Memphis Depay

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Memphis Depay

Memphis Depay is een van de meest trefzekere spelers ooit in het Nederlands elftal. De aanvaller speelt sinds januari 2023 voor Atlético Madrid.

  • Depay speelt de wedstrijden onder zijn voornaam Memphis
  • Momenteel speelt hij voor Atlético Madrid
  • Eerder kwam de aanvaller uit voor PSV, Manchester United, Olympique Lyon en FC Barcelona
  • Memphis debuteerde in 2013 als A-international van het Nederlands elftal
  • Na Robin van Persie maakte hij de meeste goals voor Oranje

Clubcarrière

Memphis werd op 13 februari 1994 geboren in Moordrecht, tussen Gouda en Rotterdam in. Zijn moeder Cora scheidde snel daarna van haar Ghanese man, waarna de relatie met laatstgenoemde ernstig verslechterde. De jeugd van Memphis was sowieso problematisch te noemen. Door de nieuwe relatie van zijn moeder kwam hij in een groot gezin terecht, inclusief een stiefvader. Laatstgenoemde besloot zich uit de voeten te maken na het winnen van een miljoenenprijs in de loterij.

Memphis worstelde behoorlijk met zichzelf, maar worstelde zichzelf omhoog door zijn voetbalkwaliteiten. Als negenjarige speelde hij zich bij VV Moordrecht in de kijker bij Sparta Rotterdam. Bij de Kasteelheren maakte hij een uitstekende ontwikkeling door en als twaalfjarige maakte hij opnieuw een mooie transfer: PSV nam hem op in de jeugdopleiding. In het voor hem warme Eindhoven hield Memphis zich andermaal goed staande en daardoor doorliep hij alle jeugdteams.

Doorbraak bij PSV

In het seizoen 2011-2012 mocht Memphis zich laten zien in de A-selectie van PSV. De aanvaller maakte tijdens de voorbereiding voldoende indruk op Fred Rutten, die hem op 21 september officieel liet debuteren in de met 0-8 gewonnen bekerwedstrijd tegen VVSB. Memphis scoorde meteen twee keer. Zijn Eredivisie-debuut maakte hij op 26 februari 2012 thuis tegen Feyenoord, waar hij amper een maand later op 18 maart tegen sc Heerenveen voor het eerst op het scoreformulier verscheen in competitieverband.

Memphis eindigde zijn eerste seizoen in PSV 1 op elf officiële wedstrijden en vijf doelpunten. In het daaropvolgende seizoen bleef de teller op drie doelpunten steken, maar met dertig officiële wedstrijden onder Dick Advocaat werd hij wel een vaste waarde in de selectie. Het was wachten op zijn definitieve doorbraak en die beleefde hij in het seizoen 2013-2014 door onder Phillip Cocu veertien keer te scoren in 43 optredens voor PSV. Op dat moment stonden de clubs al voor hem in de rij.

Kampioen met PSV! Rechts Georginio Wijnaldum (Pro Shots)

In de zomer van 2014 verlengde Memphis zijn contract in Eindhoven. Hij deed dat in dezelfde periode als Georginio Wijnaldum, met wie hij een duidelijke afspraak maakte: het winnen van de titel. “We zijn allebei nog geen kampioen geworden en dat is een voor ons wel een must. We willen dit seizoen om de titel spelen”, zo verklaarde de middenvelder in gesprek met FOX Sports. Met PSV kwamen beide spelers overeen dat zij na het behalen van de titel een mooie transfer tegemoet konden zien.

Memphis en Wijnaldum maakten hun droom waar. In het seizoen 2014-2015 ging de landstitel naar PSV, dat op 18 april 2015 de schaal in ontvangst mocht nemen na een 4-1 zege op sc Heerenveen. Memphis opende de score door een vrije trap in de bovenhoek te mikken. De aanvaller scoorde dat seizoen 28 officiële treffers, waarvan maar liefst 22 in de Eredivisie. Met dat aantal mocht hij zich ook topscorer van Nederland noemen. Een mooie prestatie, aangezien sinds de Braziliaan Ronaldo in het seizoen 1994-1995 niemand zo jong al die status veroverde.

Manchester United

Nog voor het einde van het seizoen 2014-2015 volgde een nieuwe beloning voor Memphis. PSV en de Engelse topclub Manchester United bereikten op 7 mei 2015 een akkoord ter waarde van ruim dertig miljoen euro, inclusief bonussen en een doorverkooppercentage. Er waren meerdere opties voor Memphis, maar uiteindelijk kreeg de toenmalig werkgever van coach Louis van Gaal de voorkeur. Destijds was dat de duurste transfer aller tijden in de Nederlandse Eredivisie.

Manchester United had hoge verwachtingen van Memphis. The Red Devils lieten hem meteen opdraven met rugnummer 7, dat in het verleden werd gedragen door spelers als George Best, Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham en Cristiano Ronaldo. De Oranje-international moest later toekennen dat de hoge verwachtingen een te grote impact op hem hadden. Memphis deed zelfs afstand van zijn rugnummer vanwege de naar eigen zeggen ‘immense druk’.

Memphis had het onwijs lastig in Manchester. In zijn eerste seizoen kwam de Nederlander weliswaar 45 keer in actie, maar met zeven treffers was zijn bijdrage nihil. Eén van zijn doelpunten maakte de aanvaller overigens in de Champions League-wedstrijd tegen zijn oude club PSV, dat in Eindhoven desalniettemin met 2-1 te sterk bleek. Gaandeweg het seizoen zakte Memphis steeds verder weg met een reserverol als gevolg en daarnaast ontstond er toenemende kritiek op diens leefwijze.

In zijn eerste seizoen voor Manchester United won Memphis meteen de FA Cup, maar verder beleefde het team een tegenvallend jaar. Dat was voor de clubleiding aanleiding om Van Gaal te ontslaan en José Mourinho aan te stellen als opvolger. De veelbesproken Portugees wilde Memphis niet laten gaan en sprak het vertrouwen in hem uit, maar al snel bleek er weinig perspectief te zijn. Na slechts acht officiële wedstrijden in de eerste seizoenshelft besloten beide partijen uit elkaar te gaan.

Vingers in de oren bij Lyon (Pro Shots)

Olympique Lyon

Memphis had de mogelijkheid om naar verschillende clubs over te stappen. Uiteindelijk gaf hij zijn jawoord aan de Franse topclub Olympique Lyon, dat een slordige zestien miljoen euro (exclusief bonussen) voor hem neertelde. In de Franse Ligue 1 had Memphis even de tijd nodig om zich aan te passen aan zijn nieuwe situatie, met name omdat hij de eerste helft van het seizoen amper werd ingezet. Uiteindelijk noteerde de Nederlander achttien officiële wedstrijden en vijf doelpunten in zijn eerste seizoen namens Lyon.

Memphis tekende in Lyon een contract voor vierenhalf jaar. De aanvaller maakte deze periode ook vol. In zijn tweede en vijfde seizoen namens Les Gones maakte hij 22 doelpunten in alle competities, waarvan twintig competitietreffers in dat laatste seizoen. In Frankrijk had Memphis het uitstekend naar zijn zin, maar behalve een aantal individuele onderscheidingen lukte het niet om een prijs te winnen met de club. Vooral de suprematie van Paris Saint-Germain zat Lyon in de weg.

Tijdens zijn periode bij Lyon liep Memphis ook een zware blessure op. Op 15 december 2019 sloeg het noodlot toe in de wedstrijd tegen Stade Rennes, waarna een gescheurde kruisband werd vastgesteld. Zijn seizoen leek voorbij en daarmee leek ook het EK 2020 aan zijn neus voorbij te gaan, maar dankzij de uitbraak van het coronavirus kon hij nog een aantal wedstrijden meedraaien bij zijn Franse broodheer. Het eindtoernooi met Oranje werd vanwege de pandemie met een jaar verplaatst.

In het shirt van FC Barcelona (Pro Shots)

FC Barcelona

Lyon ondernam verschillende pogingen om Memphis te behouden. De aanvaller verklaarde vijf mooie seizoenen te hebben beleefd, maar de wens om zich te bewijzen op een hoger niveau deed hem besluiten om in de zomer van 2021 transfervrij te vertrekken. Na maandenlange speculatie tekende hij op 22 juli officieel bij FC Barcelona, waar hij werd herenigd met coach Ronald Koeman en Oranje-collega Frenkie de Jong. Even leek het er ook op dat zijn maatje Wijnaldum dezelfde overstap zou gaan maken, maar de middenvelder koos voor Paris Saint-Germain als nieuwe club.

Memphis beleefde een uitstekende start bij FC Barcelona. Het vertrek van Koeman, een aantal blessures en een aantal wintertransfers brachten hem gaandeweg het seizoen echter op de achtergrond, waardoor de aanvaller genoegen moest nemen met dertien goals en twee assists in 37 officiële wedstrijden. In de zomer van 2022 werd er volop bericht over een transfer van Memphis, met Juventus als meest concrete optie, maar een transfer bleef uit. Op dat moment was Memphis bankzitter van Barcelona.

Atlético Madrid

In januari 2023 slaagde Memphis er alsnog in om weg te komen bij FC Barcelona. Voor drie miljoen euro plus één miljoen aan bonussen vertrok hij naar competitiegenoot Atlético Madrid. Na zijn debuut tegen Real Valladolid (3-0 zege) noteerde hij een behoorlijk rendement: vier doelpunten in slechts negen wedstrijden. Door blessureleed moest Memphis opnieuw menig wedstrijd toekijken, waardoor ook de Nations League-duels van Oranje aan zijn neus voorbij gingen.

Bij Atlético Madrid (Pro Shots)

Interlandcarrière

Memphis doorliep een aantal vertegenwoordigende elftallen van Nederland. Op 15 oktober 2013 maakte hij de laatste stap door te debuteren in het Nederlands elftal, in en tegen Turkije (0-2). Memphis gooide als Oranje-international meteen de schroom van zich af en dat werd gewaardeerd door Louis van Gaal. De bondscoach besloot hem mee te nemen naar het WK in Brazilië, waar hij met een assist en een doelpunt de 3-2 zege op Australië inleidde. In de groepswedstrijd tegen Chili scoorde hij opnieuw. Uiteindelijk werd Nederland in de halve finale uitgeschakeld door Argentinië, waar de troostfinale een 0-3 zege op Brazilië opleverde.

Na het WK 2014 bleef Memphis bij het Nederlands elftal, maar het duurde even voordat hij zich weer op een eindronde mocht vertonen. Oranje kwalificeerde zich niet voor het EK 2016 en ook de kwalificatiefase voor het WK 2018 werd een vernederend avontuur. In die periode besloten grote namen als Arjen Robben, Robin van Persie en Wesley Sneijder af te zwaaien als internationals. Dat betekende goed nieuws voor Memphis, die onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman zelfs de nieuwe aanvalsleider werd.

Als Oranje-international (Pro Shots)

Memphis had een belangrijk aandeel in de successen onder Koeman. Het Nederlands elftal bereikte de finaleronde van de Nations League en kwalificeerde zich voor het EK 2020, waar de aanvaller met doelpunten en assists aan de lopende band beslissend was. Even leek zijn wereld in te storten door een zware knieblessure, maar een snel herstel en het verplaatsen van het EK vanwege de coronacrisis bezorgde hem in 2021 ‘gewoon’ aan de aftrap. Helaas voor Memphis werd de EK-deelname geen succes. Hij scoorde weliswaar twee keer voor Oranje, maar haalde (al dan niet door de transferperikelen) niet zijn vertrouwde niveau. In de achtste finale bleek Tsjechië met 2-0 te sterk.

Na het tegenvallende EK pakte Memphis de draad weer op. Op 7 september 2021 maakte hij onder opnieuw Van Gaal een hattrick in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije, waarmee hij Abe Lenstra en Johan Cruijff (33 interlandgoals) evenaarde. Nog datzelfde kalenderjaar passeerde Memphis ook Ruud van Nistelrooij, Faas Wilkes, Arjen Robben en Dennis Bergkamp op de eeuwige topscorersranglijst van Oranje. In 2022 klom hij met een totaal van 43 interlandgoals op naar plek twee door Patrick Kluivert en Klaas-Jan Huntelaar in te halen, waardoor alleen Robin van Persie nog hoger geklasseerd staat.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie