Stefan de Vrij

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Stefan de Vrij

Stefan de Vrij is een Nederlandse centrale verdediger. Hij draagt sinds medio 2018 het shirt van de Italiaanse topclub Internazionale en is daarnaast een gewaardeerde kracht binnen het Nederlands elftal.

  • De Vrij speelt momenteel voor Internazionale
  • In 2022 werd hij landskampioen in Italië
  • Hij speelde eerder voor Feyenoord en SS Lazio
  • In 2012 debuteerde De Vrij in het Nederlands elftal

Clubcarrière

De Vrij (5 februari 1992) is geboren en getogen in Ouderkerk aan den IJssel, onder de rook van Amsterdam. Op vierjarige leeftijd werd hij ingeschreven als lid van amateurclub VV Spirit, waar nog steeds een jeugdtoernooi naar hem is vernoemd (Stefan de Vrij Cup). Op tienjarige leeftijd verdiende De Vrij via de talentendagen een kans in de jeugdopleiding van Feyenoord. Op Varkenoord fungeerde hij aanvankelijk als aanvaller, maar gaandeweg zag de Rotterdamse club meer in hem als centrale verdediger. Daarmee werd een basis gelegd voor een grote carrière als prof.

Doorbraak bij Feyenoord

De Vrij beleefde een uitstekende ontwikkeling bij Feyenoord. In Rotterdam doorliep hij alle jeugdelftallen en vanaf 2009 kwam zijn droom uit. Eerst tekende de getalenteerde verdediger een contract tot de zomer van 2015, waarna hij achtereenvolgens debuteerde in de KNVB Beker (tegen Harkemase Boys op 24 september) en in de Eredivisie (op 6 december tegen FC Groningen). Trainer Mario Been nam hem daarna tijdens de winterstop mee op trainingskamp naar het Turkse Alanya.

De Vrij maakte de eerste maanden bij Feyenoord 1 een uitmuntende indruk. Tijdens het trainingskamp in de Turkse badplaats maakte hij zelfs zoveel indruk dat Been hem tijdens de tweede seizoenshelft beloonde met een basisplaats, waaronder in de Klassieker tegen aartsrivaal Ajax. Uiteindelijk speelde de centrale verdediger dat seizoen 22 officiële wedstrijden, waarvan zeventien in de Eredivisie. In de laatste speelronde van het seizoen maakte De Vrij in de met 6-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen zijn eerste doelpunt als profvoetballer.

In de seizoenen 2010-2011 tot en met 2013-2014 bleef De Vrij een onomstreden schakel in dienst van Feyenoord. De verdediger stond na dat laatste seizoen op 154 officiële wedstrijden, zes goals en vier assists in dienst van de Rotterdamse club. Scoren deed De Vrij dus niet vaak namens Feyenoord, maar één van de zes maakte hij wel in een cruciale wedstrijd: Ajax-uit op 23 oktober 2011. Helaas voor de verdediger bleek dat niet genoeg voor een driepunter in Amsterdam, aangezien Ajax ondanks een rode kaart voor doelman Kenneth Vermeer een 1-1 gelijkspel uit het vuur sleepte.

De Vrij werd in het seizoen 2012-2013 zelfs verkozen tot aanvoerder van Feyenoord. In die rol werd hij de opvolger van zijn kompaan Ron Vlaar, die 2012 de overstap maakte naar het Engelse Aston Villa. Zelf begon De Vrij langzaamaan ook te denken aan een buitenlands avontuur. Vanwege het aanblijven van coach Ronald Koeman besloot de verdediger in 2013 nog één keer om een nieuw Feyenoord-contract te tekenen, maar net als de trainer hield hij het in 2014 voor gezien in De Kuip.

Transfer naar Lazio

In de zomer van 2014 werd De Vrij voor zo’n zeven miljoen euro getransfereerd naar het Italiaanse SS Lazio. In zijn debuutwedstrijd tegen het bescheiden Bassano Virtus 55 ST (7-0 zege) maakte de verdediger meteen zijn eerste doelpunt voor de Romeinen. Uiteindelijk noteerde hij dat seizoen 35 officiële wedstrijden, waarvan dertig in de Serie A. De Vrij werd meteen een zekerheidje in de achterhoede van Lazio, maar een zware knieblessure gooide in zijn tweede seizoen roet in het eten. Daardoor bleef de teller beperkt tot vijf wedstrijden, waarvan er ook nog eens drie verloren gingen.

Ook in zijn derde seizoen bij Lazio kreeg De Vrij te maken met blessureleed. Tegen Bologna liep de Nederlander een gebroken middenvoetsbeentje op, waardoor hij meer dan een maand buitenspel stond. Toch wist De Vrij zich goed te herstellen van zijn fysieke tegenslagen. In het seizoen 2016-2017 noteerde de verdediger uiteindelijk toch nog 31 wedstrijden (twee doelpunten). Zijn vierde en laatste seizoen was de meest succesvolle qua speeltijd en productie: 47 officiële wedstrijden en zeven doelpunten.

(Pro Shots)

Omstreden transfer naar Inter

Na vier seizoenen bij Lazio vond De Vrij het welletjes in Rome. De centrale verdediger verlengde zijn aflopende contract niet en besloot transfervrij over te stappen naar concurrent Internazionale. Dat leidde tot commotie, aangezien beide clubs om deelname aan de Champions League streden. Uitgerekend op de slotdag viel de beslissing in een onderonsje tussen Lazio en Inter. De Vrij begon ondanks de tegenstrijdige belangen in de basis en stond met een veroorzaakte strafschop aan de basis van de 2-3 nederlaag.

In later stadium zorgde de overstap van De Vrij naar Inter voor meer discussie. Follow the Money onthulde in 2021 dat de transfer op een dubieuze wijze tot stand was gekomen, waarbij het managementbureau Sports Entertainment Group (SEG) een hoofdrol speelde. Begin 2022 wist De Telegraaf te onthullen dat De Vrij juridische stappen onderneemt tegen zijn inmiddels oud-zaakwaarnemer. Hij zou maar liefst 22 miljoen euro (!) eisen van SEG. Het toenmalige management van De Vrij zou de transfersom en het salaris bewust laag hebben gehouden om daar zelf extra aan te verdienen, zonder daarover te communiceren.

De Vrij mocht door de nederlaag met Lazio tegen Inter in het seizoen 2013-2014 aan de Champions League deelnemen met zijn nieuwe werkgever. Bij de club uit Milaan had de oud-Feyenoorder weinig tijd nodig om zich te settelen. In zijn eerste seizoen speelde hij meteen 36 officiële wedstrijden (twee doelpunten), waarna hij ook in de daaropvolgende seizoenen een vaste waarde bleek onder verschillende coaches.

Met Inter-collega Denzel Dumfries (Pro Shots)

In 2020 werd De Vrij door de Serie A uitgeroepen tot beste verdediger van de Italiaanse competitie. Kort daarna speelde hij met Inter de finale van de Europa League, maar het Sevilla van landgenoot Luuk de Jong bleek hierin te sterk. Een jaar later had de club uit Milaan wel beet. Inter ontworstelde zich eindelijk van de hegemonie van Juventus en kroonde zich voor het eerst sinds 2010 weer tot landskampioen. Het was voor De Vrij pas zijn tweede prijs in teamverband, na de Supercoppa bij Lazio in 2017.

De Vrij won in de seizoenen 2021-2022 en 2022-2023 zowel de Coppa Italia als de Supercoppa met Internazionale. Bijna voegde hij daar in 2023 een volgende trofee aan toe, maar de Champions League-finale tegen Manchester City ging met 1-0 verloren. In Istanbul kreeg De Vrij geen speeltijd van trainer Simone Inzaghi. Het betrof een domper voor de centrale verdediger, die op dat moment al 203 wedstrijden in de benen had voor Inter.


Interlandcarrière

De Vrij doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. In 2012 behoorde hij dankzij zijn prestaties bij Feyenoord voor het eerst tot de voorselectie van het Nederlands elftal, maar bondscoach Bert van Marwijk besloot hem niet mee te nemen naar het dramatisch verloren EK. Diens opvolger Louis van Gaal liet hem in augustus van dat jaar alsnog debuteren als Oranje-international, in de met 4-2 verloren oefenwedstrijd tegen België. De Vrij werd daarna niet meteen opnieuw geselecteerd, maar eind 2012 behoorde hij toch weer tot de selectie van Oranje.

De Vrij wist Van Gaal te overtuigen van diens kwaliteiten. Hij liet zich gelden in de WK-kwalificatiefase en verdiende daarmee een uitnodiging voor het WK in Brazilië. De Vrij stond in de met 5-1 gewonnen openingswedstrijd tegen Spanje in de basis en bleef daarna een zekerheidje voor de bondscoach. Hij kreeg lovende kritieken tijdens het WK, waar de route naar de finale in de halve finale werd geblokkeerd door het Argentinië van sterspeler Lionel Messi (na strafschoppen). Wel pakte Oranje brons door gastland Brazilië met 0-3 te verslaan.

De Vrij bleef na het WK 2014 een vaste waarde in de selectie van het Nederlands elftal. Door blessureleed en de ontwikkeling van Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk verloor de verdediger weliswaar zijn basisplaats, maar na het EK van 2021 keerde hij onder opnieuw Van Gaal terug in het basisteam. Die status behield hij niet tijdens het WK 2022 in Qatar. Sterker nog: de bondscoach gunde hem überhaupt geen speeltijd.

Laatste update: 11 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie