Willem II is een voetbalclub uit de Brabantse stad Tilburg. De club speelt de thuiswedstrijd in het vertrouwde shirt met rood, wit en blauw met de bijpassende bijnaam Tricolores.
Willem II werd in 1896 opgericht als Tilburgia
Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Koning Willem II Stadion
De club werd driemaal kampioen van Nederland
In 1999 nam Willem II mee aan de Champions League
NAC Breda is de aartsrivaal
Champions League-deelnemer in 1999
Op 12 augustus 1896 werd in Tilburg de voetbalclub Tilburgia opgericht. Al na twee jaar werd de naam veranderd in Willem II, dat refereert aan de voormalige koning die in de Brabantse stad was gehuisvest en er ook overleed. Aanvankelijk werd de club vooral gezien als een vereniging ter bevordering van de gezelligheid, maar men werd wel ingeschreven bij de Brabantse voetbalbond. Na het regionale kampioenschap in 1904 volgde de overstap naar de landelijke voetbalbond, de voorloper van de KNVB.
Zuid-Nederland was in die tijd nog geen succesvolle voetbalregio, maar dat veranderde toen Willem II in 1916 de landstitel veroverde. De tweede hoofdprijs volgde opvallend genoeg tijdens de Tweede Wereldoorlog: in 1944 werd de KNVB Beker gewonnen door Groene Ster met 9-2 opzij te zetten. De Tilburgers kroonden zich in 1916, 1917 en 1921 overigens ook nog tot winnaar van de Zilveren Bal.
Primeur in Tilburg
In november 1954 werd in Nederland het betaald voetbal ingevoerd. Willem II (ook kampioen in 1952) had de primeur door zich als eerste club tot landskampioen te kronen in dit nieuwe tijdperk. Een 2-3 zege bij FC Eindhoven volstond in de laatste speelronde dankzij een zege van PSV op NAC Breda. Als landskampioen mochten de Tricolores deelnemen aan de Europacup I, maar opvallend genoeg meldde de club zich af. PSV en niet Willem II werd daardoor de eerste Nederlandse deelnemer aan dit iconische voetbaltoernooi.
Na de succesvolle jaren kreeg Willem II te maken met sportieve tegenslag. De Tilburgers degradeerden in 1957 uit de Eredivisie, een scenario dat zich herhaalde in 1963 en 1967. Na de eerste degradaties keerde Willem II snel weer terug (één en twee seizoenen), maar de derde afdaling had grotere consequenties. De Brabanders speelden maar liefst twaalf seizoenen in de Eerste Divisie en eindigden zelfs meermaals in het rechterrijtje, waardoor het een zieltogend bestaan leidde.
Overigens wist Willem II in het seizoen 1962-1963 nog wel de KNVB Beker te winnen. De Tilburgers mochten daardoor deelnemen aan de Europa Cup voor bekerwinnaars. In de eerste ronde mocht de club het opnemen tegen de Engelse topclub Manchester United. In De Kuip werd een 1-1 gelijkspel afgedwongen, maar op Old Trafford had de ploeg weinig in de melk te brokkelen getuige de 6-1 nederlaag.
Pas in 1980 keerde Willem II terug naar de Eredivisie. De Tilburgers speelden vijf seizoenen op het hoogste niveau alvorens het opnieuw afdaalde, maar ditmaal keerde men al na drie jaar terug. Willem II werd vanaf dat moment een vertrouwde deelnemer aan de Eredivisie. In de jaren negentig braken onder meer Ulrich van Gobbel, Marc Overmars, Jean-Paul van Gastel en Jaap Stam door in het shirt van de Tricolores.
Glorietijd onder Adriaanse
In 1997 besloot Willem II om Co Adriaanse, voorheen hoofd jeugdopleiding van Ajax, aan te stellen als nieuwe hoofdtrainer. Na een moeizame start kreeg de leermeester het voor elkaar om de Tilburgers te laten swingen. Na een vijfde plaats in 1998 werd voor het eerst in 35 jaar Europees voetbal afgedwongen, maar dat bleek slechts het begin. In het daaropvolgende seizoen ontwikkelde Willem II zich zó sterk dat het als nummer twee achter landskampioen Feyenoord deelname aan de Champions League wist af te dwingen.
Willem II had op Champions League-niveau weinig te vertellen. De Tilburgers pakten welgeteld twee punten in een groep zonder echt aansprekende tegenstanders: Spartak Moskou, Sparta Praag en Girondins de Bordeaux. Ook in de competitie liep het niet naar wens bij Willem II, dat het gemis van de naar Liverpool getransfereerde Sami Hyypiä duidelijk niet kon opvangen. Nog voordat de negende eindklassering een feit werd nam Adriaanse ontslag in Tilburg.
Grijze jaren en degradaties
Het vertrek van Adriaanse leverde geen schokeffect op. In de jaren daarna eindigde de club nog twee keer in het linkerrijtje, maar Willem II werd een echte middenmoter. Het bereiken van de bekerfinale in 2004 ten koste van Ajax was een van de weinige lichtpunten in die jaren, met overigens een 4-0 nederlaag tegen PSV in de finale. Robert Maaskant was verantwoordelijk voor het prima bekeravontuur en de plaatsing voor Europees voetbal, maar in november 2005 werd hij ontslagen. Zijn opvolger Kees Zwamborn hield Willem II ternauwernood in de Eredivisie via de nacompetitie.
In 2006 werd degradatie uit de Eredivisie nog afgewend, maar de zorgen bleven groot in Tilburg. Buiten de twaalfde plaats in 2009 was het kommer en kwel bij Willem II, sportief én financieel. In het seizoen 2010-2011 gebeurde het onvermijdelijke: degradatie. Onder Jurgen Streppel was het vervolgens een kwestie van stuivertje wisselen. Willem II keerde als nummer vijf van de Eerste Divisie terug naar de Eredivisie, degradeerde vervolgens als nummer achttien nogmaals om in 2014 als kampioen opnieuw te promoveren.
Nieuw elan
De sportieve malaise van Willem II had ook een positief effect. De club werd lange tijd gekscherend bestempeld als ‘Stillem II’, maar juist door de jarenlange ellende besloten de fanatieke supporters zich massaal achter de club te scharen met een sfeervol stadion als gevolg. Eenmaal terug in de Eredivisie ontstond daardoor een geweldige wisselwerking op het veld. Willem II eindigde in 2015 zelfs als negende in de Nederlandse competitie, de hoogste klassering sinds 2004. Een jaar later moest de club nogmaals om lijfsbehoud strijden, maar in het laatste seizoen onder Jurgen Streppel lukte het ten koste van aartsrivaal NAC Breda om in de Eredivisie te blijven.
Willem II wist zich in de daaropvolgende seizoenen vrij probleemloos te handhaven in de Eredivisie. Het beste seizoen werd neergezet in het seizoen 2019-2020. De Tilburgers stonden vijfde toen de competitie voortijdig werd afgebroken vanwege de coronacrisis, waarna de KNVB besloot om het ticket voor de bekerfinale (Feyenoord – FC Utrecht) aan Willem II te schenken. In Europees verband lukte het Willem II om Progres Niedèrkorn uit Luxemburg uit te schakelen, maar Rangers FC bleek in de derde kwalificatieronde van de Europa League te sterk.
Ook in de KNVB Beker wist Willem II een goede indruk achter te laten. De Tricolores bereikten in 2018 de halve finale van het bekertoernooi, maar op bezoek bij Feyenoord liep men een finaleplaats mis. In het daaropvolgende seizoen lukte het alsnog om ten koste van AZ (na strafschoppen) de finale te bereiken. Gesteund door een kleine twintigduizend supporters had Willem II weinig in de melk te brokkelen tegen landskampioen Ajax: 4-0.
Sportieve terugval
Willem II leek het in die jaren goed voor elkaar te hebben, maar vanaf het seizoen 2020-2021 keerden de zorgen terug in Tilburg. In dat seizoen lukte het interim-trainer Zeljko Petrovic om de Tilburgers ternauwernood uit de play-offs om promotie/degradatie te houden. Ondanks zijn huzarenstukje lukte het Willem II niet om de welbespraakte oefenmeester aan boord te houden. Fred Grim volgde hem op en zette een uitstekende start neer, maar na september ging het helemaal mis.
Willem II besloot Grim al tijdens zijn eerste seizoen te ontslaan. In zijn kielzog volgde ook Joris Mathijsen, die als technisch directeur weigerde om over te gaan tot deze maatregel. Kevin Hofland kreeg de opdracht om à la Petrovic een eindspurt tot stand te brengen. Dat lukte nog heel aardig, maar een aantal overtuigende overwinningen bleek niet voldoende omdat ook de concurrentie bleef winnen. Willem II keerde in 2022 terug naar de Eerste Divisie.
Na de degradatie nam Willem II financiële risico’s om een snelle Eredivisie-rentree mogelijk te maken. De Tilburgers gokten verkeerd. Hofland werd in december 2022 ontslagen, waar het team in de strijd om directe promotie geen enkele rol van betekenis speelde. Als nummer vier van de Keuken Kampioen Divisie ging Willem II al in de eerste ronde van de play-offs om promotie/degradatie onderuit tegen VVV-Venlo.
(Pro Shots)
Het stadion
Willem II speelt al sinds 1920 op de huidige locatie in Tilburg. Het stadion draagt tegenwoordig de naam Koning Willem II Stadion en heeft een capaciteit van 14.700 plaatsen. Overigens werd het onderkomen van de Tilburgse club halverwege de jaren negentig gerenoveerd.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie