Leeds United

Leeds

Prijzenkast

Premier-League-logo

3x landskampioen

fa cup logo

1x FA Cup

carabao cup logo

1x League Cup

Het laatste nieuws over Leeds United

Leeds United is een club uit de Engelse Premier League. De club uit Leeds werd op 17 oktober 1919 opgericht en draagt de bijnaam The Whites.

De geschiedenis van Leeds United gaat al terug naar 1904. Supporters van Hunslet FC besloten een nieuwe voetbalclub op te richten onder de naam Leeds City FC, dat in het oprichtingsjaar al verhuisde naar de huidige locatie: Elland Road. Dit avontuur hield vijftien jaar stand. Een oud-speler (Charlie Copeland) diende een klacht in vanwege te hoge salarissen voor de voetballers en de Football League besloot in te grijpen door de club te ontbinden. Als reactie op dat besluit werd Leeds United opgericht.

Al in 1920 werd Leeds United toegelaten tot de Football League. In de daaropvolgende decennia speelde de club meermaals in de hoogste divisie, maar pas in de jaren zestig begon het te lopen. Leeds United werd in 1969 voor de eerste keer landskampioen, een jaar na het winnen van de League Cup. In de jaren zeventig werd dit succesverhaal voortgezet door het winnen van de FA Cup (1972) en de tweede landstitel (1974).

Na de landstitel van 1974 zakte Leeds United weg uit de top van Engeland. Dit leidde in 1982 tot degradatie, waarna het acht seizoenen in de Second Division speelde. Pas in 1990 lukte het Leeds United om terug te keren naar de Premier League. De comeback verliep zeer succesvol. In het eerste seizoen na de promotie lukte het The Whites meteen om een topvier-klassering te bemachtigen en het seizoen 1991-1992 bleek een enorme voltreffer: de derde landstitel werd behaald. Bekende namen uit die tijd zijn Gordon Strachan, Lee Chapman en Eric Cantona.

Leeds United bleef in de daaropvolgende seizoenen een club om rekening mee te houden. Spelers als Rio Ferdinand, Jonathan Woodgate, Lee Bowyer, Harry Kewell, James Milner, Aaron Lennon, Alan Smith, Mark Viduka en Robbie Keane behoorden rond de eeuwwisseling allemaal tot de selectie van Leeds United. Een aantal van hen maakte een transferklapper, mede te danken aan de toenemende financiële problemen van de club. Leeds kon hun vertrek niet opvangen met soortgelijke spelers en dat leidde in 2004 tot degradatie uit de Premier League.

Het lukte Leeds United geenszins om deze dreun goed te verwerken. In 2007 eindigde de club zelfs als 24ste in het Championship en dat resulteerde zelfs in degradatie naar de League One. Drie seizoenen bivakkeerde Leeds United op het derde niveau van Engeland, waarna het tot 2020 moest wachten op de terugkeer naar de Premier League. In 2021 (negende) en 2022 (zeventiende) handhaafde het team zich op het hoogste niveau van Engeland.

Crysencio Summerville

Nederlanders

Een aantal Nederlanders heeft het shirt van Leeds United gedragen. In het seizoen 2022-2023 gaat het om twee spelers: Pascal Struijk en Crysencio Summerville. Zij mochten daarmee in de voetsporen treden van Jimmy Floyd Hasselbaink, Willem Korsten, Robert Molenaar, Clyde Wijnhard, Mark de Vries, Vurnon Anita, Jay-Roy Grot en Jordan Botaka.

Laatste update: 8 december 2022

Populaire spelers Leeds United

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie