Olympique Lyon

Lyon

Prijzenkast Olympique Lyon

7x landskampioen

3x Ligue 2

coupe de france logo

5x Coupe de France

1x Coupe de la Ligue

8x Trophée des Champions

Het laatste nieuws over Olympique Lyon

Olympique Lyon is een Franse voetbalclub uit Lyon. Thuiswedstrijden van Les Gones worden afgewerkt in het Groupama Stadion.

  • Olympique Lyon werd in 1896 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Groupama Stadion
  • De bijnaam van de club luidt ‘Les Gones’
  • Olympique Lyon werd zeven keer kampioen van Frankrijk
  • Het team bereikte tweemaal de halve finale van de Champions League

Olympique Lyon in nationaal clubverband

Olympique Lyon ontstond in 1896 als omni-sportvereniging Racing Club de Lyon. In 1899 werd ook een voetbaltak geïntroduceerd. Het team sloot zich aan bij de USFSA, dat later plaats maakte voor de hedendaagse voetbalfederatie van Frankrijk (FFF). In 1906 wist de club een eerste succes te behalen door de nationale eindronde te bereiken. Men wist Olympique Marseille op een gelijkspel te houden, maar liet verstek gaan voor de replay. Vier jaar later kwam men in de schaduw te staan van stadgenoot FC Lyon, dat de landstitel veroverde.

In 1913 verloor men als Lyon Olympique Universitaire niet voor het eerst roemloos in de Franse eindronde (1-5 voor Stade Raphaëlois). Na deze periode raakte de club in verval. Er ontstond zelfs een tweespalt binnen de club over het wel of niet invoeren van profvoetbal. Dit leidde op 3 augustus 1950 tot de oprichting van Olympique Lyonnais. Een jaar later kroonde men zich tot de nummer één van de Division 2, waardoor het team promoveerde naar de hoogste divisie van Frankrijk.

Fans van Olympique Lyon
Fans van Olympique Lyon zwaaien met vlaggetjes (Pro Shots)

Bijna dertig jaar Division 1

Olympique Lyon daalde in 1952 alweer af naar de Division 2. Een forse domper, maar binnen twee jaar wist de club een rentree af te dwingen op het hoogste niveau. Met een twaalfde plaats wist men ditmaal wel lijfsbehoud af te dwingen. Ook in de volgende seizoenen eindigden Los Gones in de middenmoot van de Franse Ligue. De jaren zestig verliepen vervolgens bijzonder wisselvallig. Waar Lyon aan het begin en het einde van dit decennium tegen degradatie vocht, daar wist men tussendoor achtereenvolgens als vijfde, vierde en zesde te eindigen.

De jaren zeventig lieten een redelijk vergelijkbaar patroon zien. Meermaals moest Olympique Lyon alle zeilen bijzetten om in de Division 1 te blijven, maar daarentegen wist men ook twee opeenvolgende seizoenen als derde te eindigen (1974 en 1975). In 1983 kwam het jojo-effect in de hoogste klasse ten einde door de onvermijdelijke degradatie als consequentie. Na een verblijf van maar liefst 29 seizoenen moest Lyon weer helemaal opnieuw beginnen.

Tijdens deze bijna dertig jaar wist Olympique Lyon meermaals bekersucces tot stand te brengen. Zowel in 1964, 1967 en 1973 wist de club beslag te leggen op de één na belangrijkste prijs van Frankrijk: de Coupe de France. Achtereenvolgens Girondins de Bordeaux (2-0), FC Sochaux (3-1) en FC Nantes (2-1) werden in de bekerfinale verslagen. In 1973 werd het bekersucces voor het eerst verzilverd met de winst van de Trophée des Champions, de Supercup van Frankrijk.

Wederopbouw onder Aulas

In 1987 besloot Jean-Michel Aulas zich hard te maken voor Olympique Lyon. Als geldschieter besloot hij een ambitieus plan uit te rollen: binnen vijf jaar terugkeren naar de subtop van Frankrijk. In 1989 werd de eerste stap gezet door te promoveren met de Division 2-titel op zak, na de twee seizoenen daarvoor al als runner-up te zijn geëindigd. Met een achtste plaats beleefden Les Gones een geslaagde comeback tussen de eliteclubs. In het volgende seizoen volgde een zevende plaats.

Olympique Lyon beleefde in het seizoen 1991-1992 een terugval. De club moest zelfs vrezen voor een nieuwe degradatie, maar de zestiende plaats volstond voor het continueren van de Division 1-status. Het team wist zich in de daaropvolgende seizoenen langzaam maar zeker weer op te werken. In 1995 leidde dit tot een fraaie tweede plaats achter landskampioen FC Nantes (tien punten verschil). De echte stap voorwaarts wist Lyon pas te zetten dankzij de kapitaalinjectie van Pathé.

Glorietijdperk

Voorzitter Aulas besloot in 1999 de Pathé-miljoenen te spenderen aan FC Barcelona-aanvaller Sonny Anderson. De Braziliaan zorgde voor een ommekeer in het Stade de Gerland. Olympique Lyon wist zich permanent in de top van het Franse voetbal te vestigen. In 2001 moest men nog genoegen nemen met een tweede plaats achter (opnieuw) FC Nantes, maar in de volgende seizoenen ontstond een indrukwekkende suprematie. Trainer Jacques Santini leidde de club in 2002 naar de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis.

Het kampioenschap gaf veel vertrouwen bij Olympique Lyon. Ook in de seizoenen 2002-2003 tot en met 2007-2008 ging de landstitel steevast naar Les Gones. Spelers als Grégory Coupet, Éric Abidal, Mahamadou Diarra, Michael Essien, Marc-Vivien Foé, Kim Källström, Juninho Pernambucano, Karim Benzema, Sidney Govou en Sylvain Wiltord maakten naast zoal deel uit van de succesgeneratie van Lyon. Na Santini stond dit team onder leiding van Paul Le Guen, Gérard Houllier en Alain Perrin.

Olympique Lyon liet zich niet alleen in de Ligue 1 gelden. Tussen 2000 en 2008 won de club zesmaal de Trophée des Champions (2002-2007), de Coupe de France (2008) en de Coupe de la Ligue (2001). Ook in de Champions League wist men verschillende topclubs schrik aan te jagen, maar in Europees clubverband bleef een historische finaleplaats uit. Het succesverhaal sneuvelde in 2008 door het vertrek van Perrin en een groot aantal spelers. Een clash met Aulas en diens adviseur Bernard Lacombe lag daaraan ten grondslag.

Karim Benzema (Olympique Lyon)
Karim Benzema juicht als speler van Olympique Lyon (Pro Shots)

Magere jaren

Zonder spelers als Benzema en Juninho wist Olympique Lyon het succes niet door te trekken. De clubleiding deed weliswaar een aantal grote aankopen, maar tussen 2009 en 2019 bleef men steevast steken tussen plek twee en vijf. Alleen in 2012 wist de club nieuw succes te genereren door de Coupe de France-finale tegen het bescheiden US Quevilly winnend af te sluiten (1-0). De Trophée des Champions ging dat jaar eveneens naar Lyon door landskampioen Montpellier na strafschoppen te verschalken.

Sinds 2012 wacht Olympique Lyon op een nieuwe hoofdprijs. De club bereikte nog meerdere bekerfinales, maar wist geen enkele daarvan in winst om te zetten. In het seizoen 2019-2020 eindigde men zelfs voor het eerst sinds 1998 buiten de topvijf van de Ligue 1. Dit scenario herhaalde zich in 2022, 2023 en 2024. Tijdens deze periode stond het team onder meer onder leiding van de Nederlander Peter Bosz, maar ook hij wist geen stabiliteit in de prestaties af te dwingen.

Peter Bosz (Olympique Lyon)

Rivaliteit

AS Saint-Étienne is de aartsrivaal van Olympique Lyon. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als de Derby Rhône-Alpes, Derby Rhônealpin of simpelweg Le Derby. De afstand tussen beide steden is zo’n vijftig kilometer, waardoor de rivaliteit grotendeels geografisch is ontstaan. Met Paris Saint-Germain en Olympique Marseille is er eveneens sprake van rivaliteit.


Olympique Lyon in Europees clubverband

Olympique Lyon debuteerde aan het einde van de jaren vijftig in het Europese clubvoetbal. In de Jaarbeursstedenbeker wist men Internazionale thuis op 1-1 te houden, maar de uitwedstrijd ging roemloos verloren: 7-0. Ook de volgende deelnames resulteerden niet in succes, maar tijdens het seizoen 1961-1962 wist de Franse formatie zich wel degelijk te laten gelden door de halve finale van de Europacup II te bereiken. Sporting Portugal dwarsboomde een finaleplaats door de beslissingswedstrijd te winnen.

In 1997 wist Olympique Lyon de Intertoto Cup te winnen. Hierdoor verkreeg men toegang tot de UEFA Cup, maar in de tweede ronde sneuvelde het avontuur door toedoen van Internazionale. In het daaropvolgende seizoen werd het team pas in de kwartfinale gestuit door Bologna. Dankzij de suprematie aan het begin van de 21ste eeuw werd Lyon een vaste waarde in de Champions League. In 2004, 2005 en 2006 bereikten Les Gones telkens de kwartfinale, maar achtereenvolgens FC Porto, PSV en AC Milan trokken aan het langste eind.

Olympique Lyon bereikte in 2010 voor het eerst de laatste vier in de Champions League. Een historische finaleplaats bleef echter uit door toedoen van Bayern München. In 2020 herhaalde dit scenario zich. Tussendoor noteerde de Ligue 1-formatie ook nog een halve finale in de Europa League, maar in 2017 wist Ajax het tweeluik in eigen voordeel te beslissen.

Balans tegen Nederlandse clubs

Olympique Lyon speelde tot en met het seizoen 2023-2024 in totaal veertien officiële wedstrijden tegen Nederlandse teams. De Fransen zijn duidelijk in het voordeel met zeven overwinningen, vier gelijke spelen en drie nederlagen. Ajax fungeerde het vaakst als tegenstander: zesmaal. Ook PSV (viermaal), AZ en sc Heerenveen (elk tweemaal) stonden tegenover Lyon.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Olympique Lyon gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Memphis Depay2017-2021
Kenny Tete2027-2020
Michel Valke1987-1989

Peter Bosz fungeerde in de periode 2021-2022 als hoofdtrainer van Les Gones.


Het stadion van Olympique Lyon

Het Groupama Stadium is sinds 2016 de thuisbasis van Olympique Lyon. Dat jaar verliet men het 65 jaar oude Stade de Gerland voor het gloednieuwe stadion, dat een capaciteit van 50.186 plaatsen heeft. Het onderkomen van de club staat ook wel bekend als het Parc Olympique Lyonnais.

Tijdens het EK van 2016 werd het Groupama Stadium gebruikt als decor. Lyon mocht zes wedstrijden huisvesten tijdens het hoofdtoernooi, waaronder de halve finale tussen Portugal en Wales (2-0). In 2019 werd de WK-finale tussen de vrouwen van de Verenigde Staten en Nederland hier afgewerkt (2-0).


Veelgestelde vragen over Olympique Lyon

Wanneer is Olympique Lyon opgericht?

Op 3 oktober 1950

Wat is het adres van het Groupama Stadium?

Groupama Stadium
10 Avenue Simone Veil, 69150 Décines-Charpieu
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Groupama Stadium?

50.186 plaatsen

Wat is de website van Olympique Lyon?

Klik hier om Olympique Lyon online te bezoeken

Waar kan ik Olympique Lyon vinden op sociale media?

Olympique Lyon is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Populaire spelers over Olympique Lyon

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie