De Ajacieden die (wél) hun gezichten verloren

Foto: De Ajacieden die (wél) hun gezichten verloren

Wie krijgt in het bijna afgelopen seizoen dé hoofdprijs voor het grootste gezichtsverlies dat is geleden? Wat mij betreft zijn dat een paar Ajax-adepten of mensen die een nauw verleden in de Johan Cruijff ArenA hebben gehad. Van het pluche van een gevallen topclub, via een of ander Tsjechisch bijveld, tot in de krochten van de bajes van Dubai.

Opinie: nieuwe Ajax-technisch directeur Alex Kroes moet waken voor loerende aasgieren

“Of wij gezichtsverlies hebben geleden?” Die vraag kreeg Michael van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen en clubman in hart en nieren met een behoorlijke staat van dienst, afgelopen week gesteld. Dit nadat bekend was geworden dat Alex Kroes alsnog aan de slag mag gaan in Amsterdam.

De Ajax-topman vond zelf van niet, dat er gezichtsverlies was geleden door de rvc. “Waarom is dat dan zo?” vroeg hij zich hardop af. Ik zie dat compleet anders. En ik heb in deze ook gelijk, dan weten jullie dat. Het was namelijk de zeventiger met een Ajax-(vader)hart die Kroes eerst compleet met de grond gelijkmaakte.

Ajax-achterdeur

Met pek besmeurde ook. Vliegensvlug en bikkelhard. Op tv, iedereen mocht het zien en horen. Michael van Praag leek er geen enkele moeite mee te hebben. En nu is het juist diezelfde Alex Kroes die, via de achterdeur, alsnog is teruggehaald.

Als technisch directeur. De voormalig zaakwaarnemer en algemeen directeur voor een paar weekjes wilde weer dolgraag aan de slag bij ‘zijn’ Ajax en, jawel, hij mócht dus toch. Over gezichtsverlies gesproken.

Samenwerking met kwaadspreker

Je laat je eerst publiekelijk zwart maken en doet dan alsof je gek bent en gaat juist met die kwaadspreker(s) samenwerken. Op deze plek schreef ik onlangs al dat Kroes nooit meer voor een beursgenoteerd bedrijf als Ajax is, kán werken.

Ik voorspel gemakshalve nu dat hij als nieuwe td in de Nederlandse hoofdstad wederom in de problemen kán gaan komen. Ik twijfel overigens niet aan de kwaliteiten van Alex Kroes, maar ik denk wel dat er mensen zijn die loeren op een nieuw misstap(je) van de technische Ajax-baas.

Hij heeft clubliefde, maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die hem het mogelijke Ajax-succes in de voetballerij simpelweg niet gunnen. Kroes ligt onder een vergrootglas, ook omdat hij eerder zelf mede-eigenaar was van een prominent makelaarskantoor voor profvoetballers.

Slangenkuil

Dat Alex in een slangenkuil actief is, zal hij echter inmiddels gezien zijn ervaring al lang en breed moeten weten. Dus nu nog even genieten bij Ajax, het is de vraag voor hoelang. Quincy Promes had in het verleden een goeie tijd bij de Amsterdamse club.

Hij verkaste naar Spartak Moskou, dacht dat hij daar de God zelve was. Inmiddels zit hij – ik hoop het althans van ganser harte voor hem – zijn begane zonden te overdenken in de gevangenis van Dubai.

Criminele vergrijpen

Drugshandel en in andermans lichaam steken met een mes zijn dingen die ik zeker niet door de vingers kan zien, ook al gebeuren die dingen steeds meer. Ook Promes is zijn ooit zo gevierde gezicht na weer maar eens een prachtig doelpunt verloren.

Want voetballen kon hij. In ieder geval beter dan zingen. Al zal Promes zelf daar waarschijnlijk anders over denken, als ik hem op Instagram voorbij hoor galmen. Nou ja, galmen…

Voorlopig is zijn gezang echter even gestopt. In de Verenigde Arabische Emiraten pikt men het namelijk niet als je in detentie via social media dansend en brallend naar buiten treedt. Bij lange na niet zelfs, daar gelden behoorlijk strenge regels en wetten.

Ooit, in ieder geval als zijn tijd achter de tralies erop zit, hoop ik dat Quincy Promes een nieuw gezicht zal gaan laten zien. Als ervaringsdeskundige die talentvolle spelers gaat waarschuwen voor de valkuilen waar hij zelf in gevallen is.

Verkeerde (ge)zicht

Dát nieuwe gezicht zie ik Mohamed Ihattaren in ieder geval niet meer tonen. Deze middenvelder, nog niet zolang geleden ook nog even actief voor Ajax al was dat meer op het trainingsveld, heeft die zelfkennis volgens mij helemaal niet.

In Turkije ging hij de mist in, en ook bij het Tsjechische Slavia Praag werd zijn zoveelste herstart een sof. Zonde? Ja, dat is zeker zo. Maar sommige gezichten willen gewoon niet inzien dat de gekozen weg de juiste niet is.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected].

Gaat het nog goed komen met Ihattaren als profvoetballer?

  • Ja
  • Nee
128+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie