AS Monaco

Monaco

Prijzenkast

8x landskampioen

1x Ligue 2

coupe de france logo

5x Coupe de France

1x Coupe de la Ligue

4x Trophée des Champions

Het laatste nieuws over AS Monaco

AS Monaco is een club uit de Franse Ligue 1. De club uit Monaco speelt haar thuiswedstrijden in het Stade Louis II, dat plaats biedt aan ruim 18.500 supporters.

  • AS Monaco werd in 1919 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stade Louis II
  • De bijnaam van de club luidt ‘Les Rouges et Blancs’
  • AS Monaco werd acht keer kampioen van Frankrijk
  • In 2004 ging de Champions League-finale verloren

Acht keer de sterkste van Frankrijk

AS Monaco werd op 23 augustus 1919 opgericht. De Monegasken gelden als veruit de sterkste voetbalclub uit het Vorstendom Monaco, maar hebben altijd in de Franse voetbalcompetitie gespeeld. In 1933 werd de club kampioen van de regio Zuidoost-Frankrijk en daarmee werd een professionele status afgedwongen. Al na één seizoen verloor men dit statuut doordat het Stade des Monéghetti niet aan de eisen voldeed en dus werd een nieuw stadion gebouwd: het Stade Louis II. In 1948 werd AS Monaco opnieuw toegelaten tot het Franse profvoetbal.

AS Monaco won in 1960 de eerste grote prijs uit de clubgeschiedenis: de Coupe de France. In het daaropvolgende seizoen werd het inmiddels bekende shirt geïntroduceerd: wit met een diagonale rode streep. Het bleek een succesformule, want in 1961 werd de club meteen landskampioen en dat succes werd geëvenaard in 1963. In het seizoen 1962-1963 won Les Rouges et Blancs zelfs de dubbel.

In 1964 eindigde AS Monaco als tweede van Frankrijk, maar daarna viel de club ver terug. In een tijdsbestek van amper tien jaar degradeerde de club maar liefst drie keer: in 1969, 1972 en 1976. De comeback van AS Monaco in 1976 bleek bijzonder succesvol. Niet alleen zouden de Monegasken zich tot 2011 handhaven op het hoogste niveau van Frankrijk, maar in de tussenliggende periode werd de club ook nog eens vijfmaal kampioen van Frankrijk (1978, 1982, 1988, 1997 en 2000), werd de Coupe de France meermaals gewonnen en ook een aantal andere trofeeën werd toegevoegd aan de erelijst.

Kylian Mbappé als speler van AS Monaco

Sinds 2013 is AS Monaco weer onafgebroken actief op het hoogste niveau van Frankrijk. De club kreeg een financiële impuls dankzij de Russische miljardair Dimitri Rybolovlev en dat pakte uitstekend uit. Op het seizoen 2018-2019 (zeventiende) na eindigden de Monegasken telkens in de topdrie van de Franse Ligue 1. In 2017 werd AS Monaco voor de achtste keer in de clubgeschiedenis kampioen van Frankrijk. De grote man dat seizoen luisterde naar de naam Kylian Mbappé, die op jonge leeftijd vijftien goals en elf assists produceerde. Mbappé verhuisde vervolgens naar competitiegenoot Paris Saint-Germain, dat na een huurdeal maar liefst 180 miljoen euro voor hem neertelde.


Europees voetbal

AS Monaco is sinds de jaren zestig vaak te bewonderen geweest in de Europese clubtoernooien. De club uit de Franse Ligue 1 stond vooralsnog twee keer in een Europese finale. In het seizoen 1991-1992 werd ten koste van Feyenoord de eindstrijd van de Europacup II bereikt, maar in Lissabon bleek het Duitse Werder Bremen op 6 mei 1992 een maatje te groot: 2-0. Arsène Wenger stond in die periode als trainer voor de groep.

AS Monaco maakte in het seizoen 2003-2004 indruk in de Champions League. In de groepsfase werd een legendarische 8-3 overwinning geboekt op het Spaanse Deportivo La Coruña (met vier goals van Dado Prso), waarna achtereenvolgens Lokomotiv Moskou, Real Madrid en Chelsea werden uitgeschakeld door de manschappen van

. Op 26 mei 2004 mocht Monaco in Gelsenkirchen strijden om de cup met de grote oren, maar het FC Porto van José Mourinho bleek veel te sterk: 0-3.


Myron Boadu (Pro Shots)

Nederlanders

Sinds de zomer van 2021 staat voormalig AZ-spits Myron Boadu op de loonlijst van AS Monaco. Ook landgenoot Anthony Musaba staat er onder contract, maar hij is uitgeleend. In het verleden droegen Nacer Barazite, Bart Carlier, Terence Kongolo, Maarten Stekelenburg, Ruud Suurendonk en Gerrit Vreken eveneens het tenue van de Monegasken.

Laatste update: 2 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie