Fodé Fofana

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Fodé Fofana

Fodé Fofana is een Nederlandse aanvaller met Guineese roots. Hij staat momenteel onder contract bij PSV, dat hem in september 2023 voor een seizoen aan Vitesse verhuurde.

  • Fofana speelt momenteel voor Vitesse
  • De aanvaller is nog eigendom van PSV
  • Hij speelde ook in de jeugd van FC Barcelona

Clubcarrière

Fofana werd op 26 oktober 2002 geboren in Groningen. In zijn geboorteplaats speelde de aanvaller voor Velocitas 1897 en GVAV-Rapiditas. Op jonge leeftijd speelde hij zich in de kijker bij Ajax en verschillende aansprekende buitenlandse clubs, waarbij FC Barcelona als winnaar uit de strijd kwam. Fofana kwam als elfjarige binnen bij de Catalaanse voetbalgrootmacht, maar wist er zijn droom niet te verwezenlijken. In 2015 werd de samenwerking beëindigd om te kunnen voldoen aan de FIFA-reglementen.

PSV

Na de breuk in Barcelona keerde Fofana terug naar Nederland. Hij sloot zich aan bij de jeugdopleiding van PSV, waar hij een profcontract verdiende. Zijn debuut in het betaald voetbal maakte de aanvaller op 7 november 2020 in de uitwedstrijd van Jong PSV tegen FC Den Bosch (1-2 overwinning). Fofana maakte meteen indruk door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen. In totaal speelde hij 34 keer voor het Eindhovense beloftenteam, met veertien treffers als rendement.

(Pro Shots)

Fofana debuteerde op 10 augustus 2021 in de hoofdmacht van PSV. Trainer Roger Schmidt liet hem twee minuten voor tijd invallen tijdens de met 0-1 gewonnen voorronde Champions League-wedstrijd tegen het Deense FC Midtjylland. Op 20 januari 2022 kreeg hij eveneens speeltijd in de bekerwedstrijd tegen Telstar, dat met 2-1 werd verslagen. Ditmaal mocht Fofana een helft opdraven voor de Eindhovenaren en had daarmee een bescheiden aandeel in het veroveren van de TOTO KNVB Beker.

Zijn derde wedstrijd voor PSV 1 speelde Fofana in het seizoen 2022-2023. Op 24 januari 2023 maakte hij zijn Eredivisie-debuut tegen FC Emmen (1-0 nederlaag). De aanvaller werd mede door blessureleed geremd in zijn ontwikkeling. Om die reden werd Fofana in september 2023 uitgeleend aan competitiegenoot Vitesse.

Vitesse

Fofana maakte op 16 september 2023 zijn debuut voor Vitesse, dat in eigen stadion met 0-2 ten onder ging tegen RKC Waalwijk. De spits viel na zeventig minuten in. Een gelukkig huwelijk bleef echter uit: op 3 oktober werd bekend dat Fofana de rest van het seizoen moet missen als gevolg van een zware knieblessure.

Laatste update: 3 oktober 2023

Meer nieuws over Fodé Fofana

15:14
339+
‘Willem II aast op overbodig PSV-talent’
14:55
81+
Fofana staat na lang blessureleed voor PSV-rentree
18:08
112+
PSV breekt contract Fodé Fofana open
09:37
168+
PSV wil langer door met Fodé Fofana
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie