Manchester United

Manchester

Prijzenkast

Premier-League-logo

20x landskampioen

12x FA Cup

6x League Cup

21x Community Shield

2x Second Division

champions league logo

3x Champions League

1x Europa League

1x Europacup II

uefa-super-cup

1x Europese Supercup

1x Wereldbeker

Laatste nieuws over Manchester United

Manchester United is één van de grootste voetbalclubs ter wereld. De club werd in 1878 opgericht als Newton Heath en is sinds 1902 actief onder de huidige naam. Manchester United heeft als bijnaam The Red Devils, een verwijzing naar het rode thuistenue en het embleem.

  • Manchester United werd in 1878 opgericht als Newton Heath
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Old Trafford
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Red Devils’
  • Geen club in Engeland werd vaker landskampioen dan Manchester United (20x)
  • De club won driemaal de Europacup I annex Champions League

Vervallen topclub met grote ambities

Manchester United werd een kleine 150 jaar geleden opgericht door werknemers van de Lancashire-Yorkshire spoorlijn. Als Newton Heath behoorde de club niet meteen tot de top van het Engelse voetbal, waardoor het niet tot de founders van de Football League behoorde. Die status behoorde de volgende twaalf clubs toe: Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers.

In 1892 besloot de club alsnog deel te nemen aan de Football League. In die jaren moest de club alles op alles zetten om het hoofd financieel boven water te houden, maar John Henry Davies bleek de reddende engel door te investeren in ruil voor bestuurlijke betrokkenheid. Onder zijn leiding werd ook besloten om afstand te doen van de naam Newton Hearth. In 1902 werd de naam Manchester United officieel.

Old Trafford (Pro Shots)

Old Trafford

In 1908 zette Manchester United een grote stap in de ontwikkeling tot grootmacht. Dat jaar verhuisde de club naar een nieuw stadion en op dezelfde locatie is de club tot op de dag van vandaag nog steeds actief. Het stadion heet Old Trafford en heeft dankzij vele succesverhalen de bijnaam Theatre of Dreams gekregen. Old Trafford heeft een capaciteit van ruim 76.000 zitplaatsen. Alleen in de jaren veertig moest Manchester United als gevolg van de Tweede Wereldoorlog tijdelijk uitwijken vanwege bombardementen, waardoor het stadion beschadigd raakte.


Nummer één van Engeland

In het eerste seizoen op Old Trafford wist Manchester United de eerste landstitel in de clubgeschiedenis te winnen. Drie jaar later volgde het tweede kampioenschap van Engeland, maar toch duurde het even voordat The Red Devils zich daadwerkelijk ontwikkelden tot een echte topclub. Tussen 1912 en 1951 wist Manchester United zich geen enkele keer tot kampioen van Engeland te kronen. De jaren vijftig (drie landstitels) en zestig (twee) waren succesvoller, maar de jaren zeventig en tachtig bleven dan weer zonder bekroning.

Pas in de jaren rond de invoering van de Premier League ontwikkelde Manchester United zich definitief tot grootmacht in het Engelse voetbal. Tussen 1993 en 1999 gingen maar liefst vijf landstitels naar de bespeler van Old Trafford, waar de teller tussen 2000 en 2013 snel opliep: acht kampioenschappen. Manchester United mag zich daarmee de meest succesvolle club van Engeland noemen, al is het gat met aartsrivaal Liverpool slechts één titel. Arsenal maakt het podium compleet met dertien titels.

Sir Alex Ferguson

Het tijdperk Sir Alex Ferguson

De meest succesvolle periode uit de clubgeschiedenis is toe te schrijven aan één man: Sir Alex Ferguson. De Schot had indruk gemaakt door Aberdeen naar de Schotse dubbel, de Europacup II én de Europese Supercup te leiden. Fergie accepteerde de baan in Manchester in november 1986, op voorwaarde dat het bestuur hem de tijd zou geven om de club naar zijn hand te zetten. Die tijd had Ferguson ook nodig. In 1989 dreigde United hem alsnog te ontslaan, maar op advies van zijn heroïsche voorganger Matt Busby mocht hij blijven zitten. Het bleek de juiste move.

Ferguson leidde Manchester United in 1990 naar de FA Cup, waar in 1991 de Europacup II een prooi werd. Het bleek dé opmars naar een nog véél succesvoller tijdperk. Na 26 jaar lukte het in 1993 eindelijk om de hegemonie van Liverpool te doorbreken door de landstitel terug te brengen naar Old Trafford. De Fransman Éric Cantona, die in 1995 een supporter van Crystal Palace een karatetrap uitdeelde en daarvoor acht maanden werd geschorst, had een groot aandeel in dit succesverhaal.

Ferguson bleef in de jaren negentig bouwen aan Manchester United. De Schotse coach besloot de selectie te verversen door veel spelers uit de eigen jeugdopleiding door te schuiven. Spelers als David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt en de broers Gary en Phil Neville werden in rap tempo doorgeschoven naar de hoofdmacht. Alan Hansen sprak daarover zijn verbazing uit als analyticus, niet wetende dat zijn uitspraak ‘you never win anything with kids’ hem jarenlang zou achtervolgen.

Manchester United kroonde zich in de jaren negentig veelvuldig tot landskampioen. Het seizoen 1998-1999 werd hét hoogtepunt. United had in Engeland al de dubbel veroverd, maar wist eveneens door te dringen tot de finale van de Champions League. De treble leek de formatie van Ferguson te ontglippen door een snelle goal van Bayern München-speler Mario Basler. Bij het ingaan van de blessuretijd stond de 0-1 stand nog steeds op het scorebord in Camp Nou, maar in blessuretijd kantelde de complete wedstrijd. Teddy Sheringham kopte de 1-1 tegen de touwen alvorens Ole Gunnar Solskjaer de winnende goal binnen tikte.

In 2008 won Manchester United opnieuw de Champions League onder leiding van Ferguson. In mei van dat jaar moest er een strafschoppenserie aan te pas komen om de finale tegen Chelsea te beslissen. Edwin van der Sar stond niet bekend als penaltykiller, maar de Nederlander groeide uit tot held van de avond door de Fransman Nicolas Anelka van scoren af te houden op matchpoint. In 2009 en 2011 reikte United nogmaals tot de finale van het miljoenenbal, ware het niet dat FC Barcelona in beide gevallen te sterk bleek (0-2 en 1-3).

In het seizoen 2011-2012 greep Manchester United ook naast de landstitel. Het elftal van Ferguson dacht de titel op de slotdag binnen te halen, maar in extremis ging uitgerekend Manchester City dankzij Sergio Agüero er met het kampioenschap vandoor. Die zomer versterkte de club zich met Arsenal-aanvaller Robin van Persie. De Nederlander beleefde een droomseizoen door 26 keer doel te treffen in de Premier League. Van Persie maakte er op 22 april drie tegen Aston Villa, waarmee United zich weer kampioen van Engeland mocht noemen.

Verval

Op 8 mei 2013 maakte Ferguson bekend dat hij Manchester United na 26 jaar zou verlaten. De Schot kondigde zijn pensioen aan als manager. De zoektocht naar een opvolger duurde niet lang. Enkele dagen later werd diens landgenoot David Moyes overgenomen van Everton, mede op advies van Fergie. Onder Moyes veroverde United meteen de Community Shield (Engelse Supercup), maar de magie kwam niet tot stand. United faalde op alle fronten, met een dramatische zevende plek in de Premier League. Al in april 2014 werd The Chosen One, een knipoog naar José Mourinho, ontslagen op Old Trafford.

Vooralsnog is de landstitel van 2013 onder Ferguson nog steeds het laatste landskampioen van Manchester United. De prijzenkast werd alleen nog aangevuld met een FA Cup (2016), League Cup (2017) en de Europa League (2017). Louis van Gaal was verantwoordelijk voor de bekerwinst in 2016, maar desondanks moest de Nederlander wijken. Hij werd opgevolgd door José Mourinho, die ondanks het verslaan van Ajax in de Europa League-finale ook niet de magie tot stand wist te brengen.

Erik ten Hag

Ole Gunnar Solskjaer werd de nieuwe manager van Manchester United. De Noor begon zijn dienstverband met een fraaie zegereeks, maar hij is er niet in geslaagd om prijzen te winnen op Old Trafford. In het seizoen 2020-2021 verloor United in eigen stadion zelfs met 0-5 van Liverpool. Solskjaer werd uiteindelijk vervangen door Ralf Rangnick, die het seizoen 2021-2022 evenmin tot een goed einde wist te brengen (zesde plaats). In de zomer van 2022 werd Erik ten Hag aangesteld als nieuwe manager van Manchester United. Hij leidde United in zijn eerste seizoen naar de derde plaats, de League Cup-winst en de finale van de FA Cup.


Busby Babes

Manchester United-aanhangers zullen met weemoed terugdenken aan het tijdperk Ferguson. Verder terug in de clubgeschiedenis werd ook al geschiedenis geschreven door een Schotse coach. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Matt Busby aangesteld als manager van Manchester United. Hij tekende een verbintenis van vijf jaar, maar uiteindelijk bleef hij maar liefst 25 jaar verbonden aan de club. Net als Ferguson geloofde Busby ontzettend in de combinatie van goede spelers in combinatie met het laten doorstromen van eigen opleiding. Duncan Edwards was misschien wel hét voorbeeld.

Het elftal van Busby maakte veel tongen los in de voetballerij. Het team werd liefkozend Busby Babes genoemd, maar in 1958 kwam deze succesperiode ruw ten einde. Manchester United maakte op weg naar het Servische Rode Ster Belgrado een tussenstop in het Duitse München. Een poging om in de zware weersomstandigheden op te stijgen mislukte faliekant. Op 6 februari overleden 22 mensen bij de vliegtuigcrash, waarvan acht spelers. Edwards verloor de strijd tegen de dood ruim twee weken later. Manager Busby behoorde wel tot de overlevenden, net als Bobby Charlton.

Nog steeds geldt de vliegtuigramp van de Busby Babes als een inktzwarte bladzijde uit de clubgeschiedenis. Manchester United eert de slachtoffers middels een klok op Old Trafford, waarbij de datumaanduiding op 6 februari 1958 blijft steken.


Nederlanders in United-shirt

Vijftien Nederlanders hebben zich als speler verbonden aan Manchester United. Edwin van der Sar en Robin van Persie waren zeer succesvol onder leiding van Ferguson, onder wiens leiding ook Jaap Stam en Ruud van Nistelrooij furore maakten. Van Nistelrooij verdiende zijn transfer als spits van PSV. Eigenlijk had de Brabander de overstap al eerder willen maken, maar een zware knieblessure gooide roet in het eten. Ferguson beloofde terug te komen en kwam zijn belofte na.

Donny van de Beek (Pro Shots)

Arnold Mühren werd in 1982 de eerste Nederlander in het tenue van United. Ook Raimond van der Gouw, Jordi Cruijff, Alexander Büttner, Daley Blind, Memphis Depay, Timothy Fosu-Mensah en Tahith Chong hebben hun kunsten vertoond in de hoofdmacht van The Red Devils. Donny van de Beek maakte de overstap in de zomer van 2020.

In het seizoen 2022-2023 voegden ook Tyrell Malacia en Wout Weghorst zich bij de formatie uit Manchester, waar met Erik ten Hag ook een landgenoot als manager werd aangesteld. Laatstgenoemde trad daarmee in de voetsporen van Louis van Gaal.

Laatste update: 4 juni 2023

Populaire spelers van Manchester United

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie