Roda JC Kerkrade is een voetbalclub uit de Limburgse stad Kerkrade. De afkorting ‘JC’ staat voor Juliana Combinatie. Roda is in 1962 ontstaan uit een fusie tussen Roda Sport (fusie tussen Kerkrade en Bleijerheide) en Rapid JC (fusie tussen Rapid ’54 en Juliana).
Kerkrade is gelegen in de voormalige Oostelijke Mijnstreek, het huidige Parkstad. In de negentiende eeuw werd er in deze regio steeds meer steenkool gewonnen en daardoor groeiden het aantal bewoners. Dat resulteerde ook in de oprichting van verschillende voetbalclubs, waaronder SV Juliana (1910) en BVV Sparta (1914). Laatstgenoemde club veranderde in 1923 de naam in SV Bleijerheide. Deze twee clubs wisten het eerste zaadje te plaatsen voor de oprichting van Roda JC.
Fusies
Na de invoering van het betaald voetbal ontstond een toevlucht aan nieuwe voetbalclubs. De chaos was groot, waardoor clubs al snel werden aangemoedigd om fusies aan te gaan. Dat gebeurde ook in Kerkrade. Het leeggeroofde SV Bleijerheide fuseerde met SV Kerkrade, waardoor Roda Sport ontstond. Kort daarvoor waren ook Rapid ’54 en SV Juliana een fusie overeengekomen in de vorm van Rapid Juliana Combinatie. Deze club was behoorlijk succesvol met de landstitel van 1956 als ultiem hoogtepunt.
Rapid JC eindigde ook eens als tweede in de Eredivisie, maar in 1962 degradeerde de club naar het tweede niveau. Op dat moment speelde Roda Sport al jaren in de Tweede Divisie. Om Kerkrade een club van formaat te bieden werd besloten om nogmaals te fuseren: de twee fusieclubs gingen op 27 juni 1962 officieel verder als Roda JC, dat in de Eerste Divisie begon. De start was overigens geen succes, want in het eerste seizoen daalde de club meteen af naar de Tweede Divisie.
Eredivisie na loodzware start
Roda JC was in de eerste jaren een grijze muis in het betaald voetbal. De club speelde tot en met 1971 in de Tweede Divisie, dat daarna werd opgeheven. Na een vierde plaats in 1972 wist de formatie uit Kerkrade het daaropvolgende seizoen de titel te bemachtigen in de Eerste Divisie. Voor het eerst in de geschiedenis promoveerde Roda JC naar het hoogste niveau van Nederland. Een 0-0 gelijkspel tegen Ajax volstond op de slotdag van het seizoen 1973-1974 om dat verblijf veilig te stellen in de vorm van een vijftiende plaats.
In Kerkrade werd de dramatische start van de fusieclub vanaf dat moment geparkeerd. Roda JC werd een vaste bespeler van de Eredivisie, met zeer regelmatig een klassering in het linkerrijtje. In de jaren zeventig waren er al meteen de eerste successen. In 1976 eindigde Roda als zevende om pas in de bekerfinale te worden verslagen door PSV (1-0 na verlenging), maar dat volstond voor plaatsing voor de Europacup II. Het Belgische Anderlecht bleek over twee duels te sterk.
Roda handhaafde zich in die jaren in de subtop van de Eredivisie. In het seizoen 1978-1979 deed het team van trainer Rob Jacobs zelfs lange tijd mee in de titelstrijd, waarbij het op 9 april 1979 zelfs nog de ranglijst aanvoerde. Roda kon de goede vorm echter niet vasthouden richting de ontknoping van het seizoen en moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde positie op de ranglijst.
Huub Stevens
Succesvolle jaren
Roda JC werd in de jaren tachtig omarmd door Theo Pickée en Nol Hendriks, respectievelijk projectontwikkelaar en textielhandelaar. Zij investeerden in de Limburgse club en wisten een succesvol beleid te ontwikkelen: talentvolle spelers contracteren en met winst door te verkopen. Ook sportief ging het de club voor de wind, met een tweede plaats in 1995 als hoogtepunt. Onder leiding van Huub Stevens verloor de club dat seizoen maar twee keer. Tegen Ajax (de Champions League-winnaar van dat seizoen) werd tweemaal een 1-1 gelijkspel behaald, waar PSV (3-0) en Feyenoord (5-0) een pak slaag kregen op Kaalheide.
Het succes van Roda JC werd een halt toegeroepen door het Bosman-arrest. Spelers met aflopende contracten waren vrij om te gaan, waar Roda er niet meer in slaagde om grote klappers te maken op de transfermarkt. Ondertussen werd er nog wel fors geïnvesteerd in de selectie. De schuldenlast liep zodoende op. Tot en met 2011 bleef dat grotendeels zonder sportieve gevolgen, aangezien Roda meestal in het linkerrijtje eindigde.
Roda JC speelde in 2002 zelfs een gedenkwaardig tweeluik in de UEFA Cup tegen AC Milan. Na de 0-1 nederlaag in Kerkrade stuntte de Limburgse club door in San Siro met 0-1 te winnen, waardoor er een verlenging aan te pas moest komen. Met tien man, Regilio Vrede kreeg een rode kaart, hield Roda stand in de dertig extra minuten, maar in de strafschoppenserie ging het alsnog mis. Tom Soetaers, Mark Luijpers en Eric van der Luer faalden namens Roda vanaf de stip.
Donkere tijden
In 2009 kreeg Roda JC de eerste grote waarschuwing om de oren. De Limburgers dreigden af te dalen naar de Eerste Divisie, maar op de slotdag van het seizoen werd rechtstreekse degradatie afgewend met een verrassende 2-3 zege bij Feyenoord. In de play-offs ging het daarna alsnog bijna mis. SC Cambuur maakte het Roda ontzettend lastig en dacht in confrontatie nummer drie zelfs aan het langste eind te trekken, maar in de 86ste minuut viel dan toch de gelijkmaker (1-1). In de verlenging viel er geen beslissing (2-2) en daardoor moest een strafschoppenserie de winnaar bepalen. Roda wankelde die avond, maar zegevierde uiteindelijk in Leeuwarden.
Roda herpakte zich door drie opeenvolgende seizoenen bij de eerste tien te eindigen. Het bleek uitstel van executie. In 2013 werd degradatie nogmaals afgewend via de play-offs na een zestiende plaats op de ranglijst, maar in 2014 volgde de degradatie alsnog door als achttiende te eindigen in de Eredivisie. Na ruim dertig jaar op het hoogste niveau daalde de club weer af naar de Eerste Divisie.
De degradatie van Roda JC volgde op bijzonder onrustige jaren. Zo werd er meermaals getracht om de club te laten fuseren met andere profclubs uit Limburg. Na een aantal mislukte pogingen besloot de Limburgse gouverneur Léon Frissen in 2008 een nieuwe poging te wagen om Roda JC, MVV Maastricht en Fortuna Sittard samen te brengen. Uiteindelijk besloten de bestuurders van Roda en Fortuna over te gaan tot Sporting Limburg, maar de weerstand van beide supportersgroepen was gigantisch. In april 2009 ketste de fusie af vanwege het ontbreken van financiële steun van de provincie Limburg.
Onrust duurt voort
Roda JC was sportief en financieel in die jaren ver afgegleden. De club dreigde zelfs om te vallen, maar de gemeente Kerkrade besloot de club de helpende hand te bieden in ruil voor de toevoeging ‘Kerkrade’ aan de clubnaam. Roda degradeerde in 2014 dus zelfs naar de Eerste Divisie. Al na één seizoen keerde het team terug naar de Eredivisie, maar na drie seizoenen (veertiende, zeventiende en zestiende) werd ook aan dat avontuur stopgezet in de vorm van degradatie.
Sinds 2018 is Roda JC actief in de Eerste Divisie. De club wisselde in die jaren meermaals van eigenaar. Frits Schrouff verkocht zijn aandelen aan de Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega, die zich in korte tijd onmogelijk maakte in Kerkrade. Het lukte Roda-supporters zelfs om hem het Parkstad Limburg Stadion uit te jagen waarna beide partijen uiteindelijk uit elkaar gingen. In september 2020 gaf de KNVB goedkeuring voor de nieuwe overname: de regionale ondernemers Stijn Koster, Bert Peels, Roger Hodenius en investeringsmaatschappij Mercurius brachten als Phoenix Group alle aandelen onder in Stichting Roda JC.
Stadion
Roda JC speelde de eerste decennia op Kaalheide, waar supporters in de beginjaren vrij konden rondlopen. Door de toename van supportersgeweld werden er gaandeweg tribunes en vakken gecreëerd. Het stadion voldeed uiteindelijk echter niet aan de hedendaagse eisen, waardoor in de zomer van 2000 de overstap werd gemaakt naar het nieuwe Parkstad Limburg Stadion. Dit onderkomen heeft een capaciteit van 19.979 zitplaatsen.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie