Het nationale voetbalteam van Oekraïne is actief onder de bijnaam Zbirna. Het land is één keer actief geweest op het WK en heeft drie EK-deelnames achter de rug.

• Oekraïne was één keer actief op het WK
  • Het team mocht driemaal deelnemen aan het EK

Strijdbaar ondanks Russische bezetting

De Federatsija Foetboloe Oekrajiny (FFOe) is verantwoordelijk voor de organisatie van het nationale team van Oekraïne. De nationale voetbalbond werd opgericht in 1991. In het daaropvolgende jaar werd het lidmaatschap voor de Europese voetbalbond UEFA en de wereldvoetbalbond FIFA geaccepteerd.

In 1991 viel de Sovjet-Unie uiteen, waarop Oekraïne de onafhankelijkheid uitriep. In de eerste jaren na de val van de Sovjet-Unie mocht het nationale team alleen oefenwedstrijden afwerken. De eerste wedstrijd werd op 29 april 1992 gespeeld tegen Hongarije, dat met 1-3 triomfeerde.

WK-geschiedenis

Oekraïne mocht nog niet deelnemen aan de kwalificatie voor het WK van 1994. Voor het wereldkampioenschap van 1998 mocht een eerste poging worden ondernomen, maar een doorbraak bleef uit. Na een eveneens mislukte poging voor het WK van 2002 lukte het wel om door te dringen tot de eindronde van 2006. In Duitsland reikte het nationale team van Oekraïne zelfs tot de kwartfinale.

Oekraïne debuteerde in 2006 met een 0-4 nederlaag tegen Spanje als WK-deelnemer. Verdediger Andrij Rusol maakte in de tweede wedstrijd de openingstreffer tegen Saudi-Arabië, dat met 4-0 opzij werd gezet. In de laatste groepswedstrijd maakte Andrei Shevchenko het winnende doelpunt door in de zeventigste minuut een strafschop te verzilveren tegen Tunesië.

De voormalig goalgetter van AC Milan (goed voor 48 interlanddoelpunten) faalde in de strafschoppenserie tegen Zwitserland, maar drie teamgenoten waren vervolgens wel trefzeker. De tegenstander wist geen enkele strafschop te verzilveren. In de daaropvolgende kwartfinalewedstrijd bleek Italië een duidelijk maatje te groot: 3-0. Sindsdien wacht Oekraïne op een nieuw WK-avontuur.

Begin 2022 viel Rusland buurland Oekraïne binnen. De Russen werden uitgesloten van verdere deelname aan het kwalificatietraject, waar de Oekraïners de kans kregen om via de play-offs te strijden om een WK-ticket. In de halve finale werd gastheer Schotland met 1-3 verslagen, mede dankzij een doelpunt van Andrij Jarmolenko. Laatstgenoemde werd in de finale tegen Wales dé schlemiel door de wedstrijd te beslissen middels een eigen doelpunt.

EK-geschiedenis

Oekraïne probeerde op eigen kracht de EK’s van 1996 tot en met 2008 te bereiken, maar zonder succes. Het EK-debuut volgde in 2012. Het Oost-Europese land organiseerde deze eindronde samen met Polen. Als gastheer slaagde Oekraïne er niet in om daar sportieve glans aan toe te voegen. Ondanks de 2-1 overwinning op Zweden werd de ploeg al in de groepsfase uitgeschakeld door nederlagen tegen Frankrijk (0-2) en Engeland (0-1). Beide EK-treffers kwamen op naam van Shevchenko.

In 2016 kreeg Oekraïne een nieuwe kans op het EK. Ditmaal werd de eindronde op eigen kracht bereikt, maar opnieuw bleek de groepsfase het eindstation. Achtereenvolgens Duitsland (0-2), Noord-Ierland (0-2) en Polen (0-1) zorgden voor de roemloze uitschakeling van Oekraïne. Er werd zelfs geen enkel doelpunt gemaakt op Franse bodem. Ongetwijfeld tot afgrijzen van Shevchenko, die na het EK 2012 afzwaaide en als assistent-bondscoach tot de technische staf behoorde.

Shevchenko stond tussen 2016 en 2021 zelf voor de spelersgroep van Oekraïne. Onder zijn leiding werd het EK van 2021 (uitgesteld door de coronapandemie) bereikt. In de eerste groepswedstrijd werd een 2-0 achterstand ongedaan gemaakt tegen het Nederlands elftal, maar Denzel Dumfries maakte vlak voor tijd alsnog de winnende treffer voor Oranje: 3-2. Een 2-1 overwinning op Noord-Macedonië volstond vervolgens voor het bereiken van de achtste finale, al werd er tegen Oostenrijk een 0-1 nederlaag geleden.

Andrei Shevchenko

Als nummer drie van Groep C mocht Oekraïne in de achtste finale aantreden tegen Zweden. Het duel leek met een 1-1 stand af te stevenen op een strafschoppenserie, maar in de blessuretijd van de verlenging maakte Artem Dovbyk het winnende doelpunt voor de Oost-Europese manschappen. In de kwartfinale konden de manschappen van Shevchenko het niet bolwerken tegenover de sterren van Engeland: 0-4.

Balans tegen Oranje

Oekraïne is er nog nooit in geslaagd om te winnen van het Nederlands elftal. In mei 2008 eindigde de eerste onderlinge wedstrijd in een 3-0 overwinning voor Oranje, dat zich voorbereidde op het EK van dat jaar. Dirk Kuijt, Klaas-Jan Huntelaar en Ryan Babel troffen doel in De Kuip.

In augustus 2010 stonden Oekraïne en Nederland opnieuw tegenover elkaar. Jeremain Lens zorgde in de 73ste minuut voor de openingstreffer, maar een minuut later maakte Oleksandr Aliyev alweer gelijk: 1-1. Oekraïne poetste op het EK in 2021 zelfs een 2-0 voorsprong weg tegen de oranjehemden, die dankzij Dumfries ditmaal wel aan het langste eind trokken: 3-2.

Laatste update: 25 maart 2023