Henk Veerman

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Henk Veerman

Henk Veerman is een Nederlandse spits. In de zomer van 2023 werd hij door eredivisionist FC Volendam uitgeleend aan eerstedivisionist ADO Den Haag.

  • Veerman speelt momenteel voor ADO Den Haag
  • De spits is verhuurd door FC Volendam
  • Eerder kwam hij uit voor sc Heerenveen, FC Sankt Pauli en FC Utrecht
  • Veerman is geen familie van oud-teamgenoot Joey Veerman

Clubcarrière

Hendrik Andreas Jacobus (Henk) Veerman werd op 26 februari 1991 geboren in Volendam. Hij groeide op in het vissersdorp, maar vanwege de leeftijdsgrens van RKAV Volendam (zeven jaar) besloot de vijfjarige rechtspoot zijn voetbalcarrière af te trappen in het shirt van EVC uit het nabijgelegen Edam. Veerman trok hier de aandacht van FC Volendam, maar als vijftienjarige werd hij weggestuurd.

Na zijn vertrek bij FC Volendam kwam Veerman alsnog terecht bij RKAV Volendam. Aanvankelijk speelde hij als centrale verdediger voor de vierdeklasser (zondag), maar dat veranderde in oktober 2010. De boomlange Volendammer kwam door afwezigen in de aanval terecht en overtuigde trainer Ronald Dooijeweerd in deze rol door viermaal te scoren tegen VV Schagen. Als beloning werd Veerman gepromoveerd naar het zaterdagteam, dat in de Hoofdklasse speelde.

Doorbraak bij FC Volendam

Als doeltreffende aanvaller van RKAV Volendam verscheen Veerman andermaal op de radar van FC Volendam. Hij werd opgenomen in het elftal van Jong FC Volendam, waar hij een goede indruk maakte. Op 25 mei 2013 debuteerde de spits in de A-selectie van Het Andere Oranje. Zijn team boekte in de returnwedstrijd van de finaleronde van de play-offs een 1-0 overwinning op Go Ahead Eagles, maar dat volstond niet voor promotie. De heenwedstrijd ging namelijk met 3-0 verloren.

Veerman maakte op 20 oktober 2013 zijn eerste doelpunt als profvoetballer, in de thuiswedstrijd tegen Jong FC Twente (4-2 zege). De spits had het lastig bij FC Volendam. Hij sloot gaandeweg het seizoen een akkoord met FC Lienden en was voornemens om als schilder de kost te verdienen, maar een imposante invalbeurt veranderde alles. Tegen Achilles ’29 (5-1 zege) scoorde Veerman tussen de 72ste en 82ste minuut vier keer. De Volendam-leiding bood hem vervolgens alsnog een verbeterd contract aan.

Na het vertrek van Robert Mühren werd Veerman een vaste waarde bij FC Volendam. In het seizoen 2014-2015 brak de spits definitief door met negentien doelpunten in 26 officiële wedstrijden, waaronder hattricks tegen Sportlust ’46 (3-0, KNVB Beker) en FC Den Bosch (0-5). Met zijn doeltreffendheid verdiende Veerman een transfer naar eredivisionist sc Heerenveen. De Friezen betaalden zo’n 350.000 euro voor diens handtekening.

Supersub in Heerenveen

Veerman debuteerde op 4 februari 2015 in het shirt van sc Heerenveen, dat Feyenoord met 3-1 wist te verslaan. Vlak voor tijd viel de spits in voor Mark Uth. Zijn eerste doelpunt voor de Friezen maakte hij op 7 februari in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (4-0) door twee minuten na zijn invalbeurt al toe te slaan. Veerman wist de harten van de Feanfans definitief voor zich te winnen door te scoren in de Derby van het Noorden tegen FC Groningen (3-1 overwinning).

Het seizoen 2016-2017 begon dramatisch voor sc Heerenveen. Van de eerste tien Eredivisie-wedstrijd wonnen de Friezen alleen de eerste. Dwight Lodeweges stapte na de 3-5 nederlaag tegen Feyenoord (tweemaal Veerman) op als hoofdtrainer en werd opgevolgd door Foppe de Haan. Het clubicoon kreeg Heerenveen weer enigszins aan de praat met een middenmootpositie als resultaat. Gaandeweg het seizoen wisselden Veerman en Mitchell te Vrede elkaar regelmatig af als aanvalsleider.

Veerman maakte acht doelpunten in het seizoen 2016-2017, waaronder de openingstreffer uit bij Feyenoord (1-2 overwinning). In de twee daaropvolgende seizoenen fungeerde de Volendammer weer hoofdzakelijk als supersub. Hij maakte in deze jaren respectievelijk zeven en vier doelpunten in alle competities.

Transfer naar Sankt Pauli

Na drieënhalf seizoen vertrok Veerman bij sc Heerenveen. In augustus 2018 koos de spits voor de Tweede Bundesliga-club FC Sankt Pauli, waar hij debuteerde in de bekerwedstrijd tegen SV Wehen Wiesbaden (3-2 nederlaag na verlenging). Zijn eerste competitietreffer maakte hij bij diens competitiedebuut tegen 1. FC Union Berlin (4-1 nederlaag). Door een zware kruisbandblessure bleef de bijdrage van Veerman dat seizoen beperkt tot zes doelpunten in zeventien officiële wedstrijden.

Pas in november 2019 maakte Veerman zijn comeback voor FC Sankt Pauli. Ondanks zijn lange absentie kreeg de spits de smaak snel weer te pakken. Hij maakte in het seizoen 2019-2020 een goede indruk met elf doelpunten in 22 wedstrijden op Tweede Bundesliga-niveau. Veerman scoorde onder meer in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen aartsrivaal Hamburger SV.

Terugkeer in Heerenveen

Vanwege zijn privésituatie besloot Veerman in augustus 2020 terug te keren naar Nederland. Verschillende clubs waren in de race, maar uiteindelijk koos hij voor een hereniging met sc Heerenveen. In de aankondigsvideo speelde zijn nieuwe teamgenoot Joey Veerman, eveneens afkomstig uit Volendam, een grote rol. De naamsgenoten (geen familie) ontwikkelden op en naast het veld een uitstekende klik. Met zeven doelpunten uit zeven Eredivisie-wedstrijden schoot Veerman goed uit de startblokken.

Veerman sloot het seizoen 2020-2021 af met veertien doelpunten uit 35 wedstrijden. Met sc Heerenveen bereikte hij de halve finale van de KNVB Beker, maar Ajax dwarsboomde een finaleplaats voor de Friezen (0-3). In het daaropvolgende seizoen produceerde de spits acht doelpunten uit 23 wedstrijden. Veerman werd de held van Heerenveen door tweemaal te scoren in de Friese derby tegen SC Cambuur (1-2 zege), maar enkele maanden later liet de club hem vertrekken naar FC Utrecht.

Droomdebuut in Utrecht

Met zijn transfer naar FC Utrecht wist Veerman een belofte aan de ouders van een overleden vriend in te lossen. Zijn vriend Jan Schilder was groot fan van de Domstedelingen,maar slaagde er niet in om profvoetballer te worden en pleegde zelfmoord. In de nasleep beloofde Veerman, die op dat moment in de marge van het amateurvoetbal speelde, om nog één keer alles op alles te zetten om het betaald voetbal te bereiken. Vooral spelen voor FC Utrecht werd een doel voor de spits.

Veerman beleefde een droomdebuut bij FC Utrecht. In de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur viel de spits in bij een 0-2 achterstand, waarna de Domstedelingen veerkracht toonden. De debutant maakte in de tweede helft het winnende doelpunt: 3-2. Veerman droeg dit succes op aan zijn overleden vriend. Het bleek zijn enige echte wapenfeit namens FC Utrecht, mede door een opgelopen blessure en de komst van Bas Dost. Al na een half jaar (tien wedstrijden) nam hij alweer afscheid.

Rentree in Volendam

Veerman maakte in de zomer van 2022 een rentree bij FC Volendam, dat net was gepromoveerd naar de Eredivisie. Onder trainer Wim Jonk fungeerde hij vooral als stand-in voor Robert Mühren, maar met vier doelpunten in dertig wedstrijden had hij alsnog een bescheiden aandeel in het realiseren van lijfsbehoud. Eén van zijn doelpunten maakte hij uitgerekend op bezoek bij diens oude club sc Heerenveen, dat wel te sterk bleek voor Het Andere Oranje (2-1).

Als speler van FC Volendam (Pro Shots)

Als huurling naar ADO

FC Volendam besloot in de zomer van 2023 andere keuzes te maken. De spits werd om die reden uitgeleend aan eerstedivisionist ADO Den Haag, waar hij debuteerde in de doelpuntloze uitwedstrijd tegen De Graafschap. Zijn eerste doelpunt voor de Haagse formatie maakte hij op 15 september in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (0-1). Veerman fungeerde vanaf dat moment regelmatig als afmaker.

Laatste update: 13 januari 2024

Meer nieuws over Henk Veerman

23:46
89+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:00
1687+
Veerman keihard voor FC Volendam: “Niets”
21:58
123+
Roda JC wint KKD-topper in Tilburg
22:18
35+
Grieperig Cambuur pakt punt bij Willem II
22:05
61+
ADO toont herstel, Roda JC morst
21:59
50+
Roda profiteert van misstap ADO
21:57
47+
Doelpuntrijke zeges ADO, Willem II en Cambuur
16:46
373+
Henk Veerman: “Die zijn gelukkig weg”
22:20
28+
Koploper Willem II grijpt periodetitel
22:08
36+
Willem II steviger aan kop na vijfklapper
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie