Atalanta Bergamo

Bergamo

Prijzenkast

6x Serie B

1x Serie C1

1x Coppa Italia

Het laatste nieuws over Atalanta Bergamo

Atalanta Bergamo is een Serie A-club uit Bergamo, gelegen in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Atleti Azzurri d’Italia (ruim 22.000 plaatsen).

  • Atalanta Bergamo werd opgericht in 1907
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Atleti Azzurri d’Italia
  • ‘La Dea’ is één van de bijnamen van de club
  • Atalanta Bergamo won de Coppa Italia één keer
  • In lagere divisies behaalde de club meerdere titels

Opgeklommen naar Italiaanse subtop

Atalanta Bergamo werd op 17 oktober 1907 opgericht door een groep studenten. De club werd vernoemd naar een vrouwelijke atlete uit de Griekse mythologie, maar pas in 1914 werd men toegelaten door de Italiaanse voetbalbond. Vijf jaar later ontstond een probleem omdat er maar één club uit Bergamo mocht deelnemen aan de Prima Categoria (hoogste divisie in die tijd). Atalanta en stadgenoot FC Bergamo (1904) werden het niet eens, waardoor een play-offwedstrijd de beslissing moest brengen. De jongste club van de twee zegevierde met 2-0.

In 1920 fuseerden Atalanta en FC Bergamo tot Atalanta Bergamasca di Ginnastica e Scherma 1907. Ook de huidige clubkleuren ontstonden in die tijd: zwart-blauw. In 1937 promoveerde de club voor het eerst in de geschiedenis naar de Serie A, maar dat avontuur hield maar één jaar stand. La Dea keerde in 1940 terug op het hoogste niveau van Italië en ditmaal met meer succes: tot en met 1959 werd de Serie A-status behouden. Een vijfde plaats was in die periode de hoogste klassering.

Atalanta verbleef ook in de periode 1959-1969 in de Serie A. Vervolgens ontstond een heus jojo-effect met promoties en degradaties, waaronder een tijdelijk uitstapje naar de Serie C1 in de jaren tachtig. De vooralsnog laatste degradatie dateert van het seizoen 2009-2010. Atalanta keerde een jaar later als nummer twee van de Serie B terug in de Serie A en is sindsdien onafgebroken actief op dit niveau. Atalanta eindigde zelfs meer dan eens in de topvier.


Europees voetbal

Atalanta Bergamo debuteerde in de jaren zestig op het Europese strijdtoneel. Het team mocht in de Mitropacup voor het eerst de voetbalkunsten vertonen buiten de eigen landsgrenzen en was in die periode ook te bewonderen in de Europacup II, maar dat werd geen succes. In de jaren tachtig kwam de formatie uit Bergamo beter voor de dag in dit toernooi: pas in de halve finale van het seizoen 1987-1988 werd Atalanta uitgeschakeld door de latere winnaar, het KV Mechelen van Aad de Mos.

In het seizoen 2019-2020 maakte Atalanta Bergamo indruk als deelnemer aan de Champions League. De Noord-Italiaanse club bereikte de achtste finales van het miljoenenbal. Het tweeluik met Valencia werd gespeeld in het begin van de coronapandemie, waarbij Bergamo zwaar werd getroffen. Volgens critici was het Champions League-duel in Milaan zelfs een ‘biologische bom’ en had er nooit gespeeld mogen worden, maar dat werd er wel. Atalanta ging door en verloor uiteindelijk de kwartfinales van Paris Saint-Germain, dat in de slotfase een achterstand omboog in een 1-2 zege.


Teun Koopmeiners (Pro Shots)

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 telt de selectie van Atalanta Bergamo vier Nederlanders: Hans Hateboer, Marten de Roon en Teun Koopmeiners. Sam Lammers werd dit seizoen uitgeleend aan competitiegenoot Empoli. In het verleden speelde Urby Emanuelson eveneens in Bergamo.

Laatste update: 25 december 2022

Populaire spelers Atalanta Bergamo

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie