Justin Bijlow

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Justin Bijlow

Justin Bijlow is een Nederlandse doelman. De geboren Rotterdammer is een jeugdexponent van Feyenoord, waar hij ook is doorgebroken als professional. Sinds 2021 is hij daarnaast actief voor het Nederlands elftal.

  • Bijlow speelt momenteel voor Feyenoord
  • De doelman doorliep de jeugdopleiding van de Rotterdamse club
  • In 2023 werd hij landskampioen
  • Bijlow debuteerde in 2021 voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Bijlow werd op 22 januari 1998 geboren in Rotterdam. Hij groeide op in een echte Feyenoord-familie. Zijn oudere broer Joël Bijlow (uit 1989) speelde ook voor de Rotterdamse club, maar door blessureleed zat een doorbraak in het betaald voetbal er niet voor hem in. Zijn bijdrage als profvoetballer bleef beperkt tot één wedstrijd voor toenmalig eerstedivisionist SC Veendam in het seizoen 2009-2010.

Scepsis bij Feyenoord

Justin Bijlow begon zijn carrière bij SC Feyenoord en maakte in 2006 de overstap naar het grote Feyenoord. Als jeugdspeler worstelde hij met zijn gewicht. “Justin was net een beetje te zwaar. Dat was wel een dingetje”, vertelde broer Joël aan Voetbal International. “Ik zei altijd: Waar maak je je nou druk om? Het gaat er toch om dat die jongen de ballen eruit slaat en de nul houdt? Hij gaat dadelijk groeien. Moet je maar opletten.”

Zijn oudere broer kreeg gelijk. Ajax toonde zelfs belangstelling voor de doelman van Feyenoord, maar de Amsterdammers kregen nul op het rekest. Peter den Otter, een oud-trainer van Joël, probeerde de familie Bijlow te overtuigen. In VI verklaarde de broer: “Peter werkte toen bij Ajax. Hij had Edwin van der Sar en Sjaak Swart bij hem. ‘Joël, je broer is niet normaal zo goed. Die kunnen we hier wel gebruiken’. Ik keek hem aan en vroeg: ‘Wat denk je? Dat hij voor die club van jullie komt spelen?’ Van der Sar keek weg en Swart vroeg zich vervolgens hardop af wat er aan de hand was. Het enige wat ik nog kon zeggen: ‘Hij gaat toch niet dat logo van jullie op de borst rondlopen?'”

(Pro Shots)

Doorbraak bij Feyenoord

Bijlow wilde niets liever dan slagen in het shirt van ‘zijn’ Feyenoord. Op 13 augustus 2017 was hét moment daar: in de openingswedstrijd tegen FC Twente (2-1 overwinning) debuteerde de sluitpost door de afwezigheid van zowel Brad Jones als Kenneth Vermeer. In de laatste twee wedstrijden, tegen Sparta Rotterdam en sc Heerenveen, mocht hij andermaal aantreden voor de Rotterdammers. Bijlow wist op bezoek in Friesland (2-3 zege) zelfs een strafschop van Heerenveen-aanvaller Arber Zeneli te stoppen bij een 2-2 stand.

In het seizoen 2018-2019 vertrok Jones bij Feyenoord. Vermeer was op dat moment nog actief in De Kuip, maar trainer Giovanni van Bronckhorst gaf de voorkeur aan Bijlow als de nummer één. De sluitpost onderscheidde zich meteen door in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV strafschoppen van Jorrit Hendrix en Pablo Rosario te stoppen. Door blessureleed moest hij in zijn eerste seizoenen echter veel wedstrijden missen. In 2022 was Bijlow net op tijd weer fit om de Conference League-finale tegen AS Roma te keepen (1-0 nederlaag).

Bijlow moest in het seizoen 2022-2023 een aantal wedstrijden missen door een gebroken pols. De Feyenoord-doelman keerde op tijd weer terug om de laatste maanden van het seizoen te keepen, waaronder de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-0 zege) op 14 mei 2023.


Interlandcarrière

Bijlow werd al snel bestempeld als de toekomstige nummer één van Oranje, maar door zijn blessureleed kwam hij aanvankelijk niet in aanmerking. Zo negeerde bondscoach Frank de Boer hem ondanks de afwezigheid van Jasper Cillessen voor het EK van 2021. Bijlow mocht wel deelnemen aan het jeugd-EK met Jong Oranje, dat in de halve finale werd gestuit door de latere winnaar Duitsland.

(Pro Shots)

Na het teleurstellend verlopen EK werd Louis van Gaal opnieuw bondscoach van het grote Oranje. Waar De Boer geen beroep deed op Bijlow, daar werd de Feyenoorder door Van Gaal zelfs verkozen als eerste doelman. Hij debuteerde in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen (1-1) en eiste in een aantal wedstrijden een cruciale rol op. Helaas moest Bijlow de beslissende return tegen Noorwegen (2-0 zege) missen door een blessure.

Bijlow maakte deel uit van de WK-selectie van 2022. De doelman, die in september nog buiten de ploeg werd gehouden door Van Gaal, speelde geen minuut in Qatar.

Laatste update: 15 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie