MVV Maastricht

Maastricht

Prijzenkast

2x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over MVV Maastricht

MVV Maastricht is een voetbalclub uit de Limburgse stad Maastricht. De afkorting staat voor ‘Maatschappelijke Voetbal Vereniging’. In het verleden stond de ‘M’ voor de beginletter van de stad, maar sinds de toevoeging van Maastricht aan de clubnaam is dat veranderd.

  • MVV Maastricht werd in 1902 opgericht
  • De afkorting staat voor Maatschappelijke Voetbal Vereniging
  • Sinds 2000 speelt het team onafgebroken in de Eerste Divisie
  • MVV werd tweemaal kampioen op het tweede niveau van Nederland
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in De Geusselt

Maastricht snakt naar Eredivisie-rentree

MVV werd in 1902 opgericht als Maastrichtse Football/Voetbal Club (MFC/MVC). In het beginstadium werd de naam meermaals veranderd, maar sinds 1908 is de naam MVV in gebruik. In de eerste decennia wisselde de Limburgse club sportieve successen af met mindere jaren. In 1920, 1926 en 1947 werd MVV kampioen van de afdeling Zuid, waardoor het mocht deelnemen aan de landelijke kampioenscompetitie. In 1926 eindigde de formatie uit Maastricht als tweede van Nederland op vier punten van SC Enschede.

De Geusselt (Pro Shots)

Stap naar het betaald voetbal

In 1954 werd het betaald voetbal ingevoerd. In die jaren werden de competities meermaals hervormd, met in 1956 de oprichting van de Eredivisie. MVV wist in die fase goed aan te pikken en was zodoende in het allereerste Eredivisie-seizoen ooit actief. MVV wist PSV en Feyenoord voor te blijven op de ranglijst, maar moest genoegen nemen met een vierde plaats achter Ajax, Fortuna ’54 en SC Enschede. Met een vijfde en achtste plaats bleef de club ook de jaren daarna in het linkerrijtje.

MVV speelde het gros van de seizoenen in de twintigste eeuw op het hoogste niveau van Nederland. De Limburgers degradeerden voor de eeuwwisseling vier keer (1976, 1982, 1986 en 1995), maar telkens keerde de club na twee seizoenen terug naar de Eredivisie. In de overige jaren wist MVV zich telkens te handhaven zonder de nacompetitie in te hoeven. Na de achtste plaats in 1959 eindigde de club nog meermaals in het linkerrijtje: één keer zesde, driemaal zevende, driemaal achtste en één keer negende.

Hoger dan de subtop reikte MVV niet meer, maar toch kon de club wel degelijk spreken van succesvolle jaren. Dat was mede te danken aan Willy Brokamp, die op achttienjarige leeftijd naar Maastricht verhuisde. Hij kroonde zich in 1973 zelfs tot topscorer van de Eredivisie met achttien doelpunten en daarmee werd hij ook verkozen tot Voetballer van het Jaar. In 1974 verdiende de in Kerkrade geboren aanvaller een transfer naar Ajax, waarna het bergafwaarts ging met MVV. De eerste degradatie in 1976 is daar een duidelijk bewijs van.

Eerste Divisie

MVV degradeerde in 2000 voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis uit de Eredivisie. De Limburgers hoopten opnieuw binnen een paar seizoenen terug te keren naar het hoogste niveau, maar de realiteit is dat de club sindsdien onafgebroken in de Eerste Divisie actief is. In 2004 eindigde MVV zelfs op een dramatische achttiende positie op het tweede niveau van Nederland. Na een aantal grijze seizoenen krabbelde men wel weer op, maar sinds de vijfde plaats in 2013 eindigde de club op één seizoen na telkens tiende of lager.

De sportieve problemen maakten MVV geen trekpleister voor supporters en sponsoren. De club werd net als in de twintigste eeuw meermaals bedreigd met een faillissement, maar de Maastrichtenaren wisten het hoofd telkens boven water te houden. In 2010 stond de club opnieuw aan de rand van de afgrond toen een overname door een Turkse zakenman werd tegengehouden door de KNVB, waarbij de licentie aan een dun draadje kwam te hangen. In juni van dat jaar werd uiteindelijk een akkoord bereikt met alle schuldeisers. De gemeente Maastricht schoot te hulp door 1,8 miljoen euro aan steun te bieden plus een achterstallige schuld van 1,7 miljoen kwijt te schelden.

In 2017 lonkte voor MVV een terugkeer naar de Eredivisie. De Limburgers verrasten door SC Cambuur te verslaan in de halve finale van de play-offs, maar in de finaleronde lukte het niet om provinciegenoot Roda JC Kerkrade (een Eredivisie-club op dat moment) te verslaan. Het beste resultaat in jaren werd geboekt in 2023, maar ook de vijfde plaats bleek niet voldoende om verlost te worden van de lange Eerste Divisie-status.

Ruben van Bommel viert een MVV-treffer (Pro Shots)

Het stadion

MVV speelde van 1911 tot en met 1961 aan de roemruchte ‘De Boschpoort’, waarna het verhuisde naar De Geusselt in het Geusseltpark. Die naam dankt het overigens aan het gelijknamige en nabijgelegen kasteel. Aanvankelijk telde het stadion nog achttienduizend plaatsen, maar na de laatste renovatie zijn daar nog tienduizend zitplaatsen van over.

Laatste update: 29 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie