FC Volendam

Volendam

Prijzenkast FC Volendam

6x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over FC Volendam

FC Volendam is een voetbalclub uit het vissersdorp Volendam. Net als het Nederlands elftal kleurt het thuistenue geheel oranje en daarmee heeft men de bijnaam Het Andere Oranje verworven.

  • FC Volendam werd in 1920 opgericht
  • De bijnaam van de club is ‘Het Andere Oranje’ vanwege het oranjekleurige thuistenue
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het KRAS Stadion
  • Zanger Jan Smit was tot november 2023 voorzitter van de club

FC Volendam in nationaal clubverband

Op 1 juni 1920 werd in Volendam een voetbalclub opgericht onder de naam Victoria. In de beginperiode speelde het team in het rood en zwart, maar in 1923 veranderde zowel de clubnaam (Volendam) als de clubkleuren (oranje). De dorpsbewoners behoorden destijds tot de Roomsch-Katholieke Federatie. Onder deze vlag behaalde Volendam zowel in 1935 als 1938 de landstitel.

In 1940 werd de Roomsch-Katholieke Federatie op last van de Duitse bezetters samengevoegd met de KNVB. Na de Tweede Wereldoorlog groeide in Nederland de roep om de invoering van het betaald voetbal. In 1954 werd hiermee ingestemd. Dit ging ten koste van Volendam, dat als tweedeklasser een groot aantal selectiespelers zag vertrekken. In 1955 maakten de Noord-Hollanders zelf ook de sprong naar het betaald voetbal.

Eerste bekerfinale

Volendam plaatste zich in 1956 voor de nieuwe Eerste Divisie. Twee jaar later wist de eerstedivisionist door te dringen tot de finale van het bekertoernooi, maar in het Olympisch Stadion in Amsterdam bleek Sparta Rotterdam te sterk (3-4). Typisch Volendamse achternamen als Keizer, Schilder, Molenaar, Steur, Tol, Smit en Veerman maakten deel uit van het toenmalige team van trainer Leen van Woerkom.

In 1959 veroverde Volendam het kampioenschap van de Eerste Divisie. De club uit het vissersdorp hield het maar één seizoen vol in de Eredivisie, maar promoveerde in 1961 nogmaals naar het hoogste niveau (drie seizoenen). De promoties en degradaties kwamen synoniem te staan voor Volendam. Men promoveerde in 1967, 1970, 1977 en 1983 wederom, maar telkens volgde degradatie al in het tweede seizoen. De gebruikte botter voor de huldigingen heet dan ook niet voor niets de Heen en Weer.

Glorietijd

FC Volendam behaalde in 1987 de vijfde Eerste Divisie-titel uit de clubgeschiedenis. In het eerste seizoen na de promotie vocht de club tegen degradatie, maar na de veertiende plaats van 1988 maakte men sprongen op de ranglijst. Na een negende plaats in 1989 werd een jaar later de hoogste klassering ooit bereikt op Eredivisie-niveau: zesde. Dat succes werd in 1993 geëvenaard.

In 1995 bereikte FC Volendam voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de finale van de KNVB Beker. In De Kuip moest men uitgerekend aantreden tegen Feyenoord, dat dankzij Gaston Taument en Mike Obiku met 2-1 aan het langste eind trok. André Wasiman scoorde tegen. De Volendammers konden in Rotterdam-Zuid rekenen op de steun van zo’n zevenduizend supporters, waaronder Kees Kwakman en Jack Tuijp. Zij speelden later zelf voor de club.

Sportieve terugval

FC Volendam hield het elf seizoenen vol in de Eredivisie. In het seizoen 1997-1998 kwam het verblijf alsnog ten einde door als achttiende te eindigen. Een domper voor Het Andere Oranje, dat in 2000 zelfs afdaalde naar de zeventiende plaats in de Eerste Divisie. In 2003 kwam het Eerste Divisie-verblijf echter ten einde door als nummer zes van de ranglijst de nacompetitie in eigen voordeel te beslissen. Diezelfde nacompetitie werd Volendam al na één seizoen weer fataal, waardoor het opnieuw degradeerde.

In het seizoen 2007-2008 werd FC Volendam voor de zesde keer kampioen in de Eerste Divisie. Stanley Menzo vertrok ondanks dit succes als hoofdtrainer, waardoor Frans Adelaar voor de groep kwam te staan. Hij leidde de club naar de halve finale van de KNVB Beker, maar verloor hierin van de latere winnaar sc Heerenveen (0-2). In competitieverband draaide het een stuk stroever. Een 2-2 gelijkspel bij De Graafschap bleek in de laatste speelronde fataal door de stunt van Roda JC bij Feyenoord (2-3). Uitgerekend Gerry Koning, een echte Volendammer, bezegelde het lot middels een eigen doelpunt.

Wim Jonk (Pro Shots)

Jonk brengt glimlach terug

De degradatie van 2009 had een grote impact op FC Volendam. In 2013 eindigde Het Andere Oranje weliswaar als tweede, maar in verschillende seizoenen bleek zelfs het linkerrijtje van de Eerste Divisie niet haalbaar. In de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019 eindigden de Volendammers achtereenvolgens als veertiende en zestiende. Een mineurstemming maakte zich meester over de club, waardoor ook de toeschouwersaantallen naar een bedenkelijk niveau zakten.

In de zomer van 2019 ontstond er een kentering in Volendam. Wim Jonk werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer, met Sipke Hulshoff als zijn rechterhand. Jasper van Leeuwen werd op zijn beurt technisch directeur. Op alle belangrijke posities waaide een frisse wind bij FC Volendam, waar zanger Jan Smit een bestuursfunctie kreeg. Aan de hand van voetballers als Micky van de Ven, Joey Veerman en AS Monaco-huurling Francesco Antonucci keerde de glimlach weer terug in het vissersdorp.

Het nieuwe beleid van FC Volendam wierp zijn vruchten af. In het seizoen 2019-2020 draaide de club mee in de strijd om directe promotie naar de Eredivisie, maar de uitbraak van de coronapandemie gooide roet in het eten. De attractieve speelwijze bracht het vuur terug binnen de club. In het seizoen 2021-2022 werd deze ontwikkeling beloond middels promotie naar het hoogste niveau. Mede dankzij de scoringsdrift van Robert Mühren werd de Eerste Divisie na dertien jaar eindelijk verlaten.

FC Volendam viert een doelpunt in eigen huis (Pro Shots)

Clash met Team Jonk

FC Volendam leek in het seizoen 2022-2023 af te stevenen op roemloze degradatie. Voetballend deed de club prima mee, maar punten leverde dat nauwelijks op. In de winterstop besloot Jonk een tactische aanpassing door te voeren en dat sorteerde effect. Volendam bleek een lastig te kloppen ploeg en behaalde zelfs een gelijkspel op het veld van Ajax (1-1). Het Andere Oranje maakte een sprong op de ranglijst en wist als nummer veertien lijfsbehoud af te dwingen.

Jonk besloot in de zomer van 2023 een stap terug te doen. Hij ging aan de slag als technisch manager, waar zijn assistent Matthias Kohler naar voren werd geschoven als hoofdtrainer. De transferzomer verliep echter desastreus. Smaakmakers als Derry John Murkin, Carel Eiting, Daryl van Mieghem en Henk Veerman verlieten de club, maar kwaliteit werd nauwelijks teruggehaald. Ondertussen groeide de onrust bij de raad van commissarissen, dat in november 2023 ingreep door voorzitter Jan Smit en zijn mede-bestuurders weg te sturen. Als reactie daarop besloot Team Jonk, waaronder trainer Kohler, op te stappen.

De bestuurlijke onrust had een grote impact op de sportieve situatie van FC Volendam. Op 5 mei degradeerde de club als nummer zeventien uit de Eredivisie na een 1-4 nederlaag tegen Ajax.

Jan Smit in betere tijden bij FC Volendam (Pro Shots)

Rivaliteit

FC Volendam heeft geen uitgesproken aartsrivaal. In het verleden leefde de club op gespannen voet met provinciegenoot AZ, maar door de jaren heen is deze rivaliteit fors afgenomen. Ook het Noord-Hollandse onderonsje met Telstar zorgde niet voor al te veel spanning.


Het stadion van FC Volendam

FC Volendam speelt sinds 1975 op de huidige locatie. De vier tribunes van het meermaals gerenoveerde stadion, dat sinds 2002 de naam KRAS Stadion draagt, zijn vernoemd naar Henk Kras, Jaap Jonk, Jaap Bond en Pé Mühren. De capaciteit van het eigen onderkomen bedraagt 6.800 plaatsen. Namens de uitspelende club zijn er vierhonderd supporters welkom bij thuiswedstrijden van de Volendammers.

Het KRAS Stadion (Pro Shots)

In 2021 onthulde toenmalig voorzitter Jan Smit plannen voor een gloednieuw stadion. Aan de rand van het dorp zou een nieuw onderkomen moeten worden gebouwd voor minimaal tienduizend toeschouwers. Het stadion kreeg de werknaam ‘t Skip (‘Het Schip) vanwege het ontwerp.


Veelgestelde vragen over FC Volendam

Wanneer is FC Volendam opgericht?

Op 1 juni 1920

Wat is het adres van het KRAS Stadion?

KRAS Stadion
Sportlaan 10
1131 BK Volendam

Wat is de capaciteit van het KRAS Stadion?

6.800 plaatsen

Wat is de website van FC Volendam?

Klik hier om FC Volendam online te bezoeken

Waar kan ik FC Volendam vinden op sociale media?

FC Volendam is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 5 mei 2024

Populaire spelers FC Volendam

Doelmannen
WG
Leeftijd
16
19
20
8
21
2
8
1
22
8
24
2
15
Verdedigers
WG
Leeftijd
2
5
20
1
4
3
1
3
15
32
2
12
10
22
1
1
3
1
14
3
22
2
1
23
8
22
1
3
1
32
15
22
1
1
1
19
4
18
4
Middenvelders
WG
Leeftijd
6
16
26
3
2
1