eigen voordeel beslist.

FC Twente bleef ondanks de bekerwinst kwakkelen in financieel opzicht. Een belastingschuld van zo’n 1,3 miljoen euro leek fataal te worden. In het voorjaar van 2003 werd het faillissement van de Stichting FC Twente ’65 aangevraagd, maar uiteindelijk werd het noodlot voorkomen door een deal met de belastingdienst. Joop Munsterman kwam destijds aan het roer als voorzitter. De Enschedese formatie won in 2004 bijna opnieuw de KNVB Beker, maar FC Utrecht bleek in de finale nipt te sterk (0-1).

Kampioen van Nederland

Langzaam maar zeker wist FC Twente de sportieve en financiële zorgen achter de rug te laten. De Tukkers ontwikkelden zich opnieuw tot een stabiele subtopper, mede dankzij de goals van spits Blaise N’Kufo. In de zomer van 2008 maakte Rutten plaats voor Steve McClaren. De oud-bondscoach van Engeland leidde zijn team in 2009 meteen naar de bekerfinale, maar vanaf elf meter bleek sc Heerenveen net iets koelbloediger. Met een tweede plaats in de Eredivisie kon hij desondanks terugkijken op een geslaagd eerste seizoen.

FC Twente versterkte de selectie in 2009 met de Costa Ricaanse aanvaller Bryan Ruiz. Hij groeide in zijn debuutseizoen meteen uit tot een fenomeen. Op 2 mei 2010 maakte Ruiz op bezoek bij NAC Breda de openingstreffer, waarna Miroslav Stoch het historische kampioenschap voltooide door de beslissende 0-2 binnen te werken. McClaren verdiende hiermee een overstap naar het Duitse VfL Wolfsburg. Zijn opvolger Michel Preud’homme won datzelfde jaar de Johan Cruijff Schaal.

Kenneth Perez als FC Twente-speler in 2010
Kenneth Perez viert geëmotioneerd de landstitel van 2010 (Pro Shots)

In mei 2011 kreeg FC Twente de uitgelezen kans om de dubbel te veroveren. Op 8 mei won het team van Preud’homme de KNVB Beker door een 0-2 achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning op Ajax. Een week later stonden beide clubs opnieuw tegenover elkaar met het kampioenschap als inzet. Twente had voldoende aan een punt om titelprolongatie tot stand te brengen, maar in Amsterdam werd een 3-1 nederlaag geleden. Sportieve revanche volgde in het seizoen 2011-2012 door de Johan Cruijff Schaal nogmaals te winnen.

De val van FC Twente

Het nationale succes van FC Twente smaakte voor Munsterman naar meer. De voorzitter probeerde een nieuw succesverhaal te ontwikkelen met trainers als Co Adriaanse, oude bekende McClaren en Alfred Schreuder, maar zij sneuvelden één voor één voortijdig. In het seizoen 2013-2014 keerde Twente met een derde plaats nog wel terug in de top van de Eredivisie, maar in het daaropvolgende seizoen keerden de problemen terug. Vanwege financiële overtredingen voelde de KNVB zich genoodzaakt om een dubbele puntenaftrek door te voeren.

In januari 2015 kondigde Munsterman zijn afscheid aan als voorzitter van FC Twente. In november groeide de onrust door uitgelekte documenten over een deal met Doyen Sports. De KNVB bleek te zijn voorgelogen over details in de overeenkomst, wat zelfs leidde tot het voorwaardelijk intrekken van de proflicentie. In de zomer van 2016 werd de licentie officieel ingetrokken vanwege ernstige tekortkomingen in de financiële huishouding van de club. De KNVB constateerde tegelijkertijd ook een positieve grondhouding bij Twente, waardoor men een nieuwe licentie ontving voor de Eerste Divisie.

FC Twente besloot niet akkoord te gaan met het oordeel van de licentiecommissie. De Tukkers stapten tevergeefs naar de rechter, maar kregen alsnog gelijk bij de beroepscommissie van de KNVB. In de zomer van 2016 ontving men ‘gewoon’ een licentie voor de Eredivisie. Het bleek uitstel van executie. Twente nam in het seizoen 2016-2017 afscheid van zowel René Hake als Gertjan Verbeek, maar onder de nieuwe trainer Marino Pusic degradeerde de club alsnog uit de Eredivisie. Het doek viel na een 5-0 nederlaag bij Vitesse.

Wout Brama-afscheid-FC Twente
Wout Brama bij zijn afscheid als profvoetballer (Pro Shots)

Wederopstanding vanuit KKD

FC Twente moest in de zomer van 2017 helemaal op nul beginnen. Met relatief beperkte middelen kreeg technisch directeur Ted van Leeuwen de opdracht om de club zo snel mogelijk terug te brengen op Eredivisie-niveau. Wout Brama liet zich verleiden tot een terugkeer in Enschede en ontpopte zich tot de sterkhouder van een totaal gerenoveerd team. Twente wist het verblijf in de Keuken Kampioen Divisie te beperken tot één seizoen door het kampioenschap binnen te slepen.

Tot zijn eigen frustratie moest Pusic in de zomer van 2018 wijken voor Gonzalo García. De Uruguayaan hield het amper een jaar vol in Enschede, maar ontsnapte mede dankzij de coronapandemie aan serieuze degradatiestress. In het seizoen 2020-2021 maakte hij plaats voor Ron Jans. Onder zijn leiding wist FC Twente de weg naar boven weer in te slaan. Na de tiende plaats van 2021 keerde de club terug in de subtop door achtereenvolgens als vierde (2022) en vijfde (2023) te eindigen. Jans vertrok medio 2023, waarna Joseph Oosting hem opvolgde.

FC Twente-spelers vieren een treffer
FC Twente-spelers vieren een treffer (Pro Shots)

Rivaliteit

In 1991 werd FC Twente-supporter Erik Lassche op slechts 21-jarige leeftijd doodgestoken door Feyenoord-supporter André Heil. Hij werd daarmee het eerste dodelijke slachtoffer van supportersgeweld in Nederland. De verstandhouding tussen beide clubs mag sowieso niet al te best te noemen. Bij uitwedstrijden in De Kuip klinken bijna jaarlijks vuurwerkgeluiden, wat refereert aan de Enschedese vuurwerkramp van 2000.

Feyenoord is zeker niet de enige rivaal van FC Twente. In het verleden was er ook sprake van spanning bij wedstrijden tegen Go Ahead Eagles, FC Groningen en FC Utrecht. Later kwam daar de Derby van het Oosten tegen Heracles Almelo bovenop, al leeft dat sentiment meer bij de provinciegenoot.


Europees voetbal

FC Twente debuteerde in het seizoen 1969-1970 in Europees clubverband. In de Jaarbeursstedenbeker werden de Tukkers al in de eerste ronde uitgeschakeld door het Franse FC Rouen. Een jaar later mocht de club deelnemen aan de Jaarbeursstedenbeker, waarin het als kwartfinalist sneuvelde door toedoen van Juventus. In het seizoen 1972-1973 werd de halve finale van de UEFA Cup bereikt, maar het Duitse Borussia Mönchengladbach bleek over twee wedstrijden een maatje te groot.

In het seizoen 1974-1975 wist FC Twente alsnog door te dringen tot de finale van het UEFA Cup-toernooi. De Tukkers zegevierden in de halve finale met 4-1 tegen Juventus (over twee wedstrijden), maar in de finale werd men opnieuw kansloos gelaten door Borussia Mönchengladbach. Na het doelpuntloze gelijkspel in Duitsland ging de returnwedstrijd in Enschede roemloos verloren: 1-5. Jupp Heynckes, de latere toptrainer, maakte drie van de vijf doelpunten namens Die Fohlen.

Champions League-debuut

FC Twente groeide in de 21ste eeuw uit tot een stabiele subtopper in de Eredivisie. Het kampioenschap van 2010 bracht de club zelfs naar de Champions League. In een groep met Internazionale, Tottenham Hotspur en Werder Bremen eindigden de Tukkers op een respectabele derde plaats. Deze klassering gaf recht op een vervolg in de Europa League, waarin men afrekende met twee Russische clubs (Rubin Kazan en Zenit Sint-Petersburg). In de kwartfinale sneuvelde het Europese avontuur door toedoen van Villarreal.

In het seizoen 2011-2012 werd FC Twente in de achtste finale van de Europa League uitgeschakeld. Uitgerekend Schalke 04, waar de club een warme band mee heeft, was daarvoor verantwoordelijk. In de daaropvolgende seizoenen probeerde de eredivisionist het nogmaals via de Europa League, maar achtereenvolgens de groepsfase en de knock-outfase bleken het eindstation.

FC Twente-supporters
FC Twente vieren de Europese rentree (Pro Shots)

Pech met de loting

Na een jarenlange afwezigheid keerde FC Twente in 2022 terug op de Europese velden. In de play-offronde van de Conference League werd men verschalkt door Fiorentina, dat uiteindelijk verliezend finalist werd. Een jaar later bleek Fenerbahçe in datzelfde stadium te sterk.


Het stadion

FC Twente speelde na de oprichting in 1965 in Stadion Het Diekman. Op 22 april 1998 nam de club afscheid van dit stadion middels een 3-1 overwinning op sc Heerenveen. In de laatste periode was de capaciteit teruggeschroefd naar 13.500 plaatsen, maar in de hoogtijdagen konden er zo’n 25.000 supporters plaatsnemen op de tribunes. Op de locatie van het oude Diekman Stadion zijn verschillende amateurclubs gevestigd (SC Enschede, De Tubanters en Zuid Eschmarke).

De Grolsch Veste

In 1998 maakte FC Twente de overstap naar het modernere Arke Stadion. Het onderkomen van de Tukkers heet tegenwoordig de Grolsch Veste en heeft tegenwoordig een capaciteit van dertigduizend plaatsen. In 2017 wonnen de Oranje Leeuwinnen in dit stadium de Europese titel na een 4-2 zege op het vrouwenteam van Denemarken.

Stadionramp

Door de sportieve ontwikkeling van FC Twente werd de Grolsch Veste tussen 2007 en 2011 gerenoveerd. Bij de uitbreiding van 2011 stortte een deel van het dak in, waardoor twee bouwvakkers overleden. Veertien mensen raakten gewond.

Opgericht1 juli 1965
Adres stadionGrolsch Veste
Colosseum 65
7521 PP Enschede
Capaciteit stadion30.000
WebsiteFCTwente.nl
Social mediaFacebook
Instagram
X

Laatste update: 22 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie