Matteo Darmian

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Matteo Darmian

Matteo Darmian is een Italiaanse rechtsback. Hij is international van Italië en staat sinds de zomer van 2021 op de loonlijst van Internazionale.

  • Darmian speelt momenteel voor Internazionale
  • In 2021 werd de verdediger kampioen van Italië
  • Met Manchester United won hij de FA Cup en Europa League
  • Eerder speelde Darmian voor AC Milan, Calcio Padova, Palermo, Torino en Parma
  • In 2014 debuteerde hij als Italiaans international

Clubcarrière

Darmian werd op 2 december 1989 geboren in Legnano. Zijn voetbalcarrière ging in 1995 van start bij US Carcor. De potentie van de verdediger werd ontdekt door AC Milan, waar hij in 2000 in de jeugdopleiding werd opgenomen. Namens de Rossoneri doorliep Darmian het volledige traject.

Debuut in Milaan

Op 28 november 2006 debuteerde Darmian in de hoofdmacht van AC Milan, dat Brescia in een bekerwedstrijd met 2-1 wist te verslaan. Zijn Serie A-debuut volgde op 19 mei 2007 in de met 2-3 verloren thuiswedstrijd tegen Udinese. De rechtervleugelverdediger mocht in het daaropvolgende seizoen welgeteld één minuut opdraven in de bekerwedstrijd tegen Catania (1-2 nederlaag) om in 2008-2009 in drie Serie A-wedstrijden te worden ingezet.

AC Milan verhuurde Darmian in 2009 aan Calcio Padova, waar hij 22 wedstrijden (één doelpunt) mocht afwerken. Dat bleek niet genoeg om een serieuze kans te verdienen in Milaan. De Italiaanse topclub deed hem in de zomer van 2010 definitief van de hand door de verdediger te verkopen aan Palermo, hoewel het wel vijftig procent van zijn transferrechten behield.

Sterkhouder bij Torino

Darmian kwam in dienst van Palermo niet verder dan zestien officiële wedstrijden. Zijn verblijf bleef daardoor beperkt tot één van het seizoen. Hij maakte een binnenlandse transsfer naar Torino, waar de verdediger er wel in slaagde om een vaste waarde te worden. Darmian speelde in totaal 151 officiële wedstrijden voor de club uit Turijn en pikte er zes doelpunten mee. Op 26 april 2015 maakte hij met een doelpunt en een assist het verschil in de met 2-1 gewonnen stadsderby tegen aartsrivaal Juventus.

Europa League-winnaar met Manchester United

In de zomer van 2015 liet Darmian de Italiaanse voetbalvelden achter zich. Voor zo’n achttien miljoen euro transfereerde de rechtsback naar Manchester United, waar Louis van Gaal dat seizoen de scepter zwaaide als manager. De Italiaan maakte zijn debuut op 8 augustus van datzelfde jaar in de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur.

In 2016 won Darmian meteen de FA Cup met Manchester United na een 2-1 overwinning op Crystal Palace (na verlenging). Van Gaal werd kort na die wedstrijd ontslagen als manager, waarna José Mourinho werd aangesteld als opvolger. De Portugees leidde de Engelse topclub naar een volgende prijs: de Engelse Supercup. Trofee nummer drie volgde in 2017. Ten koste van Ajax (2-0) werd dat jaar de Europa League-finale in eigen voordeel beslist.

Door de concurrentiestrijd en blessures verloor Darmian geleidelijk zijn basisplaats bij Manchester United. Zijn teller bleef daardoor steken op 92 officiële wedstrijden in Engelse dienst, waarin hij één keer wist te scoren.

Tussenstap bij Parma

In september 2019 hield Darmian het voor gezien bij Manchester United. Hij accepteerde een aanbod van Parma, dat hem tweeënhalf miljoen euro terughaalde naar de Italiaanse velden. Ondanks een assist tegen Cagliari ging zijn debuutwedstrijd met 1-3 verloren. Darmian werd een vaste waarde bij Parma, waar hij in het seizoen 2019-2020 in totaal 34 wedstrijden afwerkte met één doelpunt als rendement.

(Pro Shots)

Kampioen met Inter

Darmian verliet Parma al na 37 officiële wedstrijden. In oktober 2020 gaf hij zijn jawoord aan Internazionale, waar de rechtsback op de 21ste van die maand zijn debuut maakte in de Champions League-wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. De Italiaanse topclub werd teleurstellend uitgeschakeld in de groepsfase van het miljoenenbal, maar desalniettemin ontstond een mooi seizoen. Onder leiding van trainer Antonio Conte werd Inter in 2021 kampioen van Italië.

In het shirt van Internazionale wist Darmian het geluk te hervinden als voetballer. Na het kampioenschap van 2021 won hij in Milaan ook tweemaal de Coppa Italia (2022 en 2023) en driemaal de Italiaanse Supercoppa (2022, 2023 en 2024). Zijn teller is de honderd wedstrijden in dienst van Inter reeds gepasseerd.


Interlandcarrière

Bondscoach Cesare Prandelli liet Darmian op 31 mei 2014 debuteren in de nationale ploeg van Italië. In de vriendschappelijke confrontatie met Ierland (0-0) werd hij na 88 minuten vervangen door Ignazio Abate. Zijn tweede wedstrijd voor La Squadra Azzurra speelde Darmian op 15 juni 2014 in de groepswedstrijd van het WK tegen Engeland. Italië won met 1-2, maar werd al in de eerste ronde uitgeschakeld door nipte nederlagen tegen Costa Rica en Uruguay (allebei 0-1).

Italië ontbrak in 2018 en 2022 op het WK. Het team was wel actief op de EK’s van 2016 en 2021. Darmian bereikte tijdens de eindronde van 2016 de kwartfinale met de Italianen, maar moest uitgerekend de succesvolle editie van vijf jaar later aan zich voorbij gaan. Zonder hem werd Italië in 2021 Europees kampioen.

Laatste update: 15 februari 2024

Meer nieuws over Matteo Darmian

15:09
2573+
‘José Mourinho was Daley Blind spuugzat’
05:36
387+
Van Gaal keihard: dikke onvoldoendes voor Memphis en Blind
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie