FC Twente is een voetbalclub uit Enschede. De club werd op 1 juli 1965 opgericht en speelden sindsdien bijna alle seizoenen op het hoogste niveau van Nederland. In 2010 werd Twente voor het eerst landskampioen.
FC Twente werd in 1965 opgericht als fusieclub
Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Grolsch Veste
De Tukkers wonnen zowel de landstitel als de Eerste Divisie-titel
FC Twente won de KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal meermaals
Landskampioen van 2010
FC Twente ontstond hartje 1965 door een fusie tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys, die allebei in het betaald voetbal actief waren. De fusieplannen dateerden al van tien jaar eerder, maar werd aanvankelijk afgeschoten. Op verzoek van de gemeente Enschede werden in 1964 nieuwe onderhandelingen gevoerd en gaandeweg werd in 1965 een doorbraak gerealiseerd. In de vorm FC Twente kreeg de stad een nieuwe profclub, waar Sportclub Enschede en Enschedese Boys als amateurclubs verder gingen.
Succes onder Rijvers en Kohn
De fusieclub wist niet meteen de draai te vinden. FC Twente kreeg te maken met liquiditeitsproblemen als gevolg van de fusie en sportief liep het ook niet meteen naar wens, maar dat veranderde onder leiding van oud-international Kees Rijvers. De pas veertigjarige trainer besloot samen met de clubleiding om de selectie te renoveren. Oudere selectiespelers maakten plaats voor getalenteerde spelers als Epi Drost, Theo Pahlplatz, Eddy Achterberg, Kick van der Vall en de gebroeders René en Willy van de Kerkhof.
De frisse selectie werd omarmd door voetballiefhebbers uit Enschede en de regio. In de daaropvolgende jaren liet FC Twente zich gelden met tweemaal een derde plaats (1969 en 1972) en twee halve finales in de KNVB Beker (1968 en 1970). Ook werd in 1971 de kwartfinale van de Jaarbeursstedenbeker bereikt, waarin het Italiaanse Juventus in de kwartfinale te sterk bleek. Rijvers verdiende met zijn prestaties een overstap naar PSV, waardoor zijn assistent Spitz Kohn werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer.
Onder Kohn bleef FC Twente uitstekend presteren. Onder zijn leiding werd in 1977 voor het eerst de KNVB Beker gewonnen, maar dat gebeurde uitgerekend in een seizoen waarin het als negende eindigde. In de jaren daarvoor eindigde FC Twente steeds in de subtop, met zelfs een fraaie tweede plaats in 1974. Onder Kohn verloor de club uit Enschede ook twee bekerfinales en werd driemaal de halve finale bereikt van een Europees clubtoernooi (Europacup II en tweemaal de UEFA Cup).
Het lukte Kohn niet om FC Twente structureel te laten aanhaken. Na een twaalfde plaats in 1979 beleefde de club in het seizoen 1979-1980 een dramatische start, waardoor de trainer werd ontslagen. Zijn opvolger Hennie Hollink loodste de club nog wel naar UEFA Cup-deelname, maar dat bleek de voorlopig laatste oprisping. Een nieuwe zesde plaats bleek in het daaropvolgende seizoen niet voldoende voor Europees voetbal. Na een twaalfde plaats in 1982 volgde een ultiem dieptepunt in 1983: Twente degradeerde als nummer zestien uit de Eredivisie. Die degradatie vond plaats onder leiding van Kohn, die als interim-trainer terugkeerde.
Snelle terugkeer en nieuwe opmars
FC Twente wist ondanks de degradatie het grootste deel van de selectie intact te houden, inclusief publiekslieveling Manuel Sánchez Torres. Onder Fritz Korbach keerde de club binnen een jaar terug naar de Eredivisie door als tweede te eindigen. Op het hoogste niveau handhaafde Twente zich door als achtste te eindigen. Het daaropvolgende seizoen volgde een verval met een veertiende plaats op de ranglijst, maar daarna begon het weer te lopen. In 1988, 1989 en 1990 eindigde FC Twente zelfs telkens op plek drie in de Eredivisie.
FC Twente werd in de jaren negentig een subtopper in de Eredivisie en mocht in die jaren meermaals Nederland vertegenwoordigen in Europa. In 1997 voegden de Tukkers er zelfs een derde eindklassering aan toe. Toch overheerste in die periode de negativiteit. In het seizoen 1997-1998 bleek zelfs een troostfinale niet voldoende om Europees voetbal af te dwingen: in Zwolle werd een 3-1 nederlaag geïncasseerd tegen sc Heerenveen. Op 22 april werden de Friezen nog wel verslagen in het laatste wedstrijd in Stadion Het Diekman. Daarna verhuisde Twente naar het nieuwe Arke Stadion.
Tijdperk Munsterman
FC Twente beleefde een moeilijke start in het Arke Stadion. De Tukkers zakten af naar de middenmoot van de Eredivisie en werden getroffen door grote financiële problemen. Er dreigde zelfs een faillissement in Enschede, maar juist in deze moeilijke tijd lukte het de club om een sportief hoogtepunt te realiseren. In het seizoen 2000-2001 werd onder aanvoering van trainer Fred Rutten en de steun van tienduizenden supporters PSV verslagen in de bekerfinale, na strafschoppen.
In 2004 werd Joop Munsterman aangesteld als voorzitter van FC Twente, waar hij daarvoor al als bestuurder fungeerde. Onder zijn leiding lukte het de club om de financiële problemen te verhelpen en gestaag begon het ook sportief weer te lopen. Na een vierde plaats in 2007 lukte het FC Twente zelfs om een directe aanval in te zetten op de traditionele topdrie. In 2008 en 2009 eindigden de Tukkers nog als tweede, maar in 2010 werd de kroon op het succes gezet. Met een 0-2 zege bij NAC Breda werd in de laatste speelronde van het seizoen de landstitel behaald.
Kenneth Perez na het kampioenschap van 2010 (Pro Shots)
Ook in het seizoen 2010-2011 bleef FC Twente overtuigen, ondanks het vertrek van de Engelse trainer Steve McClaren. De club uit Enschede won in de bekerfinale met 3-2 van Ajax (na verlenging), maar de formatie van de Belg Michel Preud’homme kwam in de titelstrijd net tekort. Twente begon de 34ste speelronde opnieuw als nummer één van de Eredivisie en dankzij de competitieplanner stond er een ultiem gevecht op het programma: Ajax-uit. Ondanks een fraaie goal van Theo Janssen verloren de Tukkers met 3-1 en daardoor bleef de titel achter in Amsterdam.
FC Twente bleef groot dromen, maar de realiteit pakte heel anders uit. Het was in 2012 zelfs aan het fairplay-klassement te danken dat de club zich opnieuw mocht inschrijven voor Europees voetbal. In die jaren versleet de club verschillende trainers. Co Adriaanse werd al na een half jaar weggestuurd, de teruggekeerde McClaren vertrok voortijdig na een golf aan kritiek en ook Alfred Schreuder kreeg het aan de stok met de aanhang van FC Twente. Dieptepunt waren de anti-Schreuder-spandoeken tijdens een thuiswedstrijd tegen AZ. De clubleiding schaarde zich aanvankelijk nog achter hem, maar in augustus 2015 viel het doek dan toch voor de trainer.
In 2014 was FC Twente nog wel als derde geëindigd, maar het was toen al duidelijk dat het bolwerk FC Twente op instorten stond. Financieel ging het steeds beroerder in de Grolsch Veste (de nieuwe naam van het uitgebreide stadion) en dat leidde in januari 2015 tot het vertrek van Munsterman als voorzitter. In de periode daarna ging het helemaal mis in Enschede. Er werden documenten gelekt over een samenwerking met Doyen Sports en daarin werd een totáál ander beeld geschetst dan bekend was bij de KNVB. In die periode werd de club onder meer getroffen door puntenaftrek en het voorwaardelijk intrekken van de proflicentie.
Na het seizoen 2015-2016 ontdekte de licentiecommissie van de KNVB opnieuw grote tekortkomingen bij FC Twente. Op basis daarvan werd de proflicentie ingetrokken, maar vanwege de recente inspanningen werd een nieuwe licentie verleend voor de Eerste Divisie. FC Twente was het daarmee oneens. Na een tevergeefs kort geding stapte de club naar de beroepscommissie van de KNVB, die de club in het gelijk stelde. Uiteindelijk ontsnapte de club met een stevige boete.
Degradatie en wederopstanding
FC Twente kreeg in het seizoen 2017-2018 alsnog te maken met degradatie. Na de 5-0 nederlaag bij Vitesse viel het doek op 29 april 2018. Dat seizoen stonden maar liefst drie trainers voor de groep: René Hake, Gertjan Verbeek en Marino Pusic. Laatstgenoemde stond voor de groep in de fatale eindfase, maar kreeg de steun van de clubleiding om in de Keuken Kampioen Divisie voor een snelle promotie te zorgen. Ondanks opstartproblemen lukte dit wonderwel: in speelronde 36 volstond een 0-0 gelijkspel tegen Jong AZ voor het kampioenschap.
De promotie van FC Twente bleek niet voldoende voor Pusic, die werd ontslagen. De clubleiding besloot de onervaren Gonzalo García voor de groep te zetten. De Uruguayaan kreeg de ploeg maar mondjesmaat aan de praat en had misschien wel de mazzel dat het seizoen 2019-2020 voortijdig werd stilgelegd vanwege de coronacrisis. Garcia kreeg in het nieuwe seizoen nog wel de kans, maar werd al snel ontslagen. Ron Jans nam het stokje over, waar Jan Streuer als technisch direct werd geïnstalleerd.
Ron Jans (Pro Shots)
Het duo Streuer-Jans leidde de wederopstanding van FC Twente in. Dat bleek in het seizoen 2020-2021 nog niet voldoende om Europees voetbal te halen, maar in het seizoen 2021-2022 lukte dat wel middels een vierde plaats op de ranglijst. Het feest in de Grolsch Veste had wel een inktzwart randje: Jody Lukoki, wiens contract tijdens het seizoen werd ontbonden, overleed op 9 mei 2022. Voorafgaand aan het thuisduel met FC Groningen (3-0 zege) stond de club daarbij stil.
Jans zwaaide na het seizoen 2022-2023 af als hoofdtrainer van FC Twente. Hij leidde de club via de play-offs opnieuw naar een Europees ticket.
Stadions
FC Twente speelde van 1965 tot 1998 in Stadion Het Diekman. In het laatstgenoemde jaar verhuisde de club naar het gloednieuwe Arke Stadion, dat tegenwoordig de Grolsch Veste heet. Het stadion van FC Twente telde aanvankelijk een capaciteit van 13.500 plaatsen, maar door het sportieve succes bleken meerdere uitbreidingen nodig. Anno 2022 bedraagt de capaciteit ruim dertigduizend plaatsen.
De Grolsch Veste (Pro Shots)
Bij de renovatie van de Grolsch Veste stortte op 7 juli 2011 een gedeelte van het dak in. Daarbij kwamen twee mensen om het leven en dertien personen raakten gewond.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie