SC Cambuur

Leeuwarden

Prijzenkast

3x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over SC Cambuur

SC Cambuur is een Nederlandse voetbalclub uit Leeuwarden. Thuisbasis van de club is het Cambuur Stadion, maar in het seizoen 2024-2025 verhuist men naar een gloednieuw stadion.

  • SC Cambuur werd in 1964 opgericht
  • In 1992 promoveerde de club voor het eerst naar de Eredivisie
  • Het team werd driemaal kampioen van de Eerste Divisie
  • Provinciegenoot sc Heerenveen is de aartsrivaal

Volksclub in de schaduw van Heerenveen

SC Cambuur werd op 19 juni 1964 opgericht. VV Leeuwarden keerde terug naar het amateurvoetbal, maar Sietse Westra zag het niet zitten om de provinciehoofdstad achter te laten zonder profclub. Om die reden nam hij het initiatief om een nieuwe club te beginnen. Cambuur kroonde zich in het seizoen 1964-1965 meteen tot kampioen van de Tweede Divisie en promoveerde daarmee naar het één na hoogste niveau van Nederland.

Tussen 1965 en 1992 bleef Cambuur actief in de Eerste Divisie. Tijdens deze periode ontstond de rivaliteit met provinciegenoot sc Heerenveen, dat in die tijd eveneens lange tijd op dit niveau bivakkeerde. Lange tijd was het vooral de vraag welke club als eerste de stap maakte naar de Eredivisie. Die eer viel ten deel aan Heerenveen, dat het succes vierde met een spandoek ‘Nooit meer Cambuur’. Dit zette logischerwijs kwaad bloed in Leeuwarden.

Eerste Eredivisie-promotie

Heerenveen keerde in 1991 al na één seizoen terug naar de Eerste Divisie. De Friese derby keerde daarmee terug op het programma, maar dit duurde welgeteld een jaar. In het seizoen 1991-1992 maakte ook Cambuur de sprong naar de Eredivisie door het kampioenschap binnen te slepen. De titel werd een feit door het gelijkspel van concurrent RBC tegen Veendam, met de gehele Cambuur-selectie op de tribune. Trainer Rob Baan had destijds de beschikking over spelers als Fred Grim, Johan Abma, Nico-Jan Hoogma, Marcel Keizer, Jack de Gier en Michael Mols.

Baan vertrok na de promotie van 1992 naar FC Twente. Onder diens opvolger Theo de Jong bleef Cambuur in 1993 in de Eredivisie (veertiende plaats), waardoor het geschiedenis schreef als Friese club. In dat jaar promoveerde sc Heerenveen voor de tweede keer naar de Eredivisie. De aartsrivaal groeide in de daaropvolgende jaren uit tot een subtopper in Nederland, maar voor Cambuur bleef het avontuur op het hoogste niveau beperkt tot twee seizoenen.

In 1998 keerde SC Cambuur terug op Eredivisie-niveau. Het contrast met sc Heerenveen kon in het seizoen 1999-2000 bijna niet groter. Waar de aartsrivaal zich als nummer twee van de Eredivisie plaatste voor de groepsfase van de Champions League, daar daalde Cambuur opnieuw in het tweede seizoen af naar de Eerste Divisie. Zonder derby’s beleefde de club zware tijden. Een faillissement hing als het zwaard van Damocles boven Leeuwarden, maar dit inktzwarte scenario bleef uit. Dat was vooral te danken aan de zogeheten Old Boys (Wiebrand van der Meer, Jan Riedstra, Klaas Buwalda, Wim Sleijfer en Dirk Hoekstra).

Wederopstand van Cambuur

De vijf zakenlieden, allemaal supporter van de club, wisten SC Cambuur in leven te houden. Zij waren in 2006 verantwoordelijk voor de benoeming van Alex Pama als algemeen directeur. Onder diens leiding wisten de Leeuwarders sportief weer op te kriebelen, maar de financiële zorgen keerden terug. Er moest zelfs surseance van betaling worden aangevraagd. Een dreigend faillissement werd ditmaal afgewend door Gerald van den Belt, die was aangesteld als financieel directeur.

SC Cambuur keerde weer terug aan de top van de Eerste Divisie. In de play-offs om promotie/degradatie bleef de club lange tijd steken, onder meer door een verloren strafschoppenserie tegen Roda JC Kerkrade. In het seizoen 2012-2013 lukte het alsnog om na dertien jaar een nieuw Eredivisie-verblijf af te dwingen. Met Henk de Jong als hoofdtrainer kroonde Cambuur zich na een 0-2 overwinning op Excelsior tot kampioen van de Eerste Divisie. Erik Bakker en Adnane Tighadouini troffen doel in deze kampioenswedstrijd.

Woede richt zich op Lodeweges

De Jong beschikte in de zomer van 2013 nog niet over de benodigde trainerspapieren. Om die reden keerde hij terug in de rol van assistent-trainer, waar Dwight Lodeweges op papier hoofdtrainer werd. Op 26 januari 2014 nam de formatie uit Leeuwarden sportieve revanche op sc Heerenveen. Cambuur rekende af met jarenlange spot door de derbywedstrijd in eigen stadion met 3-1 te winnen. Elvis Manu, Bartholomew Ogbeche en Jody Lukoki maakten het verschil tegen de aartsrivaal.

Lodeweges zorgde in maart 2014 voor verbijstering onder de Cambuur-aanhang. De oefenmeester kondigde aan dat hij in de zomer zou overstappen naar sc Heerenveen. Op 1 april verzamelde een groep van zo’n honderdvijftig supporters zich bij het Cambuur Stadion om het vertrek van Lodeweges te eisen. Vanwege de onveilige situatie besloot de hoofdtrainer daar gehoor aan te geven. De Jong maakte het seizoen af als interim-trainer en leidde de club naar de veilige twaalfde plaats op de ranglijst.

De Jong verdiende een permanente aanstelling als hoofdtrainer van SC Cambuur. Hij leidde de club in het seizoen 2014-2015 opnieuw naar de twaalfde plaats, mede door de goede resultaten tegen sc Heerenveen (2-2 uit, 2-1 thuis). In het derde seizoen na de promotie ging het echter mis in Leeuwarden. Voormalig publiekslieveling Sandor van der Heide werd ontslagen als assistent-trainer, waar De Jong voortijdig opstapte. Na een 6-2 nederlaag bij PSV degradeerde Cambuur in mei 2016 uit de Eredivisie.

Glimlach keert terug na bewogen zomer

Het seizoen 2016-2017 begon dramatisch voor SC Cambuur. Marcel Keizer, die het voorgaande seizoen afmaakte, besloot tijdens de voorbereiding in te gaan op een aanbod om Jong Ajax onder handen te nemen. Rob Maas volgde hem op als hoofdtrainer, maar na een teleurstellende competitiestart werd hij in oktober 2016 alweer ontslagen. Sipke Hulshoff en Arne Slot werden de nieuwe hoofdtrainers, waar Gerald van den Belt als directeur terugkeerde in het Cambuur Stadion.

Het trainersduo Hulshoff-Slot herstelde het vertrouwen van de aanhang van SC Cambuur. De eerstedivisionist zorgde voor een stunt door Ajax uit te schakelen in de KNVB Beker. Het team bereikte zeer verrassend de halve finale, waarin AZ pas na strafschoppen aan het langste eind trok. Het seizoen eindigde in mineur door toedoen van MVV Maastricht, dat in de tweede van de ronde van de play-offs om promotie/degradatie aan het langste eind trok. Een snelle Eredivisie-rentree bleef daardoor uit.

Revanche na KNVB-besluit

René Hake werd in de zomer van 2017 aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van SC Cambuur. Hij stond twee seizoenen voor de groep in Leeuwarden, maar wist geen succesformule te ontwikkelen (achtste en tiende). Na deze periode keerde de populaire Henk de Jong weer terug aan het roer. Mede dankzij de scoringsdrift van Robert Mühren leek Cambuur in 2020 onbedreigd af te koersen op een terugkeer naar de Eredivisie. De coronapandemie gooide echter roet in het eten. Het seizoen 2019-2020 werd voortijdig beëindigd, waarna de KNVB besloot om geen promotie/degradatie toe te staan.

De Jong noemde het KNVB-besluit tegenover de NOS ‘de grootste schande uit de Nederlandse sport ooit’. Samen met achtervolger De Graafschap ondernam SC Cambuur pogingen om de onrechtvaardige beslissing terug te draaien, maar dit mislukte zowel bij de rechter als de beroepscommissie van de KNVB. Cambuur werd daardoor veroordeeld tot nog een seizoen in de Eerste Divisie. Met 92 punten, het kampioenschap en drie periodetitels wisten de manschappen van De Jong sportieve revanche te nemen.

Henk de Jong als trainer van SC Cambuur
Henk de Jong als trainer van SC Cambuur (Pro Shots)

Hoogste Eredivisie-klassering ooit

SC Cambuur schoot in het seizoen 2021-2022 voortreffelijk uit de startblokken. Halverwege het seizoen bivakkeerde de club stevig in het linkerrijtje van de Eredivisie, maar alles veranderde in december 2021. Er werd een cyste geconstateerd in het hoofd van De Jong, die per direct zijn werkzaamheden neer besloot te leggen. Pascal Bosschaart volgde hem op interim-basis op, maar wist de prestatiecurve niet in stand te houden. Cambuur sloot nochtans af met een historische negende plaats op de ranglijst.

In de zomer van 2022 keerde De Jong terug aan het roer bij SC Cambuur. Hij leidde de club naar een fraaie 3-0 overwinning op PSV, maar de euforie bleek van korte duur. Nog diezelfde maand moest De Jong zijn werkzaamheden opnieuw neerleggen vanwege terugkerende klachten. Sjors Ultee nam het stokje over als eindverantwoordelijke. Onder zijn leiding ontbrak de glans bij Cambuur, dat als nummer zeventien roemloos degradeerde in het seizoen 2022-2023.

Ultee werd na een bewogen competitiestart in 2023 ontslagen. Hij werd opgevolgd door zijn voorganger De Jong, die na een operatie weer fit genoeg was bevonden. In competitieverband bleef Cambuur in het seizoen 2023-2024 worstelen, maar in de KNVB Beker zorgde men wel voor succes door de halve finale te bereiken. Eredivisionist NEC wist pas in de verlenging het bekersprookje uit te blazen (1-2).

Een opstootje tijdens SC Cambuur – sc Heerenveen (Pro Shots)

Rivaliteit

Provinciegenoot sc Heerenveen geldt als de aartsrivaal van SC Cambuur. Het fundament voor deze rivaliteit is vooral gelegd tijdens de jaren zeventig en tachtig. Beide clubs verbleven in die periode in de Eerste Divisie, waardoor de Friese derby elk seizoen op het spel stond. In die periode was er nog geen sprake van heftige rivaliteit. Zelfs in Leeuwarden werd het Fries volkslied afgespeeld bij derbywedstrijden, maar het sentiment veranderde in de jaren negentig na de promotie van Heerenveen. Vooral het spandoek ‘Nooit meer Cambuur’ zette kwaad bloed.

In de jaren negentig groeide sc Heerenveen uit tot een subtopper in Nederland. Cambuur speelde in die periode ook een viertal seizoenen op het hoogste niveau, maar kwam in de schaduw van de provinciegenoot te staan. Dit wakkerde de rivaliteit extra aan. De Friese derby is daardoor uitgegroeid tot een van de meest beladen wedstrijden van Nederland. Supporters van beide clubs noemen de rivaal bij voorkeur DKV (Dertig Kilometer Verderop). Cambuur-supporters mijden het Abe Lenstra Stadion buiten de derby’s om, ook als zij daarvoor moeten omrijden.


Het oude Cambuur Stadion (Pro Shots)

Het stadion

Op 12 september 1936 werd in Leeuwarden een nieuw complex geopend: het Gemeentelijk Sportpark Cambuur. In de beginperiode was er alleen sprake van een hoofdtribune, maar in de loop der tijd kwamen er drie staantribunes en een lichtinstallatie bij. De vaste bespeler was aanvankelijk VV Leeuwarden. Die club besloot in de jaren zestig terug te keren naar het amateurvoetbal, waarna het hedendaagse SC Cambuur ontstond.

Het huidige stadion van SC Cambuur heeft een capaciteit van tienduizend plaatsen. De thuisbasis is geliefd vanwege de omliggende woonwijk en de sfeer, maar voldoet al geruime tijd niet meer aan de moderne eisen. Om die reden heeft de club besloten om elders in Leeuwarden een nieuw stadion te bouwen. Het is de bedoeling dat Cambuur in het seizoen 2024-2025 definitief verhuist. Het Kooi Stadion krijgt een capaciteit van vijftienduizend plaatsen.


Veelgestelde vragen over SC Cambuur

Wanneer is SC Cambuur opgericht?

Op 19 juni 1964

Wat is het adres van het Cambuur Stadion?

Cambuur Stadion
Cambuurplein 44
8921 RG Leeuwarden

Wat is de capaciteit van het Cambuur Stadion?

10.000 plaatsen

Wat is de website van SC Cambuur?

Klik hier om SC Cambuur online te bezoeken

Waar kan ik SC Cambuur vinden op sociale media?

SC Cambuur is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 8 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie