FC Volendam is een voetbalclub uit Volendam en is daarmee een van de weinige profclubs in Nederland dat in een dorp is gevestigd. De club heeft de bijnaam Het Andere Oranje, aangezien het een soortgelijk tenue draagt als het Nederlands elftal.
FC Volendam werd in 1920 opgericht
De bijnaam van de club is ‘Het Andere Oranje’ vanwege het oranjekleurige thuistenue
Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Kras Stadion
Zanger Jan Smit is de voorzitter van FC Volendam
Betaald voetbal aan de dijk
Op 1 juni 1920 werd in Volendam de voetbalclub Victoria opgericht. Die club speelde in het rood en zwart, maar in 1923 werd de naam in Volendam aangepast en kleurde het thuisshirt oranje. Het team werd meermaals landskampioen in de Roomsch-Katholieke Federatie, dat in 1940 op last van de Duitse bezetters werd samengevoegd met andere voetbalbonden (de hedendaagse KNVB). Na de Tweede Wereldoorlog speelde men lange tijd in de tweede klasse.
Een jaar na de invoering van het betaald voetbal werd FC Volendam ook een profclub. De club uit het vissersdorp beleefde een prima start. Al in 1958 stond Volendam voor het eerst in de bekerfinale, maar Sparta Rotterdam stond een groot succes in de weg. Het daaropvolgende seizoen wist het team de Eerste Divisie A te winnen met promotie naar de Eredivisie als resultaat.
Heen en weer
FC Volendam kreeg de twijfelachtige status van ‘Heen en weer’-club. Promoties werden net zo makkelijk afgewisseld met degradaties. In de twintigste eeuw lukte het zeven keer om te promoveren naar de Eredivisie, maar daar stonden evenzoveel degradaties tegenover. Meestal duurde zo’n Eredivisie-verblijf ook niet lang. Na de eerste promotie ging het al na één seizoen fout, waar het de daaropvolgende vijf pogingen bij twee tot drie seizoenen bleef. Daarentegen speelde Volendam in die jaren ook nooit langer dan vijf opeenvolgende seizoenen in de Eerste Divisie.
In 1987 promoveerde FC Volendam, dat zich tien jaar eerder afsplitste van RKSV Volendam, voor de zevende keer naar de Eredivisie. Het Andere Oranje wist voor het eerst langer dan drie opeenvolgende seizoenen overeind te blijven op het hoogste niveau. Volendam eindigde zelfs viermaal in het linkerrijtje (tweemaal zesde en tweemaal negende) en speelde in 1995 voor de tweede keer een bekerfinale, maar opnieuw bleek een Rotterdamse formatie te sterk: 2-1 voor Feyenoord.
FC Volendam degradeerde in 1998 als hekkensluiter uit de Eredivisie, waardoor het verblijf na tien seizoenen ten einde kwam. Sinds die reeks speelde Het Andere Oranje nog maar twee seizoenen op het hoogste niveau: in de seizoenen 2003-2004 en 2008-2009. In het laatstgenoemde seizoen speelde de club nog wel in de halve finale van de KNVB Beker, maar de latere winnaar sc Heerenveen bleek met 0-2 te sterk. Het doek in de Eredivisie viel op de slotdag van het seizoen door een stunt van Roda JC Kerkrade bij Feyenoord.
Na het seizoen 2008-2009 ging het mis in Volendam. Het Andere Oranje eindigde in het daaropvolgende seizoen als zestiende in de Eerste Divisie en slaagde er ook daarna niet in om snel terug te keren naar het hoogste niveau, ondanks een tweede plaats in 2013. In 2018 en 2019 beleefde Volendam nieuwe dieptepunten door in de grijze middenmoot te eindigen, ver weg van een Eredivisie-promotie. In die jaren hing er een negatieve sluier rond de club en bleven veel fans weg.
Wim Jonk (Pro Shots)
Frisse wind in Volendam
Vanaf het seizoen 2019-2020 ging er een frisse wind waaien in Volendam. De technische staf en de clubleiding werden grotendeels opnieuw ingevuld, met Wim Jonk als nieuwe hoofdtrainer. Zanger Jan Smit bleef zitting houden in het bestuur van de toenmalig eerstedivisionist. In 2022 werd bekend dat Smit promotie maakte binnen Volendam door de nieuwe voorzitter te worden.
FC Volendam stelde zichzelf als doel om binnen drie jaar terug te keren naar de Eredivisie. In 2020 (derde, voortijdig afgebroken vanwege de coronacrisis) en 2021 (zesde) lukte dat niet, maar in 2022 werd de felbegeerde promotie een feit door achter FC Emmen als tweede te eindigen en directe promotie af te dwingen. Robert Mühren, die teruggekeerde in Volendam, had een belangrijk aandeel door 29 doelpunten voor zijn rekening te nemen.
Jan Smit (Pro Shots)
FC Volendam stelde zichzelf als doel om binnen drie jaar terug te keren naar de Eredivisie. In 2020 (derde, voortijdig afgebroken vanwege de coronacrisis) en 2021 (zesde) lukte dat niet, maar in 2022 werd de felbegeerde promotie een feit door achter FC Emmen als tweede te eindigen en directe promotie af te dwingen. Robert Mühren, die teruggekeerde in Volendam, had een belangrijk aandeel door 29 doelpunten voor zijn rekening te nemen.
FC Volendam stelde zichzelf als doel om binnen drie jaar terug te keren naar de Eredivisie. In 2020 (derde, voortijdig afgebroken vanwege de coronacrisis) en 2021 (zesde) lukte dat niet, maar in 2022 werd de felbegeerde promotie een feit door achter FC Emmen als tweede te eindigen en directe promotie af te dwingen. Robert Mühren, die teruggekeerde in Volendam, had een belangrijk aandeel door 29 doelpunten voor zijn rekening te nemen. Op Eredivisie-niveau had hij het een stuk lastiger, maar na een dramatische eerste seizoenshelft werd in 2023 op fraaie wijze lijfsbehoud tot stand gebracht.
(Pro Shots)
FC Volendam verkocht in de Keuken Kampioen Divisie-jaren een aantal belangrijke spelers. De club zag smaakmakers als Micky van de Ven (VfL Wolfsburg) en Joey Veerman (PSV) mooie transfers maken. Francesco Antonucci verdiende als huurling van AS Monaco een transfer naar Feyenoord, maar hij werd in de praktijk vooral opnieuw uitgeleend aan de Volendammers.
Het stadion
Sinds 1975 speelt FC Volendam in het stadion dat al sinds 2002 het Kras Stadion heet. De capaciteit bedraagt tegenwoordig bijna 7.500 plaatsen. In 2021 kondigde de club aan dat het een nieuw stadion ambieert van minimaal tienduizend plaatsen, met de werktitel ‘t Skip (‘Het Schip’).
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie