Jonathan de Guzman

Leeftijd: 36

Het laatste nieuws over Jonathan de Guzman

Jonathan de Guzman is een Nederlandse middenvelder van Canadese komaf. Sinds de zomer van 2022 staat hij onder contract bij Sparta Rotterdam.

  • De Guzman speelt momenteel voor Sparta Rotterdam
  • In Nederland kwam de middenvelder eerder uit voor Feyenoord
  • Hij speelde eveneens voor Real Mallorca, Villarreal, Napoli, Carpi, Chievo Verona, Eintracht Frankfurt en OFI Kreta
  • De Guzman speelde veertien A-interlands voor Nederland
  • Hij behoorde in 2014 tot de WK-selectie van Oranje

Clubcarrière

Jonathan Alexander de Guzman werd op 13 september 1987 geboren in het Canadese Scarborough, dat later is opgegaan in Toronto. Hij is de zoon van een Filipijnse vader en een Jamaicaanse moeder. Zijn ouders hadden voor diens geboorte al een zoon (Julian) en een dochter (Jenelle) op de wereld gezet. Zijn vader Bobby had een basketbalcarrière in gedachten voor beide zoons, maar senior accepteerde uiteindelijk hun keuze om voor het voetbal te kiezen.

Broer Julian verdiende op tienjarige leeftijd een overstap naar Europa. Hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Olympique Marseille, waarna zijn carrière hem langs landen als Duitsland, Spanje en Griekenland leidde. De middenvelder speelde ook meerdere seizoenen in zijn thuisland Canada. Zijn inspanningen om te slagen als profvoetballer inspireerden ook Jonathan de Guzman, die als speler van North Scarborough werd getipt bij Feyenoord. Na een succesvolle stage werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van de Rotterdammers.

Doorbraak bij Feyenoord

De Guzman doorliep de volledige jeugdopleiding van Feyenoord. In het seizoen 2005-2006 werd hij door Erwin Koeman aan de A-selectie toegevoegd, maar vanwege de internationale wetgeving mocht hij in de eerste maanden alleen maar meetrainen. Op 18 september 2005 maakte De Guzman eindelijk zijn debuut in de met 5-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Na 83 minuten mocht de geboren Canadees bij een 4-1 voorsprong invallen voor de Egyptenaar Hossam Ghaly.

In zijn debuutseizoen werd De Guzman meteen basisspeler bij Feyenoord. Met vier doelpunten en negen assists in 32 officiële wedstrijden bleek de middenvelder belangrijk voor de Rotterdammers. Zijn eerste doelpunt maakte hij op 30 oktober 2005 in de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Willem II. De Guzman verdiende met zijn prestaties een contract tot de zomer van 2010 in De Kuip.

De Guzman diende zijn volledige contract uit bij Feyenoord, waar hij medio 2010 transfervrij vertrok. In de tussentijd was de teller opgelopen naar 128 officiële wedstrijden, 26 doelpunten en 23 assists. De middenvelder maakte op 11 november 2007 misschien wel de belangrijkste treffer uit zijn periode bij Feyenoord: de gelijkmaker in de thuiswedstrijd tegen Ajax (2-2).

Via Real Mallorca naar Villarreal

In de eindfase van zijn Rotterdamse dienstverband stuurde De Guzman aan op een transfervrij afscheid naar Spanje. In de zomer van 2010 koos de middenvelder voor een driejarig contract bij Real Mallorca. Onder leiding van Michael Laudrup maakte hij zijn debuut op 29 augustus in de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen Real Madrid. In zijn eerstvolgende thuiswedstrijd, op 18 september, wist De Guzman ten koste van Osasuna (2-0) zijn eerste treffer in de Primera División tot stand te brengen.

De Guzman sloot het seizoen 2010-2011 af met 36 gespeelde wedstrijden, zes doelpunten en vier assists. Zijn vijfde assist in het shirt van Real Mallorca volgde op 28 augustus 2011 in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Espanyol. Het zou ook meteen zijn laatste wedstrijd blijken te zijn, want drie dagen later werd de Canadees voor circa 8,5 miljoen euro doorverkocht aan competitiegenoot Villarreal.

In het tenue van Villarreal debuteerde De Guzman op 10 september 2011 in de thuiswedstrijd tegen Sevilla (2-2). Het werd geen gelukkig huwelijk door een trainerswissel en degradatie uit de hoogste divisie van Spanje. Zijn teller bleef steken op 26 wedstrijden, één doelpunt en één assist. Zijn enige doelpunt in het shirt van El Submarino Amarillo produceerde de Canadese Nederlander op 22 november 2011 in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen Bayern München in de Champions League.

Twee seizoenen in Swansea

De Guzman had geen trek in een avontuur in de Spaanse Segunda División, zeker niet gezien zijn onzekere positie binnen de selectie. Hij liet zich in de zomer van 2012 verleiden tot een transfer naar Swansea City. De middenvelder debuteerde op 18 augustus in de met 0-5 gewonnen uitwedstrijd tegen Queens Park Rangers. De Guzman wist op 31 oktober 2012 voor het eerst te scoren namens The Swans, in de met 1-3 gewonnen League Cup-wedstrijd tegen Liverpool op Anfield.

De overwinning in en tegen Liverpool bleek de opmars naar een zeer succesvolle deelname aan de League Cup. Swansea City bereikte de finale en wist hierin Bradford City met overtuigende cijfers te verslaan: 5-0. De Guzman nam twee doelpunten voor zijn rekening op Wembley. In totaal speelde de rechtspoot in twee jaar tijd 93 officiële wedstrijden, met vijftien doelpunten en dertien assists als rendement.

Drie seizoenen in Italië

In augustus 2014 nam De Guzman afscheid van Napoli, dat zo’n 7,5 miljoen euro neertelde voor zijn handtekening. De oud-Feyenoorder debuteerde op de laatste dag van diezelfde maand in de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Genoa en nam in extremis meteen de winnende treffer voor zijn rekening. In zijn debuutseizoen won De Guzman meteen de Italiaanse Supercoppa met de club uit Napels door Juventus na strafschoppen opzij te zetten.

Met zeven doelpunten en drie assists in 36 officiële wedstrijden beleefde De Guzman een prima debuutseizoen in het shirt van Napoli. In zijn tweede contractjaar verslechterde de relatie echter. De middenvelder begon het seizoen met een blessure, waarna sportief directeur Cristiano Giuntoli hem probeerde te lozen richting AFC Bournemouth. “Zijn assistent zei: ‘Luister, als je niet tekent, wordt hij echt kwaad. Als je niet tekent, ben je dood in Napoli, ga je niet meer spelen'”, zo vertelde De Guzman later aan de Volkskrant.

De Guzman bleef Napoli echter trouw, mede omdat hij eerst fit wilde worden. In september 2015 leidde dit tot een handgemeen in de spelerslounge: Giuntoli zou hem in het gezicht hebben geslagen en daarna raakten beide hoofdrolspelers slaags. Het kwam daarna niet meer goed. De Guzman werd het gehele seizoen 2015-2016 op een zijspoor gezet in Napels, waar hij alleen nog rondjes mocht lopen op het trainingsveld.

Na een frustrerend half jaar kreeg De Guzman in januari de mogelijkheid om op huurbasis aan de slag te gaan bij Carpi (vijf wedstrijden, één doelpunt). In de daaropvolgende zomer werd de middenvelder voor een jaar ondergebracht bij Chievo Verona te verhuizen. Hij speelde 29 wedstrijden voor deze club, waarin hij tweemaal als doelpuntenmaker en tweemaal als aangever fungeerde. Eén van zijn assists produceerde De Guzman uitgerekend in de thuiswedstrijd tegen Napoli, dat wel als winnaar van het veld stapte (1-3).

Bekerwinnaar in Duitsland

Na drie seizoenen nam De Guzman medio 2017 afscheid van de Italiaanse voetbalvelden. Voor één miljoen euro werd de rechtsbenige voetballer verkocht aan Eintracht Frankfurt, waar hij op 20 augustus debuteerde in de doelpuntloze uitwedstrijd tegen SC Freiburg. De Guzman maakte zijn eerste doelpunt op 24 oktober van datzelfde jaar in de bekerwedstrijd tegen 1. FC Schweinfurt 05. De 0-4 overwinning bleek de opmars naar de eindzege in de DFB-Pokal door met Bayern München af te rekenen in de finale (3-1).

Als bekerwinnaar mocht Eintracht Frankfurt in het seizoen 2018-2019 deelnemen aan de Europa League. De Bundesliga-formatie maakte een uitstekende indruk door de halve finale te bereiken, maar een fatale strafschoppenserie tegen Chelsea op Stamford Bridge blokkeerde de kans op ultiem succes. In totaal speelde De Guzman 68 officiële wedstrijden voor Die Adler, waarin hij viermaal scoorde en vijftien keer als aangever fungeerde.

Twee jaar in Griekenland

De Guzman tekende in oktober 2020 een contract bij het Griekse OFI Kreta. Over een periode van twee seizoenen kwam de middenvelder tot 42 wedstrijden voor de eilandbewoners, met vijf doelpunten en drie assists als rendement. Na deze periode keerde de inmiddels geroutineerde rechtspoot terug naar Nederland om zich aan te sluiten bij eredivisionist Sparta Rotterdam.

(Pro Shots)

Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam wist in 2022 ternauwernood degradatie uit de Eredivisie te voorkomen, maar in het seizoen 2022-2023 was daar weinig van te merken. Met De Guzman als sterkhouder wist de formatie van trainer Maurice Steijn een topseizoen te draaien. De middenvelder, die zijn debuut voor De Kasteelheren maakte in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (0-0), eindigde met Sparta op een fraaie zesde plaats in de Eredivisie. Zijn team bereikte de finale van de play-offs om Europees voetbal, waarin FC Twente over twee duels nipt te sterk bleek.

De Guzman werkte 25 wedstrijden af in zijn eerste seizoen bij Sparta Rotterdam, waarin hij tweemaal met succes de trekker overhaalde.


Interlandcarrière

De Guzman speelde voor vertegenwoordigende jeugdelftallen van Canada. Ondertussen verkreeg hij ook de Nederlandse nationaliteit, maar pas in januari 2008 besloot de middenvelder definitief zijn jawoord te geven aan de KNVB. In het shirt van Jong Oranje debuteerde hij in 2008 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Estland. Met twee doelpunten had De Guzman een groot aandeel in de 3-0 overwinning. Ismail Aissati pikte eveneens een doelpunt mee.

Bondscoach Marco van Basten nam De Guzman op in de voorselectie van het Nederlands elftal, maar tot een samenwerking kwam het niet. Zijn debuut voor het grote Oranje maakte hij uiteindelijk onder leiding van Louis van Gaal. Laatstgenoemde trainer liet de geboren Canadees op 6 februari 2013 debuteren in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië (1-1). In de rust mocht De Guzman invallen voor Robin van Persie.

De Guzman behoorde tot de selectie voor het WK van 2014. In Zuid-Amerika mocht hij minuten maken in de groepswedstrijden tegen Spanje (5-1 zege), Australië (3-2 zege) en de troostfinale tegen gastheer Brazilië (3-0 zege). Na het wereldkampioenschap speelde De Guzman nog één A-interland, op 31 maart 2015 in de met 2-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Spanje. Zijn teller steeg daarmee naar veertien wedstrijden in het Nederlands elftal.

Laatste update: 17 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie