Promotiekraker Groningen-Roda draait uit op ‘vriendenmoord’

Foto: Promotiekraker Groningen-Roda draait uit op ‘vriendenmoord’

Ze werkten nog niet zo heel lang geleden jarenlang nauw samen, maar komende vrijdag staan ze recht tegenover elkaar als aartsvijanden: Trainers Dick Lukkien en Bas Sibum. FC Groningen en Roda JC kruisen de degens voor één plek in de Eredivisie. Een voetbalvader en -zoon die elkaar voor in ieder geval negentig minuten lang helemaal niks gunnen. In het belang van hun eigen club.

Voorbeschouwing FC Groningen – Roda JC: strijd van trainers en vrienden Lukkien en Sibum

Bas Sibum liep met een stoïcijns gezicht vorige week vrijdagavond even na 21.45 uur langs het veld van een kolkend Parkstad Limburg Stadion. Was Roda JC nu wel of niet gepromoveerd? Terwijl uitzinnige fans dolgelukkig over de groene mat renden omdat zij dachten dat hun club na de winst op Cambuur de stap vanuit de Keuken Kampioen Divisie naar de Eredivisie hadden gezet, probeerde de trainer nog iedereen tot rust te manen.

De oud-speler leek wel een soort van voorgevoel te hebben gehad. Want naaste concurrent FC Groningen was op dat moment namelijk nog aan het voetballen in Velsen bij Telstar. Diep, heel diep in blessuretijd wisten de noorderlingen daar uiteindelijk de gelijkmaker te forceren. Dick Lukkien was blij, maar rende niet als een gek over het veld. Zijn spelers deden dat wél, want de deur naar de Eredivisie staat nog open.

Groningen – Roda is affiche op leven en dood

Roda is nog niet gepromoveerd en de Groningers mogen blijven hopen op een terugkeer op het hoogste voetbalniveau. Hét affiche van komende vrijdag in de KKD is dus ook FC Groningen tegen Roda JC. Had dit zo moeten zijn? Misschien wel, al had de competitieleider van de KNVB dit voorafgaand aan de start nooit en te nimmer kunnen bevroeden. Ander mooi detail bij deze wedstrijd: de trainers van beide clubs, Dick Lukkien en Bas Sibum, werkten tot eind vorig seizoen nauw samen bij FC Emmen. Hand in hand in Drenthe.

Vijftiger Lukkien leerde veertiger Sibum met al zijn ervaring de kneepjes van het vak op het trainingsveld maar ook het managen daaromheen. De hoofdtrainer koos vorig jaar uiteindelijk om terug te keren naar de club waar hij in het verleden al eens werkte, FC Groningen, en zijn voormalige rechterhand liet zich op datzelfde moment naar Limburg lokken om daar op eigen benen te gaan staan bij het Kerkraadse Roda JC.

Vorige week vierde Roda JC het feestje te vroeg. Gaat er vrijdagavond alsnog gefeest worden?

Kickstart KKD-seizoen Roda JC

De start van de ‘nuchtere Kale’ in het diepe zuiden van Nederland was zeer verrassend en goed: Roda pakte tot verbazing van velen de eerste periode in de KKD. Een hele knappe prestatie, omdat de geelzwarten in het seizoen daarvoor een heel stuk minder gepresteerd hadden. Sibum kreeg, samen met algemeen directeur Jordens Peters en nieuwbakken manager voetbalzaken Robbie Servais, de spreekwoordelijke trein heel snel op de rails.

Roda leefde weer, in ieder geval weer een stuk gezonder dan in de tijd daarvoor. Criticasters en azijnzeikers dachten dat de Limburgers in de wedstrijden daarna wel even zou gaan afzakken richting de middenmoot. Maar die gedachte bleek een complete misvatting. Want de Kerkraadse club stond tot op heden maar twee wedstrijden tijdens het gehele seizoen buiten de twee bovenste plekken op de ranglijst.

Roda JC verloor in vergelijking met alle ploegen in de KKD, dus ook eerste promovendus Willem II, het minst. Is dat een garantie voor succes aan het einde van de rit? Nee, dat niet.

Rijk Groningen had belabberde KKD-start

Lukkien had bij Groningen bakken meer aan spelersbudget te besteden dan Roda, maar kende met zijn ploeg een stuk slechter begin van de competitie. Het verliep allemaal stroefjes voor de degradant uit de Eredivisie van vorig seizoen.

Hoewel torenhoog titelfavoriet, moest al na enkele weken de achtervolging op de concurrentie worden ingezet. FC Groningen deed dat ook, terwijl Lukkien zelf zoals altijd – naar de buitenwereld toe in ieder geval – heel erg rustig bleef. De voormalig aanvaller paste ondertussen enkele talentvolle spelers in zijn basisopstelling in, waarna het langzaamaan steeds beter begon te draaien.

Verwachtingen Groningen toch min of meer voldaan

Waar iedereen vooraf rekening mee had gehouden, gebeurde hierdoor de voorbije tijd geleidelijk aan: de Groningse FC ging zich inderdaad mengen in de strijd om directe promotie naar de hoogste toneel van het Nederlandse voetbal. Deels is hierdoor aan de verwachtingen voldaan, maar het kampioenschap zal niet meer behaald kunnen gaan worden. Voor Roda geldt dat overigens wél.

Vrijdagavond zal het in de Euroborg gaan gebeuren: wie promoveert er direct naar de Eredivisie? De thuisclub moét winnen, terwijl de gasten uit Limburg genoeg hebben aan een gelijkspel. Aan de zijlijn zullen Dick Lukkien en Bas Sibum tijdens de onderlinge strijd nauwelijks twintig meter van elkaar verwijderd staan. Heel goede bekenden van elkaar, maar vrijdag telt dat allemaal niet meer.

Wie promoveert direct naar de Eredivisie?

  • FC Groningen
  • Roda JC
1726+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:00
0+
Manchester City voor vierde keer op rij kampioen van Engeland
19:00
2+
‘Transferdoorbraak voor Feyenoord’
18:48
17+
Van ‘t Schip wijst ‘enige winnaar van dit Ajax-seizoen’ aan
18:36
13+
Geëmotioneerde Slot spreekt Feyenoord-fans toe
18:23
95+
Bergwijn laat zich uit over ‘vertrek bij Ajax’
18:07
135+
‘PSV nadert akkoord: transfer van 11 miljoen’
18:00
22+
Maarten Martens verklapt zelf groot nieuws over zijn toekomst
17:48
526+
‘Walgelijk moment tijdens Twents feest in Zwolle’
17:38
67+
Bosz gaat na topjaar ‘eerst ziek worden’: “Gebeurt altijd”
17:33
42+
Trauner reageert op zijn eerste goal in drie jaar Feyenoord
17:18
175+
Chery verlaat NEC, al medisch gekeurd bij nieuwe club
17:00
607+
Nederland ontploft over ‘slechtste scheidsrechter van allemaal’ na slotspeelronde
16:40
344+
‘Definitieve breuk Ajax en Henderson’
16:31
40+
FC Twente pakt Champions League-ticket na potje billenknijpen
16:30
21+
AZ kan Champions League-hymne horen, maar tast mis
16:30
49+
Vitesse ziet zege wegglippen tegen Ajax bij afscheid van Eredivisie
16:29
11+
Volendam neemt met domper afscheid van Eredivisie
16:27
26+
Verliezend RKC blijft in Eredivisie dankzij Feyenoord
16:26
23+
NEC met goed gevoel naar de play-offs
16:24
22+
Sparta dankt Olij en verslaat Heerenveen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie