Joël Piroe

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Joël Piroe

Joël Piroe is een Nederlandse aanvaller. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van Swansea City naar Leeds United.

  • Piroe speelt momenteel voor Leeds United
  • De aanvaller werd in de zomer van 2023 overgenomen van Swansea City
  • Hij speelde in Nederland voor PSV en Sparta Rotterdam
  • Piroe was in de jeugd actief bij NEC en Feyenoord

Clubcarrière Joël Piroe

Joël Mohammed Ramzan Piroe zag op 2 augustus 1999 het levenslicht in Wijchen. Als zoon van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder werd hij op vijfjarige leeftijd aangemeld bij amateurclub SV Hatert. Aanvankelijk werd hij als middenvelder gebruikt, maar vanwege zijn hoge rendement werd hij gaandeweg zijn loopbaan omgeturnd tot spits. Piroe speelde op dat moment voor NEC, dat een gezamenlijke jeugdopleiding had met TOP Oss.

Piroe, die tussendoor ook nog voor SCE en SC Woezik speelde, maakte in 2013 de overstap van NEC naar de opleiding van Feyenoord. In het daaropvolgende jaar werd de spits opgenomen in de academie van PSV. In Eindhoven ondertekende hij in november 2016 zijn eerste profcontract.

Eerste stappen als prof

Piroe maakte op 2 december 2016 zijn debuut in het betaald voetbal. Namens Jong PSV mocht de aanvaller aantreden in de met 4-0 gewonnen Eerste Divisie-wedstrijd tegen Achilles ’29. Piroe moest tot 17 maart 2017 wachten op zijn eerste doelpunt als prof, maar tegen Helmond Sport (3-0 zege) wist hij eindelijk de ban te breken. In totaal scoorde de PSV’er zestien keer in 56 officiële wedstrijden voor het Eindhovense beloftenteam, waaronder vier doelpunten tegen Almere City FC in december 2018.

In de zomer van 2019 werd Piroe door PSV uitgeleend aan Sparta Rotterdam. Op 25 augustus maakte de aanvaller zijn debuut in de Eredivisie door als invaller in actie te komen tegen PEC Zwolle (2-2). Er werd in totaal twintig keer een beroep gedaan op Piroe, die in januari 2020 op bezoek bij Ajax (2-1 nederlaag) zijn eerste treffer op het hoogste niveau produceerde. In de laatste wedstrijd van het voortijdig afgebroken seizoen pikte hij ook een doelpunt mee tegen FC Utrecht (5-1 nederlaag).

PSV-trainer Roger Schmidt liet Piroe op 4 oktober 2020 debuteren in de hoofdmacht. Eén minuut voor tijd mocht hij Ryan Thomas aflossen in de met 2-0 gewonnen Eredivisie-wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Piroe wist niet door te breken in de eerste selectie van PSV. Zijn aandeel bleef beperkt tot veertien officiële wedstrijden, waarin hij driemaal als afmaker fungeerde. Hij maakte twee treffers tegen Omonia Nicosia (4-0, Europa League) en eentje tegen sc Heerenveen (2-2, Eredivisie).

Via Swansea naar Leeds

Piroe koos in de zomer van 2021 de overstap van PSV naar Swansea City. De club uit Wales, actief in het Engelse Championship, betaalde zo’n twee miljoen euro voor de aanvaller. In de League Cup-wedstrijd tegen Reading (0-3 zege) scoorde hij prompt bij zijn debuut. Piroe speelde tot en met augustus 2023 in totaal 96 wedstrijden voor The Swans, waar hij 46 keer de trekker mocht overhalen.

Joël Piroe (Swansea City)
Juichend voor Swansea City (Pro Shots)

In de zomer van 2023 maakte Piroe de overstap naar Leeds United, waar hij een vierjarig contract ondertekende. De linkspoot vierde zijn debuut voor de club met een doelpunt en een 3-4 overwinning bij Ipswich Town. In zijn eerste seizoen produceerde hij in totaal veertien doelpunten in 49 officiële wedstrijden. Daarmee had hij een aandeel in het bereiken van de play-offs, maar een Premier League-rentree bleef uit voor zijn club. Leeds verloor in de finaleronde met 0-1 van Southampton.


Interlandcarrière Joël Piroe

Piroe heeft verschillende jeugdelftallen van Nederland doorlopen. De aanvaller bleef steken bij de Onder 20-lichting.

Laatste update: 29 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie