Wedden op voetbal

Wedden op voetbal is veruit de populairste vorm van gokken op sport. Veel voetballiefhebbers vinden het leuk om geld in te zetten op wedstrijden zodat de spanning toeneemt en ze kans maken om geld te winnen. Maar om gelijk met de deur in huis te vallen: geld verdienen met wedden op voetbal is voor weinigen weggelegd.

Voetbalweddenschappen zijn er in vele soorten en maten, maar waar moet je beginnen? In dit artikel lees je alles over wedden op voetbal, bij welke bookmakers je terecht kunt en leggen we je uit welke gevaren wedden op sportweddenschappen met zich meebrengt.

Veilig en betrouwbaar wedden op voetbal

Wil jij beginnen met wedden op voetbal maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In principe is allemaal niet erg moeilijk. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je gaat starten met wedden. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het zeer waarschijnlijk is dat je op lange termijn verlies zult maken. Wed daarom nooit met de intentie om geld te verdienen. Stel ook financiele limieten in zodat je nooit je dagelijkse limiet overschrijdt. Praat me de mensen om je heen dat je wedt, zodat dierbaren om je heen op de hoogte zijn. Tot slot is het belangrijk dat je wedt bij legale online bookmakers in Nederland.

Deze staan onder streng toezicht van de Kansspelautoriteit (Ksa) en moeten zich houden aan strenge regels. Hier kun je altijd veilig en betrouwbaar wedden. Meer weten over verantwoord gokken? Bekijk eens deze handige tips voor verantwoord wedden. Niet zeker of een bookmaker betrouwbaar is? Op Soccernews bieden we enkel legale online bookmakers aan. Mocht je zelf een bookmaker vinden, bekijk dan eens hoe je een betrouwbare bookmaker herkent.

Beste bookmakers voor wedden op voetbal

Unibet
92/100
Een Unibetje zetten
BetMGM
92/100
LeoVegas
88/100
Jacks.nl
86/100
LiveScore Bet
80/100

Voetbal voorspellingen

Voetbal is de populairste sport om op te wedden

Sinds 1 oktober 2021 is het in Nederland legaal om online te wedden op voetbal, mits dit gebeurt bij een legale online bookmaker. De populariteit van wedden op voetbal is sindsdien behoorlijk toegenomen. Maar waarom is gokken op voetbal nou zo populair? Naast het feit dat voetbal de populairste sport is in Nederland, zijn er ook een aantal andere redenen waarom wedden op voetbal populair is.

 • Betrokkenheid bij het spel
  Wedden op voetbal verandert een – voor jou – onbelangrijke wedstrijd in een interessante en spannende wedstrijd. Zonder een weddenschap zou de wedstrijd misschien weinig betekenis hebben, maar het plaatsen van een weddenschap creëert een bepaalde betrokkenheid. Je wil namelijk dat wat jij hebt voorspeld, ook gaat gebeuren.
 • Sociale interactie
  Het delen van weddenschappen en strategieën met vrienden en medegokkers versterkt de sociale interactie. Plotseling heb je een gemeenschappelijk belang in de wedstrijd, wat leidt tot levendige discussies en gedeelde spanning. Het sociale aspect van wedden verbindt mensen op een unieke manier.
 • Stragegisch element
  Veel wedders vinden het strategische element geweldig. Het zoeken van de beste weddenschap en de bookmakers verslaan. Met jouw kennis over voetbal en met een beetje onderzoek kan je waardevolle informatie gebruiken om deze value bets te vinden.
 • Mogelijkheid om geld te winnen
  De grootste reden om te wedden op voetbal is zonder twijfel het stukje extra entertainment dat het met zich meebrengt. De extra spanning tijdens de wedstrijd is voor velen een reden om mee te wedden. Toch komt het ook voor dan spelers wedden om geld te “verdienen”. Incidenteel geld winnen met wedden komt zeker voor, maar geld verdienen met wedden op lange termijn komt vrij weinig voor! Wed dan ook alleen als je het geld kan missen. Er is namelijk geen enkele garantie dat je ook maar iets zal winnen.

De geschiedenis van voetbalwedden

Wedden op voetbal bestaat sinds de negentiende eeuw. Het is ontstaan in Engeland, waar bookmakers eerst weddenschappen voor paardenraces aanboden en later voor andere sporten. Toen voetbal steeds populairder werd, begonnen de wedkantoren in het Verenigd Koninkrijk ook bets voor voetbalwedstrijden aan te bieden. In Nederland was TOTO één van de eerste aanbieders van weddenschappen op voetbal. De voorloper van de huidige online bookmaker accepteerde in 1956 de eerste voetbal weddenschap. Dat gebeurde toen nog met de beroemde TOTO-formulieren. Later werd het door de uitvinding van het internet mogelijk om online te gokken. Op je laptop of telefoon heb je nu elke dag de keuze uit honderden wedstrijden en weddenschappen waarop je kunt inzetten.

Wedden op Europese topcompetities

Je kunt wedden op alle voetbalcompetities van over heel de wereld. Of je nu een fan bent van de Premier League, de Champions League, de Eredivisie of de Serie A; er zijn altijd wel voetbal wedstrijden aan de gang waarop je kunt wedden. De Premier League is één van de populairste competities onder voetbalgokkers. Met teams als Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea en Arsenal heeft Engeland het hoogste niveau en wekelijks topwedstrijden. Er zijn veel titelkandidaten en iedereen kan van elkaar winnen. Dat maakt de wedden op de Premier League enorm spannend.

Wedden op Champions League

Europees gezien is de Champions League het hoogste niveau. Hier spelen de beste clubs uit heel Europa tegen elkaar. De wedstrijden vinden plaats op dinsdag en woensdag, waardoor je naast de landelijke competities in het weekend ook doordeweeks kunt wedden op voetbal. Naast losse wedstrijden kun je ook algemene weddenschappen aangaan. Voorafgaand aan het seizoen kun je de winnaar van de Champions League al aanwijzen, vaak tegen een interessante odd. In de groepsfase kun je wedden op wie er nummer één wordt in de poule en later kun je bijvoorbeeld de halve finalisten voorspellen. Naast de Champions League heb je ook de Europa League, waarin normaal gesproken de Europese subtop actief is. Sinds kort is ook de Conference League opgericht, een nieuwe Europese competitie die zorgt dat nog meer teams internationale wedstrijden spelen. Voor de gokkers betekent dat nog meer voetbalweddenschappen!

Wedden op Ajax, PSV en Feyenoord

Voor Nederlandse gokkers is de vaderlandse Eredivisie extra interessant. Met teams als Ajax, PSV en Feyenoord biedt deze competitie spannende wedstrijden tussen rivaliserende clubs. Het voordeel van de Eredivisie  is dat er een aantal topteams zijn die in veel wedstrijden favoriet zijn. Daar kun je jouw tactiek op afstemmen. Heb je veel vertrouwen in de top drie? Dan kun je een combinatie maken waarin ze alle drie hun wedstrijd winnen. Houd je van een gokje en voel je een verassing aankomen? Dan kun je bij een wedstrijd inzetten op de tegenstander van Ajax, PSV of Feyenoord en een grote winst behalen als de underdog wint.

Wedden op alternatieve voetbal competities

Naast de grote Europese topcompetities zijn er natuurlijk ook kleinere competities waar je op kunt wedden. Denk hierbij aan tweede divisies, zoals de Keuken Kampioen Divisie, de Championship of Laliga2. Ook Europese competities zoals de Europa League en de Conference League zijn mooie kansen om op te wedden. Eigenlijk kun je altijd wel op een mooie competitie of wedstrijd een gokje wagen.

Soorten weddenschappen

Er zijn verschillende soorten voetbalweddenschappen waaruit je kunt kiezen op basis van je kennis en persoonlijke voorkeuren. Een van de meest voorkomende soorten weddenschappen is de 1X2-weddenschap, waarbij je inzet op de winnaar van de wedstrijd (1), het gelijkspel (X) of de verliezer (2). Een andere populaire weddenschap is de over/onder-weddenschap, waarbij je inzet op het totale aantal doelpunten dat tijdens de wedstrijd wordt gescoord.

Je kunt ook inzetten op de eerste doelpuntenmaker, de ruststand of de eindstand. Of een combinatie van de Half time / Full time. Sommige weddenschappen zijn ingewikkelder dan andere en vereisen meer kennis. Het is belangrijk om jezelf vertrouwd te maken met de verschillende soorten weddenschappen voordat je besluit om geld in te zetten op voetbalwedstrijden. Als je meer ervaring hebt, kun je je specialiseren in één soort weddenschap die jou het beste ligt en waarmee je het meeste wint.

Pre-match weddenschappen

Een pre-match weddenschap is een bet die wordt geplaatst vóórdat een voetbalwedstrijd begint. Deze vorm van voetbalwedden is populair, omdat spelers de mogelijkheid hebben om veel onderzoek te doen en een weloverwogen beslissing te maken. Bij pre-match weddenschappen kunnen spelers inzetten op de winnaar, de uitslag, welke spelers scoren en nog veel meer. De enige vereiste is dat je jouw weddenschap plaatst voordat de wedstrijd begint. Zodra de aftrap heeft plaatsgevonden, staan de pre-match weddenschappen vast en kun je je inzet niet meer wijzigen.

Live wedden op voetbal

Naast pre-match weddenschappen kun je ook live wedden op voetbal. Dit betekent dat je inzet terwijl de wedstrijd wordt gespeeld. Je kunt bijvoorbeeld voetbal wedden op de uitslag, de volgende doelpuntenmaker of het totaal aantal goals. Live weddenschappen bieden andere kansen om te winnen, maar brengen ook meer risico met zich mee. Het is belangrijk om de wedstrijd goed te volgen en snel te reageren op veranderende kansen, zodat je de beste odds krijgt en de beste kans hebt om jouw voetbalweddenschap winnend af te sluiten.

Mobiel wedden op voetbal

Live wedden op voetbal gaat snel en gemakkelijk via je mobiel. Met een smartphone of tablet kun je inzetten op voetbalwedstrijden waar en wanneer je maar wilt, zonder dat je gebonden bent aan een computer. Veel bookmakers hebben een mobiele app of mobiele website waarmee je eenvoudig weddenschappen kunt plaatsen en je account kunt beheren. Het enige wat je nodig hebt voor live wedden is een stabiele internetverbinding. Check hier alle bookmakers met een app!

Wedtips voetbal

Om je kansen op succes bij voetbal wedden te vergroten, kun je gebruik maken van voetbal wedtips. Met de volgende adviezen ben je beter voorbereid op het plaatsen van je voetbal bets:

 1. Kies een goede bookmaker: Vergelijk de odds, welkomstbonussen en free bets.
 2. Doe onderzoek: Bestudeer de teams, blessures en schorsingen voordat je een weddenschap plaatst.
 3. Blijf bij wat je weet: Wed alleen op competities en teams waar je voldoende kennis van hebt. Focus je bijvoorbeeld op één of twee competities, zoals de Champions League of nationale competities.
 4. Gebruik statistieken: Kijk naar de onderlinge resultaten uit het verleden en de huidige vorm van beide ploegen.
 5. Schakel je clubvoorkeur uit: Laat je niet leiden door emoties bij het plaatsen van weddenschappen.
 6. Spreid je kansen: Wed niet te veel geld op één wedstrijd. Houd je inzetten klein en verdeel je budget over meerdere weddenschappen.

Hoe plaats je een voetbalweddenschap?

Voordat je gaat voetbal wedden, moet je eerst de beste bookmaker uitkiezen. Kies een aanbieder die beschikbaar is Nederland en waar je je comfortabel bij voelt. Maak een account aan en doe een eerste storting. Daarmee kun je gaan voetbal wedden.

Zoek naar een wedstrijd waarop je wilt wedden. In het sportsbook vind je een overzicht van alle aankomende evenementen, maar je kunt ook zoeken naar specifieke clubs of competities via de zoekbalk. Kies de weddenschap die je wilt plaatsen, bijvoorbeeld wie er wint, wat de uitslag is of hoeveel doelpunten er worden gescoord. Nadat je de weddenschap hebt geselecteerd, moet je je inzet invoeren. Hoe hoger het bedrag dat je inzet, hoe meer je kunt winnen of verliezen. Bevestig je weddenschap en wacht op de uitkomst.

Is wedden op voetbal legaal in Nederland?

Wedden op voetbal is sinds 2021 legaal in Nederland. De Nederlandse overheid heeft een vergunningensysteem opgezet voor aanbieders van kansspelen, waarbij alleen bedrijven met goedgekeurde bedrijven sportweddenschappen mogen aanbieden. Het is belangrijk om te wedden bij een legale aanbieder met een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Om te mogen gokken op voetbal moet je inwoner van Nederland zijn en minimaal 18 jaar oud.

Kan je geld verdienen met wedden op voetbal?

Voetbalwedden biedt een mogelijkheid om geld te winnen, maar het is belangrijk te erkennen dat de meeste spelers uiteindelijk verlies lijden. Hoewel sommige voetbalwedders succesvol zijn in het voorspellen van wedstrijden en winst maken, is het een activiteit die altijd risicovol is. Volgens de Kansspelautoriteit verloor de gemiddelde gokker in Nederland in 2022 ongeveer 170 euro per maand met gokken. Het is dus essentieel om je bewust te zijn van de risico’s en de verleiding van mogelijk snelle winsten. Geld verdienen met wedden op voetbal is dus erg onrealistisch.

Wat zijn odds?

Odds zijn erg belangrijk in het wedden, maar wat zijn odds en hoe werken deze? Odds bij voetbalweddenschappen zijn getallen die aangeven hoeveel geld je kunt winnen bij een succesvolle uitkomst. Deze odds worden bepaald door de bookmaker en zijn gebaseerd op de kans dat een ploeg de wedstrijd zal winnen. Hoe hoger de odds, hoe lager de kans dat deze ploeg wint en hoe hoger de uitbetaling als de weddenschap wordt gewonnen. Odds, ook wel quoteringen genoemd, kunnen verschillen per bookmaker en kunnen veranderen tot het moment dat de wedstrijd begint.

Odds worden vaak weergegeven als decimale of fractionele getallen, bijvoorbeeld 2,50 of 3/1. Een odd van 2,50 betekent dat je 2,50 euro kunt winnen voor elke euro die je inzet, terwijl een odd van 3/1 betekent dat je 3 euro kunt winnen voor elke euro die je inzet.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie