Galatasaray

Istanbul

Prijzenkast

23x landskampioen

18x bekerwinnaar

17x Turkse supercup

1x UEFA Cup

uefa-super-cup

1x Europese Supercup

Het laatste nieuws over Galatasaray

Galatasaray is één van de drie topclubs uit de Turkse miljoenenstad Istanbul. De thuiswedstrijden van Cim Bom Bom worden afgewerkt in het Ali Sami Yen Spor Kompleksi, dat plaats biedt aan ruim 52.000 supporters.

  • Galatasaray werd in 1905 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Ali Sami Yen Spor Komplekski
  • De bijnaam van de club luidt ‘Cim Bom Bom’
  • Galatasaray werd 23 keer kampioen van Turkije
  • Het team won in 2000 de UEFA Cup

Recordkampioen in Süper Lig

Galatasaray werd op 20 oktober 1905 opgericht. Leerling Ali Sami Yen van het Galatasaray Lyceum raakte enkele jaren eerder geobsedeerd door de voetbalsport en besloot met medeleerlingen een eigen team op te zetten. De schoolleiding weigerde mee te werken gelet op de Turkse regelgeving (alleen buitenlanders mochten in die tijd voetballen), maar de groep leerlingen besloot desondanks om door te pakken. Yen is de boeken ingegaan als eerste trainer én voorzitter van Galatasaray.

Vanaf 1908 speelde Galatasaray de wedstrijden in de voetbalcompetitie van Istanbul. In 1909, 1910 en 1911 werd de club meteen kampioen. Cim Bom Bom bleef tot de start van de nieuwe landelijke competitie, tegenwoordig beter bekend als de Süper Lig, eind jaren vijftig te bewonderen op dit podium. Galatasaray won deze competitie vijftien keer.

Eerste landstitels

In 1962 werd Galatasaray voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen van Turkije. Ook in 1963 werd de landstitel aan de prijzenkast toegevoegd om in de periode 1969-1973 vier van de vijf titels binnen te slepen. Galatasaray moest vervolgens veertien jaar wachten op een nieuw hoogtepunt, maar het kampioenschap van 1987 werd wel meteen gevolgd door titelprolongatie.

Vanaf de jaren negentig begon het echt te lopen bij Galatasaray. In dit decennium pakte Cim Bom Bom vijf landstitels en dat succes werd in de 21ste eeuw doorgetrokken. Inmiddels staat het aantal op 23 en daarmee mag de club zich recordkampioen van Turkije noemen. Ook in de Turkse beker is geen club succesvoller geweest dan Galatasaray (achttien keer).

Galatasaray heeft in Fenerbahçe en Besiktas twee serieuze concurrenten. Ook deze twee clubs zijn afkomstig uit Istanbul. Vooral de wedstrijden tegen Fenerbahçe staan hoog aangeschreven. Deze krachtmetingen worden de Intercontinental Derby genoemd, aangezien Galatasaray gehuisvest is aan de Europese kant van Istanbul en de rivaal in het Aziatische deel zetelt.


Europees voetbal

Galatasaray debuteerde in 1956 als Europese deelnemer. In de eerste decennia werd de club doorgaans al heel snel uitgeschakeld, zoals in het seizoen 1987-1988 door de latere winnaar PSV in de Europacup II. Een jaar later slaagde de Turkse topclub er voor het eerst in om ver door te dringen. Op hetzelfde podium werden de halve finales bereikt, maar na de 4-0 nederlaag bij Steaua Boekarest bleek de return al een formaliteit (1-1). Overigens werden de Roemenen in de finale zelf met 4-0 overklast door toedoen van het Nederlands getinte AC Milan.

Fatih Terim

Meer dan tien jaar later lukte het Galatasaray wel om een Europese finale te bereiken. In de Champions League-groep eindigden de Turken weliswaar als derde, maar in de UEFA Cup werd een fraaie reeks neergezet door achtereenvolgens Bologna, Borussia Dortmund, Real Mallorca en Leeds United uit te schakelen. De bijna 39.000 supporters in Kopenhagen zagen geen doelpunten in 120 minuten tijd, maar in de strafschoppenserie werd Arsenal kansloos gelaten (4-1). Trainer Fatih Terim kon destijds beschikken over spelers als Cláudio Taffarel, Hakan Ünsal, Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Hasan Sas en Hakan Sükür.

In de zomer van 2000 maakte Mário Jardel de overstap naar Galatasaray. De Braziliaanse spits maakte meteen indruk door tegen Real Madrid het verschil te maken in de strijd om de Europese Supercup. Jardel opende de score vanaf elf meter en maakte na de gelijkmaker van Raúl de Golden Goal in de verlenging. Galatasaray pakte zodoende twee Europese prijzen in één jaar, maar sindsdien wacht men op nieuw succes buiten de eigen landsgrenzen.


Wesley Sneijder

Nederlanders

Fatih Terim is meermaals als hoofdtrainer verbonden geweest aan Galatasaray, maar tussendoor was er ook ruimte voor Nederlanders om de Turkse topclub te leiden. Frank Rijkaard (2009-2010) en Jan Olde Riekerink (2016-2017) stonden er voor de groep. Ook verschillende spelers hebben een Galatasaray-verleden: Ryan Babel, Frank de Boer, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Patrick van Aanholt en Ulrich van Gobbel.

Laatste update: 8 april 2024

Populaire spelers Galatasaray

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie