PEC Zwolle

Zwolle

Prijzenkast

knvb-beker-logo

1x KNVB Beker

johan-cruijff-schaal-logo

1x Johan Cruijff Schaal

3x Eerste Divisie

Laatste nieuws over PEC Zwolle

PEC Zwolle is een Nederlandse voetbalclub uit Zwolle. Thuiswedstrijden van De Blauwvingers worden afgewerkt in het MAC3PARK Stadion, dat plaats biedt aan 14.000 toeschouwers.

  • PEC Zwolle werd in 1910 opgericht
  • In 1978 promoveerde de club voor het eerst naar de Eredivisie
  • In 2014 won het team de KNVB Beker na een 5-1 zege op Ajax
  • De bijnaam van PEC Zwolle is ‘De Blauwvingers’
  • Provinciegenoot Go Ahead Eagles is de aartsrivaal

Fiere bekerwinnaar van 2014

PEC Zwolle werd op 12 juni 1910 opgericht als PEC dankzij een fusie tussen Prins Hendrik en Ende Desespereert Nimmer (‘Wanhoop nooit’). Laatstgenoemde club kwam voort uit achtereenvolgens AVC, Volharding en Sallandia. De twee overgebleven clubs dachten met een fusie een sterkere vuist te kunnen maken in de tweede klasse van de Nederlandse Voetbal Bond (NBV).

Als fusieclub wist PEC daadwerkelijk te overleven in de tweede klasse. De club speelde twee decennia op dit niveau. Hoogtepunt was het kampioenschap van 1917, maar in de nacompetitie bleef men steken op een derde plaats en daardoor ging er een streep door promotie. In 1929, een jaar na de verloren bekerfinale tegen RCH (0-2), promoveerden de Zwollenaren alsnog naar de eerste klasse na het kampioenschap binnen te hebben gehaald.

PEC speelde negen opeenvolgende seizoenen op eerste klasse-niveau. In 1931 en 1933 eindigde men op een tweede plaats, waardoor het team net naast deelname aan het landelijke kampioenschap greep. Tijdens de Tweede Wereldoorlog keerden De Blauwvingers terug op het hoogste regionale niveau (eerste klasse), maar in de laatste jaren voor de invoering van het betaald voetbal was er opnieuw sprake van deelname aan de tweede klasse.

Invoering betaald voetbal

In 1954 kwam het betaald voetbal van de grond in Nederland. Een jaar later veroverde PEC het kampioenschap van de tweede klasse, waardoor het bestuur besloot om een profstatus te bemachtigen. Vanaf het seizoen 1956-1957 speelde de club vijftien opeenvolgende seizoenen op het derde niveau van Nederland (Tweede Divisie). Waar stadgenoot Zwolsche Boys uiteindelijk terugkeerde naar het amateurvoetbal, daar bleef PEC wel actief als profclub.

In het seizoen 1970-1971 promoveerde PEC als nummer twee naar de Eerste Divisie. In dat jaar besloot de clubleiding om ‘Zwolle’ toe te voegen aan de clubnaam. Op het tweede niveau maakte PEC Zwolle een goede indruk door bovenin mee te draaien. Het team, dat in 1977 de bekerfinale verloor van FC Twente (0-3 na verlenging), promoveerde in 1978 voor het eerst naar de Eredivisie door kampioen te worden in de Eerste Divisie.

Sporre voorkomt faillissement

PEC Zwolle speelde tussen 1978 en 1989 in de Eredivisie, met een onderbreking van één seizoen (1985-1986). In de tussentijd ontsnapte de club dankzij projectontwikkelaar Marten Eibrink aan een faillissement. Om de herstart te vieren werd de club omgedoopt tot PEC Zwolle ’82. Sportief en financieel bleef het echter een lastig verhaal. Niet alleen keerden de Zwollenaren in 1989 terug in de Eerste Divisie, maar ook moest de nieuwe voorzitter Gaston Sporre ingrijpen om te voorkomen dat de club alsnog omviel.

Onder leiding van Sporre maakte de club een professionele inhaalslag. De voorzitter liet PEC Zwolle ’82 failliet verklaren om met FC Zwolle een frisse start te maken. Zijn beleid herstelde de rust bij De Blauwvingers, waar hij in 1998 afzwaaide als bestuurder. Sporre ontving veel complimenten voor zijn beleid, maar slaagde er niet in om de club terug te brengen naar de Eredivisie.

In het seizoen 2001-2002 wist FC Zwolle eindelijk te promoveren naar de Eredivisie. De kampioen van de Eerste Divisie handhaafde zich in het eerste seizoen via de nacompetitie, maar in het tweede seizoen kwam de Eredivisie-status alsnog ten einde. Een 7-1 nederlaag bij Feyenoord op de slotdag van het seizoen werd de Zwollenaren fataal. Een grote domper voor de club, dat noodgedwongen terugkeerde in de Eerste Divisie.

Tóch promotie naar de Eredivisie

In het seizoen 2010-2011 leek FC Zwolle hard op weg te zijn naar promotie. Op ongeveer de helft van het seizoen had de club een gigantische voorsprong op FC Volendam (dertien punten) en RKC Waalwijk (vijftien punten. De tweede seizoenshelft verliep echter bijzonder stroef, waardoor het kampioenschap en de directe promotie alsnog werd gekaapt door RKC. In de nacompetitie leek het kwartje alsnog de goede kant op te vallen, maar het tiental van VVV-Venlo wist in de eindfase alsnog toe te slaan (3-4 over twee wedstrijden).

FC Zwolle wist in het seizoen 2011-2012 opnieuw een ruime voorsprong op te bouwen in de Eerste Divisie. Net als een jaar eerder sloeg de stress echter toe in de tweede helft van het seizoen, waardoor Sparta Rotterdam een groot deel van de achterstand wist in te lopen. De Zwolse voorsprong bleek ditmaal echter groot genoeg om een nieuw trauma te voorkomen. Op 13 april 2012 werd het kampioenschap van de Eerste Divisie een feit. Bij de huldiging kondigde de club groot nieuws aan: eerherstel van de naam PEC Zwolle.

Bram van Polen
Bram van Polen (Pro Shots)

Historische bekerwinst

Het seizoen 2012-2013 begon moeizaam voor PEC Zwolle, maar mede dankzij overwinningen op Feyenoord en PSV bleef de club gevrijwaard van degradatiegevaar (elfde). Tevens was het team te bewonderen in de halve finale van de KNVB Beker. Het trainersduo Art Langeler (PSV) en Jaap Stam (Ajax) verdiende een mooie overstap, waarna Ron Jans de verleiding niet kon weerstaan om terug te keren in zijn geboortestad. De oud-trainer van FC Groningen, sc Heerenveen en Standard Luik speelde zelf meer dan honderdvijftig wedstrijden voor De Blauwvingers.

Onder leiding van Jans eindigde PEC Zwolle achtereenvolgens als elfde, zesde, achtste en veertiende in de Eredivisie. De Zwollenaar zorgde op 20 april 2014 voor een megastunt door zijn team de KNVB Beker te bezorgen na een 5-1 overwinning op Ajax. In De Kuip maakten Ryan Thomas en Guyon Fernandez elk twee doelpunten, waar aanvoerder Bram van Polen eveneens een doelpunt meepikte. In augustus 2014 werd ook de Johan Cruijff Schaal veroverd na een 0-1 zege op datzelfde Ajax (treffer Stef Nijland).

PEC Zwolle plaatste zich in 2015 opnieuw voor de bekerfinale. Jans droomde van een tweede opeenvolgende beker, maar moest zijn meerdere erkennen in zijn oude liefde FC Groningen (0-2). De oefenmeester bleef tot de zomer van 2017 werkzaam in zijn geboortestad. In de jaren erna bleef de Zwolse formatie meedraaien in de grijze middenmoot van de Eredivisie, waardoor degradatie uitgroeide tot een doemscenario. In 2022 degradeerde PEC als nummer achttien daadwerkelijk uit de hoogste divisie van Nederland.

Snelle Eredivisie-rentree

Dick Schreuder bleef in het seizoen 2022-2023 werkzaam als trainer van PEC Zwolle. Met zijn avontuurlijke speelstijl zorgde hij voor veel vermaak, met een 13-0 overwinning op FC Den Bosch als hoogtepunt. Het betrof de evenaring van de grootste overwinning ooit in het betaald voetbal (0-13 bij VVV-Venlo – Ajax). PEC Zwolle slaagde er net niet in om het kampioenschap van de Keuken Kampioen Divisie binnen te slepen, maar keerde in 2023 wel meteen terug door als tweede te eindigen achter Heracles Almelo.

PEC Zwolle-spelers juichen
Spelers van PEC Zwolle juichen (Pro Shots)

Schreuder maakte in de zomer van 2023 de overstap naar het Spaanse CD Castellón. Johnny Jansen nam het stokje van hem over.

Rivaliteit

Go Ahead Eagles is de aartsrivaal van PEC Zwolle. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als de IJsselderby en zijn zeer beladen te noemen. Door de jaren heen zijn er verschillende incidenten ontstaan. Zo werd in 2024 nog een stamkroeg van de Deventer rivaal vernield door een groepje PEC-aanhangers.


Europees voetbal

PEC Zwolle won in 2014 de KNVB Beker na een imposante overwinning op Ajax. Dankzij dit bekersucces plaatste de club zich voor de play-offronde van de Europa League. In de thuiswedstrijd tegen Sparta Praag bleef de formatie van Ron Jans keurig overeind (1-1), maar een 3-1 nederlaag in Tsjechië bracht het Europese avontuur voortijdig ten einde. Jody Lukoki en Stef Nijland maakten de enige officiële doelpunten van PEC buiten de eigen landsgrenzen.


Het stadion

Tussen 1934 en 2007 speelde PEC Zwolle de thuiswedstrijden in het Oosterenkstadion, dat 6.865 plaatsen telde. Op werpafstand werd een nieuw complex uit de grond gestampt: het IJsseldelta stadion. Tegenwoordig draagt dit stadion, dat plaats biedt aan zo’n veertienduizend supporters, de naam MAC3PARK Stadion.

Sinds de opening van het nieuwe stadion heeft PEC Zwolle verschillende renovaties doorgevoerd. In het kader van gefaseerde uitbreiding kwamen de tribunes dichter op het veld te staan. Daardoor groeide niet alleen de capaciteit, maar kreeg de Zwolse thuisbasis ook een sfeervolle uitstraling.


Veelgestelde vragen over PEC Zwolle

Wanneer is PEC Zwolle opgericht?

Op 12 juni 1910

Wat is het adres van het MAC3PARK Stadion?

MAC3PARK Stadion
Stadionplein 1
8025 CP Zwolle

Wat is de capaciteit van het MAC3PARK Stadion?

14.000 plaatsen

Wat is de website van PEC Zwolle?

Klik hier om PEC Zwolle online te bezoeken

Waar kan ik PEC Zwolle vinden op sociale media?

PEC Zwolle is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 23 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie