Roda JC Kerkrade

Kerkrade

Prijzenkast

knvb-beker-logo

2x KNVB Beker

1x Eerste Divisie

Laatste nieuws over Roda JC

Roda JC Kerkrade is een Nederlandse voetbalclub uit Kerkrade. Thuiswedstrijden van De Koempels worden afgewerkt in het Parkstad Limburg Stadion).

  • Roda JC Kerkrade ontstond in 1962 als fusieclub
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Parkstad Limburg Stadion
  • De KNVB Beker staat twee keer op de erelijst
  • In 2002 won Roda JC met 0-1 bij AC Milan

Tweevoudig bekerwinnaar snakt naar rust

Roda JC Kerkrade ontstond op 27 juni 1962 door een fusie tussen SV Juliana uit Spekholzerheide (1910) en BVV Sparta (1914). De jongste voetbalclub mocht vanaf 1913 meedoen aan de Derde Klasse van de Limburgse Voetbal Bond. Het team kroonde zich meteen ongeslagen tot kampioen, maar door de Eerste Wereldoorlog mocht men zich pas vanaf 1915 meten op Tweede Klasse-niveau. Twee jaar later promoveerde SV Juliana dankzij competitiehervormingen naar de Eerste Klasse.

In 1921 sloot SV Juliana zich aan bij de NVB. Als tweedeklasser had de club het zwaar, maar in 1934 dwong de club alsnog promotie naar de Eerste Klasse af. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kroonde de formatie uit Spekholzerheide zich tot afdelingskampioen. SV Juliana opende met een roemloze nederlaag bij Feyenoord (6-1), maar herpakte zich gaandeweg met een aantal overwinningen. Uiteindelijk moest men genoegen nemen met een vierde plaats achter Feyenoord, Blauw Wit en Heracles.

Na de Tweede Wereldoorlog ging de hoofdtribune van het eigen onderkomen in vlammen op. De gemeente was reeds begonnen met de bouw van Gemeentelijk Sportpark Kaalheide, maar door een huurachterstand werd men al snel gedwongen om terug te keren naar de oude locatie. Uiteindelijk besloot de clubleiding in november 1954 in te stemmen met een fusie met de nieuwe profclub Rapid ’54. De nieuwe naam werd Rapid Juliana Combinatie.

Het ontstaan van Roda JC

BVV Sparta ontstond vier dagen voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. In 1923 werd de club lid van de NVB, maar vanwege het bestaan van Sparta Rotterdam was daarvoor wel een naamsverandering vereist. Het clubbestuur koos daarop voor de naam SV Bleijerheide. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd de voetbalclub omgedoopt tot een rooms-katholieke vereniging door samen te gaan met de Rooms Katholieke Nulland Achilles Combinatie.

In 1954 ontstond het betaald voetbal in Nederland. De kersverse voetbalclub Rapid ’54 haalde verschillende smaakmakers op bij SV Bleijerheide, dat daardoor veel kwaliteit inleverde. Mede daarom besloot de club samen te gaan met een andere club uit de stad: SV Kerkrade (opgericht in 1926). Deze fusieclub kreeg ook een nieuwe naam: Roda Sport. Het team wist zich niet te plaatsen voor de nieuwe Eredivisie, in tegenstelling tot het concurrerende Rapid JC. Deze club veroverde in 1959 zelfs het landskampioenschap onder leiding van trainer Will Coerver.

Drie jaar na de landstitel degradeerde Rapid JC uit de Eredivisie. Roda Sport bivakkeerde op dat moment in de Tweede Divisie, waardoor het bestuur van beide clubs besloot om een nieuwe fusie aan te gaan. Op 27 juni 1962 werd de oprichting van Roda JC voltooid. De voetbalclub uit Kerkrade mocht verder op de licentie van Rapid JC en mocht zodoende instromen in de Eerste Divisie. Een succesvolle start bleef echter uit. In het seizoen 1962-1963 degradeerde de nieuwste fusieclub naar het derde niveau van Nederland.

Promotie naar de Eredivisie

Roda JC groeide uit tot een gerenommeerde club in de Tweede Divisie. In 1971 werd deze competitie opgeheven, waardoor het profvoetbal alleen nog bestond uit de Eredivisie en de Eerste Divisie. Op het tweede niveau van Nederland maakte de formatie uit Kerkrade een goede indruk. In het seizoen 1971-1972 moest Roda nog genoegen nemen met een vierde plaats, maar een jaar later dwong men promotie naar de hoogste divisie af door het kampioenschap binnen te slepen.

Met drie punten uit zes wedstrijden kende Roda JC een moeizame start van het seizoen 1973-1974. Pas op 30 september 1973 werd de eerste Eredivisie-overwinning behaald ten koste van FC Groningen (1-3). Dick Advocaat, de latere bondscoach van het Nederlands elftal, maakte deel uit van dit elftal. Roda JC bleef gaandeweg het seizoen worstelen, maar op de slotdag volstond een 0-0 gelijkspel tegen Ajax voor lijfsbehoud. Dat was vooral te danken aan doelman Bram Geilman, die vlak voor tijd een schot van Bram Geilman uit de kruising tikte.

Eerste bekerfinale

Roda JC had in het seizoen 1974-1975 totaal geen moeite om lijfsbehoud veilig te stellen. De Limburgers eindigden op een respectabele achtste plaats op de ranglijst. Het daaropvolgende seizoen verliep nóg beter met een zevende plaats en het bereiken van de finale van de KNVB Beker. Deze finale ging verloren door toedoen van PSV (1-0 na verlenging). Dick Nanninga maakte in de halve finale tegen PEC in de 88ste minuut het winnende doelpunt. De Roda-aanvaller scoorde twee jaar later namens Nederland in de WK-finale tegen Argentinië (3-1 nederlaag na verlenging).

In het seizoen 1978-1979 presteerde Roda JC voortreffelijk. Onder leiding van trainer Bert Jacobs stond de club in april 1979 bovenaan in de Eredivisie, maar in de laatste maanden van het seizoen kon het succesverhaal niet worden doorgezet. Achter Ajax, Feyenoord, PSV en AZ’67 eindigde de club uit Kerkrade uiteindelijk als vijfde met een achterstand van tien punten op de landskampioen. Naast Nanninga bestond de toenmalige selectie uit namen als Gène Hanssen, Theo de Jong, Adrie Koster, Jan Jongbloed en Pierre Vermeulen.

Bekersucces in Kerkrade

In de jaren tachtig raakten Theo Pickée en Nol Hendriks betrokken bij Roda JC. De ondernemers pompten geld in de voetbalclub, dat daardoor betere spelers naar Kerkrade kon halen. Tot het einde van de jaren negentig ontwikkelde Roda verschillende spelers met een transfer naar topclubs als resultaat. Zowel Ajax (Tijani Babangida, Alfons Groenendijk, Hennie Meijer en Gerald Sibon), Feyenoord (Henk Fraser, Tomaz Iwan, Martin van Geel en Pierre Vermeulen) als PSV (Michel Boerebach en Ronald Waterreus) haalde spelers op bij Roda.

In de jaren tachtig en negentig ontwikkelde Roda JC zich uitstekend. Het seizoen 1994-1995 onderstreepte deze ontwikkeling met een tweede plaats in de Eredivisie. Trainer Huub Stevens leidde zijn team, met Maurice Graef en Max Huiberts als productiefste spelers, naar een tweede plaats achter Ajax. Twee jaar later werd de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis alsnog een feit. In de bekerfinale won Roda JC, inmiddels onder leiding van Martin Jol, met 4-2 van sc Heerenveen. Gerald Sibon, Ger Senden, Eric van der Luer en Maarten Schops troffen doel.

Het bekersucces van 1997 werd drie jaar later geëvenaard. Trainer Sef Vergoossen leidde Roda JC opnieuw naar de bekerfinale, waarin NEC met 2-0 opzij werd gezet. Bob Peeters en opnieuw Van de Luer toonden zich trefzeker in De Kuip. Met twee KNVB Bekers in vier seizoenen stond Roda JC er goed op, maar de succesformule voortzetten bleek een lastig verhaal. Dat was mede te wijten aan het Bosman-arrest in de jaren negentig, waardoor de spelers steeds meer macht kregen op de transfermarkt.

Fusieperikelen

Aan het begin van de 21ste eeuw bleef Roda JC meedraaien in het linkerrijtje van de Eredivisie. Ondertussen stapelden de financiële problemen zich echter op. Mede dankzij geldschieter en bestuurder Nol Hendriks bleven De Koempels overeind, maar na zijn afscheid in 2006 werd de opdracht lastiger en lastiger. In 2008 besloot de Limburgse gouverneur Léon Frissen zich hard te maken voor een fusie tussen drie van de vier Limburgse clubs (Fortuna Sittard, MVV Maastricht en Roda JC).

In februari 2009 maakten Fortuna Sittard en Roda JC melding van een akkoord. Vanaf het seizoen 2009-2010 zouden beide clubs fuseren tot Sporting Limburg, maar dit leidde tot hevige protesten van de eigen supporters. In april 2009 ging er alsnog een streep door de plannen vanwege het ontbreken van de financiële steun van de provincie Limburg. Voorstander Sef Vergoossen maakte tien jaar later gehakt van deze sentimenten. “Als je er genoegen mee neemt dat je als Limburgse clubs een rol in de marge blijft vervullen moet je lekker zo doorgaan”, sneerde de oud-trainer in het Algemeen Dagblad.

Roda JC besloot na het mislukte Sporting Limburg-project op eigen houtje door te gaan. Ondertussen was de situatie van de club nog altijd zorgelijk te noemen, waardoor toenmalig directeur Martin van Geel de gemeente Kerkrade om een lening vroeg. De gemeente stemde uiteindelijk in, onder voorwaarde dat de clubnaam zou worden veranderd in Roda JC Kerkrade. Vanaf het seizoen 2010-2011 werd deze voorwaarde ingelost. Diezelfde gemeente wist het afnemen van de proflicentie door de KNVB uiteindelijk te dwarsbomen.

Degradatie uit de Eredivisie

In 2009 en 2013 had Roda JC Kerkrade de play-offs nodig om zich te handhaven in de Eredivisie. In de finaleronde rekende de Limburgse club af met respectievelijk SC Cambuur (na strafschoppen) en Sparta Rotterdam (2-1 over twee wedstrijden). Mark-Jan Fledderus werd in 2013 de held aan Roda-zijde, maar het bleek uitstel van executie. In het seizoen 2013-2014 daalde de club alsnog af naar de Eerste Divisie door als achttiende te eindigen. Na 41 jaar kwam het Eredivisie-verblijf van Roda JC ten einde.

Roda JC Kerkrade eindigde in het seizoen 2014-2015 als derde op het tweede niveau. In de play-offs rekende de club vervolgens af met FC Emmen en NAC Breda, waardoor de club al na één seizoen terugkeerde in de Eredivisie. Met een veertiende plaats wist de Limburgse formatie zich in 2016 te handhaven. Desondanks besloot technisch directeur Ton Caanen om trainer Darije Kalezic op non-actief te zetten. Volgens de bestuurder zou ‘de grens van het betamelijke’ zijn overschreden met kritische uitlatingen aan zijn adres.

Voormalig Roda-spits Yannis Anastasoui volgde Kalezic op als hoofdtrainer. De Griek eindigde met zijn team als zeventiende, waardoor de club moest deelnemen aan de play-offs om promotie/degradatie. Roda JC Kerkrade overleefde de tweede ronde tegen Helmond Sport, waarna het bestuur besloot om Anastasoui te ontslaan. Clubicoon Huub Stevens kreeg de opdracht om de club in de Eredivisie te houden. Deze missie slaagde ternauwernood dankzij een treffer van Daryl Werker in de return tegen MVV Maastricht (1-0).

Stevens maakte in de zomer van 2017 plaats voor Robert Molenaar. De oud-verdediger raakte met Roda JC Kerkrade eveneens verzeild in de play-offs om promotie/degradatie, maar ditmaal met een fatale afloop. In de tweede ronde bleek Almere City FC te sterk, waardoor de club voor de tweede keer in de clubgeschiedenis uit de Eredivisie degradeerde.

Mauricio de la Vega met Roda-fans
Roda-fans wijzen Mauricio de la Vega de deur (Pro Shots)

Worstelen in de Eerste Divisie

Molenaar mocht ondanks de degradatie van 2018 aanblijven als hoofdtrainer. Hij kreeg de opdracht om Roda JC Kerkrade zo snel mogelijk terug te brengen op Eredivisie-niveau, maar in maart 2019 kreeg hij zijn congé vanwege de tegenvallende prestaties. Clubman Eric van de Luer maakte het seizoen op interim-basis af. Ondertussen was er sprake van een overname door Mauricio Garcia de la Vega, maar gaandeweg ontstonden steeds meer vraagtekens bij diens geloofwaardigheid. Tijdens een thuiswedstrijd tegen De Graafschap werd de Mexicaan zelfs uit het stadion verwijderd door ontevreden supporters.

De overname van De la Vega ging uiteindelijk niet door. Sportief bleef Roda JC Kerkrade echter aanmodderen, met een zeventiende plaats in de Eerste Divisie als dieptepunt. De twee daaropvolgende seizoenen verliepen significant beter met een achtste en een vijfde plaats, maar in het seizoen 2022-2023 keerde de onrust weer terug middels een vijftiende plaats. Gedurende dit jaar stapte trainer Jurgen Streppel op om technisch manager te worden van competitiegenoot Helmond Sport.

Roda JC scoort tegen MVV
Roda JC scoort in de derby tegen MVV Maastricht (Pro Shots)

Rivaliteit

MVV Maastricht geldt als de aartsrivaal van Roda JC Kerkrade. In 2017 stonden beide clubs tegenover elkaar in de finaleronde van de play-offs om promotie/degradatie, waarin De Koempels lijfsbehoud af wisten te dwingen. Een jaar later keerde Roda JC alsnog terug op Eerste Divisie-niveau. De rivaliteit bereikte in de daaropvolgende seizoenen een dieptepunt. In december 2023 besloten de lokale autoriteiten zelfs om drie jaar lang geen uitsupporters meer toe te laten bij onderlinge wedstrijd.

Fortuna Sittard is eveneens een rivaal van Roda JC Kerkrade. In 2009 was er nog even sprake van een fusie tussen beide clubs, maar beide supportersgroepen zaten daar totaal niet op te wachten. Het ontbreken van een financieel fundament zorgde uiteindelijk voor een ‘nee’.


Europees voetbal

In het seizoen 1976-1977 werd Nederland voor het eerst vertegenwoordigd door Roda JC. Een succesverhaal bleef uit: de Belgische topclub Anderlecht trok over twee wedstrijden met 5-3 aan het langste eind. In de jaren tachtig mochten De Koempels ervaring tanken door deel te nemen aan de Intertoto Cup. Met deze bagage kwam Roda JC aanmerkelijk beter voor de dag in de Europacup II-campagne van het seizoen 1988-1989. Het Bulgaarse CSKA Sofia bleek uiteindelijk in de kwartfinale te sterk.

In de jaren negentig kwalificeerde Roda JC zich regelmatig voor Europese eindtoernooien. De club mocht driemaal deelnemen aan de UEFA Cup, maar zowel in 1990, 1996 als 1999 kwam men niet verder dan de tweede ronde. Achtereenvolgens AS Monaco, Benfica en VfL Wolfsburg waren daarvoor verantwoordelijk. Tussendoor reikte Roda JC nogmaals tot de kwartfinale van de Europacup II, maar opnieuw bleek dit het eindstation door toedoen van het Italiaanse Vicenza.

Stunt in Milaan

Aan het begin van de 21ste eeuw mocht Roda JC nog tweemaal deelnemen aan de UEFA Cup. In 2000 strandde de club in de eerste ronde door toedoen van Inter Bratislava, maar het daaropvolgende seizoen verliep alleraardigst. De Limburgers zorgden voor een verrassing door het Franse Girondins de Bordeaux uit te schakelen in de derde ronde. In de achtste finale toonde Roda JC veerkracht door met 0-1 te winnen bij AC Milan, dat uiteindelijk een strafschoppenserie nodig had om door te komen.

Na de UEFA Cup-uitschakeling was Roda JC niet meer actief in een Europees eindtoernooi. In 2004 en 2005 ondernam de club nog wel pogingen via de Intertoto Cup, maar het Tsjechische Slovan Liberec bleek beide jaren te sterk in de derde ronde.


Parkstad Limburg Stadion
Het Parkstad Limburg Stadion (Pro Shots)

Het stadion

Na de oprichting in 1962 vestigde Roda JC zich op het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide. In de hoogtijdagen kon de Limburgse club maar liefst 25.000 supporters verwelkomen, maar later daalde de capaciteit naar 14.000 plaatsen. Op 14 mei 2000 werd de laatste officiële wedstrijd op deze locatie afgewerkt (3-2 overwinning op AZ). Later werd het sportpark gebruikt voor atletiekwedstrijden.

Kaalheide is later omgeturnd tot trainingscomplex van Roda JC Kerkrade. In 2000 verhuisde de club naar het gloednieuwe Parkstad Limburg Stadion, dat plaats biedt aan 19.979 mensen. De naam verwijst naar de locatie van deze thuisbasis: de regio Parkstad in Kerkrade.


Veelgestelde vragen over Roda JC Kerkrade

Wanneer is Roda JC Kerkrade opgericht?

Op 27 juni 1962

Wat is het adres van het Parkstad Limburg Stadion?

Parkstad Limburg Stadion
Roda J.C. Ring 1
6466 NH Kerkrade

Wat is de capaciteit van het Parkstad Limburg Stadion?

19.979 plaatsen

Wat is de website van Roda JC Kerkrade?

Klik hier om Roda JC Kerkrade online te bezoeken

Waar kan ik Roda JC Kerkrade vinden op sociale media?

Roda JC Kerkrade is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 12 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie