Xavier Mbuyamba

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Xavier Mbuyamba

Xavier Mbuyamba is een Nederlandse centrale verdediger met Congolese roots. Sinds de zomer van 2022 speelt hij voor FC Volendam.

  • Mbuyamba speelt momenteel voor FC Volendam
  • De verdediger heeft een verleden bij FC Barcelona en Chelsea
  • Hij maakte zijn professionele debuut bij MVV Maastricht

Clubcarrière

Mbuyamba zag op 31 december 2001 het levenslicht in Maastricht. Hij is de zoon van een Congolese vader en Nederlandse moeder. Via VV De Heeg en VV Scharn speelde de verdediger zich in de kijker bij MVV Maastricht, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Op 9 november 2018 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht tegen FC Volendam (3-2 nederlaag).

Via FC Barcelona naar Chelsea

Na slechts elf officiële wedstrijden maakte Mbuyamba in 2019 de overstap van MVV Maastricht naar FC Barcelona. In eerste instantie kwam hij tot overeenstemming met Chelsea, maar door een transferverbod besloot hij Plan B met beide handen te grijpen. In Catalonië krijgt de centrale verdediger steun van Frenkie de Jong, zijn land- en teamgenoot. “Frenkie nam me weleens apart in de kleedkamer en zei dat ik gewoon mijn ding moest doen en niet voor niets bij Barcelona speelde”, verklaarde Mbuyamba later tegenover de NOS.

Bij FC Barcelona trainde Mbuyamba samen met spelers als Lionel Messi en Antoine Griezmann. Een mooie ervaring voor de getalenteerde verdediger, maar speeltijd in de hoofdmacht bleef uit. Na twee seizoenen maakte de Limburger alsnog de overstap naar Chelsea. Mede door blessureleed wist Mbuyamba ook in Londen niet door te breken.

Trefzeker tegen PSV! (Pro Shots)

Smaakmaker in Volendam

Op 31 augustus 2022 keerde Mbuyamba terug naar Nederland. Hij tekende voor drie seizoenen bij FC Volendam, met de optie voor een extra jaar. Op 9 september maakte de verdediger zijn Eredivisie-debuut in de met 2-3 verloren thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Het Andere Oranje stond halverwege het seizoen stijf onderaan in de Eredivisie, maar de fraaie tweede seizoenshelft betekende lijfsbehoud. Mbuyamba scoort vijfmaal, waaronder twee keer in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam (2-1 zege).

In de zomer van 2023 werd de naam van Mbuyamba in verband gebracht met het Italiaanse Sampdoria.

Laatste update: 25 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie