Zo werken bookmaker odds (quoteringen)

Voor nieuwkomers in de wereld van weddenschappen kan de overvloed aan informatie overweldigend zijn. Er zijn namelijk talloze weddenschapsopties waaruit je kunt kiezen, elk vergezeld van numerieke quoteringen die de potentiële winst bepalen. Wat houden deze odds precies in, hoe functioneren ze, en hoe worden ze bepaald?

Bookmaker odds vormen de kern van gokken op voetbalwedstrijden en andere evenementen. Deze ogenschijnlijk mysterieuze getallen zijn echter geen willekeurige cijfers, maar een doordachte weergave van de waarschijnlijkheid van verschillende uitkomsten. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van bookmaker odds, en laten we je zien wat schommelingen in deze odds betekenen.

Wat is een odd? 

Een odd, ook bekend onder de naam quotering, is het cijfer wat je ziet staan bij een weddenschap. Het is een numerieke representatie van de waarschijnlijkheid van een specifieke gebeurtenis of uitkomst. Het geeft aan hoeveel winst je kunt verwachten in verhouding tot je oorspronkelijke inzet. Odds komen in verschillende formaten voor, zoals decimale odds, fractionele odds en moneyline odds, afhankelijk van de regio en de voorkeur van de bookmaker. In Nederland zijn we decimale odds gewend.

Hoe lager de odds, hoe waarschijnlijker deze gebeurtenis volgens de bookmaker is, en vice versa. Wanneer Ajax thuis een wedstrijd speelt tegen respectievelijk FC Volendam, is Ajax normaal gesproken de favoriet. Daarom zal een weddenschap op winst van Ajax potentieel minder geld opleveren dan wanneer je inzet op Volendam. Hieronder een voorbeeld van hoe decimale odds worden weergegeven.

Stamford Bridge

Premier League

23 februari 2024

21:00

Chelsea
Tottenham
Kansen zijn momenteel niet beschikbaar.
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 21 februari 2024 20:34.

De winkans achter een odd

Achter de quoteringen van een weddenschap zitten grote formules. De wedkantoren willen natuurlijk zelf zo veel mogelijk winst maken, maar ook marktconforme odds bieden om klanten te werven. Aan een odd kan je als gebruiker zien hoe groot je winkansen zijn. Als speler kan je dus ook je eigen winkans berekenen. De berekening gaat als volgt:

winkans = 100 / odd

Stel, Ajax heeft in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam een odd van 1.35, dan is de winkans volgens de bookmaker 74% (100 / 1.35 = 74,07%). Een hogere quotering zorgt er dus voor dat het risico op verliezen stijgt. Inzetten op de hoge odd kan veel geld opleveren, maar het slagingspercentage is een stuk lager. Hieronder het voorbeeld in een schema:

UitkomstAjaxGelijkspelFC Volendam
Odd1.354.6011.00
winkans74%21,7%9,1%

De rekenwijze achter je mogelijke winst is ontzettend simpel. De odds (of quotering) geeft namelijk niet alleen de winkans aan, het is ook direct jouw vermenigvuldiger. Jouw potentiele winst is – wanneer je inzet op een enkele weddenschap – makkelijk uit te rekenen door jouw inzet keer de odd te doen.

Potentieel winbedrag = inzet * odd

Stel, je zet €10,- in op Ajax en de Amsterdammers weten te winnen. Dan wordt je inzet vermenigvuldigd met de odd. In dit geval: 10 * 1.35 = €13,50. Je maakt dus €3.50 winst op deze weddenschap. Had je ingezet op een overwinning van FC Volendam dan had je met dezelfde rekenwijze dus €110,- overgehouden aan deze weddenschap. Is je weddenschap niet correct, dan verlies je logischerwijs je inzet. 

Odds veranderen continu

Er zijn veel verschillende bookmakers in Nederland. Al deze wedkantoren willen zo veel mogelijk gebruikers én zo veel mogelijk geld verdienen. Als bookmaker krijg je veel gebruikers als de odds gunstig zijn voor de spelers. Dus vanuit het perspectief van de bookmaker betekent: Hoe lager de odd, des te meer verdienen. Maar tegelijkertijd, hoe lager de odd, des te minder spelers. 

Als je als gebruiker in wil zetten op de underdog of een andere risicovolle weddenschap. Dan doe je dit het liefst op een plek waar je er het meeste mee kan verdienen. Bookmakers zijn zich hier bewust van en willen dus de meest gunstige odds verzorgen voor de spelers.  Maar een wedkantoor wil natuurlijk geen verlies maken. Om ervoor te zorgen dat de bookmaker geen geld verliest worden de odds continu aangepast. De quoteringen fluctueren enorm, je kan het vergelijken met een aandelenbeurs. De spelers zijn doorgaans de oorzaak van de fluctueringen in de odds.

Invloed van wedders op de odds

Als veel gebruikers inzetten op de underdog dan zullen de odds veranderen. De bookmaker loopt dan namelijk risico om veel geld te verliezen mocht deze underdog ook echt winnen. Op dit moment zullen de quoteringen voor de favoriet stijgen en bij de underdog dalen. Indirect nodigen bookmakers dan de spelers uit om op de favoriet te wedden. Op deze manier zorgt de bookmaker ervoor dat ze een goede balans hebben tussen inzetten, waardoor ze hun winst proberen te maximaliseren.

Op het moment dat je een weddenschap vast hebt liggen zal je quotering niet meer veranderen. Het kan dus zomaar zijn dat als je een halve dag later nogmaals naar de odds kijkt deze zijn gedaald of gestegen.

Hoe maak je gebruik van de fluctueringen van de odds

Bookmakers passen de odds dus aan om hun winst te maximalisren. Dit klinkt misschien vervelend, maar juist ook hierom kan je als oplettende wedder ook je voordeel halen uit deze odds-veranderingen.

Als je weet dat je in wil zetten op de underdog van een wedstrijd die over een aantal dagen wordt gespeeld. Kan je over het algemeen het beste even wachten met inzetten. Doorgaans wordt er het vaakst ingezet op de favoriet van een wedstrijd. Hoe langer je wacht hoe meer mensen er meestal in hebben gezet op de lagere quotering. Dit is het moment dat de bookmaker de quoteringen aanpast en de odd voor de favoriet laat zakken en de odd voor de underdog laat stijgen. Vlak voor de wedstrijd inzetten op de underdog is daarom vaak de betere optie. 

Weet je dat je juist in wil zetten op de favoriet. Dan is het vaak juist beter om al vroeg een weddenschap vast te leggen. Op het moment dat je voor de grote horde bent kan het zo zijn dat de quotering nog een stukje hoger ligt. Echter zitten hier ook weer nadelen aan. Het zou namelijk best kunnen spelers blessures oplopen waardoor die niet kunnen spelen. Dit heeft ook weer invloed op de quotering. Deze twee voorbeelden werken niet elke keer, maar over het algemeen is dit wel de stelregel binnen het wedden.   

Waarom heeft elke bookmaker andere quoteringen? 

Bijna alle bookmakers gebruiken dataproviders om de odds voor voetbalwedstrijd te bepalen. De meest bekende dataprovider voor odds is Kambi. Unibet, Betcity en Jacks gebruiken ook Kambi voor het bepalen van hun quoteringen. Dit betekent dat ze vrijwel dezelfde odds aanbieden. Dit kan echter toch nog verschillen van elkaar omdat de bookmaker zelf hier nog kleine aanpassingen in kan doen.

Wat natuurlijk ook invloed heeft op de odds is het eerdergenoemde voorbeeld over het gedrag van spelers.

Voorbeeld

PSV – Ajax staat op het programma en Unibet en Jacks bieden deze wedstrijd aan in hun sportsbook. De odds beginnen identiek, namelijk 1.78 voor PSV en 4.35 voor Ajax. Wanneer spelers van Unibet masaal op PSV gaan inzetten, moet Unibet dit verschil gaan compenseren. De odd bij Unibet van PSV daalt nu naar 1.75 en de odd voor Ajax stijgt naar 4.60. Tegelijkertijd wordt bij Jacks juist meer dan verwacht op Ajax ingezet. Ook Jacks moet dit gaan counteren. Zij doen dit door de odd van PSV te verhogen naar 1.80 en Ajax te verlagen naar 4.25.

De quoteringen zijn dus erg afhankelijk van hoe spelers inzetten en op deze manier kunnen bookmaker odds onderling anders zijn, zelfs als ze gebruikmaken van dezelfde oddsprovider.

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 21 februari 2024 19:26.

Verschillende soorten odds

In dit artikel maken we alleen gebruik van zogeheten decimal odds. Dit is de oddsweergave die we in Nederland gewend zijn. Echter worden er wereldwijd verschillende weergaven van odds gebruikt. Naast de decimale odds heb je ook nog de fractionele en Amerikaanse odds. In de basis zorgen ze alle drie voor exact dezelfde uitkomst, de drie zien er alleen wat anders uit. 

Decimale odds

Tot nu toe zijn alle voorbeelden geweest in de noteringswijze van de decimale odds. Dit is gedaan omdat dit veruit de meest voorkomende manier is in Nederland. Een aantal bookmakers gebruiken andere manieren om de quoteringen aan te geven, maar meestal wordt dit in de traditionele manier gedaan. Bij veel wedkantoren kan je op de website ook nog kiezen welke noteringswijze je wil hebben. 

Een decimale odd kan alles zijn van 1.01 tot het oneindige (in theorie). Hoe kleiner de kans is dat je weddenschap gaat lukken hoe hoger de quotering wordt. Na afloop wordt je inzet vermenigvuldigd met de quotering. Als je €10,- inzet en de weddenschap heeft een odd van 2.00. Dan is je potentiële uitbetaling dus €20, super simpel! 

Decimale odds voorbeeld

Fractionele odds

De fractionele odds kom je vooral tegen in het Verenigd Koninkrijk. De odds worden in fracties getoond, wat neerkomt dat het in breuken wordt genoteerd. 

Het simpelste voorbeeld hierbij is een fractionele odd van 2/1. Het getal vóór de breuk geeft aan wat je kan verdienen en het getal na de breuk geeft dan weer aan wat je in moet leggen om dit te krijgen. Bij de odd van 2/1 moet je dus €1,- inzetten en dan verdien je €2,-. Bij een quotering van 10/1 zou je dus €10,- kunnen verdienen op elke euro die je inzet. 

De breuk kan je natuurlijk ook nog omdraaien. Als je een odd van 1/3 hebt en inzet met bedragen van €10,- dan moet je in totaal €30.00,- euro inzetten om €10.00,- te verdienen. In dit geval werkt het dus net andersom. Dit is iets om goed op te letten. Het belangrijkste van de bovenstaande tekst is dat je met deze fractionele odds dus geld gaat ‘verdienen’. Bij de decimale odds krijg je geld terug inclusief je inzet. Maar in de bovenstaande gevallen gaat het echt om puur om winst. De inzet is dus nog niet meegeteld. 

Fractionele odds voorbeeld

Amerikaanse odds

Zoals de naam al doet vermoeden is dit de schrijfwijze die in de Verenigde Staten het meest wordt gebruikt. Dit is ook veruit de meest ingewikkelde van de drie. Het is namelijk zo dat hier plus én mingetallen worden gebruikt als odds. 

Mingetallen

Een quotering met een minteken (-) ervoor geeft aan dat bij deze weddenschap de kans op winst groter is dan de kans op verlies. In dit geval wed je dus op de favoriet van de wedstrijd. 

Bij een Amerikaanse weddenschap met een minteken moet je het volgende in je hoofd houden. Deze odds laten altijd zien hoeveel euro je in moet zetten om €100,- te verdienen. Als je inzet op een odd van -200, dan moet je dus €200,- inzetten om €100,- te winnen. Bij een odd van -400 moet je dus €400,- inzetten om €100,- te winnen. Het is natuurlijk geen must om echt honderd euro in te zetten, het principe werkt hetzelfde met lagere getallen. Als je €20,- inzet op de odd van -200 dan verdien je dus €10,-. 

Net als bij de fractionele odds is het zo dat hier wordt gesproken over de winst. Dit is dus het bedrag dat je wint, zonder je eigen inleg. Bij onze decimale odds zit je eigen inleg altijd verwerkt in het winbedrag. In het geval het bovenstaande voorbeeld verdien je dus €10,- en als je je eigen inleg meetelt, ontvang je dus €30,-.

Plusgetallen

Bij een getal met een plusteken (+) ervoor zet je eigenlijk in op een weddenschap waarbij de kans groter is dat je verliest dan dat je wint.

Bij een odd van +200 moet je dus €100,- inzetten om €200,- te verdienen. Het werkt dus precies andersom als bij de mingetallen. Ook hier werkt het exact hetzelfde met een lagere inzet. Dus bij de odd van +300 kun je €10,- inzetten om uiteindelijk €30,- te winnen. Let wederom op het woordje ‘winnen’. Je ontvangt dus die €30,- en dan krijg je ook nog je inzet terug. Dus het totale bedrag is dan €40,-. 

Amerikaanse odds voorbeeld

Voorbeeld odds schema

Is het je na de textuele uitleg nog niet helemaal duidelijk? Dat snappen we. In principe is het niet nodig om de fractionele en Amerikaanse odds te begrijpen, maar wanneer je toch graag inzicht wilt, kan je onderstaande voorbeelden bekijken. Hierin tonen we het verschil in de weergave van deze odds.

Voorbeeld AZ speelt in de KNVB beker tegen Excelsior. AZ is topfavoriet voor de winst.

  • Decimale odds: Bij winst van AZ ontvang je 1.4 keer jouw inzet terug. Bij een inzet van €10,- ontvang je dus 14,- wanneer AZ wint.
  • Fractionele odds: Als nu kijkt naar de fractionele odd, zie dat je wederom €14,- ontvangt wanneer je inzet op AZ. Je wint namelijk 2 eenheden bij een inzet van 5. Dus, wanneer je €5 inzet, win je 2. Zet je €10,- in, win je 4. En samen maakt dit weer 14.
  • Amerikaanse odds: Tot slot de Amerikaanse odds. Amerikaanse odds laten zien hoeveel je zou winnen of verliezen op een inzet van €100. Een positief getal (+) geeft aan hoeveel je zou winnen bij een inzet van €100, en een negatief getal (-) geeft aan hoeveel je moet inzetten om €100 te winnen. Volgens onderstaande odds moet je dus €250 inzetten om €100 te winnen. Wij zetten in dit voorbeeld echter maar €10 in. 250/25=10 (onze inzet). 100/25=4 (onze potentiële winst).
UitkomstDecimale oddsFractionele oddsAmerikaanse odds
AZ1.402/5-250
Gelijkspel4.9039/10+390
Excelsior8.207/1+720

Odds vergelijkingsschema

Hier is een vergelijkingsschema tussen quoteringen, beginnend bij 1.10 en oplopend tot 3, met stapjes van 0.1. Zo wordt het wellicht nóg meer duidelijk hoe deze verhoudingen liggen.

Decimale oddsFractionele oddsAmerikaanse odds
1.101/10-900
1.201/5-500
1.303/10-333
1.402/5-250
1.501/2-200
1.603/5-150
1.707/10-143
1.804/5-125
1.909/10-111
2.001/1+100
2.1011/10+110
2.206/5+120
2.3013/10+130
2.407/5+140
2.503/2+150
2.608/5+160
2.7017/10+170
2.809/5+180
2.9019/10+190
3.002/1+200

Conclusie

Odds tonen de potentiële winst of verlies bij het plaatsen van weddenschappen en zijn ze essentieel voor het begrijpen van de verwachte uitkomst van een sportevenement. Verschillende notaties, zoals decimale, fractionele en American odds, bieden verschillende perspectieven op dezelfde waarschijnlijkheid.

De verschillen tussen odds, zelfs voor dezelfde gebeurtenis, kunnen voortkomen uit diverse factoren, waaronder winstmarges van bookmakers, analysemethoden, publieksvoorkeuren en risicobeheer. Het is belangrijk voor wedders om deze verschillen te begrijpen en de meest gunstige odds te selecteren om de potentiële winst te optimaliseren.

Bovendien zijn odds altijd onderhevig aan veranderingen. Bookmakers passen hun odds aan op basis van inzetpatronen, nieuws over spelers of teams, en andere relevante informatie. Het is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van deze veranderingen om weloverwogen beslissingen te nemen.

Meer leren over voetbalweddenschappen

Als je meer wilt weten over voetbalwedden, is het slim om ook andere informatieve artikelen over dit onderwerp te lezen. Deze artikelen kunnen je voorzien van waardevolle inzichten, variërend van weddenschapsstrategieën tot het begrijpen van de dynamiek van de wedmarkt.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie