Thiago Silva

Leeftijd: 39

Het laatste nieuws over Thiago Silva

Thiago Silva is een Braziliaanse centrale verdediger. De international van Brazilië komt sinds de zomer van 2020 uit voor Premier League-club Chelsea.

  • Silva speelt momenteel voor Chelsea
  • In Europa speelde hij eerder voor FC Porto, AC Milan en PSG
  • De verdediger werd landskampioen in Frankrijk (zeven keer) en Italië
  • In 2021 won de Braziliaan de Champions League
  • Met Brazilië veroverde Silva de Copa América van 2019

Clubcarrière

Thiago Emiliano da Silva, zoals zijn volledige naam luidt, werd geboren op 22 september 1984 in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Op jonge leeftijd werd hij ondergebracht op een school in Campo Grande. De desbetreffende school werkte samen met de voetbalclub Fluminense, maar het geboden perspectief beviel hem niet en dus besloot hij uit te kijken naar een andere club.

Silva werkte bij meerdere clubs een stage af, zonder resultaat. Uiteindelijk koos hij voor het bescheiden Barcelona Esporte Clube. Als defensieve middenvelder speelde de Braziliaan zich in de kijker bij RS Futebol, waar hij de status van professional aantikte. Dat resulteerde zelfs in interesse van het Italiaanse AS Roma, maar hij besloot in plaats daarvan een transfer binnen Brazilië te maken naar Juventude.

FC Porto

In het shirt van Juventude maakte Silva een uitstekende indruk. Hij werd hier omgeturnd tot centrale verdediger en dat resulteerde in nieuwe interesse uit Europa, waardoor hij in 2004 de mogelijkheid aangreep om aan de slag te gaan bij FC Porto. De Portugese topclub betaalde zo’n tweeënhalf miljoen euro voor diens handtekening. Silva beleefde een moeilijke start bij Porto, dat hem zelfs doorverkocht aan het Russische Dinamo Moskou. Ook daar slaagde hij niet. Door het oplopen van tuberculose verbleef de verdediger zelfs een half jaar in het ziekenhuis.

Fluminense

Begin 2006 keerde Silva terug naar Brazilië. Zijn jeugdliefde Fluminense haalde de verdediger op huurbasis terug en uiteindelijk werd hij voor twee miljoen euro permanent overgenomen. Waar hij op jonge leeftijd niet de gewenste ontwikkeling doormaakte bij de club uit Rio de Janeiro, daar hervond hij ditmaal het voetbalgeluk. Silva wist met een doelpunt zelfs bij te dragen aan het uitschakelen van Boca Juniors in de halve finale van de Copa Libertadores. In de finale ging het echter mis door toedoen van LDU Quito uit Ecuador.

AC Milan

Na bijna 150 wedstrijden voor Fluminense keerde Silva in de zomer van 2009 terug naar Europa. Al in december 2008 verkoos hij AC Milan boven een groot aantal aansprekende clubs, maar door het quotum op het aantal buitenlandse voetballers werd besloten dat hij pas een half jaar later daadwerkelijk zou overstappen. De Italiaanse topclub betaalde zo’n tien miljoen euro voor de handtekening van de verdediger.

Silva debuteerde op 22 augustus 2010 in de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Siena voor AC Milan. Een week later stond de verdediger eveneens in de basisopstelling tegen aartsrivaal Internazionale, dat met 0-4 zegevierde. Na het doelpuntloze competitieduel met Livorno raakte de Braziliaan zijn basisplaats een aantal wedstrijden kwijt, maar in oktober knokte hij zich weer in het elftal van de Rossoneri. Die plek stond Silva nadien niet meer af.

In september 2011 maakte Silva in de slotfase van het Champions League-duel met FC Barcelona de gelijkmaker (2-2). Beide clubs troffen elkaar opnieuw in de kwartfinale van het miljoenenbal, waarbij de Catalanen aan het langste eind trokken. Geen Europees succes dus voor Silva in het tenue van AC Milan, waar hij wel twee prijzen wist te winnen: de landstitel en de Italiaanse Supercup van 2011.

Paris Saint-Germain

In juli 2012 verlengde Silva zijn contract bij AC Milan met vijf seizoenen. Zijn nieuwe verbintenis diende vooral om de transferwaarde op te krikken, want een aantal dagen later werd hij samen met Zlatan Ibrahimovic verkocht aan het Franse Paris Saint-Germain. De Ligue 1-grootmacht betaalde zo’n 65 miljoen euro voor de komst van het tweetal, waarbij de Braziliaanse verdediger het grootste deel op zijn naam kreeg. Op dat moment was Silva de duurste verdediger aller tijden.

Silva debuteerde op 18 september 2012 in de Champions Legue-wedstrijd tegen zijn oude club Dinamo Kiev. De wedstrijd eindigde in een 4-1 overwinning voor Paris Saint-Germain, mede dankzij een doelpunt van de debutant. Vanaf dat moment werd hij een vaste waarde bij de Franse topclub. Tot zijn vertrek in augustus 2020 speelde Silva in totaal 315 wedstrijden (zeventien doelpunten) voor de Parijzenaars. Dat hadden er zelfs nog meer kunnen zijn, ware het niet dat zijn laatste seizoen voortijdig werd afgebroken vanwege de coronapandemie.

Met Paris Saint-Germain veroverde Silva een groot aantal prijzen. Hij won de Franse landstitel en de Franse Supercup elk zeven keer, waar de Coupe de France (zesmaal) en de Coupe de la Ligue (vijfmaal) ook regelmatig naar Parijs werden gehaald. Alleen de Champions League ontglipte de Ligue 1-gigant door toedoen van Bayern München, dat in diens afscheidswedstrijd met 0-1 te sterk bleek in de finale van het miljoenenbal.

(Pro Shots)

Chelsea

In de zomer van 2020 liep het contract van Silva bij Paris Saint-Germain af. Na acht seizoenen besloot de verdediger gebruik te maken van zijn transfervrije status. Hij tekende een eenjarig contract met optiejaar bij Chelsea, waar hij op 23 september 2020 zijn debuut maakte in de League Cup-wedstrijd tegen Barnsley (6-0 overwinning). Drie dagen later droeg de Braziliaanse routinier al meteen de aanvoerdersband bij diens Premier League-debuut tegen West Bromwich Albion, dat na een 3-0 achterstand een 3-3 gelijkspel behaalde.

Silva won in zijn debuutseizoen bij Chelsea meteen de Champions League. In de finale werd Manchester City met 1-0 verslagen, hoewel de Braziliaan al voor rust moest worden gewisseld door een blessure. De Londense club besloot de samenwerking met Silva te verlengen. Met The Blues won hij zowel de Europese Supercup als de wereldbeker voor clubteams in zijn tweede contractjaar.

Het succes van Chelsea was in het seizoen 2022-2023 in geen velden of wegen te bekennen. De Londenaren hadden in dit jaar maar liefst drie managers voor de groep staan en spendeerden voor een gigantisch bedrag aan nieuwe spelers, maar eindigden desondanks op een teleurstellende twaalfde plaats in de Premier League. In april 2023 uitte Silva via beIN Sports kritiek op de clubleiding: “Na de overname zijn er veel nieuwe spelers gekomen. We moesten de kleedkamer vergroten, omdat de selectie er niet meer in paste. Het is positief dat er geweldige spelers in de selectie zitten, maar aan de andere kant is er altijd wel iemand ontevreden omdat niet iedereen kan spelen.”


Interlandcarrière

Silva behoorde in 2008 tot de drie dispensatiespelers voor de Olymische Zomerspelen in Peking. Brazilië behaalde een bronzen medaille op dit toernooi. Vier jaar later mocht de verdediger met dezelfde status eveneens deelnemen aan de Zomerspelen, waar ditmaal een zilveren medaille in de wacht werd gesleept. Hij droeg de aanvoerdersband in de verloren finale tegen Mexico (1-2).

Op 12 oktober 2008 speelde Silva zijn eerste A-interland voor Brazilië, dat Venezuela in de WK-kwalificatie met 0-4 wist te verslaan. De verdediger werd niet opgenomen in de Confederations Cup-selectie van 2009. Hij behoorde wel tot de selectie voor het WK 2010 in Zuid-Afrika, maar werd op deze eindronde geen enkele keer ingezet door bondscoach Dunga. In de kwartfinale verloor de Seleção met 2-1 van het Nederlands elftal.

Silva was ook actief op de WK’s van 2014, 2018 en 2022. De eindronde van 2014 werd afgewerkt in Brazilië, maar door een schorsing ontbrak hij in de halve finale tegen Duitsland. De Seleção verloor met 1-7 van de Duitsers en liepen vervolgens ook een medaille mis door toedoen van Nederland (0-3). Het lijkt er dus op dat de loopbaan van Silva gaat eindigen zonder eremetaal op het WK.

Op de Copa América had Silva meer succes. In 2019 won hij de Zuid-Amerikaanse eindronde met Brazilië, waarmee hij in 2021 een tweede plaats behaalde.

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie