SS Lazio

Rome

Prijzenkast

serie-a-logo

2x landskampioen

7x Coppa Italia

supercoppa-italia

5x Supercoppa Italiana

1x Serie B

1x Europacup II

uefa-super-cup

1x Europese Supercup

Het laatste nieuws over SS Lazio

SS Lazio is een Serie A-club uit de Italiaanse hoofdstad Rome. De club deelt een stadion met aartsrivaal AS Roma: Stadio Olimpico, dat plaats biedt aan ruim zeventigduizend supporters.

  • SS Lazio werd opgericht in 1900
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadio Olimpico
  • Het team deelt dit stadion met aartsrivaal AS Roma
  • De bijnaam van de club luidt ‘Biancocelesti’
  • Lazio won onder meer twee landstitels en een Europacup II

Eeuwige strijd met AS Roma

Een vriendengroep besloot op 9 januari 1900 een sportclub op te richten in Rome: Società Podistica Lazio. De naam Lazio refereert aan het gebied waar de club is gevestigd. Tegenwoordig draagt de club de naam SS Lazio, waarbij de afkorting staat voor Società Sportiva.

Aanvankelijk richtte Lazio zich enkel op marathons, maar na een aantal jaar werd ook het voetbal ontdekt. In Rome was Lazio aanvankelijk de enige voetbalclub. In 1937 lonkte de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis, ware het niet dat Bologna te sterk bleek in de titelstrijd. Het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog voordat een felbegeerde prijs op de erelijst werd geplaatst: de Coppa Italia van 1958.

Lazio eindigde in de jaren vijftig regelmatig in de topvier, maar in 1961 sneuvelde het Serie A-avontuur abrupt. De Romeinen keerden binnen twee jaar terug om in 1967 nogmaals te degraderen. Die cyclus herhaalde zich met een promotie in 1969 en een degradatie in 1971, maar deze laatste promotie was wel meteen een zeer succesvolle. Lazio schreef in het seizoen 1973-1974 geschiedenis door de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis binnen te slepen.

Schandalen

Het kampioenschap van 1974 kon niet worden doorgetrokken. In 1980 werd Lazio omwille van een omkoopschandaal zelfs verbannen naar de Serie B, waarin het zelfs bijna degradeerde. De Biancocelesti promoveerden in 1982 wel weer naar de Serie A om binnen twee seizoenen opnieuw af te dalen. Lazio werd na een nieuw schandaal rond omkoping zelfs verbannen naar de Serie C, maar die sanctie werd ingeruild voor negen punten aftrek. Op het tweede niveau worstelde het team twee seizoenen om in 1988 toch weer terug te keren op het hoogste niveau.

Sinds 1988 is Lazio onafgebroken actief op het hoogste niveau. In de jaren negentig keerde de club terug naar de hoogste regionen van Italië om het seizoen 1999-2000 een nieuw huzarenstukje neer te zetten: de tweede landstitel. Spelers als Alessandro Nesta, Sinisa Mihajlovic, Pavel Nedved, Dejan Stankovic, Diego Simeone, Juan Sebastián Veron, Sergio Conceição, Roberto Mancini en Simone Inzaghi behoorden dat seizoen tot de selectie.

Na 2000 ging het bergafwaarts met Lazio. De Romeinen kwamen in de financiële problemen en waren genoodzaakt om grote aankopen van de hand te doen. In 2006 dreigde Lazio na wéér een omkoopschandaal zelfs naar de Serie B te worden teruggezet, maar na hoger beroep bleef een puntenstraf over. Nadien eindigde de club nog wel een aantal seizoenen in de topvier en werd het aantal Coppa Italia’s naar zeven in totaal gebracht.

Maurizio Sarri als coach van SS Lazio (Pro Shots)

SS Lazio heeft een controversieel karakter. Dat is vooral te danken aan de fanatieke aanhang, welke als extreem-rechts bekend staat. Fascistische uitingen zijn niet uitzonderlijk bij wedstrijden van Lazio. Een van de meest beruchte leden van de Irriducibili was toenmalig Lazio-speler Paolo Di Canio, die zelfs werd geschorst na het brengen van de fascistengroet richting de eigen achterban. Op verzoek van Lazio besloot de spits er wel mee te stoppen.


Europees voetbal

In de jaren negentig was Lazio behoorlijk succesvol op het Europese podium. In het seizoen 1997-1998 verloor de Romeinse club weliswaar de finale van de UEFA Cup (0-3 tegen Internazionale), maar in het daaropvolgende seizoen werd de Europacup II een prooi. Lazio mocht het in Birmingham opnemen tegen het Spaanse Real Mallorca en zegevierde met 2-1. De Tsjech Pavel Nedved maakte het winnende doelpunt voor de manschappen van trainer Sven-Göran Eriksson.

De harde kern van SS Lazio (Pro Shots)

In 1999 won Lazio ook de Europese Supercup door een 1-0 overwinning op Manchester United. Na dit Europese succes speelde de club een aantal seizoenen op rij in de Champions League, maar verder dan de kwartfinale reikte het elftal niet. Lazio reikte in het seizoen 2002-2003 alleen nog tot de halve finale van de UEFA Cup, de vooralsnog beste Europese prestatie in deze eeuw.


Nederlanders

Jaap Stam staat anno 2022 nog altijd in de topvijf van duurste aankopen aller tijden van Lazio. In augustus 2001 vertrok de centrale verdediger voor circa 25 miljoen euro van Manchester United naar de Romeinse club. Naast Stam hebben meer Nederlanders het tenue van Lazio gedragen: Bobby Adekanye, Djavan Anderson, Edson Braafheid, Stefan de Vrij, Wesley Hoedt, Ricardo Kishna en Aron Winter.

Laatste update: 27 december 2022

Populaire spelers SS Lazio

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie