PSV

Eindhoven

Prijzenkast

eredivisie-logo

24x landskampioen

knvb-beker-logo

11x KNVB Beker

johan-cruijff-schaal-logo

13x Johan Cruijff Schaal

Laatste nieuws over PSV

PSV is een voetbalclub uit de Brabantse stad Eindhoven. De club werd op 31 augustus 1913 door Philips-medewerkers opgericht als Philips Sport Vereniging en is uitgegroeid tot een van de clubs uit de traditionele topdrie van Nederland.

Op 12 december 1910 werd het Philips Elftal opgericht door medewerkers van Philips. In januari 1911 werd de eerste wedstrijd gespeeld aan de Frederiklaan, op de locatie waar later het Philips Stadion is gebouwd. De pas vijfjarige Frits Philips mocht de aftrap verrichten alvorens het tweede team van Hollandia uit Woensel met 4-0 opzij werd gezet. Het bleek de opmars naar een succesverhaal. In augustus 1913 werd besloten om een sportvereniging op te richten onder de naam Philips’ Sport Vereeniging.

Het Philips Elftal sloot zich vanaf oktober 1913 aan bij PSV, maar bleef nog drie jaar actief onder de oorspronkelijke naam. Aanvankelijk konden overigens alleen medewerkers van Philips lid worden van PSV, dat pas vanaf 1928 ook mensen van buitenaf permissie gaf om deel te nemen. Philips heeft altijd een grote rol gespeeld bij de Eindhovense club, waaronder een samenwerking van 34 jaar als hoofdsponsor.

Het begin

PSV begon in 1914 met competitief voetbal. In 1921 werd voor het eerst promotie naar de hoogste afdeling van Nederland afgedwongen. In 1925 daalde de Eindhovense club weer af naar het tweede niveau, maar binnen een jaar keerde PSV alweer terug en sindsdien is het onafgebroken actief in de hoogste voetbalafdeling van Nederland. Het eerste grote succes dateert uit het seizoen 1928-1929: als districtskampioen werd de landstitel veroverd. PSV werd veelvuldig kampioen van het Zuiden, maar dat leidde voor de invoering van het betaald voetbal ‘maar’ tot twee extra landstitels (1935 en 1951) en één KNVB Beker (1950).

Ook na de invoering van het betaald voetbal bleek PSV niet meteen een garantie voor succes. In de jaren vijftig en zestig bleef het succes beperkt tot de vierde landstitel (1963) uit de clubgeschiedenis. Dat was niet te wijten aan Coen Dillen, die in die periode aan de lopende band wist te scoren. In het seizoen 1956-1957 maakte Dillen zelfs 43 doelpunten in de Eredivisie en dat is anno 2022 nog steeds een record. Er zijn wel spitsen geweest die een voorsprong behaalden in de ‘Coen Dillen-index’, maar het record kwam nooit echt in gevaar.

Glorietijdperken

In de jaren zeventig wist PSV voor het eerst een glorieuze periode tot stand te brengen. Tussen 1974 en 1978 behaalde PSV drie landstitels (1975,1976 en 1978), twee KNVB Bekers (1974 en 1976) en de UEFA Cup (1976). In de eerste Europese finale werd SC Bastia uit Frankrijk over twee wedstrijden eenvoudig opzij gezet: 3-0. ‘Mister PSV’ Willy van der Kuijlen behoorde met de gebroeders Willy en René van de Kerkhof tot de grote sterren van PSV, dat ook kon rekenen op namen als Jan van Beveren, Huub Stevens, Ernie Brandts en Jan Poortvliet.

De prijzenjacht droogde na 1978 op, maar keerde in de tweede helft van de jaren tachtig helemaal terug. PSV behaalde vier opeenvolgende landstitels (1986, 1987, 1988 en 1989), iets wat geen enkele andere club was gelukt sinds de invoering van de Eredivisie. In 1991 en 1992 werd PSV opnieuw landskampioen. Ook in het Nederlandse bekertoernooi werd een indrukwekkende reeks neergezet met eindzeges in 1988, 1989 en 1990.

Het grootste succes betrof echter de Europacup I-campagne van PSV in het seizoen 1987-1988. In navolging van Ajax en Feyenoord lukte het ook PSV om de meest prestigieuze competitie van Europa te winnen door na strafschoppen af te rekenen met Benfica. Hans van Breukelen werd de held van de avond door de beslissende strafschop te pareren. Naast de doelman behoorden spelers als Eric Gerets, Jan Heintze, Ronald Koeman, Berry van Aerle, Frank Arnesen, Sören Lerby, Gerald Vanenburg, Wim Kieft, Hallvar Thoresen en Willy van de Kerkhof tot de gelederen. Laatstgenoemde nam in 1988 ook afscheid als profvoetballer.

Ruud van Nistelrooij

Van Nistelrooij en Nilis schitteren

In 1988 maakte ook de Braziliaan Romário de overstap naar Eindhoven, waar zijn landgenoot Ronaldo in 1994 volgde. Laatstgenoemde won als PSV-speler ‘slechts’ de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal. De nationale hegemonie nam in die jaren behoorlijk af. In 1997 voegde PSV nog een landstitel toe aan de erelijst, maar dat betekende ook meteen de laatste trofee in de twintigste eeuw. Met een tweede en derde plek maakte de Eindhovense club korte tijd een pas op de plaats.

In de jaren negentig ontstond wel een nieuw succesteam. Ruud van Nistelrooij en Luc Nilis vormden samen een koningskoppel in het Philips Stadion. Ook spelers als Jan Vennegoor of Hesselink, Mateja Kezman, Arjen Robben, Mark van Bommel, Phillip Cocu, Ji-Sung Park, Alex en de keepers Ronald Waterreus en Heurelho Gomes da Silva schitterden aan het einde van de twintigste eeuw dan wel het begin van de 21ste eeuw in het Philips Stadion. Met deze spelers bouwde PSV een indrukwekkende erelijst op.

PSV veroverde de landstitel in 2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2006, 2007 (op één doelpunt verschil) en 2008. Ook de KNVB Beker viel in 2005 ten prooi aan PSV. Eindhoven werd in die jaren ‘voetbalhoofdstad van Nederland’ genoemd. In die periode maakte PSV niet alleen nationaal indruk, want ook internationaal liep het behoorlijk. In 2005 werd zelfs de Champions League-finale inzet, maar op bijzondere zure wijze bleek AC Milan in de halve finales te sterk. Na een 2-0 nederlaag in San Siro bleek een 3-1 zege niet toereikend voor een nieuwe Europese finale. Milan scoorde vlak voor tijd in het Philips Stadion, waardoor de finale uit zicht raakte.

PSV viert een kampioenschap

Nieuw succes na lastige jaren

Na de landstitel van 2008 droogde het succes van PSV op. Achtereenvolgens AZ (2009), FC Twente (2010) en Ajax (vier keer op rij) eisten de kampioenschappen op. Een flinke domper voor PSV, dat in die jaren wel fors investeerde in de spelersgroep. Onder leiding van technisch manager Marcel Brands vond er een transformatie plaats. De selectie werd gerenoveerd door met name te investeren in spelers met transferwaarde. Met spelers als Jeroen Zoet, Santiago Arias, Jetro Willems, Georginio Wijnaldum, Jürgen Locadia en Memphis Depay herstelden de Eindhovenaren zich.

In 2014 moest PSV nog genoegen nemen met een vierde plaats op de ranglijst, waarbij pas op de slotdag van het seizoen Europees voetbal veilig werd gesteld. Wijnaldum en Memphis stonden op dat moment al in de belangstelling van buitenlandse clubs, maar de Oranje-internationals besloten een pact te sluiten: nog één jaar blijven en landskampioen worden met PSV. Het bleek een succesformule. PSV veroverde al vroeg in het seizoen de koppositie en werd al in speelronde 31 kampioen door thuis met 4-1 te winnen van sc Heerenveen. Er werden verschillende clubrecords verbroken.

Wijnaldum en Memphis maakten in 2015 alsnog hun transfer, maar dat weerhield de club er niet van om in 2016 nogmaals landskampioen te worden. Een 1-3 zege bij PEC Zwolle volstond in de laatste speelronde door het verrassende puntenverlies van koploper Ajax bij De Graafschap (1-1). Na het seizoen 2015-2016 nam Philips na 34 jaar afscheid als hoofdsponsor van PSV, hoewel het elektronicaconcern in 2019 alweer aansloot in een samenwerking met ASML, Jumbo, VDL en de High Tech Campus onder de naam Metropoolregio Brainport Eindhoven.

Wederopbouw na 24ste titel

PSV moest in 2017 genoegen nemen met een derde plaats op de ranglijst, maar in 2018 lukte onder Phillip Cocu nogmaals om de titel binnen te slepen. Na de 24ste landstitel uit de clubgeschiedenis maakte Cocu de overstap naar Fenerbahçe en werd Mark van Bommel doorgeschoven als hoofdtrainer. De oud-international begon voortvarend door de eerste seizoenshelft nagenoeg alle wedstrijden te winnen in de Eredivisie. Na de winterstop verspeelde PSV de voorsprong echter aan Ajax, dat met drie punten voorsprong de titel pakte.

De moeizame tweede seizoenshelft bleek een voorbode voor PSV. Ook het seizoen 2019-2020 begon stroef, waardoor de clubleiding besloot om Van Bommel te ontslaan als hoofdtrainer. Ernest Faber maakte het seizoen op interim-basis af, maar de coronacrisis maakte een eindspurt onmogelijk en dus moest men genoegen nemen met een teleurstellende vierde plaats op de Eredivisie-ranglijst. PSV besloot het over een andere boeg te gooien door de Duitser Roger Schmidt aan te stellen als nieuwe trainer.

De verwachtingen onder Schmidt waren groot, maar in zijn eerste seizoen bleek Ajax in de titelstrijd én de KNVB Beker te sterk. In het tweede seizoen van Schmidt als PSV-trainer verbeterde het perspectief in Eindhoven. Ondanks het vertrek van Denzel Dumfries, Donyell Malen en de veelbesproken Mohamed Ihattaren werden de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker gewonnen ten koste van Ajax, dat in de titelstrijd wel net te sterk bleek. In Europa werd de ploeg daarentegen uitgeschakeld in de voorrondes Champions League, groepsfase Europa League en kwartfinales Conference League.

Gaandeweg het seizoen 2021-2022 kondigde Schmidt aan dat hij zijn aflopende contract niet zou gaan verlengen. PSV zag in Ruud van Nistelrooij de topkandidaat om hem op te volgen, maar de trainer van Jong PSV zei aanvankelijk ‘nee’ met het oog op zijn eigen carrièreplanning. Van Nistelrooij kreeg echter spijt van zijn beslissing en besloot alsnog overstag te gaan nadat bekend werd dat Marcel Brands in plaats van Toon Gerbrands de nieuwe algemeen directeur zou worden. Hij leidde PSV naar twee prijzen (Johan Cruijff Schaal en TOTO KNVB Beker), maar stapte na de voorlaatste Eredivisie-speelronde op vanwege toenemende onvrede bij PSV.

Het Philips Stadion

Al vanaf het begin speelt PSV de thuiswedstrijden in het stadsdeel Strijp in de wijk Philipsdorp, niet ver van het stadscentrum. Het stadion heeft gaandeweg de jaren de nodige veranderingen doorgemaakt. De huidige capaciteit bedraagt 35.000 zitplaatsen. In verband met het WK 2018 is wel bekeken of er een mogelijkheid bestaat om de capaciteit verder omhoog te brengen, maar dat is er niet van gekomen. De consequentie is dat er voor een seizoenkaart van PSV een flinke wachtlijst is ontstaan.

Naast het Philips Stadion beschikt PSV ook over een eigen trainingscomplex. Op een afstand van zo’n drie kilometer ligt in een bosrijke omgeving De Herdgang, dat vooral bekend staat om de kenmerkende rust.

Laatste update: 24 mei 2023

PSV-spelers

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie