PSV

Eindhoven

Prijzenkast

eredivisie-logo

24x landskampioen

knvb-beker-logo

11x KNVB Beker

johan-cruijff-schaal-logo

14x Johan Cruijff Schaal

1x Europacup I

1x UEFA Cup

Laatste nieuws over PSV

PSV is een Nederlandse voetbalclub uit Eindhoven. De club is nauw verbonden aan het elektronicaconcern Philips. Niet alleen is het Philips Stadion de thuishaven van de club, maar ook is de naam opgenomen in de afkorting (Philips Sport Vereniging).

  • PSV werd in 1913 opgericht
  • De afkorting staat voor Philips Sport Vereniging
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Philips Stadion
  • PSV werd 24 keer kampioen van Nederland
  • In 1988 won de Eindhovense club de Europacup I

Voor altijd verbonden aan Philips

In 1913 vierde Nederland honderd jaar aan onafhankelijkheid. Philips organiseerde een eigen sportfeest en besloot op 31 augustus een eigen sportvereniging uit de grond te stampen: de Philips Sport Vereniging (PSV). Drie jaar eerder werd al een fundament gelegd door de oprichting van het Philips Elftal, dat begin 1911 de eerste wedstrijd speelde aan de Frederiklaan in Eindhoven. Op diezelfde locatie is het hedendaagse Philips Stadion gevestigd. De aftrap werd verricht door de pas vijfjarige Frits Phillips, die later uitgroeide tot een clubicoon.

Het Philips Elftal sloot zich in oktober 1913 aan bij de Philips Sport Vereniging, al bleef men tot november 1916 onder de oorspronkelijke naam actief. In de beginjaren mochten alleen personeelsleden van de fabriek zich aansluiten bij de voetbalclub. Pas in 1928 stond PSV ook leden van buitenaf toe. In 1926 promoveerde PSV naar het hoogste niveau van Nederland, waar het sindsdien onafgebroken actief is. Slechts één keer in de clubgeschiedenis is men gedegradeerd uit de hoogste divisie (1925).

In 1929 werd PSV voor het eerst landskampioen. De Eindhovense formatie kroonde zich eerst tot kampioen van het Zuiden en plaatste zich daarmee voor het Nederlandse kampioenschap. In een mini-competitie met Feyenoord, Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam en Velocitas 1897 won PSV zes van de acht wedstrijden. Voor de invoering van het betaald voetbal in Nederland won de club nog tweemaal de landstitel (1935 en 1951) en werd in 1950 voor het eerst de KNVB Beker veroverd na een 4-3 zege op HFC Haarlem.

Het record van Coen Dillen

In navolging van verschillende landen stemde Nederland in 1954 in met betaald voetbal. Twee jaar later werd de Eredivisie geïntroduceerd. In het eerste Eredivisie-seizoen (1956-1957) eindigde de Eindhovenaren achter Ajax, Fortuna ’54, Sportclub Enschede en MVV Maastricht als vijfde. Opmerkelijk, aangezien PSV verreweg de meeste doelpunten maakte (93). Dat was deels de verdienste van Coen Dillen, die maar liefst 43 doelpunten produceerde in competitieverband. Tot op de dag van vandaag is dit een record in Nederland.

PSV werd in het seizoen 1962-1963 voor het eerst sinds de invoering van het betaald voetbal kampioen van Nederland. De clubleiding wilde graag doorpakken na dit succes, maar Philips-bestuursvoorzitter Frits Philips voelde zich onder druk van de vakbonden genoodzaakt om de sponsoring terug te schroeven. Dit had gevolgen voor de sportieve mogelijkheden van de Eindhovense club. Pas in de jaren zeventig namen de sponsorinkomsten weer toe voor dat PSV, dat in 1974 afrekende met een prijsloze periode door de KNVB Beker te veroveren.

Succesvol tijdperk

In de jaren zeventig bouwde PSV aan een nieuw succesteam. Spelers als Jan van Beveren, Ernie Brandts, Jan Poortvliet, Huub Stevens, Willy van de Kuijlen en de gebroeders Willy van de Kerkhof waren daarbij betrokken. PSV veroverde in de zeventiger jaren drie landstitels (1975, 1976 en 1978) en twee KNVB Bekers (1974 en 1976). De Eindhovense formatie schreef daarnaast voetbalgeschiedenis door in 1978 voor het eerst een Europese hoofdprijs te veroveren: de UEFA Cup.

Van der Kuijlen groeide in deze periode uit tot de meest invloedrijke speler van PSV. Skiete Willy speelde maar liefst 528 competitiewedstrijden voor de club, waarin hij 308 doelpunten maakte. De geboren Helmonder maakte in de Eredivisie tevens drie doelpunten voor MVV Maastricht. Met een totaal van 311 doelpunten is Kuijlen nog altijd topscorer aller tijden van de Eredivisie. Topscorers van de Eredivisie ontvangen sinds zijn overlijden in 2021 een naar de Mister PSV vernoemde trofee.

PSV worstelde in de eerste helft van de jaren tachtig met de eigen prestaties. Pas in 1986 voegde de Eindhovense formatie een nieuwe prijs toe aan de erelijst: het kampioenschap van Nederland, maar dat leidde ook meteen tot een zeer succesvol tijdperk. Ook in 1987, 1988, 1989, 1991 en 1992 werd het kampioenschap gevierd in het Philips Stadion. In deze periode werd ook de KNVB Beker driemaal veroverd (1988, 1989 en 1990). Het grootste succes was echter de Europacup I-triomf van 1988.

Brazilianen schitteren in Eindhoven

In 1988 streek een nieuw fenomeen neer in Eindhoven: Romário de Souza Faria. De Braziliaanse aanvaller maakte in vijf seizoenen maar liefst 98 doelpunten in PSV-shirt. Hij verdiende in 1993 een transfer naar het FC Barcelona van trainer Johan Cruijff. Een jaar na zijn vertrek wist de clubleiding opnieuw in de roos te schieten door een speler uit Brazilië aan te trekken: Ronaldo Luís Nazário de Lima. Voor zijn 54 doelpunten als PSV’er had Ronaldo slechts 57 wedstrijden nodig.

Net als zijn legendarische voorganger Romário verdiende Ronaldo vanuit PSV een transfer naar FC Barcelona. De Catalaanse club betaalde een recordbedrag (34 miljoen gulden) voor diens handtekening. De doeltreffende spits groeide later uit tot één van de beste spelers aller tijden. Zijn gemis liet zich natuurlijk voelen in Eindhoven, maar toch slaagde de PSV-leiding er opnieuw in om een topelftal te smeden. Aan het einde van de twintigste eeuw streken onder meer Jaap Stam, Luc Nilis en Ruud van Nistelrooij neer in het Philips Stadion.

Ruud van Nistelrooij
Ruud van Nistelrooij als PSV-aanvaller (Pro Shots)

Oppermachtig in Nederland

Met drie landstitels (1991, 1992 en 1997) en twee KNVB Bekers (1990 en 1996) verliepen de jaren negentig redelijk voor PSV. De Eindhovenaren gingen onder meer gebukt onder het succes van Ajax, dat onder Louis van Gaal een topteam op het veld had staan. Aan het begin van de 21ste eeuw was PSV echter oppermachtig in de Eredivisie. Tussen de seizoenen 1999-2000 en 2007-2008 won PSV maar liefst zes van de landstitels. In 2005 werd bovendien de KNVB Beker veroverd.

Guus Hiddink had een belangrijk aandeel in het succesverhaal van PSV. De voormalig bondscoach van Nederland en Zuid-Korea keerde in 2002 terug naar Eindhoven, waar hij tot de zomer van 2006 de scepter zwaaide als hoofdtrainer. Met spelers als Ronald Waterreus, André Ooijer, Jan Heintze, Mark van Bommel, Arjen Robben, Jan Vennegoor of Hesselink en Mateja Kezman maakte PSV indruk in zowel binnen- als buitenland.

Hiddink vertrok na het seizoen 2005-2006 bij PSV. In het daaropvolgende seizoen werd de club onder leiding van Ronald Koeman opnieuw landskampioen. De Eindhovenaren verspeelden in de 33ste speelronde weliswaar de koppositie aan AZ, maar de Alkmaarders verloren op de laatste speeldag met 3-2 van Excelsior. Ajax won gelijktijdig ‘slechts’ met 0-2 bij Willem II en daardoor volstond een 5-1 overwinning van PSV op Vitesse voor het kampioenschap van Nederland. Het verschil met de Amsterdamse rivaal bedroeg welgeteld één doelpunt.

Memphis Depay en Georginio Wijnaldum met de Eredivisie-schaal
Memphis en Wijnaldum vieren het kampioenschap van 2015 (Pro Shots)

PSV slaat terug na magere jaren

In het seizoen 2008-2009 werd PSV onttroond door toedoen van AZ. In 2010 ging FC Twente er met het kampioenschap vandoor, waarna Ajax vier opeenvolgende landstitels veroverde onder leiding van Frank de Boer. PSV kreeg in de zomer van 2011 weliswaar een financiële injectie van de gemeente Eindhoven, maar pas in het seizoen 2014-2015 werd de Amsterdamse hegemonie verbroken. Spelers als Memphis Depay en Georginio Wijnaldum behoorden tot de toenmalige succesploeg van trainer Phillip Cocu.

Na het kampioenschap van 2015 vertrokken Memphis en Wijnaldum bij PSV. Zonder de Oranje-internationals bleef de Eindhovense formatie meedraaien in de titelstrijd. Op de slotdag van het seizoen 2015-2016 had Ajax de beste papieren om landskampioen te worden, maar de Amsterdammers bleven op bezoek bij De Graafschap steken op een 1-1 gelijkspel. PSV profiteerde dankbaar. Een 1-3 overwinning op PEC Zwolle betekende titelprolongatie. Hiermee werd op passende wijze afscheid genomen van Philips als hoofdsponsor.

In 2018 werd PSV voor de 24ste keer in de clubgeschiedenis kampioen van Nederland. Spelers als Hirving Lozano en Luuk de Jong behoorden destijds tot de sterkhouders in het Philips Stadion. Cocu besloot na het nieuwe kampioenschap over te stappen naar de Turkse Fenerbahçe, waar hij al na een aantal maanden op non-actief werd gesteld. Hij werd opgevolgd door zijn oud-teamgenoot Mark van Bommel. PSV zette onder zijn hoede een indrukwekkende eerste seizoenshelft neer, maar verspeelde de titel na de winterstop aan Ajax.

Peter Bosz
Peter Bosz als PSV-trainer (Pro Shots)

Bosz brengt frisse wind terug bij PSV

PSV bleef in de daaropvolgende seizoenen moeizaam presteren. In 2022 en 2023 veroverden de Eindhovenaren weliswaar de KNVB Beker, maar in de titelstrijd verslikte men zich in de concurrentie van Ajax en Feyenoord. Van Nistelrooij besloot nog voor het einde van het seizoen 2022-2023 op te stappen als hoofdtrainer vanwege een gebrek aan steun vanuit de clubleiding. De oud-spits werd opgevolgd door Peter Bosz. Onder zijn hoede won PSV voor de veertiende keer de Johan Cruijff Schaal en werden de eerste achttien Eredivisie-wedstrijden van het seizoen in winst omgezet. Het betekende een evenaring van het competitierecord, dat al in handen was van de club.

Rivaliteit

Eindhoven is één van de twee Nederlandse steden met meer dan één profclub. Vanwege het grote niveauverschil bestaat er echter nauwelijks rivaliteit met FC Eindhoven. Over het algemeen staat de Lichtstadderby alleen als oefenwedstrijd op het programma. Vanuit PSV heerst er vooral rivaliteit met Ajax en Feyenoord, die samen de Traditionele topdrie worden genoemd.

Vuurwerk bij PSV - Ajax
Vuurwerk tijdens een bekerfinale tussen PSV en Ajax (Pro Shots)

Europees voetbal

PSV debuteerde in het seizoen 1955-1956 op het Europese strijdtoneel. In het debuutseizoen van de Europacup I, de voorloper van de Champions League, sneuvelden de Eindhovenaren vroegtijdig tegen Rapid Wien. In eigen stadion won men weliswaar met 1-0, maar in Oostenrijk werd een pijnlijke nederlaag geïncasseerd (6-1). De eerste succesvolle campagne dateert uit het seizoen 1970-1971. PSV bereikte de halve finale door achtereenvolgens TJ Gottwaldov, Steaua Boekarest en FC Vorwärts Berlin uit te schakelen, maar werd uit de finale gehouden door de Spaanse voetbalgrootmacht Real Madrid (0-0 thuis, 2-1 uit).

In het seizoen 1975-1976 bereikte PSV opnieuw de laatste vier in het Europacup I-toernooi. Na het uitschakelen van het Kroatische Hajduk Split mocht de Eindhovense formatie het in de halve finale opnemen tegen AS Saint-Étienne, dat over twee duels nipt te sterk bleek (0-0 thuis, 1-0 uit). Een domper voor de PSV’ers, die een seizoen eerder ook al naast een finaleplaats grepen in de Europacup II. Het Oekraïense Dinamo Kiev wist in eigen huis een 2-1 achterstand weg te poetsen (3-0).

UEFA Cup-winst van 1978

PSV wist in het seizoen 1977-1978 een succesvolle campagne neer te zetten in het UEFA Cup-toernooi. In de halve finale zorgden de Eindhovenaren voor een stunt door FC Barcelona, met Johan Cruijff en Johan Neeskens in de gelederen, te verslaan. Na een 3-0 overwinning had PSV in de returnwedstrijd voldoende aan een 3-1 nederlaag om door te stoten naar de finale. In de finale rekende de ploeg van trainer Kees Rijvers af met het Franse Bastia. Na een 0-0 gelijkspel in de heenwedstrijd maakten Willy van de Kerkhof, Gerrie Deijkers en Willy van der Kuijlen op eigen veld het verschil: 3-0.

Na UEFA Cup-winst mocht PSV in het seizoen 1978-1979 deelnemen aan de Europacup I. Het Turkse Fenerbahçe werd in de eerste ronde opzij gezet, maar in de achtste finales sneuvelden de Eindhovenaren door toedoen van Glasgow Rangers. Ook in de daaropvolgende seizoenen was PSV actief in de Europese competities, maar achtereenvolgens Saint-Étienne, Hamburger SV, Rapid Wien, Dundee United, Nottingham Forest, Manchester United, Dnjepr Dnjepropetrovsk en Bayern München blokkeerden nieuw Europees succes.

Teamfoto PSV voor de Europacup-finale van 1988
De PSV-spelers voorafgaand aan de Europacup I-finale van 1988 (Pro Shots)

De beste van Europa in 1988

Tien jaar na de triomftocht in de UEFA Cup ontstond weer schwung in het Europese avontuur. In het seizoen 1987-1988 werden achtereenvolgens Galatasararay, Rapid Wien, Girondins de Bordeaux en Real Madrid uitgeschakeld. Op 25 mei 1988 mocht PSV de degens kruisen met de Portugese topclub Benfica. Na 120 minuten was er nog altijd niet gescoord, waardoor een strafschoppenserie de beslissing moest brengen. António Veloso faalde bij de zesde poging namens Benfica, waardoor PSV zich de beste van Europa mocht noemen.

PSV mocht in het seizoen 1988-1989 strijden om twee extra trofeeën. Op 11 december 1988 verloor het keurkorps van Guus Hiddink de wereldbeker-finale tegen het Uruguayaanse Nacional, dat een strafschoppenserie in eigen voordeel besliste. In 1989 verspeelde PSV ook de Europese Supercup. Een 3-0 nederlaag bij het Belgische KV Mechelen bleek fataal, aangezien de return slechts een 1-0 overwinning opleverde.

Bijna Champions League-finalist

In 1992 maakte de Europacup I plaats voor de Champions League. De ploeg van Hiddink, die in 2002 zijn rentree maakte als PSV-trainer, maakte in het seizoen 2005-2005 veel indruk in het miljoenenbal. In de knock-outfase werden achtereenvolgens AS Monaco en Olympique Lyon uitgeschakeld. PSV wist in de halve finale een 2-0 achterstand weg te poetsen, maar een late treffer van Massimo Ambrossini bezorgde AC Milan een finaleplaats. Phillip Cocu zorgde nog wel voor een 3-1 eindstand.

PSV wist twee seizoenen later opnieuw door te dringen tot de knock-outfase van de Champions League. Ten koste van Arsenal werd de kwartfinale bereikt, maar Liverpool bleek een maatje te groot. Het overleven van de kwartfinale in Europees clubverband bleek sowieso een probleem voor de Eindhovenaren. Zowel in het seizoen 2010-2011 (Europa League) als 2021-2022 (Conference League was dit het eindstation, respectievelijk door toedoen van Rangers FC en Leicester City.

Champions League-rentree

Na de Champions League-eliminatie van 2016 door Atlético Madrid ontbrak PSV geruime tijd in de Champions League. Pas in het seizoen 2022-2023 overleefde men de knock-outfase. Onder leiding van trainer Peter Bosz werd meteen de groepsfase overleefd, mede dankzij een fraaie 2-3 overwinning op Sevilla.


Philips Stadion
Het Philips Stadion (Pro Shots)

Het stadion

Al sinds de oprichting in 1913 kunnen fans van PSV voor thuiswedstrijden terecht op de Frederikslaan in Eindhoven. Het toenmalige voetbalveld maakte deel uit van het Philipsdorp, waar medewerkers van Philips zich vestigden. De eerste tribune bood plaats aan zo’n negenhonderd toeschouwers, maar in de loop van de tijd ontstond langzaamaan een echt voetbalstadion. Na verschillende renovaties is de capaciteit opgelopen naar ruim 35.000 plaatsen. In Nederland bieden alleen de Johan Cruijff ArenA (Ajax) en De Kuip (Feyenoord) plaats aan meer supporters.

In 2007 maakte PSV plannen om het Philips Stadion te vergroten naar 42.000 plaatsen. De uitbreiding had gerealiseerd moeten worden door een WK te huisvesten in Nederland en België, maar de eindronde van 2018 werd door de FIFA-leden toegewezen aan Rusland.

De Herdgang
De Herdgang (Pro Shots)

De Herdgang

Op zo’n vier kilometer van het Philips Stadion ligt De Herdgang. Dit complex, gelegen in een bosrijke omgeving, fungeert als trainingscomplex van PSV. Jong PSV, de jeugdelftallen en de vrouwenteams werken hier hun thuiswedstrijden af.


Veelgestelde vragen over PSV

Wanneer is PSV opgericht?

Op 31 augustus 1913

Wat is het adres van het Philips Stadion?

Philips Stadion
Frederiklaan 10A
5616 NH Eindhoven

Wat is de capaciteit van het Philips Stadion?

35.000 plaatsen

Wat is de website van PSV?

Klik hier om PSV online te bezoeken

Waar kan ik PSV vinden op sociale media?

PSV is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 22 februari 2024

PSV-spelers

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie