Brazilië

Brasilia

Prijzenkast

5x Wereldkampioen

9x Copa América

4x Confederations Cup

Het laatste nieuws over Brazilië

Brazilië is een van de meest succesvolle landenteams ooit. Het Zuid-Amerikaanse land was vooralsnog op alle WK’s actief en won voorafgaand aan de editie van 2022 al vijf wereldtitels. Ook werd de Copa América al negen keer gewonnen.

  • Het Braziliaanse team maakt deel uit van de CBF
  • De bijnaam van het team luidt ‘Seleção’ of ‘De Gele Kanaries’
  • Het Zuid-Amerikaanse land won vijfmaal het WK
  • Geen land werd vaker wereldkampioen
  • De Copa América werd negen keer gewonnen

WK-recordhouder dankzij Pelé

De eerste interland van Brazilië dateert van 21 juli 1914 tegen het Engelse Exeter City, maar die wedstrijd werd niet officieel erkend. De eerste officiële interland werd op 20 september van datzelfde jaar afgewerkt tegen Argentinië (0-3 nederlaag). In de loop van de jaren groeiden de Argentijnen uit tot de grote rivaal voor de Seleção, zoals de Brazilianen worden genoemd. Een andere bijnaam voor de nationale ploeg luidt De Goddelijke Kanaries.

WK-geschiedenis

Brazilië grenst aan tien landen, waaronder Uruguay. In het buurland werd in 1930 het allereerste WK in de voetbalgeschiedenis afgewerkt. Brazilië werd ingedeeld in een groep met Joegoslavië en Bolivia. Van het laatstgenoemde land wisten de Brazilianen met 4-0 te winnen (tweemaal Preguinho en Moderato), maar daarmee kon de 2-1 nederlaag in de eerste wedstrijd tegen Joegoslavië niet worden gerepareerd. Al in de groepsfase werd de deelname een halt toegeroepen.

Op het van 1934 werd al in de eerste ronde gewerkt met een knock-outsysteem. In Italië kwam Brazilië razendsnel met 3-0 achter tegen Spanje, dat uiteindelijk met 3-1 te sterk bleek. De Seleção revancheerde zich in 1938 (derde) en 1950 (tweede), waar vooral het laatstgenoemde toernooi in eigen land als nationaal trauma werd ervaren. Na een derde en een tweede plaats leek de wereldbeker een logische vervolgstap, maar ook in 1954 bleef de eerste wereldbeker uit: exit in de kwartfinale.

Pas in 1958 lukte het Brazilië eindelijk om de felbegeerde wereldbeker binnen te slepen. Met een fantastisch elftal, waaronder Garrincha en de pas zeventienjarige Pelé, werd de WK-finale tegen gastheer Zweden overtuigend in eigen voordeel beslist: 5-2. Pelé, die officieel Edson Arantes do Nascimento heet, maakte net als Vavá twee doelpunten in de finale. Met zes doelpunten werd Pelé topscorer van de wereldkampioen, maar hij moest één speler voor zich dulden in het algemene topscorersklassement: de Fransman Just Fontaine scoorde dertien keer!

De Braziliaanse voetballegende Pelé (Pro Shots)

Vier jaar na het gouden WK in Zweden herhaalde Brazilië het succes. Pelé viel al in de groepsfase geblesseerd uit, maar het Zuid-Amerikaanse talent bezat nog altijd zoveel kwaliteit dat ook ditmaal de finale in eigen voordeel werd beslist: 3-1 tegen Tsjecho-Slowakije. Brazilië had de smaak inmiddels te pakken, maar sneuvelde op het WK 1966 in Engeland al in de groepsfase. Deze wake-up call leidde ertoe dat de selectie in 1970 behoorlijk was verjongd. Met succes, want een 4-1 zege op Italië leidde tot de derde wereldtitel in twaalf jaar tijd.

Na de derde wereldtitel droogde het WK-succes van Brazilië op. In 1974 (vierde) en 1978 (derde) bereikte de Seleção nog wel de halve finale, maar in beide gevallen ging deze verloren. In de drie daaropvolgende WK’s bleek een kwartfinale het maximaal haalbare voor de Brazilianen. Een aantal grote namen greep zodoende naast succes op het wereldkampioenschap, waardoor er richting het WK van 1994 een nieuw elftal werd opgebouwd. Romário was de meest bekende naam in de selectie.

Brazilië herstelde de glans van de nationale ploeg door het WK van 1994 te winnen. In de kwartfinale werd een 3-2 zege behaald op Nederland (met het historische gebaar van Bebeto), waarna Romário de finale veilig stelde door tegen Zweden het enige doelpunt te maken. In de finale was er een strafschoppenserie nodig om de winnaar te bepalen. Bij een 3-2 stand schoot Roberto Baggio namens Italië de bal hoog over, waardoor De Goddelijke Kanaries zich voor de vierde keer in de geschiedenis tot wereldkampioen kroonden.

Ook op de WK’s van 1998 en 2022 bereikte Brazilië de finale. In 1998 werden de Zuid-Amerikanen in de finale geklopt door gastland Frankrijk (3-0), maar vier jaar later werd de vijfde wereldtitel alsnog een feit: met Ronaldo en Ronaldinho als smaakmakers werd in de allesbeslissende wedstrijd met 2-0 afgerekend met Duitsland. Ronaldo maakte, mede dankzij een blunderende Oliver Kahn, twee doelpunten in de finale.

(Neymar (Pro Shots)

Vijf wereldbekers is tot op de dag van vandaag een record. Brazilië deed in de daaropvolgende WK’s nog wel een gooi naar nummer zes, maar wist sindsdien nog maar één keer de halve finale te bereiken. Tijdens het WK 2014 in eigen land werd de nationale ploeg compleet afgedroogd door het ontkende Duitsland: 1-7. Brazilië, dat Neymar in de eindfase van het toernooi niet kon inzetten door een blessure, ging vervolgens ook ten onder in de troostfinale tegen Nederland (0-3).

Copa América

Waar Europa het EK heeft, daar heeft Zuid-Amerika de oudste landencompetitie ter wereld: de Copa América. In tegenstelling tot de WK’s is Brazilië op dit podium geen recordhouder. Buurlanden Argentinië en Uruguay wonnen het toernooi allebei vijftien keer, waar de Brazilianen genoegen moesten nemen met ‘slechts’ negen eindzeges (1919, 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004, 2007 en 2019).

Brazilië had de Copa América wel degelijk veel vaker kunnen winnen, maar ging in de finale maar liefst twaalf keer ten onder. Zo was het Argentinië van Lionel Messi in 2021 te sterk voor Neymar en consorten (1-0).

Laatste update: 24 november 2022

Populaire spelers Brazilië

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie