Crysencio Summerville

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Crysencio Summerville

Crysencio Summerville is een Nederlandse vleugelaanvaller van beroep. Sinds september 2020 komt hij uit voor Premier League-club Leeds United.

  • Summerville speelt momenteel voor Leeds United
  • In het seizoen 2022-2023 beleefde hij zijn doorbraak
  • De aanvaller doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord
  • Ook heeft Summerville een verleden bij FC Dordrecht en ADO Den Haag

Clubcarrière

Summerville werd op 30 oktober 2001 geboren in Rotterdam. De behendige aanvaller speelde in zijn geboortestad voor amateurclub VV Noorderkwartier. In 2009 werd deze club opgeheven, maar een jaar eerder had Summerville al de sprong gemaakt naar de jeugdopleiding van Feyenoord.

Feyenoord

Op Varkenoord werd Summerville gezien als een groot talent. In november 2018 veranderde echter alles. De aanvaller botste met Mats Knoester, waarna hij zijn broer inschakelde om diens teamgenoot een pak rammel te geven. Knoester overwoog aangifte te doen en zette Feyenoord daarmee voor het blok. Naast een schorsing en een boete werd de vleugelaanvaller op huurbasis naar eerstedivisionist FC Dordrecht gestuurd.

De destijds zeventienjarige Summerville bood publiekelijk zijn excuses aan. Via Instagram liet hij weten: “Ik wil me verontschuldigen richting Feyenoord en alle mensen die betrokken zijn bij de club, mijn teamgenoten en in het bijzonder wil ik sorry zeggen tegen Mats. Dit had nooit mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren. Uiteraard neem ik mijn verantwoordelijkheid voor mijn acties. Ik zal er voor nu alles aan doen om me als mens en voetballer verder te ontwikkelen.”

FC Dordrecht

Summerville werd door de Feyenoord-sanctie een half seizoen verbannen naar FC Dordrecht. De vleugelaanvaller maakte zijn debuut in de met 2-6 verloren thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch. Voor de bespeler van De Krommedijk kwam de Rotterdammer tot 18 officiële wedstrijden (vijf doelpunten, één assist).

ADO Den Haag

In het seizoen 2019-2020 werd Summerville opnieuw uitgeleend door Feyenoord. Ditmaal werd hij gestald bij ADO Den Haag. Bij de residentieclub groeide de razendsnelle aanvaller uit tot een smaakmaker, maar na 22 gespeelde wedstrijden (twee doelpunten, drie assists) kwam de samenwerking voortijdig ten einde als gevolg van de coronapandemie.

(Pro Shots)

Via Feyenoord naar Leeds

Na een uitleenperiode van anderhalf jaar keerde Summerville weer terug bij Feyenoord. Na de voorbereiding voelde hij onvoldoende vertrouwen in zijn geboortestad, waarop hij kenbaar maakte geen heil te zien in het verlengen van zijn aflopende contract. Feyenoord besloot de aanvaller te verbannen naar de Onder 21-selectie en stemde half september 2020 in met een bod van Leeds United.

In zijn eerste seizoen bij Leeds United kwam Summerville niet in actie voor de A-selectie. Dat veranderde in het seizoen 2021-2022. Op 17 september 2021 maakte de aanvaller zijn debuut in de Premier League-wedstrijd tegen Newcastle United (1-1), waarna hij nog acht officiële wedstrijden werd ingezet. Summerville beleefde zijn definitieve doorbraak in het seizoen 2022-2023 door achtereenvolgens tegen Fulham, Liverpool, AFC Bournemouth en Tottenham Hotspur te scoren. In de tweede en derde wedstrijd betrof het zelfs de winnende treffer. Dat bleek niet voldoende om zijn club in de Premier League te houden.

Laatste update: 17 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie