Rusland

Moskou

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Rusland

Het nationale team van Rusland draagt de bijnaam Sbornaya. Sinds de val van de Sovjet-Unie heeft het land regelmatig deelgenomen aan EK’s en WK’s.

  • Het Russische nationale team is onderdeel van de RFS
  • Door de inval in Oekraïne is het land momenteel uitgesloten van competitief voetbal
  • Het land maakte eerder deel uit van de Sovjet-Unie
  • Rusland was vier keer actief op een WK en zes keer op een EK
  • Guus Hiddink was bondscoach van het land

Geschorst door inval in Oekraïne

In 1912 werd de eerste officiële voetbalbond opgericht in Rusland: de Rossijski Foetbolnyj Sojoez (RFS). Datzelfde jaar werd ook de eerste interland uit de Russische voetbalgeschiedenis afgewerkt. In het Zweedse Stockholm moest de nationale ploeg een 2-1 nederlaag toestaan tegen Finland. Het betrof een wedstrijd op de Olympische Zomerspelen, waar het doorschoof naar het troosttoernooi. In dit toernooi werd de grootste nederlaag uit de geschiedenis geleden: 16-0 tegen Duitsland.

Tussen 1922 en 1991 maakte Rusland deel uit van de Sovjet-Unie. De nationale ploeg van de Sovjet-Unie stond viermaal in de finale van het EK, maar won alleen de allereerste editie van 1960. Op het wereldkampioenschap reikte dit team niet verder dan een vierde plaats. In de jaren negentig viel de Sovjet-Unie uiteen, waarna de Russische voetballers op het EK van 1992 actief waren als het Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

WK-geschiedenis

Na het EK van 1992 werd de nationale ploeg van Rusland weer in ere hersteld. De Russen kwalificeerden zich meteen voor het WK van 1994, maar het team kon het niet bolwerken in een groep met Brazilië, Zweden en Kameroen. Na twee nederlagen werd alleen tegen het Afrikaanse land een fraai resultaat neergezet: 6-1. Oleg Salenko scoorde vijfmaal en dat is nog altijd een WK-record.

Rusland sneuvelde ook op de WK’s van 2002 en 2014 in de groepsfase. Het nationale team was vastberaden om in 2018 beter voor de dag te komen, aangezien deze eindronde in eigen land werd gespeeld. Achter Uruguay plaatsten de Russen zich daadwerkelijk voor de knock-outfase van het wereldkampioenschap. In de achtste finale werd een stunt gerealiseerd door Spanje na strafschoppen uit te schakelen, maar in de kwartfinale bleek de strafschoppenserie tegen Kroatië alsnog fataal.

EK-geschiedenis

Rusland is voorlopig actief geweest op een zestal EK’s. Op de meeste Europese eindtoernooien stelden de Russen behoorlijk teleur. In 1996, 2004, 2012, 2016 en 2021 werd de nationale ploeg telkens al in de groepsfase uitgeschakeld. Vooral de uitschakeling van 2021 kwam hard aan gezien het thuisvoordeel. Sint-Petersburg fungeerde als één van de speelsteden, maar in de laatste wedstrijd ging het helemaal mis tegen Denemarken: 1-4. Op basis van onderling doelsaldo wisten de Denen door te stoten naar de knock-outfase.

Alleen in 2008 lukte het Rusland om de groepsfase van het EK te overleven. Het toernooi begon met een harde nederlaag tegen de sterrenformatie van Spanje (1-4), maar ten koste van Griekenland (1-0) en Zweden (2-0) werd een tweede plaats afgedwongen in Groep D. In de kwartfinale volgde een clash met het Nederlands elftal. Bondscoach Guus Hiddink wist de zwakte van zijn vaderland bloot te leggen, waardoor Rusland na verlenging met 3-1 zegevierde. In de halve finale volgde een weerzien met Spanje, dat opnieuw een maatje te groot bleek: 0-3.

Guus Hiddink
Guus Hiddink was bondscoach van Rusland op het EK van 2008 (Pro Shots)

De meeste internationals van Rusland spelen ‘gewoon’ in de Russische competitie. Dat gold in 2008 bijvoorbeeld voor Andrey Arshavin, die tussen 2009 en 2013 nog wel opdook bij de Engelse topclub Arsenal. Er zijn wel meer (voormalig) internationals van Rusland actief geweest buiten de eigen landsgrenzen. Zo speelde Igor Korneev voor clubs als sc Heerenveen, Feyenoord en FC Barcelona, waar ook een Fedor Smolov een verleden heeft bij de club uit Rotterdam.


De oorlog in Oekraïne

Rusland was serieus in de race voor een ticket voor het WK van 2022 in Qatar. De Russen plaatsten zich voor de play-offs, maar werden gediskwalificeerd door de oorlog in Oekraïne. Als sanctie voor de militaire inval werden alle Russische voetbalteams geschorst door zowel de UEFA als de FIFA. Het nationale team van Rusland is voorlopig uitgesloten voor competitieve wedstrijden en clubs uit de Premjer-Liga mogen niet deelnemen aan de internationale clubcompetities, zoals de Champions League.

Het nationale team van Rusland mag gedurende de sancties alleen oefeninterlands afwerken tegen landen die zich daarvoor lenen. De RFS overweegt zelfs om de UEFA te verlaten voor de Aziatische voetbalbond (AFC), aangezien men daar wél welkom lijkt. Een definitief besluit ligt er nog niet.

Laatste update: 27 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie