FC Midtjylland

Herning

Prijzenkast

Het laatste nieuws over FC Midtjylland

FC Midtjylland is een club uit het Deense Herning (Jutland) en speelt in de Super Ligean, de hoogste divisie van Denemarken. Het team speelt haar thuiswedstrijden in de MCH Arena (circa 11.500 plaatsen).

FC Midtjylland ontstond op 1 juli 1999 door een fusie tussen Ikast FS en Herning Fremad. Alleen de hoogste teams fuseerden tot deze nieuwe omnisportvereniging. De naam verwijst naar de afkomst van de club: Midden-Jutland. De bijnaam van FC Midtjylland luidt Ulvene (‘Wolven’).

Het avontuur van FC Midtjylland begon op het tweede niveau van Denemarken. De club werd meteen overtuigend kampioen en speelt sindsdien onafgebroken op het hoogste niveau. FC Midtjylland heeft voorlopig drie landstitels (2015, 2018 en 2020) op de erelijst staan en eindigde vijfmaal op een tweede plaats. Ook staan er twee Deense bekers in de prijzenkast.

Europees voetbal

FC Midtjylland is als Deense (sub)topclub vaak te bewonderen geweest in de Europese clubtoernooien, maar vooralsnog heeft dat geen aansprekende prestaties opgeleverd. Wel mocht de club uit Jutland één keer deelnemen aan de groepsfase van de Champions League: in het seizoen 2020-2021 eindigde het team met twee punten roemloos als vierde in een groep met Liverpool, Atalanta Bergamo en Ajax.

In het seizoen 2022-2023 overleefde FC Midtjylland de Europa League-groep met Feyenoord, SS Lazio en Sturm Graz wel. Alle teams eindigden op acht punten, maar het doelsaldo bracht de Deense ploeg als nummer twee naar de tussenronde.

Nederlanders

FC Midtjylland heeft twee Nederlanders onder contract gehad: Tim Janssen en Rafael van der Vaart. De komst van laatstgenoemde werd als stunt gezien, maar de gelouterde middenvelder speelde uiteindelijk slechts twintig officiële wedstrijden voor de Deense club (twee goals).

Laatste update: 1 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie