SC Cambuur

Leeuwarden

Prijzenkast

3x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over SC Cambuur

SC Cambuur is een voetbalclub uit de Friese hoofdstad Leeuwarden. De volksclub degradeerde in het seizoen 2022-2023 uit de Nederlandse Eredivisie.

  • SC Cambuur werd in 1964 opgericht
  • In 1992 promoveerde de club voor het eerst naar de Eredivisie
  • Het team werd driemaal kampioen van de Eerste Divisie
  • Provinciegenoot sc Heerenveen is de aartsrivaal

Volksclub uit Leeuwarden

SC Cambuur werd in 1964 opgericht ter vervanging van VV Leeuwarden, dat terugkeerde naar het amateurvoetbal. In 2013 is die club overigens gefuseerd met VV Rood Geel met de naam SC Leovardia als nieuwe naam. De amateurclub werkt haar thuiswedstrijden af op het sportpark naast het Cambuur Stadion.

De naam SC Cambuur is gebaseerd op de naam van de wijk waar de club vanaf het begin haar thuiswedstrijden speelde: de Cambuursterhoek. Deze wijk is dan weer een verwijzing naar de middeleeuwse adellijke familie die ooit op ongeveer dezelfde locatie een burcht had, de Van Cammingha’s. Het clubembleem van Cambuur is een gemoderniseerde variant van het familieschild. Het thuistenue refereert dan weer aan de kleuren van de stad Leeuwarden: geel en blauw.

Rol in de marge

Cambuur wist in het eerste seizoen na de oprichting meteen kampioen te worden in de Tweede Divisie. De club uit Leeuwarden droomde daarna vanzelfsprekend van de Eredivisie, maar ondanks een aantal prima eindklasseringen (één keer derde en viermaal vierde) bleef men langdurig hangen in de Eerste Divisie. Dat gold in die tijd ook voor sc Heerenveen met een groeiende rivaliteit als gevolg.

In 1990 promoveerde Heerenveen als eerste Friese club naar de Eredivisie. Na de thuiswedstrijd tegen Emmen ontrolden aanhangers van de aartsrivaal een spandoek met de tekst ‘Nooit meer Cambuur’, waar een aantal spelers vervolgens mee vandoor ging. Dat pakte héél anders uit. Heerenveen degradeerde al na één seizoen uit de Eredivisie, waar Cambuur in 1992 voor het eerst promoveerde. In het seizoen 1993-1994 speelden beide clubs voor het eerst gelijktijdig op het hoogste niveau.

Zware jaren na twee promoties

In 1994 degradeerde Cambuur na twee seizoenen uit de Eredivisie. Waar Heerenveen zich vanaf dat moment stap voor stap ontwikkelde tot een ambitieuze subtopper, daar moest de club uit Leeuwarden opnieuw beginnen. Het duurde vier seizoenen voordat Cambuur opnieuw promoveerde en opnieuw duurde dat avontuur maar twee seizoenen. Het seizoen 1999-2000 was tekenend voor de toenmalige verhoudingen in Friesland. Waar Heerenveen als nummer twee de Champions League in mocht, daar daalde Cambuur opnieuw af.

De 21ste eeuw begon dramatisch voor Cambuur. Na de degradatie uit de Eredivisie in 2000 speelde de club maar liefst dertien seizoenen op het tweede niveau. In de eerste jaren deed men nog wel mee in de strijd om promotie (vierde en zevende), maar zelfs dat perspectief verdween. Cambuur eindigde achtereenvolgens als elfde, zeventiende, negende, vijftiende, twaalfde en achttiende. In die jaren stond het voortbestaan van de club ook meermaals op het spel door financiële problemen.

Henk de Jong (Pro Shots)

Terug naar de Eredivisie

De situatie veranderde bijna tien jaar na de degradatie uit de Eredivisie. In het seizoen 2008-2009 eindigde Cambuur als derde om vervolgens een tweede plaats neer te zetten. Daarna kwam de klad er enigszins in (vijfde en zevende), maar in het seizoen 2012-2013 was het dan toch raak. Cambuur zag in maart 2013 nog noodzaak om Alfons Arts te ontslaan als trainer, maar onder leiding van Henk de Jong werd op fraaie wijze alsnog promotie afgedwongen. Dankzij een 0-2 zege op Excelsior klom het team op de slotdag naar de koppositie.

Cambuur maakte een goede indruk in de Eredivisie, met tweemaal een twaalfde positie op rij. Een deel van dat succes kwam op het conto van Dwight Lodeweges, maar hij vertrok in het seizoen 2013-2014 voortijdig na het aankondigen van de overstap naar aartsrivaal Heerenveen. Enkele tientallen supporters drongen het stadion binnen en dat voelde dusdanig bedreigend dat Lodeweges de noodzaak voelde om te vertrekken. Henk de Jong werd daarna permanent hoofdtrainer.

Na twee prima seizoenen ging het in het seizoen 2015-2016 opnieuw mis. De Jong stapte in februari 2016 op vanwege de teleurstellende resultaten in combinatie met de onvrede over het gedwongen vertrek van zijn assistent Sandor van der Heide. Marcel Keizer maakte het seizoen af, maar kon degradatie naar de Eerste Divisie niet voorkomen. Overigens bleef Keizer niet lang werkzaam in Leeuwarden. Hij vertrok naar Ajax om daar trainer van het Jong-elftal te worden.

Na de degradatie in 2016 duurde het vijf seizoenen alvorens Cambuur terugkeerde. De Leeuwarders hadden meermaals zicht op promotie, maar vier pogingen op rij bleven zonder succes. Daarbij moet worden aangetekend dat het seizoen 2019-2020 wel degelijk succesvol was met een vrijwel zekere promotie als beloning, ware het niet dat het coronavirus hard toesloeg in Nederland. De KNVB besloot na een veelbesproken stemming om geen promotie/degradatie toe te passen.

In Leeuwarden reageerde men furieus en de teruggekeerde Henk de Jong sprak zelfs van ‘de grootste schande uit de Nederlandse sport ooit’. Er volgde zelfs een kort geding samen met De Graafschap, maar uiteindelijk moest Cambuur alsnog genoegen nemen met een extra seizoen in de Eerste Divisie. Het succesvolle team bleef die zomer wel grotendeels intact en de revanchegevoelens werden omgezet in klinkend succes. Als kampioen van de Keuken Kampioen Divisie werd voor de vierde keer in de clubgeschiedenis promotie afgedwongen. De voorsprong op plek twee bedroeg maar liefst vijftien punten.

Cambuur wist ook op Eredivisie-niveau de flow van de voorbije seizoenen te behouden. De Leeuwarders verloren weliswaar met 9-0 bij Ajax, maar met gedurfd aanvalsspel stond de club halverwege het seizoen stevig in het linkerrijtje. De tweede seizoenshelft verliep daarentegen dramatisch. Cambuur verloor het gros van de wedstrijden, verspeelde in de slotseconden een historische zege in Heerenveen (3-3) en trainer De Jong ontbrak maandenlang door een cyste in zijn hoofd. Een 2-3 zege bij FC Groningen bleek alsnog voldoende voor plek negen.

De Jong keerde in de zomer van 2022 terug op de bank van Cambuur. Na een aantal maanden moest de trainer alsnog besluiten om te stoppen vanwege toenemende klachten. Sjors Ultee werd volgde hem op, maar wist de Leeuwarders niet in de Eredivisie te houden. De competitiestart in de Keuken Kampioen Divisie was bovendien niet naar wens. In oktober 2023 werd Ultee ontslagen, waarna de herstelde De Jong weer terugkeerde.


Stadion

Al sinds de oprichting speelt SC Cambuur in het Cambuur Stadion. Het onderkomen in Leeuwarden staat bekend als sfeervol, maar gaandeweg de 21ste eeuw ontstond de drang om een gloednieuw stadion uit de grond te stampen. Na jarenlange discussies werd bekend dat de eerste paal in de zomer van 2021 de grond in zal gaan. Cambuur hoopt bij de start van het seizoen 2023-2024 over te stappen naar het nieuwe stadion. De capaciteit zal na de verhuizing circa vijftienduizend plaatsen betreffen.

Laatste update: 11 oktober 2023

Meer nieuws over SC Cambuur

22:08
35+
Willem II steviger aan kop na vijfklapper
16:25
60+
Roda laat gat na remise in Leeuwarden
16:32
85+
Cambuur tankt vertrouwen in Den Haag
21:59
71+
KKD-top heeft zware avond, Cambuur haalt uit
14:10
182+
Waar volg je de eerste ronde van de KNVB-beker op televisie?
20:47
2613+
Rel bij Cambuur: “Hij is hem aan het verkopen”
14:30
82+
Cambuur drukt Groningen dieper de afgrond in
17:02
59+
Officieel: NEC haalt verdediger (29) als noodverband
11:15
334+
Henk de Jong zet recordaankoop uit Cambuur-selectie
21:58
77+
De Graafschap vergroot crisis FC Groningen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie