Nicolò Barella is een italiaanse middenvelder van beroep. Hij is international van Italië en speelt sinds september 2020 voor Internazionale.

• In 2021 werd hij Europees kampioen

Clubcarrière

Barella zag het levenslicht op 7 februari 1997 in Cagliari. Zijn voetbalcarrière ging van start bij Scuola Calcio Gigi Riva, dat hij in 2006 inruilde voor de jeugdopleiding van Cagliari. De middenvelder doorliep de jeugdopleiding van de lokale voetbaltrots.

Doorbraak bij Cagliari

Op 14 januari 2015 debuteerde Barella in de hoofdmacht van Cagliari, dat in de Coppa Italia met 2-1 werd geklokt door toedoen van Parma. Op 4 mei van dat jaar troffen beide clubs elkaar opnieuw en ditmaal vond de technische staf de tijd rijp om hem te laten debuteren in de Serie A. Met een 4-0 overwinning nam Cagliari sportieve wraak. Barella mocht in de daaropvolgende wedstrijden eveneens opdraven tegen Cesena (0-1 overwinning) en Udinese (4-3 overwinning).

In de eerste helft van het seizoen 2015-2016 mocht Barella maar een handvol wedstrijden opdraven voor Cagliari. Om die reden werd de middenvelder in januari 2016 voor een half jaar uitgeleend aan Como, waar hij met zestien optredens vertrouwen tankte voor een nieuwe kans in zijn geboortestad. Barella wist de technische staf nadien wel te overtuigen. Tot zijn vertrek medio 2019 steeg zijn teller naar 112 officiële wedstrijden (zeven doelpunten).

Sterkhouder bij Inter

Cagliari en Internazionale werden het in de zomer van 2019 eens over een transfer van Barella. De middenvelder werd eerst een jaar uitgeleend aan de club uit Milaan, dat hem vervolgens permanent inlijfde voor een transfersom van circa veertig miljoen euro. Zijn debuut voor I Nerazzurri maakte Barella op 26 augustus 2019 in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Lecce. Op aangeven van de debutant zette Antonio Candreva in de 84ste minuut de eindstand op het scorebord.

(Pro Shots)

Barella is sinds zijn komst naar Internazionale de tweehonderd officiële wedstrijden genaderd. Gedurende zijn verblijf in Milaan is zijn erelijst behoorlijk gevuld geraakt. In 2021 beleefde de middenvelder zijn grote hoogtepunt door landskampioen te worden, maar hij won inmiddels ook tweemaal de Coppa Italia en driemaal de Italiaanse Supercoppa.

Interlandcarrière

Barella vertegenwoordigde zijn geboorteland door uit te komen voor alle jeugdelftallen vanaf de Onder 15-lichting. Ook wist hij de stap te zetten naar het nationale team van Italië. De middenvelder debuteerde op 10 oktober 2018 in de vriendschappelijke confrontatie met Oekraïne (1-1) en speelde 78 minuten mee. Barella was op 23 maart 2019 voor het eerst trefzeker als A-international, in de met 2-0 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland.

Waar Italië zich niet kwalificeerde voor de WK’s van 2018 en 2022, daar lukte het wel om deel te nemen aan het EK van 2021. Tijdens de Europese eindronde speelde Barella zes van de zeven wedstrijden namens La Squadra Azzurra. In de EK-finale tegen Engeland (winst na strafschoppen) werd de aanvaller na 54 minuten vervangen door Bryan Cristante. In de kwartfinale tegen België (2-1 overwinning) was Barella nog doorslaggevend middels een doelpunt en een assist.

Laatste update: 15 februari 2024