West Bromwich Albion

West Bromwich

Prijzenkast West Bromwich Albion

Premier-League-logo

1x Premier League

5x FA Cup

1x League Cup

2x Community Shield

3x Championship

Het laatste nieuws over West Bromwich Albion

West Bromwich Albion is een Engelse voetbalclub uit West Bromwich. Thuiswedstrijden van The Baggies worden afgewerkt in The Hawthorns.

  • West Bromwich Albion speelt momenteel in het Championship
  • The Hawthorns is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘The Baggies’
  • West Bromwich Albion heeft één landstitel op zak
  • Het team won de FA Cup al vijfmaal

West Bromwich Albion in nationaal clubverband

West Bromwich Albion werd in 1878 opgericht als West Bromwich Strollers. Arbeiders van George Salter’s Spring Works waren hiervoor verantwoordelijk, maar al na twee jaar besloot men de naam te veranderen naar de hedendaagse variant. In de volksmond staat West Bromwich Albion sindsdien vooral bekend als West Brom of zelfs WBA.

In 1881 sloot West Bromwich Albion zich aan bij de Birmingham & District Football Association. Een jaar later stapte de voetbalclub over naar de Staffordshire FA, waar men de allereerste trofee behaalde: de Staffordshire Cup. The Baggies mochten in het seizoen 1882-1883 eveneens debuteren in het FA Cup-toernooi. Het team bereikte meteen de finale, maar moest hierin buigen voor Blackburn Rovers (0-2). Een jaar later bleek Aston Villa met identieke cijfers te sterk.

Eerste successen

West Bromwich Albion bereikte in 1888 nogmaals de finale van de FA Cup. De derde keer bleek scheepsrecht, want ditmaal werd de prestigieuze beker wel naar West Bromwich gehaald door Preston North End met 2-1 opzij te zetten. In 1888 ging ook de Football League van start. Samen met Accrington FC Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City en Wolverhampton Wanderers behoorde West Bromwich Albion tot de oprichters (‘founders’).

In het eerste Football League-seizoen (1888-1889) eindigde West Bromwich Albion op de zesde plaats. In het daaropvolgende seizoen schoof de club op naar plek vijf, maar de club slaagde er niet in om door te stoten naar de top van de ranglijst. Dat bleek in het derde seizoen na de oprichting van de Football League: West Bromwich Albion eindigde met twaalf punten stijf onderaan. Grote sportieve consequenties had dat echter niet, waardoor het team ook in het seizoen daarop werd toegelaten tot de hoogste divisie van Engeland.

West Bromwich Albion nam in 1892 revanche op Aston Villa door de tweede onderlinge FA Cup-finale in eigen voordeel te beslissen (3-0). In 1895 en 1912 stond men nogmaals in de FA Cup-finale, maar respectievelijk Aston Villa en Barnsley bleken een sta-in-de-weg voor de manschappen uit West Bromwich. In competitieverband ging het de ploeg moeizaam af. De club degradeerde zelfs meermaals uit de Football League.

Enige Football League-titel

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd West Bromwich Albion getroffen door financiële problemen. Toch lukte het de clubleiding om voor het seizoen 1919-1920 een sterk elftal op de been te brengen. Met zestig punten (een overwinning was destijds nog goed voor twee punten) en een doelsaldo van 104-47 eindigden The Baggies voor het eerst in de geschiedenis bovenaan in de Football League. Het bleek een incidenteel succes, want tot de oprichting van de Premier League in 1992 bleef dit succes ongeëvenaard.

West Bromwich Albion eindigde in 1925 nog wel als tweede in de Football League, maar twee jaar later degradeerde het team opnieuw. De club schreef in 1931 voetbalgeschiedenis door promotie naar de hoogste divisie te koppelen aan het winnen van de FA Cup. West Bromwich Albion hield het na een respectabele terugkeer slechts zeven seizoenen vol in de Football League en daalde in 1938 nogmaals af.

Nieuw FA Cup-succes

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog besloot Engeland de voetbalcompetities enige tijd te staken. Na de oorlogsperikelen mocht West Bromwich Albion een nieuwe poging ondernemen om terug te keren in de Football League en dit slaagde in het seizoen 1948-1949. In de eerste drie seizoenen slaagde het team er keurig in om zich te handhaven door niet lager te eindigen dan plaats zestien. West Bromwich Albion ontwikkelde ondertussen een sterk team, dat aan het begin van de vijftiger jaren zelfs tweemaal in de topvier eindigde (vierde en tweede).

In 1954 won West Bromwich Albion de FA Cup voor de vierde keer in de clubgeschiedenis. Zo’n 100.000 toeschouwers op Wembley zagen de club met 3-2 winnen van Preston North End. Veertien jaar later werd dit succes herhaald door na verlenging aan het langste eind te grijpen ten koste van Everton (1-0). In competitieverband liep het nadien echter een stuk moeizamer, waardoor het team langzaam maar zeker afdaalde naar de onderste regionen. Een 22ste plaats in 1973 betekende het voorlopige einde van het Football League-tijdperk.

West Bromwich Albion had na de degradatie van 1973 drie seizoenen nodig om een wederopstanding tot stand te brengen. Na de promotie had het team het aanvankelijk goed voor elkaar, met de derde plaats van 1979 als hoogtepunt. De geschiedenis herhaalde zich echter op The Hawthorns. West Bromwich Albion gleed opnieuw geleidelijk naar onderen met de onvermijdelijke degradatie als consequentie (1986).

Zware jaren

In 1992 startte een nieuwe voetbalcompetitie in Engeland: de Premier League. West Bromwich Albion maakte als Football League-oprichter geen schijn van kans om snel mee te draaien in deze nieuwe divisie. Het team speelde zelfs enige tijd op het derde niveau van Engeland. Voor West Bromwich Albion betrof dit de zwartste periode uit de clubgeschiedenis, maar na twee jaar lukte het om terug te keren naar het tweede niveau.

West Bromwich Albion ontsnapte in 2000 ternauwernood aan nieuwe degradatie naar de derde divisie van Engeland. Het bleek het begin van de wederopstanding. Twee jaar na de 21ste plaats promoveerden The Baggies voor het eerst in de geschiedenis naar de Premier League. Een succesvol debuut betrof het niet door meteen weer te degraderen, maar binnen een jaar keerde men alweer terug. Ditmaal bleef de Premier League-status twee seizoenen intact.

Beste Premier League-periode

In het seizoen 2008-2009 speelde West Bromwich Albion opnieuw kortstondig in de Premier League. Pas na de promotie van 2010 lukte het om langer dan één of twee seizoenen in de hoogste divisie actief te blijven. In het seizoen 2012-2013 werd zelfs een respectabele achtste plaats bereikt, maar na acht jaar kwam het avontuur dan toch weer ten einde. Nadien is West Bromwich Albion nog één seizoen in de Premier League actief geweest (2020-2021).

Drie jaar na de laatste degradatie maakte West Bromwich Albion opnieuw kans op promotie. Als nummer vijf van het Championship bereikte men de play-offs, maar in de halve finale moest men buigen voor Southampton.

Rivaliteit

Met andere clubs uit het graafschap West Midlands is er sprake van rivaliteit. Vooral Aston Villa en Wolverhampton Wanderers worden gezien als rivalen. Wedstrijden tegen laatstgenoemde club worden betiteld tot de Black Country-derby’s, net als de confrontaties tegen Walsall.


West Bromwich Albion in Europees clubverband

West Bromwich Albion was in het seizoen 1966-1967 voor het eerst actief in Europees clubverband. In de tweede ronde van de Jaarbeursstedenbeker rekende men eenvoudig af met DOS uit Utrecht (6-3), maar het Italiaanse Bologna bleek in de daaropvolgende ronde een maatje te groot (1-6). In het seizoen 1968-1969 was de Engelse voetbalclub actief in de Europacup II. Zowel Club Brugge als Dinamo Boekarest werd uitgeschakeld, waarna het Schotse Dunfermline Athletic te sterk bleek.

West Bromwich Albion bereikte in het seizoen 1978-1979 de kwartfinales van de UEFA Cup door Galatasaray, SC Braga en Valencia uit te schakelen. Rode Ster Belgrado beëindigde het vooralsnog succesvolste Europese avontuur van de Engelsen. In de seizoenen 1979-1980 en 1981-1982 was men actief in hetzelfde toernooi, maar respectievelijk Carl Zeiss Jena en Grasshoppers zorgde al in de eerste ronde voor roemloze uitschakeling.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het tenue van West Bromwich Albion gedragen.

Naam (periode)Naam (periode)
Jeroen Boere (1994)Erik Pieters (2022-heden)
Fernando Derveld (2001)Andwelé Slory (2010)
Ryan Donk (2008-2009)Richard Sneekes (1996-2001)
Fabian de Freitas (1998-2000)Joost Volmer (2003-2004)
Martin Jol (1982-1984)Romeo Zondervan (1982-1984)
Sherjill Mac-Donald (2007-2008)Gianni Zuiverloon (2008-2011)
Shelton Martis (2007-2010)

Het stadion van West Bromwich Albion

In 1900 maakte West Bromwich Albion de overstap naar het huidige stadion: The Hawthorns. De naam van het stadion refereert aan de meidoornstruiken die op deze locatie groeiden. De huidige capaciteit bedraagt ruim 26.600 zitplaatsen, maar in het verleden konden veel meer voetbalsupporters plaatsnemen op de tribunes. Het recordaantal dateert van 1937 in de FA Cup-wedstrijd tegen Arsenal (64.815).


Veelgestelde vragen over West Bromwich Albion

Wanneer is West Bromwich Albion opgericht?

In 1878

Wat is het adres van The Hawthorns?

The Hawthorns
Halfords Ln, West Bromwich B71 4LF
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van The Hawthorns?

26.688 plaatsen

Wat is de website van West Bromwich Albion?

Klik hier om West Bromwich Albion online te bezoeken

Waar kan ik West Bromwich Albion vinden op sociale media?

West Bromwich Albion is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 4 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie