Hoe herken je een betrouwbare bookmaker?

Per 1 oktober 2021 kun je in Nederland alleen nog maar legaal spelen bij bookmakers met een licentie van de Kansspelautoriteit (KSA). Maar wat is nu precies het verschil tussen spelen bij bookmakers met of zonder deze licentie en hoe weet je zeker dat je in veilige handen bent? Dat gaan we je allemaal vertellen in dit artikel!

Online wedden voor de legalisering

Sinds de opkomst van het internet aan het einde van de vorige eeuw sprongen online bookmakers als paddenstoelen uit de grond. Je kon in die tijd bij vrijwel iedere bookmaker waar ook ter wereld een account openen en spelen, maar controle was er nauwelijks. Bookmakers hadden vrij spel en hadden amper oog voor het welzijn van hun spelers. Zo grepen bookmakers zelden in als spelers mogelijk een gokverslaving ontwikkelden en er zijn zelfs verhalen bekend van bookmakers die met het geld van al hun spelers de benen namen!

De Nederlandse overheid besefte dat dit zo niet langer door kon gaan en riep daarom in 2021 de wet Kansspelen op Afstand (Koa) in het leven. Sinds de invoering van deze wet moeten online bookmakers over een KSA-licentie beschikken om in Nederland actief te mogen zijn.

Alleen de meest veilige en betrouwbare online bookmakers komen in aanmerking voor deze gewilde licentie. Alle bookmakers die wij aanbevelen in ons bookmakersoverzicht beschikken over een KSA-licentie.

Wat doet de Kansspelautoriteit (KSA)?

De KSA is de toezichthouder op alle bookmakers in Nederland. Deze overheidsinstantie houdt alle online bookmakers met een KSA-licentie nauwlettend in de gaten en deinst er niet voor terug om forse boetes uit te delen aan bookmakers die zich niet aan de strikte regels houden. Wanneer online aanbieders zich niet aan deze regels houden, worden er hoge geldboetes uitgedeeld en in uiterste gevallen kan een bookmaker zelfs zijn KSA-licentie kwijtraken.

Bookmakers hebben een zorgplicht

De KSA is vooral in het leven geroepen om jou als speler te beschermen. Bookmakers moeten eerlijk handelen en dragen een zorgplicht. Wedden op voetbal is leuk en spannend, maar dat moet natuurlijk ook zo blijven. Legale bookmakers moeten daarom ingrijpen als zij merken dat spelers de controle over hun gokgedrag mogelijk dreigen te verliezen. Ook moeten bookmakers zich houden aan strenge reclame- en marketingregels.

Nederlandstalige klantenservice en iDeal

Daarnaast zal er bij legale bookmakers altijd een Nederlandstalige klantenservice beschikbaar zijn, die je 24 uur per dag kunt bereiken via live chat, e-mail of telefoon. Verder is het voor legale aanbieders verplicht om iDeal aan te bieden als betaalprovider. Biedt een bookmaker geen iDeal aan? Dan weet je dus al dat het geen Nederlandse licentie heeft. Blijf hier dus uit de buurt!

KSA-logo op de website

Betrouwbare online bookmakers met een KSA-licentie hebben het logo van de KSA meestal onderaan op hun websites staan. Mocht je toch twijfelen of alles wel klopt, dan kun je altijd zelf nog even de naam van de bookmaker opzoeken bij de website van de KSA: kansspelautoriteit.nl.

Nadelen KSA-licentie?

Zitten er ook nadelen aan het spelen bij bookmakers met een KSA-licentie? Misschien wel, al ligt dat eraan hoe je het bekijkt. Zo mogen deze bookmakers geen bonussen aanbieden aan jonge spelers tussen de 18 en 23 jaar en moet je na een tussentijdse verhoging van je stortings- of sessielimieten altijd zeven dagen wachten voordat je nieuwe limiet actief is. Ook kan een zelfuitsluiting voor een bepaalde tijd nooit voortijdig worden opgeheven.

We begrijpen dat deze maatregelen vervelend kunnen zijn en voor sommigen misschien zelfs betuttelend kunnen overkomen. We zijn toch immers allemaal volwassenen? Helaas is het niet zo zwart-wit als dat het lijkt.

Veiligheid staat voorop

Het is belangrijk om je te realiseren dat deze regels puur dienen om jou als speler in bescherming te nemen. Illegale bookmakers zullen het hoogstwaarschijnlijk niet zo nauw nemen met deze regels en kijken puur naar het financiële plaatje. Zij zullen bijvoorbeeld vaak je zelfuitsluiting meteen weer ongedaan maken als je daarom vraagt. Dit is natuurlijk levensgevaarlijk voor jou als speler.

Als je een zelfuitsluiting instelt, maak je immers bewust de keuze om voor een bepaalde periode niet te willen spelen. Datzelfde geldt voor de speellimieten, waarin je tijdens je registratie duidelijk aangeeft hoeveel tijd en geld je maximaal aan gokken wilt besteden. Je kunt deze limieten later altijd nog aanpassen, maar dankzij de verplichte wachttijd van zeven dagen bij een verhoging voorkom je waarschijnlijk ook veel problemen.

Zo zijn er veel spelers die moeite hebben met een verloren weddenschap en hun verloren inzet zo snel mogelijk weer willen terugwinnen. Het najagen van verliezen kan echter rampzalige gevolgen hebben, omdat je op dat moment niet meer helder nadenkt. Dankzij de wachttijd op limietverhogingen kunnen dergelijke impulsieve acties voorkomen worden. Illegale bookmakers hebben daar totaal geen oog voor en willen juist dat jij al je geld zo snel mogelijk bij hen erdoorheen draait.

Kies altijd voor een legale online bookmaker

In dit artikel zijn we dieper ingegaan op het herkennen van een betrouwbare online bookmaker. Het online wedwereldje van vroeger was vergelijkbaar met het Wilde Westen, maar sinds de KSA de teugels gelukkig stevig in handen.

Bij bookmakers met een KSA-licentie weet je zeker dat je veilig en vertrouwd een gokje kunt wagen. Deze legale bookmakers voldoen aan de hoogste betrouwbaarheidseisen en riskeren torenhoge boetes als zij over de schreef gaan. De KSA houdt een oogje in het zeil en zorgt ervoor dat ook de bookmakers zich aan de regels houden. 

We willen je op het hart drukken om weg te blijven van illegale bookmakers, want dan wordt je letterlijk en figuurlijk aan je lot overgelaten. Deze bookmakers willen enkel zo snel mogelijk jouw geld uit je zak kloppen. Natuurlijk willen ook legale bookmakers winst maken, maar dat mag nooit ten koste gaan van jouw welzijn. Bookmakers met een KSA-licentie hebben namelijk een zorgplicht en moeten daarom actie ondernemen als zij vermoeden hebben dat een speler zijn gokgedrag mogelijk niet meer onder controle heeft.

Betrouwbare online bookmaker in Nederland

Bekijk hier de lijst met betrouwbare bookmakers in Nederland. Deze bookmakers hebben allemaal een licentie van de KSA. Je kunt hier dus legaal en veilig wedden.

Unibet
92/100
Een Unibetje zetten
BetMGM
92/100
LeoVegas
88/100
Jacks.nl
86/100
LiveScore Bet
80/100

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie