Galatasaray

Istanbul

Prijzenkast Galatasaray

24x landskampioen

18x bekerwinnaar

17x Turkse supercup

1x UEFA Cup

uefa-super-cup

1x Europese Supercup

Het laatste nieuws over Galatasaray

Galatasaray is een Turkse voetbalclub uit Istanbul. Thuiswedstrijden van Cim Bom Bom worden afgewerkt in het Ali Sami Yen Spor Kompleksi.

  • Galatasaray werd in 1905 opgericht
  • Het Ali Sami Yen Spor Komplekski is de thuisbasis
  • De bijnaam van de club luidt ‘Cim Bom Bom’
  • Galatasaray werd 24 keer kampioen van Turkije
  • Het team won in 2000 de UEFA Cup

Galatasaray in nationaal clubverband

Galatasaray ontstond in oktober 1905. Over de exacte oprichtingsdatum bestaat onenigheid, maar de datum 30 oktober is algemeen geaccepteerd. Duidelijk is wel dat Ali Sami Yen met een aantal studenten verantwoordelijk was voor deze oprichting. De naam van het lokale lyceum werd aangehouden als clubnaam: Galatasaray. Sami Yen ging de boeken in als eerste president van de club. Als eerbetoon aan zijn werkzaamheden is het stadion zelfs naar hem vernoemd.

De eerste wedstrijd van Galatasaray leverde ten koste van Cadi-Keuy FC een 2-0 overwinning op. In de beginjaren werd het beoefenen van sportactiviteiten nog verboden door Turkse autoriteiten, maar na een aantal jaar ging het sein alsnog op groen. De club mocht daardoor legaal deelnemen aan de competitie van Istanbul. Cim Bom Bom kreeg in deze competitie te maken met de geduchte concurrentie van twee vaste rivalen: Besiktas en Fenerbahçe. Galatasaray wist van de grote drie van Turkije als eerste een kampioenschap binnen te slepen.

In 1910 en 1911 wist Galatasaray het succes te prolongeren. Tussen 1915 en 1931 liep het aantal op naar elf, maar in de volgende jaren kwam de klad in de prestaties. De club moest maar liefst achttien jaar wachten op een nieuw kampioenschap. Tijdens de jaren vijftig kroonde Gala zich nog eens driemaal tot nummer één van Istanbul. Dat bleek net niet voldoende om Fenerbahçe van een record af te houden (zestien keer). In 1952 werd er voor het eerst professioneel gevoetbald in de stad.

Fans met Galatasaray-vlag
Galatasaray-fans tonen de vlag van hun club (Pro Shots)

De eerste landstitel

De start van het professionele voetbal leidde in 1959 tot de oprichting van de Türkiye Profesyonel 1. Ligi. Deze competitie staat tegenwoordig bekend als de Süper Lig. Galatasaray moest in het eerste seizoen genoegen nemen met een derde plaats op de ranglijst. In het volgende seizoen eindigde men als runner-up, waarna in 1962 de eerste landstitel een feit werd. Met dank aan goalgetter Metin Oktay, een van de productiefste spelers ooit op de Turkse velden, wist de club in 1963 de eerste dubbel (landstitel en beker) binnen te slepen.

Galatasaray won de eerste vier edities van het Turkse bekertoernooi (1963-1966). Na de eerste dubbel ging het in competitieverband een aantal seizoenen moeizamer, maar in 1969 herstelde de club zich door een nieuwe landstitel binnen te slepen. Tussen 1971 en 1973 wist men zelfs drie kampioenschappen op rij te veroveren. In het laatstgenoemde jaar veroverde Galatasaray voor de tweede keer de dubbel.

De jaren tachtig verliepen relatief moeizaam voor Galatasaray. In dit decennium won de club ‘slechts’ twee landstitels (1987 en 1988) en twee bekers (1982 en 1985). Tevens wist men beslag te leggen op een aantal Turkse Supercups, waardoor de prijzenkast toch nog wat glans kreeg. Voor het eerst wist de club daarnaast de laatste vier van een Europees hoofdtoernooi te bereiken.

Hakan Sükür (Galatasaray)
Hakan Sükur in het Galatasaray-tenue (Pro Shots)

De periode Hakan Sükur

In de periode 1992-1995 speelde Hakan Sükür voor het eerst voor Galatasaray. De spits verdiende een transfer naar Torino, maar keerde in de volgende transferperiode alweer terug op het oude nest. Hij groeide uit tot een fenomeen door meer dan 150 keer te scoren tijdens zijn tweede dienstverband. Sükür leidde Galatasaray niet alleen naar grote successen in Turkije, maar ook veroverde hij de UEFA Cup van 2000. Dit succes ging wel gepaard met een inktzwart randje. Twee fans van Leeds United werden doorgestoken, waardoor Gala-fans niet welkom waren bij de return.

Sükür besloot zijn heil opnieuw buiten Turkije te zoeken door in 2000 over te stappen naar Internazionale. De international van Turkije wist het ditmaal langer vol te houden in het Europese clubvoetbal, maar de echte glans ontbrak. Om die reden keerde hij in 2003 voor de tweede keer terug naar Istanbul. De laatste vijf jaar van zijn loopbaan sloot de goalgetter dan ook af bij Galatasaray. Hij groeide daarmee uit tot topscorer aller tijden van de Süper Lig (249 doelpunten).

Niet alleen Sükür leidde Galatasaray naar grote successen. Ook namen als Cláudio Taffarel, Gheorghe Hagi en Mário Jardel speelden zoal voor de Turkse topclub. Tussen 1990 en 2008 wist Cim Bom Bom naast het Europese succes maar liefst negen landstitels, zes bekers en vijf supercups binnen te slepen. Een deel van dit succes werd gerealiseerd onder leiding van oud-speler Fatih Terim, die in de periodes 1996–2000 en 2002–2004 voor de spelersgroep stond als hoofdtrainer.

Fatih Terim (Galatasaray)
Fatih Terim als Galatasaray-coach (Pro Shots)

Terim-jaren duren voort

Terim vertrok in 2004 om bondscoach te worden van Turkije. In 2011 begon de trainer aan zijn derde dienstverband als hoofdtrainer van Galatasaray, dat onder zijn leiding twee opeenvolgende kampioenschappen veroverde. Spelers als Fernando Muslera, Emmanuel Eboué, Hamit Altintop, Fernando Melo, Wesley Sneijder, Didier Drogba en Burak Yilmaz maakten in die periode deel uit van de selectie. Terim besloot in 2013 opnieuw in te gaan op een aanbod van de Turkse voetbalbond, waardoor hij op straat werd gezet door de clubleiding. Een dubbelfunctie bleek onbespreekbaar.

Galatasaray en Terim raakten niet definitief gebrouilleerd. In 2017 keerde de trainer wéér terug naar zijn oude liefde, dat onder zijn leiding de landstitels van 2018 en 2019 wist te veroveren. De 23ste en 24ste landstitel werden in 2023 en 2024 behaald onder leiding van trainer Okan Buruk, die onder meer de beschikking kreeg over Dries Mertens, Mauro Icardi en Bafétimbi Gomis. Met dat aantal laat Galatasaray de twee grote rivalen uit Istanbul (Fenerbahçe en Besiktas) achter zich.

Tijdens het seizoen 2023-2024 ontstond er een bizarre situatie. Galatasaray en Fenerbahçe zouden elkaar treffen in Saudi-Arabië voor de strijd om de Turkse Supercup, maar uit onvrede jegens de organisatie besloten beide clubs niet in actie te komen. Later dat seizoen ging de wedstrijd alsnog door. Fenerbahçe maakte echter een statement en stapte al vroeg in de wedstrijd met een jeugdteam van het veld, na nog wel op een 1-0 achterstand te zijn gekomen. Galatasaray werd daarmee automatisch winnaar.

Spelers Galatasaray (2023)
Spelers van Galatasaray vieren feest (Pro Shots)

Rivaliteit

Fenerbahçe is de aartsrivaal van Galatasaray. Onderlinge wedstrijden staan ook wel bekend als de Intercontinental Derby, aangezien Galatasaray afkomstig is uit het Europese deel van Istanbul en Fenerbahçe uit het Aziatische gedeelte. Stadgenoot Besiktas is eveneens een grote rivaal.


Galatasaray in Europees clubverband

Fenerbahçe debuteerde in het seizoen 1956-1957 op het Europese strijdtoneel. In de kwalificatiefase van de Europacup I werden de Turken meteen uitgeschakeld door Dinamo Boekarest, ondanks een thuisoverwinning. In 1962 troffen beide clubs elkaar opnieuw op hetzelfde punt, maar ditmaal trok Cim Bom Bom aan het langste eind. De eerste deelname aan een Europees hoofdtoernooi strandde uiteindelijk in de kwartfinale tegen AC Milan (1-8 over twee wedstrijden).

In 1970 sneuvelde Galatasaray opnieuw in de kwartfinale van de Europacup I. Pas in 1989 wist men dit te overtreffen door de halve finale te bereiken, maar Steaua Boekarest dwarsboomde een eerste finaleplaats buiten Turkije. Die primeur beleefde de club in 2000 alsnog door Leeds United te verslaan in de halve finale van de UEFA Cup. In de finale rekende men vervolgens na strafschoppen af met Arsenal, waardoor de eerste Europese hoofdprijs een feit was. De tweede volgde door Real Madrid met 2-1 te verslaan (na verlenging) in de strijd om de Europese Supercup.

Galatasaray mocht in de 21ste eeuw regelmatig deelnemen aan de Champions League. In 2013 werd het beste resultaat sinds de invoering bereikt door de kwartfinale te bereiken, maar ditmaal trok Real Madrid aan het langste eind (3-2 thuis, 3-0 uit). Nadien wist men geen aansprekende resultaten meer te boeken buiten Europa, enkele fraaie overwinningen daargelaten.

Balans tegen Nederlandse clubs

Galatasaray speelde tot en met het seizoen 2023-2023 in totaal acht officiële wedstrijden tegen Nederlandse clubs. Of club in dit geval, want PSV fungeerde steevast als tegenstander. Nog nooit eindigde een onderlinge wedstrijd in een gelijkspel. De Turken wonnen tweemaal tegenover zes Eindhovense triomfen.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Galatasaray gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Patrick van Aanholt (2021-2023)Ulrich van Gobbel (1995-1997)
Nordin Amrabat (2012-2015)Nigel de Jong (2016-2018)
Ryan Babel (2019-2022)Wesley Sneijder (2013-2017)
Frank de Boer (2003-2004)Hakim Ziyech (2023-heden)
Halil Dervisoglu (2021-heden)

Galatasaray stond ook meermaals onder leiding van een Nederlandse trainer. Een overzicht:

Periode
Frank Rijkaard2009-2010
Jan Olde Riekerink2016-2017

Het stadion van Galatasaray

Het Ali Sami Yen Spor Kompleksi is sinds 2011 de thuisbasis van Galatasaray. Het stadion, dat omwille van commerciële redenen ook wel bekend staat als Rams Park, is gelegen in het Europese gedeelte van Istanbul (district Sariyer). Op dit moment biedt het onderkomen plaats aan maximaal 53.798 toeschouwers.

Galatasaray opende het Ali Sami Yen Spor Kompleksi in 2011 met een oefenwedstrijd tegen Ajax (0-0). De eerste officiële wedstrijd tegen Sivasspor leverde wel een overwinning op voor de thuisclub: 1-0. Servet Cetin had daarmee de primeur te pakken als eerste doelpuntenmaker.

Het nationale team van Turkije heeft meerdere interlands in dit stadion gespeeld. Ook hebben verschillende artiesten hier een concert gehouden.


Veelgestelde vragen over Galatasaray

Wanneer is Galatasaray opgericht?

Op 30 oktober 1905

Wat is het adres van het Ali Sami Yen Spor Kompleksi?

Ali Sami Yen Spor Kompleksi
Sisli Huzur Mahallesi, 34415 Sisli/Istanbul
Turkije

Wat is de capaciteit van het Yanmar Stadion?

53.798 plaatsen

Wat is de website van Galatasaray?

Klik hier om Galatasaray online te bezoeken

Waar kan ik Galatasaray vinden op sociale media?

Galatasaray is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 26 mei 2024

Populaire spelers Galatasaray

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie