FC Groningen

Groningen

Prijzenkast

knvb-beker-logo

1x KNVB Beker

1x Eerste Divisie

Laatste nieuws over FC Groningen

FC Groningen is een voetbalclub uit de stad Groningen. De Trots van het Noorden is voortgekomen uit GVAV (Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging) en speelt sinds begin 2006 in de Euroborg.

  • FC Groningen werd in 1971 opgericht als opvolger van GVAV
  • De bijnaam van de voetbalclub is ‘Trots van het Noorden’
  • In 2015 won het team de KNVB Beker
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Euroborg
  • In het verleden maakte FC Groningen furore in het Oosterpark

Volksclub met Oosterpark-heimwee

GVAV speelde in de jaren zestig van de vorige eeuw in de middenmoot van de Eredivisie, maar degradeerde in 1970 naar de Eerste Divisie. Binnen een jaar keerde de club terug naar het hoogste niveau. Dat was het moment waarop FC Groningen werd opgericht als opvolger van GVAV, dat als zelfstandige amateurclub verder ging. De oprichting van de nieuwe club in Groningen ging overigens niet gepaard met een jubelstemming: een dag eerder overleed de legendarische doelman Tonny van Leeuwen bij een verkeersongeluk. Er staat een standbeeld van Van Leeuwen bij de Euroborg.

FC Groningen had de smaak niet meteen te pakken. Na een twaalfde en dertiende plaats in de eerste twee seizoenen eindigde de club in 1974 zelfs als achttiende, waardoor het afdaalde naar de Eerste Divisie. De Groningers hoopten net als GVAV in no-time terug te keren, maar ditmaal duurde het verblijf maar liefst zes seizoenen. Pas in het seizoen 1979-1980 lukte het FC Groningen om een terugkeer naar de Eredivisie af te dwingen. Onder leiding van trainer Theo Verlangen werd het kampioenschap behaald.

Succesvolle jaren

FC Groningen handhaafde zich in 1981 door als vijftiende te eindigen in de Eredivisie, maar daarna ontwikkelde het team zich uitstekend. Na een zevende plaats in 1982 werd in 1983 dankzij een vijfde klassering voor het eerst in de clubgeschiedenis Europees voetbal afgedwongen. Onder Han Berger werd het Spaanse Atlético Madrid verrassend uitgeschakeld dankzij een 3-0 zege in het Oosterpark, nadat in Madrid een 2-1 nederlaag was geleden. In de daaropvolgende UEFA Cup-ronde bleek Internazionale een maatje te groot, al werd de thuiswedstrijd met 2-0 gewonnen (5-1 nederlaag in Italië).

FC Groningen wisselde in de daaropvolgende jaren klasseringen in de subtop af met grijze jaren. In 1988 lukte het de Groningers nogmaals om Atlético Madrid uit te schakelen (1-0 thuis, 2-1 uit). In 1991 werd het beste seizoen ooit neergezet door als derde van Nederland te eindigen, maar in die periode werd de club ook getroffen door een schandaal. De FIOF ontdekte een zwartgeldaffaire onder leiding van Renze de Vries, die zich tussen 1984 en 1988 schuldig maakte aan het ontduiken van loonbelasting. De Vries moest vertrekken als voorzitter en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar om medische reden mocht hij al snel weer huiswaarts.

Het succes van FC Groningen droogde langzaam maar zeker op. De club eindigde steeds vaker in de middenmoot en in 1998 volgde een nieuw dieptepunt in de vorm van degradatie. Als nummer twee van de Eerste Divisie lukte het niet om binnen een jaar terug te keren, maar als nummer drie werd de promotie in 2000 alsnog afgedwongen. Sinds dat moment speelt de club onafgebroken op het hoogste niveau van Nederland.

Hans Nijland (Pro Shots)

Het tijdperk Nijland, Jans en Robben

De nieuwe Eredivisie-cyclus stond aanvankelijk vooral in het teken van lijfsbehoud. De Trots van het Noorden eindigde achtereenvolgens als veertiende, vijftiende, vijftiende, dertiende en twaalfde. In oktober 2002 werd voormalig Groningen-voetballer Ron Jans aangesteld als nieuwe hoofdtrainer, hoewel hij op dat moment nog assistent-trainer was bij FC Emmen. Onder zijn leiding lukte het de club om een stabiele Eredivisie-club te worden en zelfs de stap te maken naar de subtop.

In het seizoen 2005-2006 viel alles samen bij FC Groningen. Gedurende het seizoen maakte de club de overstap van het legendarische Oosterpark naar de gloednieuwe Euroborg, dat officieel werd geopend met een 2-0 zege op rivaal sc Heerenveen. Met Jans als trainer eindigde de ploeg als vijfde en daarmee plaatste het zich voor de UEFA Cup, waarin Partizan Belgrado ondanks een 1-0 thuiszege te sterk bleek. Een jaar later lukte het evenmin om de groepsfase te bereiken, al bleek het Italiaanse Fiorentina ditmaal pas na strafschoppen te sterk.

Jans groeide uit tot de langstzittende trainer ooit van FC Groningen. Hij vormde een uitstekend tandem met voorzitter Hans Nijland, die van september 1996 tot en met juni 2019 de scepter zwaaide. Nijland groeide uit tot een zeer succesvol bestuurder: sportieve successen, financiële wederopbouw, de realisatie van een nieuw stadion en ook een aantal klappers op de transfermarkt. Marcus Berg, Ritsu Doan, Luis Suárez, Filip Kostic en Dusan Tadic zijn daar mooie voorbeelden van.

Arjen Robben (Pro Shots)

In 2003 had FC Groningen ook al zo’n 4,3 miljoen euro verdiend aan een fenomeen uit de eigen regio. Arjen Robben was vanuit de jeugdopleiding doorgestoten naar de A-selectie, waar hij meteen zijn klasse onderstreepte. Topclubs stonden in de rij om hem op te halen en uiteindelijk gaf de vleugelaanvaller zijn jawoord aan PSV. De Eindhovenaren betaalden ruim vierenhalf miljoen euro voor Robben. Hij speelde daarna voor clubs als Chelsea, Real Madrid en Bayern München, maar bleef het gezicht voor FC Groningen. Zo verrichte hij de opening van de Euroborg. Robben keerde in het seizoen 2020-2021 zelfs terug bij de Trots van het Noorden, een jaar nadat hij zijn carrière had beëindigd.

In het seizoen 2014-2015 wist FC Groningen de eerste grote prijs uit de geschiedenis te winnen. Onder leiding van Erwin van de Looi kroonde het team zich tot bekerwinnaar door PEC Zwolle in de finale met 2-0 te verslaan. Albert Rusnák werd de grote man in De Kuip door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen.

FC Groningen wist zich niet te handhaven in de subtop van de Eredivisie, maar met gemiddeld een zevende/achtste plaats eindigde het wel bijna alle seizoenen in het linkerrijtje. Dat lukte niet in het seizoen 2021-2022. De Groningers stonden wekenlang op een achtste plaats in de Eredivisie, maar een dramatische eindfase duwde de ploeg terug naar plek twaalf. Toch stonden de Groningen-aanhangers na de laatste wedstrijd tegen SC Cambuur (2-3 nederlaag) op de banken voor trainer Danny Buijs, die afscheid nam in de Euroborg. Frank Wormuth volgde hem in de zomer van 2022 op als eindverantwoordelijke, maar vertrok binnen een half jaar.

(Pro Shots)

Het seizoen 2022-2023 verliep dramatisch voor FC Groningen. Na het ontslag van Wormuth werd Dennis van der Ree voor de groep gezet, maar hij slaagde er niet in om de glimlach terug te brengen. Het team werd in de TOTO KNVB Beker uitgeschakeld door de semiprofs van SV Spakenburg (2-3) en degradeerde in mei 2023 na een verblijf van 23 seizoenen uit de Eredivisie. Het seizoen werd gekenmerkt door problemen op alle fronten, zoals een supporter die tijdens de clash met sc Heerenveen (0-2 nederlaag) een klap uitdeelde aan Jetro Willems.


Het stadions

FC Groningen speelde van de oprichting in 1971 tot eind 2005 in Stadion Oosterpark, verwijzend naar de ligging in de Oosterparkwijk. Het stadion werd vooral geroemd vanwege de romantiek, maar voldeed wel steeds minder aan de moderne eisen. Eind 2005 werd het Oosterparkstadion dan ook ingeruild voor de Euroborg. Het huidige stadion van de Groningers heeft een capaciteit van ongeveer 22.500 plaatsen.

Laatste update: 8 mei 2023

Meer nieuws over FC Groningen

14:10
118+
FC Groningen gunt zomeraanwinst tijdelijke terugkeer
16:13
1327+
”Onmenselijke’ Lukkien gaat zwaar de fout in met Van Veen-beslissing’
21:55
103+
Groningen en ADO halen uit in KKD
20:00
144+
“Dat is de wereld die betaald voetbal heet”
23:44
211+
“Groningen wil misschien wel van me af”
22:08
35+
Willem II steviger aan kop na vijfklapper
21:33
154+
Lukkien baalt: “Gaat teveel over Kevin”
11:45
2388+
‘Desastreuze situatie lonkt voor FC Groningen’
10:28
650+
Miljoenenklapper voor Keuken Kampioen Divisie
15:48
100+
Groningen haalt oude bekende na zeven jaar transfervrij terug
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie