Napoli

Napels

Prijzenkast

3x landskampioen

6x Coppa Italia

supercoppa-italia

2x Supercoppa Italiana

2x Serie B

1x Serie C1

1x UEFA Cup

Laatste nieuws over Napoli

Napoli is een echte volksclub uit de Italiaanse stad Napels. De Serie A-club heet officieel Società Sportiva Calcio Napoli (SSC Napoli) en speelt de thuiswedstrijden in het Stadio San Paolo, dat in 2020 de naam van de grootste ster uit de clubgeschiedenis kreeg: Stadio Diego Armando Maradona.

  • Napoli werd in 1926 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Stadio Diego Armando Maradona
  • De bijnaam van de club luidt ‘I Partenopei
  • Napoli werd driemaal kampioen van Italië
  • Diego Maradona is de grote held uit de clubgeschiedenis

Voor altijd verbonden aan Diego Maradona

Officieel is Napoli opgericht in 1926, maar al ruimschoots daarvoor werd er gevoetbald in de Zuid-Italiaanse stad Napels. Al in 1904 werd Naples Foot-Ball & Cricket Club opgericht. Die club fuseerde in 1922 met Internazionale Napoli, waarna vier jaar later de huidige club ontstond onder de naam Associazione Calcio Napoli. Het voorvoegsel AC maakte in 2004 plaats voor SSC.

Rond de officiële oprichting van het huidige Napoli werd ook het competitiemodel in Italië aangepast. In 1929 zag de Serie A het levenslicht en het lukte de club uit Napels meteen om zich daarvoor te kwalificeren. In het eerste Serie A-seizoen eindigde de club op een prima vijfde positie en in de daaropvolgende seizoenen bleef men in de toptien eindigen, met tweemaal een derde plaats op de ranglijst als hoogtepunt. Attila Sallustro en Antonio Vojak scoorden in die periode aan de lopende band, waarmee zij anno 2022 nog steeds stevig in de toptien aller tijden van Napoli staan.

Degradaties en bekersuccessen

Napoli zakte gaandeweg de jaren dertig af naar de staart van de ranglijst. In 1937 en 1940 lukte het de club om zich te handhaven in de Serie A, maar twee jaar daarna ging het alsnog mis. Het lukte Napoli niet meteen om terug te keren op het hoogste niveau van Italië. In de Serie B eindigde de club op een derde positie, waarna de competitie op slot werd gegooid door de Tweede Wereldoorlog. Ook na de oorlog greep Napoli aanvankelijk naast promotie in de Zuid-Italiaanse finaleronde, maar bij de officiële terugkeer van de Serie A werd de club toch weer uitgenodigd om deel te nemen.

De jaren veertig, vijftig en zestig verliepen stroef voor Napoli. I Partenopei eindigde meermaals bij de bovenste zes van Italië, maar ook daalde de club meerdere malen af naar het tweede niveau. Dat gebeurde in 1948 (twee seizoenen Serie B), 1960 (één seizoen) en 1963 (twee seizoenen). In de jaren zestig werd wel de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis veroverd. In 1962 won Napoli de Coppa Italia. Dat succes was sowieso bijzonder, omdat de Italiaanse beker nog nooit eerder was gewonnen door een toenmalige Serie B-club.

In 1964 keerde Napoli terug in de Serie A. De club had het meteen goed voor elkaar op het hoogste niveau getuige de derde, vierde en zelfs tweede plaats in de eerste drie seizoenen na de promotie. Dat succes werd in de jaren zeventig doorgetrokken en in 1975 was zelfs de landstitel een serieus item in Napels, ware het niet dat Juventus nipt te sterk bleek. Wel werd een jaar later voor de tweede keer de Coppa Italia veroverd en werd Southampton in de finale van de Anglo-Italian League Cup (een toernooi met Engelse en Italiaanse clubs) verslagen. Weer een jaar later reikte Napoli tot de halve finales van de Europacup II, waarin het Belgische Anderlecht te sterk bleek.

Een muurschildering van Diego Maradona

Tijdperk Maradona

Napoli bleef in de jaren tachtig bovenin meedraaien, maar het duurde even voordat het eerste grote succes een feit werd. Pas na de komst van de Argentijnse steraanvaller Diego Armando Maradona, overgenomen van FC Barcelona, lukte het eindelijk om alle andere Serie A-giganten te baas te zijn. Niet dat Pluisje onmiddellijk het grote succes naar Napels haalde, maar in 1987 werd dan eindelijk de Scudetto gewonnen. Het seizoen 1986-1987 werd zelfs nóg succesvoller door het winnen van de Coppa Italia ten koste van Atalanta Bergamo.

Met Maradona als aanvalsleider draaide Napoli die jaren als een tierelier. Het seizoen na de eerste Scudetto bleef weliswaar prijsloos, maar met een tweede plaats in de Serie A plaatste het team zich wel voor de UEFA Cup. Onderweg schakelde Napoli een aantal grote clubs uit, waardoor het uiteindelijk de finale bereikte. Mede dankzij een treffer van Maradona werd de heenwedstrijd tegen VfB Stuttgart met 2-1 gewonnen en in de return volstond een 3-3 gelijkspel om voor het eerst een grote Europese prijs te winnen. Tijdens de Europese campagne voerde Maradona zijn nog altijd legendarische warming-up op door op de klanken van Live is Life langdurig hoog te houden.

In 1990 leidde Maradona Napoli naar de tweede landstitel uit de clubgeschiedenis. Pluisje veroverde daarmee voor altijd een plek in de harten van de Napoli-aanhang, maar in 1991 kwam de samenwerking abrupt ten einde toen hij werd betrapt op cocaïnegebruik. Ondanks zijn vervelende afscheid geldt Maradona nog altijd als een grootheid in Napels. Na zijn carrière werd hij steevast groots onthaald in de Zuid-Italiaanse stad, waar na zijn overlijden in 2020 ook de stadionnaam naar hem werd vernoemd.

Magere jaren na Maradona

Het succes van Napoli kwam daarmee ten einde. Zonder Maradona en een aantal andere grote namen, maar met grote financiële problemen zakte de club af op de ranglijst. In het seizoen 1997-1998 wist Napoli zelfs maar twee wedstrijden in winst om te zetten en daardoor daalde men voor het eerst sinds 1963 af naar het tweede niveau van Italië. Na twee seizoenen keerde het team terug in de Serie A om meteen weer te degraderen, met ditmaal zelfs een verblijf van zes seizoenen in de lagere regionen.

In die jaren stond ook het voortbestaan van Napoli op het spel. Als Serie B-club had de club een gigantische schuldenlast, waardoor het in 2004 daadwerkelijk failliet werd verklaard. Dat was het moment waarop filmproducer Aurelio De Laurentiis ingreep en Napoli Soccer oprichtte om zo professioneel voetbal te behouden voor Napels. De fanatieke aanhang bleef de club ondanks het geploeter in de Serie C1 trouw, maar al snel keerde het tij. In 2006 promoveerde Napoli, dat in mei van dat jaar onder de oude naam verder ging, naar de Serie B om meteen daarna achter Juventus (teruggezet na een omkoopschandaal) te promoveren naar het hoogste niveau van Italië.

Dries Mertens (Pro Shots)

Napoli slaat terug

Sinds de promotie in 2007 speelt Napoli weer onafgebroken op het hoogste niveau van Italië. In de eerste twee seizoenen eindigde de club respectievelijk als achtste en twaalfde, maar nadien eindigde het nooit meer lager dan plek zeven. Ook werd de prijzenkast aangevuld door de Coppa Italia in 2012, 2014 en 2020 te winnen. Tevens mocht Napoli sinds het seizoen 2011-2012 zeven keer deelnemen aan de Champions League, waar in 2015 de halve finales van de Europa League werden bereikt.

Napoli kon in deze jaren rekenen op een aantal goalgetters. Edinson Cavani en Lorenzo Insigne scoorden aan de lopende band voor de club uit Napels, maar twee spelers wisten het record van Maradona (115 officiële goals) zelfs te overtreffen. Marek Hamsik maakte op 23 december 2017 zijn 116de doelpunt voor Napoli, waar hij in 2019 afscheid nam met 121 goals achter zijn naam. Dries Mertens, die jarenlang met hem samenspeelde, wist het record in 2020 af te pakken door zijn 122ste goal voor de club te maken. Sindsdien stelde de oud-PSV’er het record nog veel scherper, tot hij in 2022 vertrok uit Napels.

(Pro Shots)

In het seizoen 2022-2023 ontstond er nieuw elan bij Napoli. In de Champions League werd tweemaal de vloer aangeveegd met Ajax, waaronder een historische 1-6 zege in Amsterdam. In het miljoenenbal bleek de kwartfinale het eindstation, maar op 4 mei 2023 schreef het team wel geschiedenis door de derde Scudetto uit de geschiedenis bij te schrijven. Een 1-1 gelijkspel bij Udinese volstond voor de landstitel.

Laatste update: 4 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie