FC Groningen

Groningen

Prijzenkast FC Groningen

knvb-beker-logo

1x KNVB Beker

1x Eerste Divisie

Laatste nieuws over FC Groningen

FC Groningen is een Nederlandse voetbalclub uit Groningen. Thuiswedstrijden van de Trots van het Noorden worden afgewerkt in de Euroborg.

  • FC Groningen werd in 1971 opgericht als opvolger van GVAV
  • De bijnaam van de voetbalclub is ‘Trots van het Noorden’
  • In 2015 won het team de KNVB Beker
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Euroborg
  • In het verleden maakte FC Groningen furore in het Oosterpark

FC Groningen in nationaal clubverband

FC Groningen ontstond op 16 juni 1971. De voetbalclub kwam voort uit GVAV, dat voor Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging stond. In de jaren zestig behoorde deze club tot de middenmoot van de Eredivisie, mede dankzij de uitblinkende doelman Tonny van Leeuwen. GVAV boekte onder meer fraaie overwinningen op Ajax en Feyenoord, maar degradeerde in 1970 uit de Eredivisie. Als nummer twee van de Eerste Divisie keerde het team al na één seizoen terug op het hoogste niveau.

Na de promotie van 1971 ontstond er een afsplitsing. De amateurtak bleef actief als GVAV, waar de profs verder gingen als FC Groningen. Het blauwe shirt met witte broek maakte daarbij plaats voor de stadskleuren: groen-wit. Een feestelijke start bleef echter uit. Op 15 juni 1971 verongelukte Van Leeuwen op slechts 28-jarige leeftijd. De geboren Gouwenaar was net in de prijzen gevallen als minst gepasseerde doelman van het betaald voetbal, maar raakte op weg naar huis waarschijnlijk overmand door slaap. Hij botste op een vrachtwagen met betonbuizen. Zijn vrouw overleefde de klap wel.

Moeizame start

De start van FC Groningen was moeizaam te noemen. Na twee klasseringen in de middenmoot (twaalfde en dertiende) degradeerde de club in 1974 uit de Eredivisie. Op Eerste Divisie-niveau ging het de daaropvolgende seizoenen ook geleidelijk minder. In het seizoen 1974-1975 eindigden de Groningers nog als tweede achter kampioen NEC, maar in de nacompetitie bleek periodekampioen FC Eindhoven de sterkste. Twee jaar later werd een dieptepunt bereikt door af te sluiten op plek acht.

Na het seizoen 1976-1977 wist FC Groningen de weg omhoog in te slaan. In 1979 greep de club opnieuw net naast promotie naar de Eredivisie (tweede), maar in 1980 werd promotie alsnog een feit door het kampioenschap in de Eerste Divisie binnen te slepen. Spelers als Azing Griever, Jan van Dijk, Henk Veldmate en Peter Houtman behoorden destijds tot de selectie.

Gebroeders Koeman breken door

In het seizoen 1980-1981 stond handhaving centraal bij FC Groningen. Met 25 punten eindigde de club als vijftiende, waardoor degradatie werd afgewend. Excelsior en FC Wageningen degradeerden dat seizoen met elk 21 punten. Op 21 september 1980 maakte een talent uit de eigen opleiding zijn debuut in de A-selectie: Ronald Koeman. Zijn jongere broer Erwin Koeman debuteerde al eerder, maar stapte in 1979 over naar PSV. Laatstgenoemde keerde in 1982 terug naar het Oosterparkstadion.

Met Erwin en Ronald Koeman als blikvangers maakte FC Groningen een goede ontwikkeling door. In het seizoen 1982-1983 eindigde de Trots van het Noorden als vijfde in de Eredivisie, waardoor voor het eerst een Europees ticket werd behaald. In de toenmalige selectie waren meer spelers actief die later als voetbaltrainer aan de slag gingen, waaronder Ron Jans. De linksbenige Zwollenaar was tussen 1982 en 1984 actief voor de Groningers. Ronald Koeman was een jaar eerder al vertrokken naar Ajax, waar Erwin in 1985 naar KV Mechelen verhuisde.

FIOD-affaire

FC Groningen eindigde in 1985 opnieuw als vijfde in de Eredivisie. In 1986 steeg de club zelfs naar plek vier, maar dat succes kon niet worden doorgetrokken. De noorderlingen noteerde achtereenvolgens een dertiende, elfde, zesde en negende klassering in de hoogste divisie. FC Groningen werd in 1989 bovendien getroffen door een zwartgeldaffaire. Volgens de FIOD zou de voetbalclub zich tussen 1984 en 1988 schuldig hebben gemaakt aan het ontduiken van loonbelasting.

Voorzitter Renze de Vries ontkende en gebruikte de historische woorden ‘het zwaard van Damascus hangt boven deze vereniging’. De rechtbank was minder onder de indruk van zijn pleidooi. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar kwam al na vijf dagen op vrije voeten omwille van medische redenen. De Vries werd later gratie verleend. De FIOD-affaire bleef hem echter lang achtervolgen. Johan Derksen, jarenlang actief als hoofdredacteur van weekblad Voetbal International, kreeg zelfs spijt van de onthulling over deze zaak.

In zijn biografie Derksen sprak de journalist jaren later van een ‘sociale ramp’. “Drie bestuursleden hebben een gevangenisstraf gekregen. De een had een grote scheepswerf die failliet ging, de ander had een vrouw die het niet aankon en zelfmoord pleegde. En Renze zelf is gebroken en totaal berooid gestorven. Justitie wilde destijds een voorbeeld stellen, ze genoten van de publiciteit. Ik hielp ze daar graag bij want je bent jong en je wilt scoren en je denkt verder niet te lang na over de gevolgen. Nu zeg ik: die mensen hebben zichzelf nooit verrijkt, ze deden alles voor hun cluppie.”

FC Groningen knokt zich terug

Ondanks de FIOD-affaire wist de spelersgroep van FC Groningen de knop om te zetten. In 1991 eindigde de Trots van het Noorden als derde in de Eredivisie, de hoogste klassering ooit. Trainer Hans Westerhof had destijds de beschikking over aanvallers als Milko Djurovski, Harris Huizingh en Hennie Meijer. Zij bewezen allemaal hun waarde voor het team, maar vooral de Joegoslaaf groeide uit tot een fenomeen in het Oosterpark. Djurovski, die de De Rookmagiër als bijnaam ontving, combineerde weergaloze passeeracties met doeltreffendheid (31 keer in tachtig wedstrijden).

Djurovski nam in 1994 afscheid van FC Groningen. Huizingh bleef tot de zomer van 1999 actief voor de club, waar hij 67 doelpunten maakte in 313 officiële wedstrijden. De kopsterke spits kon niet verhinderen dat de Groningers in 1998 na een verblijf van achttien seizoenen uit de Eredivisie degradeerden. Huizingh sloot zijn carrière in 2001 af bij sc Heerenveen, waar hij als routinier nog twee seizoenen voetbalde.

Het debuut van Robben

FC Groningen keerde in 2000 mede dankzij de treffers van cultheld Martin Drent terug naar de Eredivisie. Dit succes werd gerealiseerd onder leiding van trainer Jan van Dijk, die de club in het seizoen 2000-2001 in de Eredivisie wist te houden (veertiende). In december 2000 liet hij een van de beste spelers uit de clubgeschiedenis debuteren: Arjen Robben. De vleugelaanvaller maakte in zijn debuutseizoen zoveel indruk dat de Nederlandse topclubs al in de rij stonden om hem over te nemen. Robben koos uiteindelijk voor PSV, dat hem in het seizoen 2001-2002 nog een jaar in Groningen stalde.

Zonder Robben beleefde FC Groningen een moeizame start van het seizoen 2002-2003. Dwight Lodeweges werd ontslagen, waarna de clubleiding verraste door Ron Jans aan te trekken als hoofdtrainer. De oud-voetballer fungeerde op dat moment slechts als assistent-trainer van eerstedivisionist FC Emmen. In dat stadium bivakkeerden de Groningers in de onderste regionen van de Eredivisie. Onder leiding van Jans wist het team zich echter te handhaven door net als een jaar eerder als vijftiende te eindigen.

Opmars naar de subtop

Na de ontsnapping van 2003 begon FC Groningen langzaamaan te groeien. In 2004 en 2005 loodste Jans zijn manschappen naar de middenmoot van de Eredivisie. Eind 2005 nam de club afscheid van het alom geliefde Oosterparkstadion door te verhuizen naar de gloednieuwe Euroborg. Robben mocht het stadion in januari 2006 officieel openen tijdens de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (2-0 zege). Erik Nevland maakte het eerste Eredivisie-doelpunt op de nieuwe locatie. Danny Buijs maakte het andere doelpunt.

FC Groningen besloot het seizoen 2005-2006 met een vijfde plaats op de ranglijst. Die klassering volstond voor UEFA Cup-deelname, waardoor de technische staf en spelersgroep besloten om een speciaal lied uit te brengen (‘En we gaan op de trekker naar Madrid’). Onder Jans vestigde de Trots van het Noorden zich die periode definitief in de subtop. De Zwollenaar groeide uit tot de langstzittende hoofdtrainer uit de clubgeschiedenis, maar verspeelde een deel van zijn goodwill in 2010 door over te stappen naar rivaal sc Heerenveen.

Het succes van FC Groningen mocht niet alleen toe worden geschreven aan Jans en zijn spelersgroep. Ook mannen als Hans Nijland (algemeen directeur) en Henk Veldmate (technisch manager) groeiden uit tot onmisbare schakels binnen de club. Zij waren verantwoordelijk voor het aantrekken van een aantal uitstekende spelers, waaronder de Uruguayaan Luis Suárez. De aanvaller werd in 2006 naar Europa gehaald en verdiende al na één seizoen een miljoenentransfer naar Ajax.

Bekerwinst van 2015

Ondanks het vertrek van Jans en een aantal steunpilaren bleef FC Groningen een gewaardeerde Eredivisie-club. In 2014 veroverde de club wederom een Europees ticket door AZ te verslaan in de finaleronde van de play-offs. Het grootste succes volgde een jaar later. Het team van trainer Erwin van de Looi won in 2015 voor het eerst in de clubgeschiedenis de KNVB Beker. In de finale tegen PEC Zwolle, uitgerekend met Jans aan het roer, maakte Albert Rusnák het verschil met twee doelpunten: 2-0.

Hans Nijland
Hans Nijland (Pro Shots)

Een jaar na de bekerwinst vertrok Van de Looi als trainer van FC Groningen. Hij werd opgevolgd door Ernest Faber, maar hij vertrok al na twee seizoenen. Nijland besloot voor een gedurfde keuze te gaan door Danny Buijs op te halen bij amateurclub Kozakken Boys. De onervaren hoofdtrainer beleefde een dramatische start. Naar eigen zeggen donderde FC Groningen ‘bijna van Teletekst af’, maar hij beschaamde het vertrouwen uiteindelijk niet. Mede dankzij een kwaliteitsimpuls bracht Buijs de glimlach terug in de Euroborg.

Sportieve malaise zonder Nijland

Tijdens het seizoen 2018-2019 kondigde Nijland zijn vertrek aan als algemeen directeur van FC Groningen. De langstzittende bestuurder in het betaald voetbal had na 23 jaar niet meer de puf om langer aan te blijven. Hij werd in de zomer van 2019 opgevolgd door Wouter Gudde. Jans was in diens eindfase teruggekeerd in de rol van technisch manager, maar gaf uiteindelijk toch de voorkeur aan het trainersvak. Mark-Jan Fledderus nam het stokje over in de rol van technisch directeur

Gudde onthulde in januari 2020 een nieuw beleidsplan: Samen naar de Grote Markt. In maart sloeg de coronapandemie echter keihard toe, waardoor alle clubs in Nederland genoodzaakt werden om maatregelen te treffen. Tot ieders verrassing maakte Robben die zomer zijn comeback als voetballer. Een jaar na zijn voetbalpensioen keerde de oud-international terug in het tenue van FC Groningen, hoewel hij door fysieke problemen maar een gering aandeel opeiste in het seizoen 2020-2021.

Verdriet bij FC Groningen-spelers
Verdriet na de degradatie van 2023 (Pro Shots)

Robben besloot in de zomer van 2021 definitief een punt achter zijn voetbalcarrière te zetten. Een jaar later nam ook trainer Buijs afscheid van de supporters in de Euroborg. Frank Wormuth werd door Fledderus aangesteld als opvolger, maar nog voor het einde van 2022 werd hij alweer ontslagen. Dennis van der Ree maakte het seizoen 2022-2023 af als interim-trainer. Onder zijn leiding bleven de resultaten dramatisch, waardoor Groningen als achttiende eindigde in de Eredivisie. Na 23 jaar eindigde het Eredivisie-avontuur abrupt.

Werken aan de wederopbouw

FC Groningen hield Fledderus verantwoordelijk voor de sportieve malaise, waardoor de technisch directeur voortijdig sneuvelde. Tijdens het seizoen 2023-2024 kondigde ook Gudde zijn aanstaande aftreden aan. Als eerstedivisionist beleefde de club een moeizame start door af te zakken naar de middenmoot, maar geleidelijk begon het onder trainer Dick Lukkien weer te draaien. In 2024 werd zelfs de halve finale van de KNVB Beker bereikt (2-1 nederlaag bij Feyenoord) om op de slotdag van het seizoen zelfs rechtstreeks te promoveren door concurrent Roda JC met 2-0 te verslaan..

FC Groningen viert promotie
Spelers en fans vieren de promotie van 2024 (Pro Shots)

Rivaliteit

In de Oosterpark-periode ontstond een hevige rivaliteit tussen FC Groningen en FC Twente. Meermaals leidde dit tot confrontaties tussen beide supportersgroepen. In die tijd was er nog geen sprake van serieuze rivaliteit met sc Heerenveen. Groningen stond in 1990 zelfs een nederlaag toe in Friesland om Heerenveen een kans te geven om zich te handhaven, hoewel dat op doelsaldo net niet lukte.

Aan het einde van de jaren negentig kantelde dit beeld. Waar FC Groningen in 1998 degradeerde, daar groeide sc Heerenveen uit tot een stabiele subtopper. Supporters van de Friezen claimden zelfs de bijnaam Trots van het Noorden, tot grote frustratie van de aanhang in Groningen. In de 21ste eeuw groeide Heerenveen daardoor uit tot nieuwe aartsrivaal. Het zogeheten Front Anti Abe organiseerde tussen 2001 en 2005 verschillende ludieke acties.

Jetro Willems en Ché Nunnely
Jetro Willems tijdens FC Groningen – sc Heerenveen (Pro Shots)

FC Groningen in Europees clubverband

In het seizoen 1983-1984 debuteerde FC Groningen op het Europese strijdtoneel. In de eerste ronde van de UEFA Cup zorgde de club meteen voor een stunt door Atlético Madrid uit te schakelen. Na een 2-1 nederlaag in Spanje wonnen de Groningers in eigen stadion met 3-0 (doelpunten van Ron Jans, Jan van Dijk en Erwin Koeman). Het avontuur sneuvelde in de achtste finale door toedoen van de Italiaanse topclub Internazionale.

In de seizoenen 1986-1987 en 1988-1989 werd FC Groningen opnieuw uitgeschakeld in de achtste finale van de UEFA Cup. Atlético Madrid kreeg in 1988 desalniettemin voor de tweede keer klop. Het team bleef in die jaren goed meedraaien in de subtop van Nederland, waardoor Europese wedstrijden vaker voorkwamen. In het seizoen 1989-1990 bleek de achtste finale van de Europacup II het eindstation door toedoen van Partizan Belgrado, waar de UEFA Cup-deelnames van 1991 en 1992 beperkt bleven tot één ronde.

Terugkeer in Europa

Na 1992 verdween FC Groningen jarenlang uit Europa, op een drietal Intertoto Cup-deelnames na. In 2006 keerde de club eindelijk weer terug in de UEFA Cup. Onder leiding van Jans maakte men het Partizan Belgrado knap lastig, maar na de 4-2 nederlaag in Servië volstond de 1-0 zege uit de return net niet. Een jaar later werden de Groningers geconfronteerd met een tegenstander van formaat: Fiorentina. De Serie A-formaat had een strafschoppenserie nodig om dit tweeluik in winst om te zetten.

In 2014 won FC Groningen de play-offs om Europees voetbal. Het team mocht daardoor aantreden in de tweede kwalificatieronde van de Europa League, maar daarin werd men te kijk gezet door Aberdeen (0-0 uit, 1-2 thuis). Als bekerwinnaar mocht de club in 2015 rechtstreeks deelnemen aan de groepsfase. In een groep met SC Braga, Olympique Marseille en Slovan Liberec gooide FC Groningen geen hoge ogen met twee schamele punten.


Het stadion van FC Groningen

FC Groningen speelde na de oprichting in 1971 in het Oosterparkstadion. De naam van het stadion refereerde aan de locatie: het Oosterpark. In de glorietijd konden er maximaal 21.000 supporters plaatsnemen op de tribunes, maar in de laatste jaren bleef daar nog een capaciteit van 12.500 van over. FC Groningen nam eind 2005 afscheid van de iconische thuishaven door de bekerwedstrijd tegen FC Volendam om te zetten in een 3-0 overwinning.

De Euroborg
De Euroborg (Pro Shots)

In januari 2006 opende Arjen Robben het nieuwe stadion van FC Groningen: de Euroborg. De eerste officiële wedstrijd werd meteen geopend met een prachtig resultaat: een 2-0 zege op rivaal sc Heerenveen. Het huidige stadion, dat enige tijd een commerciële naam droeg, heeft een capaciteit van 22.550 plaatsen. De harde kern huisvest op de Z-Zide aan de noordzijde.

FC Groningen traint sinds de verhuizing naar de Euroborg op Corpus den Hoorn. Nabij het trainingscomplex is in 2018 het zogeheten TopsportZorgCentrum neergezet.


Veelgestelde vragen over FC Groningen

Wanneer is FC Groningen opgericht?

Op 16 juni 1971

Wat is het adres van De Euroborg?

De Euroborg
Boumaboulevard 41
9723 ZS Groningen

Wat is de capaciteit van De Euroborg?

22.500 plaatsen

Wat is de website van FC Groningen?

Klik hier om FC Groningen online te bezoeken

Waar kan ik FC Groningen vinden op sociale media?

FC Groningen is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 10 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie