PEC Zwolle

Zwolle

Prijzenkast

knvb-beker-logo

1x KNVB Beker

johan-cruijff-schaal-logo

1x Johan Cruijff Schaal

Laatste nieuws over PEC Zwolle

PEC Zwolle is een voetbalclub uit Zwolle, Overijssel. De club ontstond in 1910 uit een fusie en heeft als bijnaam De Blauwvingers. De clubkleuren zijn blauw en wit.

In de zomer van 1910 werd in een hotel op de Grote Markt in Zwolle een fusiegesprek gevoerd tussen de voetbalclubs Ende Desespereert Nimmer (‘Wanhoop Nooit’) en Prins Hendrik. Met de oprichting van PEC dachten de verantwoordelijken meer kans te maken om zich te handhaven in de Tweede Klasse van de Nederlandse Voetbal Bond (NVB). De eerste decennia na de oprichting speelde PEC onafgebroken in deze competitie. In 1917 werd de club kampioen, maar in de strijd om promotie kwam men net tekort.

In 1954-1955 werd PEC opnieuw kampioen in de Tweede Klasse en ditmaal betekende dat deelname aan het betaald voetbal. De Zwollenaren werden bij de invoering van het divisie-systeem in de Tweede Divisie geplaatst en daarin bleef het vijftien seizoenen actief. Pas in het seizoen 1970-1971 lukte het PEC om het kampioenschap binnen te slepen en promotie naar de Eerste Divisie af te dwingen. In die periode werd ook ‘Zwolle’ toegevoegd aan de clubnaam.

Promotie naar de Eredivisie

PEC Zwolle hield zich probleemloos staande in de Eerste Divisie. De Zwollenaren eindigden in 1972 meteen als zevende  en dat betekende de laagste klassering gedurende dit verblijf. In de daaropvolgende jaren bleef de club bovenin meedraaien. In 1973 en 1977 bleek dat net niet voldoende voor het kampioenschap (tweede), maar in het seizoen 1977-1978 was het alsnog raak en werd voor het eerst in de clubgeschiedenis promotie naar de Eredivisie afgedwongen.

Ook in de Eredivisie sloeg PEC Zwolle geen modderfiguur. De club eindigde in de eerste drie seizoenen tweemaal in het linkerrijtje (achtste en negende), waar het in de overige seizoenen keurig boven de rode streep eindigde. Uiteindelijk bleef het verblijf op het hoogste niveau beperkt tot zeven seizoenen, maar dankzij een tweede plaats en een succesvolle nacompetitie keerde PEC binnen een jaar terug in de Eredivisie. De tweede termijn bleef beperkt tot drie seizoenen.

Na de degradatie in 1989 zakte PEC Zwolle ver terug. Onder leiding van Gaston Sporre werd besloten om PEC Zwolle ’82 failliet te laten gaan en FC Zwolle op te richten. In die tijd daalde de club wel af naar de onderste regionen van de Eerste Divisie en bleef de rest van de twintigste eeuw hangen op dit niveau. Wel keerde de club eind jaren negentig terug naar de subtop en daarmee groeide het geloof in een snelle terugkeer naar de Eredivisie. In 2000 (tweede) en 2001 (derde) greep de club nog naast promotie, maar in het seizoen 2001-2002 werd als kampioen dan toch promotie afgedwongen. Ditmaal degradeerde FC Zwolle al na twee seizoenen.

Succesvolste tijdperk

FC Zwolle werd opnieuw veroordeeld tot een verblijf in de Eerste Divisie. Ditmaal duurde die cyclus acht seizoenen, waarbij de club in de meeste seizoenen wel in de top meedraaide. In het seizoen 2010-2011 leek de promotie aanstaande, maar een riante voorsprong (vijftien punten op de uiteindelijke kampioen RKC Waalwijk) werd in de tweede seizoenshelft uit handen gegeven. In het daaropvolgende seizoen nam de club revanche door de voorsprong in de titelstrijd vast te houden en daarmee voor de vierde keer te promoveren naar de Eredivisie.

Tijdens het promotiefeest in 2012 werd bekend dat de club opnieuw PEC Zwolle gaat heten. Terug in de Eredivisie beleefde de ploeg een moeizame start, maar gaandeweg het seizoen begon het te lopen. Mede dankzij overwinningen op PSV (1-3) en Feyenoord (3-2) lukte het PEC Zwolle om zich als nummer elf te handhaven. Tevens werd de halve finale van het KNVB Bekertoernooi bereikt. De trainers Art Langeler en Jaap Stam verdienden daarmee zelfs een dienstverband bij een Nederlandse topclub, respectievelijk PSV en Ajax.

PEC Zwolle koos na het vertrek van het succesduo voor Ron Jans als nieuwe trainer. Onder zijn leiding werd een historische competitiestart gerealiseerd. Dat kon uiteindelijk maar beperkt worden doorgetrokken (negende), maar alsnog werd een fabuleus seizoen tot stand gebracht. De Zwollenaren wisten door te dringen tot de finale van de KNVB Beker en daarin werd met 5-1 gewonnen van kampioen Ajax. Ryan Thomas en Guyon Fernandez scoorden elk tweemaal, waar aanvoerder Bram van Polen eveneens het doel wist te vinden. Als bekerwinnaar werd enkele maanden later ook de Johan Cruijff Schaal gewonnen: 0-1 dankzij Stef Nijland.

Als bekerwinnaar kon PEC Zwolle geen succes behalen in Europees verband, Sparta Praag bleek over twee duels een maatje te groot, maar de euforie bleef groot. De Zwollenaren eindigden als zesde, mochten deelnemen aan de play-offs om Europees voetbal en slaagden erin om voor het tweede opeenvolgende seizoen de bekerfinale te bereiken. In De Kuip verloor de formatie van Ron Jans echter met 2-0 van FC Groningen.

PEC Zwolle beleefde geweldige jaren onder Jans, die tot 2017 aanbleef als hoofdtrainer. Helaas voor de achterban lukte het de club niet om dit succesverhaal door te zetten. De Zwollenaren daalden af naar de middenmoot en langzaam maar zeker kwam zelfs het Eredivisie-verblijf ter discussie te staan. In het seizoen 2021-2022 viel het doek daadwerkelijk. Na een dramatische eerste seizoenshelft toonde de club nog wel veerkracht onder leiding van Dick Schreuder, maar een 2-0 nederlaag bij Sparta Rotterdam betekende op de voorlaatste speeldag alsnog het einde van de Eredivisie-status van PEC Zwolle.

Rivaliteit met Go Ahead

Go Ahead Eagles is de grote rivaal van PEC Zwolle. De onderlinge wedstrijden worden als ‘IJsselderby’ betiteld en zorgen regelmatig voor verhitte taferelen. In het seizoen 2021-2022 ging het behoorlijk mis toen de supportersgroepen tijdens de wedstrijd met vuurwerk en stoeltjes naar elkaar gooiden.

Stadion

PEC Zwolle speelde tot april 2007 in het Oosterenkstadion. Vanwege de groeiende ambities werd gekozen voor een gloednieuw onderkomen op dezelfde locatie, waardoor de club ondanks alle bouwwerkzaamheden niet hoefde uit te wijken. Het stadion heette aanvankelijk IJsseldelta Stadion en werd later aangepast naar MAC3PARK Stadion, dat een capaciteit van vierduizend plaatsen heeft.

Laatste update: 26 juli 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie