FC Den Bosch

Den Bosch

Prijzenkast

eredivisie-logo

1x landskampioen

Laatste nieuws over FC Den Bosch

FC Den Bosch is een voetbalclub uit de Brabantse stad ‘s-Hertogenbosch. De Bosschenaren hebben in het verleden meermaals in de Eredivisie gespeeld, maar verblijven inmiddels al sinds 2005 in de Eerste Divisie.

FC Den Bosch is opgericht op 18 augustus 1965, maar de club kent een langere voorgeschiedenis. In 1897 werd de voetbalvereniging Wilhelmina opgericht en tien jaar later zag ook NOAD het levenslicht. Laatstgenoemde club besloot de naam te veranderen in BVV (Bossche Voetbal Vereniging) om verwarring met de gelijknamige club uit Tilburg te voorkomen. BVV, dat de thuiswedstrijden opvallend genoeg in Vught speelde, werd in 1948 kampioen van Nederland na eerder al een paar keer mis te hebben gegrepen.

Na het kampioenschap wilde de gemeente ‘s-Hertogenbosch dat BVV een stadion betrok binnen de eigen gemeentegrenzen. In 1951 maakten de Bosschenaren de overstap naar De Vliert, dat destijds na Stadion Feijenoord (De Kuip) en het Olympisch Stadion met dertigduizend plaatsen de hoogste capaciteit van Nederland had. Het nieuwe stadion bracht de club echter geen voorspoed. Na de invoering van het betaald voetbal zakte de club in 1958 af naar de Eerste Divisie.

Op het tweede niveau zakte BVV verder af, waardoor het zelfs afdaalde naar de Tweede Divisie. In die divisie kwam de club een stadgenoot tegen: Wilhelmina. De gemeente zag weinig perspectief voor beide clubs en stuurde aan op een fusie, maar Wilhelmina weigerde dit. BVV besloot in 1966 vrijwillig af te dalen naar het amateurvoetbal en gaf de proflicentie over aan de nieuwe stichting onder de naam FC Den Bosch. Een jaar later veranderde de naam in FC Den Bosch ’67, nadat Wilhelmina zich alsnog aansloot om zelf als amateurvereniging verder te gaan.

Wederopbouw

De realisatie van FC Den Bosch ’67 had een positief effect. De Bosschenaren, die dankzij de promotie van BVV in 1966 op het tweede niveau speelden, hielden zich goed staande in de Eerste Divisie en draaide behoorlijk mee in het linkerrijtje. Promotie naar de Eredivisie werd de inzet en in het seizoen 1970-1971 werd dit een feit. FC Den Bosch ’67 verloor slechts twee wedstrijden en kroonde zich tot de nieuwe kampioen van de Eerste Divisie. Dat verblijf duurde echter maar kort. In 1972 handhaafde de club zich nog als nummer zestien, maar een jaar later viel het doek alsnog door een achttiende plaats op de ranglijst.

FC Den Bosch ’67 viel na de Eredivisie-degradatie ver terug en speelde vier opeenvolgende seizoenen een grotendeels anonieme rol in de Eerste Divisie (zeventiende, tweemaal tiende en twaalfde). De Bosschenaren herstelden zich na die periode weer en klom gestaag op de ranglijst. In het seizoen 1982-1983 lukte het FC Den Bosch ’67 om als nummer drie de sprong naar de hoogste divisie van Nederland te maken. De club handhaafde zich voortreffelijk op het hoogste niveau door tweemaal zesde, tweemaal zevende en tweemaal als tiende te eindigen, maar in het seizoen 1989-1990 klapte de droom abrupt door als nummer zeventien opnieuw te degraderen.

Jojo-effect

FC Den Bosch ’67 beleefde na de degradatie van 1990 een periode van hoogte- en dieptepunten. In een periode van vijftien jaar promoveerde de club maar liefst vier keer naar de Eredivisie. Dat gebeurde in 1992, 1999, 2001 en 2004, maar geen enkel verblijf op het hoogste niveau bleek een succes. Met een zeventiende, achttiende, zestiende en opnieuw achttiende plek daalde FC Den Bosch (de toevoeging ’67 verdween in 1992) telkens na één seizoen af naar de Eerste Divisie.

FC Den Bosch heeft ondanks de kwakkelende prestaties in de jaren negentig en daarna nochtans een aantal grote spelers voortgebracht. De bekendste naam is Ruud van Nistelrooij, die na drie volledige seizoenen in 1997 een transfer naar sc Heerenveen verdiende. Al na één seizoen verdiende de spits een overstap naar PSV, waarna hij ook internationale faam verwierf via clubs als Manchester United en Real Madrid. Andere bekende namen zijn Anthony Lurling en Theo Lucius, die allebei voor Nederlandse topclubs speelden.

Zwarte jaren

Sinds 2005 speelt FC Den Bosch onafgebroken in de Eerste Divisie. Tot en met het seizoen 2013-2014 deed de club nog bijna jaarlijks mee in de strijd om promotie door bijna jaarlijks in het linkerrijtje mee te draaien, maar sindsdien is er sprake van zieltogende prestaties met als uitzondering de vierde plaats in 2019. FC Den Bosch haalde het nieuws in die jaren vooral op een vervelende manier, met name doordat Jozy Altidore (AZ) en Ahmad Mendes Moreira (Excelsior) de Bossche aanhang beschuldigden van racisme.

In 2018 was het de bedoeling dat FC Den Bosch zou worden overgenomen door Kakhi Jordania. De Georgische zoon van Merab Jordania (ex-eigenaar Vitesse) pompte meteen geld in de club, maar het duurde lang voordat de KNVB groen licht gaf voor de overname. In juli 2019 volgde zelfs een blokkade vanuit Zeist, waarna Jordania een bodemprocedure startte om een miljoenenbedrag terug te halen. In plaats daarvan kreeg FC Den Bosch in grote lijnen gelijk van de rechtbank, dat uiteindelijk ‘slechts’ 240.000 euro terug hoefde te betalen. Daartegen werd beroep aangetekend.

In 2021 probeerden ook ondernemer Ebert Dollevoet en oud-profvoetballer Wesley Sneijder om FC Den Bosch over te nemen. Uiteindelijk viel de club in Amerikaanse handen door aandelen te verkopen aan vijf partijen: Pacific Media Group, Partners Path Capital, Randy Frankel, Chien Lee en Krishen Sud. Ditmaal gaf de KNVB wél toestemming voor de overname van de Bosschenaren.

Stadion

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd in ‘s-Hertogenbosch een nieuw stadion geopend: De Vliert. BVV werd de bespeler van dat stadion en werd daarna de thuishaven van FC Den Bosch. Door de dalende toeschouwersaantallen werd de capaciteit gaandeweg de jaren teruggebracht van dertigduizend naar 8.500 anno 2022. Zelfs in de meest recente Eredivisie-seizoen kwamen de gemiddelde toeschouwersaantallen echter niet boven de zesduizend uit.

Laatste update: 7 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie