Manchester United

Manchester

Prijzenkast

Premier-League-logo

20x landskampioen

12x FA Cup

6x League Cup

21x Community Shield

2x Second Division

champions league logo

3x Champions League

1x Europa League

1x Europacup II

uefa-super-cup

1x Europese Supercup

1x Wereldbeker

Laatste nieuws over Manchester United

Manchester United is een Engelse voetbalclub uit Manchester. Thuiswedstrijden van The Red Devils, de recordkampioen van het land, worden afgewerkt op Old Trafford.

  • Manchester United werd in 1878 opgericht als Newton Heath
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt op Old Trafford
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Red Devils’
  • Geen club in Engeland werd vaker landskampioen dan Manchester United (20x)
  • De club won driemaal de Europacup I annex Champions League

Gevallen recordkampioen van Engeland

Op 25 mei 1878 besloten werknemers van de Lancashire-Yorkshire spoorlijn een eigen voetbalclub onder de naam Newton Heath. Vanwege twijfels over het eigen niveau besloot de club pas in 1892 toe te treden tot de Football League. Aan het einde van de twintigste eeuw zorgden financiële problemen voor twijfels over het voortbestaan van de club. Het was aan John Henry Davies te danken dat het faillissement uitbleef. Als voorwaarde wilde hij wel zeggenschap over het beleid, waaronder het doorvoeren van een naamsverandering. In 1902 viel de keuze uiteindelijk op Manchester United.

Het bestuur van Manchester United haalde in 1903 Ernest Mangnall binnen als secretaris. In de praktijk fungeerde hij als de eerste manager, aangezien hij ook zijn stempel drukte op het voetbal. Mangnall was verantwoordelijk voor het aantrekken van een aantal nieuwe spelers. Mede dankzij deze kwaliteitsimpuls promoveerde Manchester United in 1906 naar de hoogste divisie van Engeland. Het team maakte een frisse indruk op dit niveau. In 1908 werd zowel de eerste landstitel als de Charity Shield (Engelse Supercup) aan de erelijst toegevoegd.

In 1909 veroverde Manchester United de eerste FA Cup na een 1-0 overwinning op Bristol City. Sandy Turnbull kroonde zich tot matchwinner. De verdediger ontving in 1915 een levenslange schorsing vanwege matchfixing, maar werd in 1919 gerehabiliteerd. Postuum welteverstaan. Turnbull kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog op slechts 32-jarige leeftijd om het leven. Zijn lichaam is nooit geïdentificeerd.

Verhuizing naar Old Trafford

Op 19 februari 1910 verhuisde Manchester United officieel naar de nieuwe thuishaven: Old Trafford. Het 80.000 plaatsen tellende stadion werd geopend met een wedstrijd tegen Liverpool, dat met 3-4 aan het langste eind wist te trekken. Ondanks de valse start voelde de club zich al snel thuis op de nieuwe locatie. Na een 5-1 overwinning op Sunderland stelde Manchester United de landstitel van het seizoen 1910-1911 veilig. De daaropvolgende seizoenen verliepen moeizamer, met een achttiende plaats in 1915 als dieptepunt.

Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog maakte Manchester United een dolende indruk. De club speelde in de jaren 1922-1925, 1931-1936 en 1937-1938 zelfs in de Second Division (tweede niveau). Dat was mede te wijten aan financiële problemen, maar net als aan het einde van de negentiende eeuw ontstond er een reddingsboei in de persoon van James Gibson. Met een investering van 30.000 pond en het betalen van de spelerssalarissen redde hij Manchester United van de ondergang.

The Busby Babes

Manchester United kreeg in maart 1941 te maken met nieuwe tegenslag. De Duitsers dropten bommen op Engeland, waarbij ook Old Trafford zwaar beschadigd raakte. Na de Tweede Wereldoorlog koos het clubbestuur voor Matt Busby als nieuwe manager. De voormalig speler van Manchester City en Liverpool tekende een contract voor vijf seizoenen, maar groeide uit tot een van de meest legendarische trainers uit de clubgeschiedenis. Onder leiding van de Schot ontwikkelde Manchester United zich opnieuw tot topclub in de First Division.

Busby ontwikkelde een voetbalmachine aan de hand van jeugdspelers in combinatie met gerichte aankopen. In 1947 moest de landstitel nog aan Liverpool worden gelaten, maar een jaar later werd het eerste grote succes een feit: de FA Cup-winst. Bijna 100.000 toeschouwers waren op Wembley getuige van een 4-2 overwinning op Blackpool. In competitieverband bleef Manchester United bovenin meedraaien, maar het eerste naoorlogse kampioenschap liet tot 1952 op zich wachten.

Onder de bezielende leiding van Busby bleef Manchester United ontwikkelingen. De doorgestroomde talenten maakten een positieve indruk en verdiende daarmee de bijnaam Busby Babes. Met vrijwel alleen maar spelers uit de eigen jeugdopleiding kroonde de club zich in 1956 en 1957 tot kampioen van Engeland.

Vliegtuigcrash in München

Dankzij het First Division-succes mocht Manchester United ook buiten Engeland aantreden. Op 5 februari 1958 plaatste de formatie van Busby zich voor de halve finale van de Europacup I dankzij een 3-3 gelijkspel bij Rode Ster Belgrado. Gedurende de terugreis moest er een tussenlanding worden gemaakt in München. Door de winterse omstandigheden had de piloot moeite om het vliegtuig weer in de lucht te krijgen. Bij de derde poging schoot het vliegtuig van de landingsbaan, waarna het doorschoot tot een vrachtwagen met brandstof.

Tijdens de reddingspogingen werden 21 doden vastgesteld: zeven spelers (Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Billy Whelan en Geoff Bent), acht journalisten, een reisleider en een supporter. Vijftien dagen na de ramp bezweek ook de meest talentvolle selectiespeler aan zijn verwondingen: de 21-jarige Duncan Edwards. Een aantal spelers raakte ‘slechts’ gewond, waaronder Bobby Charlton. In tegenstelling tot een aantal gewonde teamgenoten kon laatstgenoemde zijn voetbalcarrière weer hervatten.

Ook Busby raakte zwaar gewond bij de vliegtuigcrash. De manager van Manchester United overleefde zijn verwondingen echter en keerde zelfs terug in zijn vertrouwde functie. Met een aangeslagen selectie zorgde hij voor een sensatie door als tweede te eindigen in de First Division en de FA Cup-finale te bereiken. De bekerfinale, met Charlton in de geleden, eindigde in een 0-2 overwinning voor Bolton Wanderers.

Nieuwe succesploeg

Busby verbaasde vriend en vijand door Manchester United opnieuw glans te geven. In de jaren zestig herstelde het succesverhaal zich met twee landstitels (1965 en 1967), één FA Cup (1963) en zelfs de Europacup I (1968). Charlton bleef een vaste waarde op Old Trafford en had zelfs een aandeel in de Engelse wereldtitel van 1966. Het team bestond daarnaast uit sterspelers als George Best en Denis Law. Laatstgenoemde werd in 1964 zelfs verkozen tot Europees voetballer van het jaar.

De Europacup I-winst van 1968, tien jaar na de vliegtuigcrash, luidde het einde van een tijdperk in. Busby stapte na 25 jaar op als manager na een teleurstellende elfde plaats op de ranglijst. De succestrainer ging ondanks het zure einde echter door de voordeur naar buiten. Manchester United beleefde na zijn afscheid een tegenvallende fase, waardoor Busby eind 1970 alweer terugkeerde als manager.

Law dompelt United in rouw

Busby zwaaide in 1971 officieel af als manager van Manchester United. Twee jaar later trokken ook twee sterspelers, Charlton en Law, de deur achter zich dicht. The Red Devils zakten in deze periode af naar een bedenkelijk niveau. Dit resulteerde in 1974 in een ultiem dieptepunt: degradatie naar de Second Division na een 21ste plaats op de ranglijst. Uitgerekend clubicoon Law, inmiddels spelend voor Manchester City, nam het cruciale doelpunt voor zijn rekening. Dit had een grote impact op de sterspeler, die niet besloot te juichen en zich zelfs liet wisselen.

Law beëindigde in 1974 zijn voetbalcarrière. De Schot, naar wie Dennis Bergkamp is vernoemd, is samen met Best en Charlton vereeuwigd op een standbeeld nabij Old Trafford. Dit kunstwerk heeft de bijnaam The United Trinity gekregen. Manchester United ontsnapte aan een langdurig verblijf op het tweede niveau van Engeland. Een jaar na de degradatie keerde de club als kampioen van de Second Division alweer terug in de hoogste divisie. Sindsdien is men onafgebroken actief op dit niveau.

Glans ontbreekt

Manchester United presteerde grillig na de promotie van 1975. In 1980 eindigden The Red Devils achter landskampioen Liverpool. Het team eindigde daarnaast meermaals als derde en vierde, maar viel daarentegen ook een aantal seizoenen terug naar de middenmoot. In het FA Cup-toernooi werden wel een aantal successen behaald. Zowel in 1977, 1983 als 1985 kroonde Manchester United zich tot bekerwinnaar door respectievelijk Liverpool, Brighton & Hove Albion en Everton te verslaan.

Het seizoen 1986-1987 ging dramatisch van start voor Manchester United. In oktober 1986 werd manager Ron Atkinson ontslagen en vervangen door Alex Ferguson, die zichzelf op de kaart zette door succes te boeken met het Schotse Aberdeen. De oefenmeester stond niet meteen te springen om in te gaan op dit aanbod. Ferguson eiste dat hij de tijd zou krijgen om een nieuwe succesformule te ontwikkelen. In 1989 dreigde Manchester United die belofte bijna te breken, maar clubicoon Busby overtuigde de clubleiding om zijn landgenoot aan boord te houden.

Eerste succes onder Ferguson

Busby, die op de achtergrond actief bleef op Old Trafford, zag voldoende toekomstperspectief onder leiding van Ferguson. De legendarische manager had het gelijk aan zijn zijde. In het seizoen 1989-1990 rekende Manchester United af met de prijzendroogte door de FA Cup-finale tegen Crystal Palace (4-3 over twee wedstrijden). Spelers als Paul Ince, Steve Bruce, Bryan Robson en Mark Hughes behoorden destijds tot de selectie. Een jaar later won het keurkorps van Ferguson eveneens de Europacup II en de Europese Supercup.

In het seizoen 1992-1993 kroonde Manchester United zich voor het eerst sinds 26 jaar tot kampioen van Engeland. De voorsprong op Aston Villa bedroeg maar liefst tien punten. Ferguson had inmiddels de beschikking gekregen over waardevolle versterkingen als Peter Schmeichel en Éric Cantona. De excentrieke Fransman werd in 2004 door het supportersmagazine Inside United zelfs uitgeroepen tot beste United-speler aller tijden. In 185 officiële wedstrijden maakte Cantona maar liefst 82 doelpunten voor The Red Devils.

Cantona liet zich niet alleen binnen de lijnen gelden. Op 25 januari 1995 zorgde de aanvaller voor een iconisch beeld door een supporter van Crystal Palace (Matthew Simmons) te raken middels een karatetrap. Het slachtoffer zou hem onder meer voor ‘Franse klootzak’ hebben uitgemaakt. Cantona, die meer geweld toepaste, ontving een schorsing van negen maanden plus een taakstraf. Jaren later verklaarde hij in The United Way: “Ik heb maar van één ding spijt. Ik had hem graag nog harder willen trappen.”

The Class of ’92

Ondanks de maandenlange schorsing van Cantona bleef Manchester United uitstekend presteren. Ferguson, die in 1994 zijn tweede kampioenschap behaalde op Old Trafford, besloot daarbij een aantal veranderingen door te voeren. De Schot liet jeugdspelers als David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt en de broers Gary en Phil Neville promoveren naar de A-selectie. Die koers zorgde voor argwaan bij voetbalanalist Alan Hansen (ex-Liverpool), die de historische woorden ‘You never win anything with kids’ bezigde’.

Cantona zwaaide in 1997 af als voetballer, maar Manchester United bleek in staat om dit gemis op te vangen. The Red Devils maakten aan het einde van de twintigste eeuw indruk door tussen 1996 en 1999 drie van de vier landstitels binnen te slepen. Niet alleen in de Premier League, de opvolger van de First Division, werden successen behaald. Het elftal van Ferguson won meermaals de FA Cup, de Engelse Supercup én de Champions League. Spelers als Jaap Stam, Roy Keane, Ole Gunnar Solskjaer, Andy Cole en Dwight Yorke behoorden eveneens tot dit succesteam.

Stam out, Van Nistelrooij in

Stam verliet Manchester United in 2001 na drie seizoenen na een aanvaring met Ferguson. De standvastige Schot noemde die beslissing nadien ‘zijn grootste blunder ooit’ als manager. Het afscheid van de centrale verdediger betekende niet het einde van de Nederlandse invloed op Old Trafford. In diezelfde zomer maakte PSV-aanvaller Ruud van Nistelrooij juist de overstap naar Manchester United. De Brabander groeide uit tot een van de meest gewaardeerde spitsen uit de clubgeschiedenis.

Van Nistelrooij maakte maar liefst 150 doelpunten in 219 officiële wedstrijden voor Manchester United. Tussen 2001 en 2006 veroverde hij één landstitel, één FA Cup, één League Cup en één Community Shield met de Engelse topclub. In de League Cup-finale zorgden Wayne Rooney (tweemaal), Cristiano Ronaldo en Wilfried Saha voor de doelpunten tegen Wigan Athletic: 4-0. Van Nistelrooij bleef de volle negentig minuten op de reservebank. De immer gretige spits was ‘not amused’ en liet dit duidelijk merken, waardoor Ferguson zich genoodzaakt voelde om hem te verkopen. Jaren later bood de toenmalig Oranje-international telefonisch zijn excuses aan voor die reactie.

Nieuwe succesperiode

Edwin van der Sar (Manchester United)
Edwin van der Sar juicht (Pro Shots)

Ferguson werd aan het begin van de 21ste eeuw gehinderd door collega-managers als Arsène Wenger (Arsenal) en José Mourinho (Chelsea). Manchester United veroverde tussen 2002 en 2007 maar één landstitel, waardoor de Schotse succestrainer genoodzaakt werd om een nieuwe succesploeg op te bouwen. Dit slaagde met sterkhouders als Edwin van der Sar, Ronaldo en Rooney in de gelederen. Manchester United kroonde zich tussen 2007 en 2009 telkens tot kampioen van Engeland.

Tien jaar na de treble van 1999 kroonde Manchester United zich opnieuw tot Champions League-winnaar. In de daaropvolgende seizoenen bleef de formatie van Ferguson formidabel presteren. The Red Devils bereikten in 2009 en 2011 nogmaals de finale van de Champions League, terwijl in diezelfde jaren ook het kampioenschap naar Old Trafford werd gehaald. Daarnaast bracht het succesteam meerdere bekertoernooien tot een goed einde.

Het afscheid van Ferguson

Manchester United dacht in 2012 opnieuw een landstitel binnen te slepen. Een 1-0 overwinning op Sunderland leek voldoende voor titelprolongatie, maar stadgenoot Manchester City wist in blessuretijd een 1-2 achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning op Queens Park Rangers. The Citizens dompelden de hoofdrolspelers en fans op Old Trafford daarmee in rouw. Na afloop van het seizoen 2011-2012 verraste Manchester United door Robin van Persie los te weken bij concurrent Arsenal.

Van Persie bracht in het seizoen 2012-2013 de glimlach terug bij Manchester United. Op 22 april 2013 maakte de Nederlander een hattrick in de thuiswedstrijd tegen Aston Villa (3-0), waardoor de twintigste landstitel uit de clubgeschiedenis een feit was. Onder leiding van Ferguson werd Liverpool door The Red Devils onttroond als recordkampioen van Engeland. Historisch werd echter vooral de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Niet alleen zorgden United en West Bromwich Albion voor een voetbalfeest (5-5), maar ook nam Ferguson na een dienstverband van 26 jaar afscheid.

Sir Alex Ferguson (Manchester United)
Sir Alex Ferguson (Pro Shots)

Verval na vertrek Ferguson

Mourinho werd in de zomer van 2013 genoemd als mogelijke opvolger van Ferguson. The Special One greep echter naast een dienstverband op Old Trafford, waar David Moyes de eer kreeg om het stokje over te nemen. Hij werd door de fans als The Chosen One betiteld. Moyes leidde Manchester United naar de Community Shield dankzij een zege op Wigan Athletic, maar een gelukkig huwelijk bleef uit. De manager werd in april 2014 alweer ontslagen. Met Ryan Giggs als speler/trainer eindigde de club op de laagste plaats sinds 1990 (zevende).

Manchester United besloot in de zomer van 2014 schoon schip te maken. Louis van Gaal, bondscoach van het Nederlands elftal, kreeg de opdracht om met nieuwkomers als Daley Blind en Ángel Di Maria een nieuwe succesformule te ontwikkelen. In zijn debuutseizoen loodste hij het team naar de vierde positie in de Engelse Premier League. Het bestuur wilde echter meer en besloot opnieuw fors te investeren in nieuwe spelers, waaronder Anthony Martial en Memphis Depay. Di María vertrok daarentegen al na één seizoen en ook Van Persie zwaaide af.

Met een peperdure selectie begon Manchester United sterk aan het seizoen 2015-2016. Langzaamaan zakte de club echter op de ranglijst, waardoor het afsloot op de vijfde plaats. Alleen in het FA Cup-toernooi werd een succes behaald door Crystal Palace te verslaan. Dit bekersucces bleek onvoldoende om Van Gaal in het zadel te houden. Het bestuur maakte twee dagen later het ontslag van de trainer bekend. Zijn opvolger werd ook meteen bekend: Mourinho.

Tijdelijk herstel onder Mourinho

Drie jaar na het afscheid van Ferguson mocht Mourinho alsnog proberen om de glans terug te brengen bij Manchester United. De Premier League-gigant besloot het wereldwijde transferrecord te verbreken door maar liefst 105 miljoen euro neer te tellen voor Paul Pogba, die in 2012 nog transfervrij de deur uit wandelde. Ook Zlatan Ibrahimovic behoorde tot de nieuwkomers in de selectie. Het debuutseizoen verliep naar wens door het veroveren van de Europa League en de League Cup, al vielen de competitieresultaten opnieuw tegen (zesde).

In het seizoen 2017-2018 draaide Manchester United weer mee in de Engelse titelstrijd. De formatie van Mourinho moest het kampioenschap uiteindelijk aan Manchester City laten, dat in de eindfase een riante voorsprong opbouwde. Ook ging de FA Cup-finale verloren door toedoen van Chelsea (0-1). Het bestuur besloot de Portugese manager nog een nieuwe kans te geven in het seizoen 2018-2019, maar de gewenste ommekeer bleef uit. In december 2018 eindigde de periode van Mourinho op Old Trafford.

Voormalig publiekslieveling Ole Gunnar Solskjaer mocht Mourinho opvolgen. De Noor beleefde een uitstekende start als interim-trainer, waardoor het bestuur besloot om zijn benoeming permanent te maken. Hij loodste de club naar de Europa League-finale van 2021, maar een prijs leverde dat niet op. Manchester United bleef daarnaast worstelen in de Premier League en werd in meerdere bekertoernooien in de halve finale uitgeschakeld. In november 2021 was zijn krediet dan ook op.

Erik ten Hag namens Manchester United
Erik ten Hag als manager van Manchester United (Pro Shots)

Ten Hag in Manchester

Ralf Rangnick maakte het seizoen 2021-2022 af als interim-manager van Manchester United. In de zomer van 2022 werd hij opgevolgd door Erik ten Hag, die als hoofdtrainer van Ajax naam maakte. Hij nam twee spelers mee uit Amsterdam: verdediger Lisandro Martínez en aanvaller Antony, waar ook spelers als Tyrell Malacia en Wout Weghorst de selectie versterkten. Manchester United keerde in het seizoen 2022-2023 terug in de topvier van de Premier League en won daarnaast de League Cup na een 2-0 overwinning op Newcastle United.

Rivaliteit

Liverpool geldt als aartsrivaal van Manchester United. Die rivaliteit heeft verschillende oorzaken. Niet alleen bestaan er grote verschillen tussen de steden Manchester en Liverpool, maar ook zijn beide clubs uitgegroeid tot de meest succesvolle teams van Engeland. Confrontaties tussen The Red Devils en The Reds behoren tot de meest beladen voetbalwedstrijden ter wereld.

Niet alleen Liverpool mag als rivaal worden bestempeld. Ook Arsenal, Leeds United en natuurlijk stadgenoot Manchester City maken extra emoties los bij Manchester United. De rivaliteit met The Gunners dateert vooral uit de beginjaren van de 21ste eeuw. Onder aanvoering van Arsène Wenger groeide Arsenal uit tot een ongenaakbare Premier League-club, met een aantal stevige opstootjes als resultaat. Zo werd Ruud van Nistelrooij na een gemiste strafschop op zijn hoofd geslagen door spelers van de Londenaren.


Europees voetbal

Manchester United maakte in de jaren vijftig furore onder leiding van Matt Busby. De Schotse trainer leidde de Engelse topclub in de seizoenen 1956-1957 en 1957-1958 naar de halve finale van de Europacup I, maar respectievelijk Real Madrid en AC Milan stonden een finaleplaats in de weg. De gemiste finaleplaats van 1958 was vooral toe te schrijven aan de vliegtuigcrash eerder dat jaar. Na de tweede kwartfinalewedstrijd tegen Rode Ster Belgrado (3-3) crashte het vliegtuig met spelers en stafleden aan boord in München. Daarbij kwamen acht spelers om het leven.

De ramp van 1958 een grote impact op Manchester United. Het team ontbrak een aantal opeenvolgende seizoenen in Europees clubverband, maar onder leiding van de herstelde Busby wist men de weg omhoog weer in te slaan. Met spelers als Bobby Charlton (één van de overlevenden), George Best en Denis Law keerde de glimlach terug in Manchester. In het seizoen 1967-1968 leverde dit een doorbraak op. Na het uitschakelen van Real Madrid kroonde United zich in 1968 tot Europacup I-winnaar na een 4-1 overwinning op Benfica (na verlenging).

Manchester United bereikte in het seizoen 1968-1969 opnieuw de halve finale van de Europacup I. Titelprolongatie bleef echter uit door toedoen van AC Milan, dat zich voor de finale plaatste. Na dit seizoen brak een grijze periode aan op Old Trafford. Manchester United degradeerde zelfs uit de First Division (hoogste niveau van Engeland) en ontbrak jarenlang in Europees clubverband. Een plek in de achtste finale van de Europacup II van het seizoen 1977-1978 bleek in die periode het maximaal haalbare.

Ferguson zorgt voor herstel

In de jaren tachtig speelde Manchester United een bijrol in Europa. In het seizoen 1983-1984 bereikte men weliswaar de halve finale van de Europacup II, maar Juventus wist nieuw succes te voorkomen. Die periode werd gekenmerkt door de opkomst van voetbalhooligans in Engeland en een aantal grote stadionrampen. Engelse voetbalclubs werden zelfs voor de duur van vijf seizoenen uitgesloten voor Europese wedstrijden. Ook Manchester United was daarvan de dupe.

Manchester United keerde in het seizoen 1990-1991 terug op het Europese strijdtoneel. Onder leiding van Sir Alex Ferguson zorgde de club meteen voor daverend succes door de Europacup II-finale tegen FC Barcelona in winst om te zetten: 2-1. Mark Hughes maakte beide doelpunten in De Kuip. In 1991 veroverde men eveneens de Europese Supercup na een 1-0 zege op Rode Ster Belgrado.

Champions League-winnaar in 1999 en 2009

In de jaren negentig werkte Ferguson verder aan de wederopbouw. Dit succes werd in 1999 bekroond met het winnen van de treble: de landstitel, de FA Cup en de Champions League. In de finale tegen de Duitse topclub Bayern München keek Manchester United langdurig tegen een 0-1 achterstand aan, maar in blessuretijd zorgden Teddy Sheringham en Ole Gunnar Solskjaer voor een sensationele comeback: 2-1. De Europese Supercup werd daarentegen een prooi voor het Italiaanse SS Lazio (0-1).

Na de Champions League-winst van 2009 sneuvelde Manchester United meermaals in de halve finale van het miljoenenbal. Dit overkwam The Red Devils in 2002 (Bayer Leverkusen) en 2007 (AC Milan), maar in het seizoen 2007-2008 lukte het dan toch om de eindstrijd te bereiken. In de Champions League-finale van 2008 speelde doelman Edwin van der Sar een hoofdrol door de beslissende strafschop van Chelsea-aanvaller Nicolás Anelka te pareren. Het Russische Zenit Sint-Petersburg trok echter aan het langste eind in de strijd om de Europese Supercup.

José Mourinho met de Europa League van 2017
José Mourinho met de Europa League van 2017 (Pro Shots)

Europa League-winnaar in 2017

Manchester United speelde na 2008 nog vier Europese finales. In 2009 en 2011 ging de Champions League-finale verloren door toedoen van FC Barcelona, waar Villarreal in 2021 de Europa League bemachtigde na een bloedstollende strafschoppenreeks. Tussendoor veroverde de club toch nog een Europese hoofdprijs. In het seizoen 2016-2017 greep Manchester United de Europa League-bokaal door in de finale af te rekenen met Ajax (2-0).


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Manchester United gedragen. Het gaat om de volgende spelers:

Naam (periode)Naam (periode)
Donny van de Beek (2020-heden)Tyrell Malacia (2022-heden)
Daley Blind (2014-2018)Arnold Mühren (1982-1985)
Alexander Büttner (2012-2014)Ruud van Nistelrooij (2001-2006)
Tahith Chong (2019-2022)Robin van Persie (2012-2015)
Jordi Cruijff (1996-2000)Edwin van der Sar (2005-2011)
Memphis Depay (2015-2017Jaap Stam (1998-2001)
Timothy Fosu-Mensah (2016-2021)Wout Weghorst (2023)
Raimond van der Gouw (1996-2002)

Manchester United stond meermaals onder leiding van een Nederlandse trainer. Het gaat om de volgende trainers:

NaamPeriode
Louis van Gaal2014-2016
Erik ten Hag 2022-heden

Het stadion

Manchester United is sinds 1910 actief in het huidige stadion: Old Trafford. De naam van deze thuisbasis refereert aan de locatie in Manchester. In de periode 1941-1949 moest de club noodgedwongen uitwijken naar Maine Road, omdat Duitse bommen op 11 maart 1941 voor schade zorgden.

Old Trafford (Manchester United)

De huidige capaciteit van Old Trafford bedraagt 74.310 plaatsen. Tot 1939 telde het onderkomen van Manchester United zelfs 80.000 plaatsen, maar omwille van veiligheidsredenen werd dit teruggebracht naar 67.000. In de loop van de tijd is dat aantal dus weer opgelopen.

De Noord- en Zuidtribune van Old Trafford zijn vernoemd naar twee clubiconen: Sir Alex Ferguson en Sir Bobby Charlton. De overige tribunes staan bekend als Stretford End (West) en Scoreboard End (Oost). In het stadion hangt een uurwerk als eerbetoon aan de vliegtuigramp op 6 februari 1958. Deze klok staat stil op vier minuten over drie, het tijdstip waarop een vliegtuig met stafleden en spelers neerstortte in München.


Veelgestelde vragen over Manchester United

Wanneer is Manchester United opgericht?

Op 25 mei 1878

Wat is het adres van Old Trafford?

Sir Matt Busby Way, Old Trafford
Manchester, M16 0RA
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van Old Trafford?

74.310 plaatsen

Wat is de website van Manchester United?

Klik hier om Manchester United online te bezoeken

Waar kan ik Manchester United vinden op sociale media?

Manchester United is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 14 maart 2024

Populaire spelers van Manchester United

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie