Robin van Persie

Robin van Persie is een voormalig aanvaller. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal speelde tijdens zijn loopbaan voor Feyenoord, Arsenal, Manchester United en Fenerbahçe. Op dit moment is hij jeugdtrainer van de Rotterdamse club.

  • Van Persie is momenteel jeugdtrainer van Feyenoord
  • De Rotterdammer begon en eindigde hier zijn spelerscarrière
  • In 2002 won hij de UEFA Cup met Feyenoord
  • Van Persie speelde daarnaast voor Arsenal, Manchester United en Fenerbahçe
  • Hij is topscorer aller tijden van het Nederlands elftal

Voetbalcarrière

Van Persie werd op 6 augustus 1983 geboren in de Rotterdamse wijk Kralingen. Hij is een zoon van Bob en José Ras van Persie, die allebei beeldend kunstenaar zijn en weinig met de voetbalsport hebben. Het gezin bestond daarnaast uit twee zussen (Lilli en Kiki). “Als kind was ik hyperactief”, zo citeerde De Nieuwe Revu jaren later. “Na de scheiding van mijn ouders heb ik een tijdje bij mijn moeder en zussen gewoond, maar dat werkte niet. Ik was te druk. Toen ben ik naar mijn vader gegaan en hij heeft me naar Excelsior gebracht. Vijf jaar was ik, eigenlijk te jong, maar de club maakte een uitzondering. Sinds die tijd ben ik helemaal verliefd op de bal.”

Jeugdtrainer Aad Putters van Excelsior sprak in 2002 tegenover Voetbal International over de eerste kennismaking met Van Persie. “Op een dag kwam hij aanlopen met zijn vader nog”, vertelde hij. “Robin van Persie heette hij. Hij was vijfenhalf jaar oud, eigenlijk te jong om in clubverband te mogen spelen. Maar Robin was al een paar keer komen kijken en aan de manier waarop hij dan met dat linkerpootje ballen terugschoot, kon je zien dat hij ontzettend talentvol was. Op straat had hij aan zijn toen al formidabele techniek geschaafd en bovendien kon hij op die leeftijd ook al aardig trappen met zowel de wreef als de binnenkant van zijn voet.”

Van Persie beschreef zichzelf als een lastige scholier. Meermaals werd hij uit de klas gestuurd, maar de jonge Rotterdammer ontwikkelde zich en dan vooral binnen de lijnen van het voetbalveld. Van Persie, die ook veelvuldig op de pleintjes van Kralingen voetbalde, werd op dertienjarige leeftijd naar de voetbalacademie van stadsgenoot Feyenoord gehaald.

Robin van Persie als jonge Feyenoorder
Op jonge leeftijd in Feyenoord-shirt (Pro Shots)

Doorbraak bij Feyenoord

Van Persie kwam in 1996 terecht in de jeugdopleiding van Feyenoord. De aanvaller doorliep verschillende jeugdelftallen aan de andere kant van de Maas en debuteerde op 3 februari 2002 in de hoofdmacht van de Kuipbewoners (5-0 zege tegen Roda JC). Trainer Bert van Marwijk liet de getalenteerde Rotterdammer na 79 minuten invallen voor Jon Dahl Tomasson. De Deen maakte één van de vijf doelpunten, waar Pierre van Hooijdonk en Brett Emerton elk tweemaal het net vonden.

Na zijn debuut bleef Van Persie een prominent selectielid bij Feyenoord. Zijn aandeel steeg in het seizoen 2001-2002 naar tien competitiewedstrijden, waaronder de uitwedstrijd tegen aartsrivaal Ajax (1-1). In Amsterdam speelde hij de volledige wedstrijd als linksbuiten. Van Marwijk liet hem eveneens opdraven in de UEFA Cup-campagne van Feyenoord. Van Persie speelde achtereenvolgens mee tegen Glasgow Rangers, PSV, Internazionale en mocht vervolgens 63 minuten aantreden in de met 3-2 gewonnen finale tegen Borussia Dortmund. Deze finale werd in De Kuip gespeeld.

In de UEFA Cup-campagne van 2001-2002 maakte Van Hooijdonk indruk met zijn befaamde vrije trap. Binnen Feyenoord stond de spits bekend als dé specialist, maar op 31 maart 2002 durfde Van Persie het aan om zijn teamgenoot af te troeven door in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (1-1) snel een poging te wagen. ”Ik zei: ‘Pierre, neem jij hem maar’. Daarna dacht ik: ‘Dit is mijn kans”, verklaarde Van Persie jaren later aan de NOS. Vanaf dat moment onderhielden beide aanvallers een moeizame relatie.

Lastpak als Feyenoorder

Van Persie bouwde in het seizoen 2002-2003 een negatieve reputatie op. De aanvaller werd ‘de gebeten hond’ na de uitwedstrijd tegen Roda JC, waarin hij de gelijkmaker inleidde met een overtreding op eigen helft. “Toen dacht ik al: Dit gaat niet goed zo”, vertelde Van Persie in 2002 aan Voetbal International. Tegen Fenerbahçe (voorronde Champions League) ging het daarna helemaal mis. “Ik mocht niet invallen vanwege de manier waarop ik mijn warming-up uitvoerde. Bert van Marwijk zette me na die wedstrijd wegens onprofessioneel gedrag uit de selectie. Toen de trainer me dat vertelde, was ik verdoofd.”

Als straf mocht Van Persie geen minuten maken in de Europese Supercup-wedstrijd tegen Real Madrid (1-3 nederlaag). Een grote domper voor de linkspoot, die de Spaanse topclub als zijn favoriete club rekende buiten Nederland. Zelfs de Feyenoord-supporters keerden zich in die fase tegen de Kralinger. Een vervelende ervaring voor de jonge aanvaller, die zijn ontwikkeling desalniettemin doortrok in zijn tweede seizoen als profvoetballer. Van Persie besloot het seizoen 2002-2003 met vijftien doelpunten in 28 officiële wedstrijden, waaronder de gelijkmaker in de uitwedstrijd tegen Ajax (1-1).

Zijn ontwikkeling stagneerde in het seizoen 2003-2004. De Rotterdammer bleef steken op zes doelpunten in 32 officiële wedstrijden. Gaandeweg raakte hij zijn basisplaats kwijt bij Feyenoord. Van Persie speelde zelfs nog een tijdje mee bij Jong Feyenoord. In april 2004 maakte hij een dieptepunt mee: na afloop van de wedstrijd tegen Jong Ajax werd Van Persie belaagd door hooligans van de Amsterdamse club. Hij werd ingesloten en ontving een aantal rake klappen. Mario Been, de trainer van het Rotterdamse beloftenteam, werd naar eigen zeggen zelfs bedreigd met een mes.

Transfer naar Arsenal

Tijdens het seizoen 2003-2004 meldde Arsenal zich voor de eerste keer, maar de Londenaren bereikten geen akkoord met Feyenoord. Enkele maanden later maakte de aanvaller zich onmogelijk in Rotterdam-Zuid door ondanks een doorlopend contract een transfer aan te kondigen. PSV besloot een serieuze poging te wagen, maar uiteindelijk keerden The Gunners terug met een nieuw bod. Tot frustratie van PSV-voorzitter Harry van Raaij besloot Van Persie te kiezen voor Arsenal. Beide clubs kwamen een deal overeen ter waarde van 4,5 miljoen euro.

In Londen kreeg Van Persie te maken met de Franse manager Arsène Wenger. Ook landgenoten Dennis Bergkamp en Quincy Owusu-Abeyie behoorden tot de selectie van Arsenal, waar ook spelers als Patrick Vieira, Cesc Fàbregas en Thierry Henry deel van uitmaakten. Op 8 augustus 2004 debuteerde de aanwinst in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Manchester United om de Community Shield. Van Persie maakte zijn eerste doelpunt voor de club op 26 oktober in de met 1-2 gewonnen League Cup-wedstrijd tegen Manchester City. Vier dagen later scoorde hij voor het eerst in de Premier League, thuis tegen Southampton (2-2).

Robin van Persie en Lionel Messi
In duel met FC Barcelona-ster Lionel Messi (Pro Shots)

Van Persie speelde in zijn eerste seizoen voor Arsenal meteen 41 officiële wedstrijden, waarin hij tien keer als afmaker fungeerde. De Nederlander scoorde eveneens vanaf elf meter in de strafschoppenserie van de gewonnen FA Cup-finale tegen Manchester United. Arsenal eindigde achter stadsgenoot Chelsea als tweede in de Premier League en werd in de achtste finale van de Champions League uitgeschakeld door Bayern München. In de groepsfase stond zijn team uitgerekend tegenover PSV, dat naast zijn handtekening had gegrepen.

Smaakmaker in Londen

In de zomer van 2005 werd Van Persie gearresteerd door de politie van Rotterdam op verdenking van verkrachting. De Arsenal-aanvaller zat enige tijd vast, maar werd uiteindelijk geheel vrijgesproken. Justitie concludeerde dat de voetballer en Sandra K. inderdaad seks hadden gehad in een hotel, maar dat er niet kon worden aangetoond dat er sprake was van dwang. Van Persie kon zodoende als een vrij man terugkeren naar Arsenal, dat hem in de tussentijd altijd bleef steunen.

Vab Persie betaalde het vertrouwen terug. In het shirt van Arsenal groeide de linksbenige aanvaller uit tot een vaste waarde. Op 29 september 2006 maakte hij een van de mooiste doelpunten uit zijn carrière: een prachtige volley in de uitwedstrijd tegen Charlton Athletic. Enkele maanden eerder had Arsenal het iconische Highbury ingeruild voor het gloednieuwe Emirates Stadium. Een peperduur project, waardoor de clubleiding zich genoodzaakt voelde om grote investeringen in de selectie tegen te gaan.

Wenger werkte als Arsenal-manager vooral met een getalenteerde selectie. Van Persie groeide uit tot een smaakmaker én aanvoerder. Tot en met de zomer van 2012 maakte de Nederlander maar liefst 132 doelpunten in 278 officiële wedstrijden voor The Gunners, waarvan 96 doelpunten in de Premier League. Na de FA Cup-winst van 2005 won de aanvaller geen prijzen meer in Londense dienst.

Kampioen met Manchester United

In het seizoen 2011-2012 kroonde Van Persie zich tot topscorer van de Premier League met dertig doelpunten. Arsenal bleef desondanks steken op de vierde plaats, waardoor de Nederlander weinig voelde voor een contractverlenging. In de zomer van 2012 maakte Van Persie zich niet populair in het Emirates Stadium door een pikante overstap te maken naar competitiegenoot Manchester United. De Premier League-rivalen werden het eens over een transfersom van circa 32 miljoen euro.

Van Persie kreeg in Manchester te maken met de legendarische manager Sir Alex Ferguson. De Nederlander debuteerde op 20 augustus 2012 in de Premier League-wedstrijd tegen Everton (1-0 nederlaag) door na 68 minuten in te vallen voor Danny Welbeck. Vijf dagen later maakte Van Persie zijn eerste doelpunt voor Manchester United in de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Fulham. Op 2 september produceerde hij zelfs een hattrick op bezoek bij Southampton (2-3).

Ferguson deed in het seizoen 2012-2013 in alle 38 competitiewedstrijden een beroep op Van Persie. Met 26 competitietreffers onderstreepte hij zijn waarde voor Manchester United. In speelronde 34 maakte Van Persie een hattrick tegen Aston Villa (3-0) en daarmee verzekerde men zich van de Premier League-titel. De Nederlander, in de Champions League (driemaal) en de FA Cup eveneens trefzeker, werd door supporters verkozen tot Speler van het Jaar.

Terugval in Manchester

Na het kampioenschap van 2013 besloot Ferguson af te zwaaien als manager van Manchester United. De Schot werd opgevolgd door zijn landgenoot David Moyes, maar vanwege de tegenvallende resultaten haalde hij de eindstreep van zijn eerste contractjaar niet eens. Van Persie kon zijn vorm uit zijn eerste United-seizoen niet doortrekken. Hij kampte met fysieke problemen en bleef daardoor steken op achttien doelpunten in 28 officiële wedstrijden. Een spaarzaam hoogtepunt was zijn hattrick in de kwartfinale Champions League-wedstrijd tegen Olympiakos Piraeus (3-0 zege).

In de zomer van 2014 werd Louis van Gaal aangesteld als nieuwe manager van Manchester United. Van Persie had hem reeds leren kennen als bondscoach van het Nederlands elftal, maar op Old Trafford ontbrak de chemie. Met tien doelpunten in 29 wedstrijden beleefde de aanvaller zijn zwakste seizoen namens The Red Devils. Van Persie, die andermaal werd gehinderd door fysieke klachten, verklaarde in The Sunday Times: “De sfeer tussen Louis en mij veranderde en mensen op de club zagen het, maar ik bleef altijd professioneel. Ik dacht dat we dit seizoen met een schone lei konden beginnen, maar het was geen eerlijk gevecht meer. Ik kreeg de optie om te knokken voor mijn plek in het team niet aangeboden.”

Waardevol voor Fenerbahçe

Na drie seizoenen vertrok Van Persie bij Manchester United, dat voor zo’n 6,65 miljoen euro meewerkte aan een transfer naar Fenerbahçe. Hij debuteerde op 28 juli 2015 in de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen Shakhtar Donetsk in de voorronde van de Champions League. Op 20 augustus van datzelfde jaar maakte Van Persie in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Atromitos zijn eerste doelpunt voor de Turkse topclub. In blessuretijd kopte hij de 0-1 tegen de touwen.

Met 22 doelpunten in 48 wedstrijden beleefde Van Persie een prima debuutseizoen namens Fenerbahçe. De Turken plaatsten zich in de zomer van 2016 niet voor de Champions League, waardoor het team opnieuw in de Europa League terecht kwam. Dit leverde een pikante loting op. Fenerbahçe werd gekoppeld aan twee oud-werkgevers van Van Persie: Feyenoord en Manchester United. Uitgerekend op Old Trafford maakte de linkspoot één van zijn veertien treffers uit het seizoen 2016-2017 (35 officiële wedstrijden).

Zijn derde en laatste seizoen bij Fenerbahçe verliep ronduit teleurstellend. Mede door een knieblessure speelde Van Persie maar vier officiële wedstrijden, waarvan twee in de Süper Lig. In januari 2018 besloot hij in samenspraak met de clubleiding om over te gaan tot het ontbinden van zijn contract.

Robin van Persie met zijn vrouw en kinderen in De Kuip (Pro Shots)

Terugkeer bij Feyenoord

Na zijn vertrek bij Fenerbahçe besloot Van Persie terug te keren naar Feyenoord. Op 24 januari 2018 maakte de aanvaller zijn rentree in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (1-1). Na dertien jaar en 267 dagen kwam Van Persie weer uit voor de Rotterdamse club, waarmee hij een record van Daan Netten uit de boeken werkte. Op 8 februari van datzelfde jaar maakte hij tegen FC Groningen (3-0 zege) zijn eerste Feyenoord-doelpunt in bijna veertien jaar tijd (dertien jaar en 358 dagen).

Met vijf doelpunten in twaalf Eredivisie-wedstrijden bewees Van Persie zijn waarde voor Feyenoord. Scoren deed hij ook in de bekerwedstrijden tegen Willem II en AZ, die allebei met 3-0 werden verslagen. De overwinning op de Alkmaarders bezorgde zijn broodheer de KNVB Beker. De 34-jarige Van Persie sprak na afloop van een ‘struggle’ vanwege aanhoudende pijn. “Soms word ik moe van mezelf. Ik wil zo graag, ik wil overal bij zijn, maar ik moet soms gewoon een wedstrijd laten schieten. Dan hapert mijn lichaam. Het herstel duurt soms langer dan ik zou willen.”

Laatste jaar als prof

Van Persie besloot in mei 2018 om alsnog een jaar door te gaan als profvoetballer. Trainer Giovanni van Bronckhorst besloot hem aan te wijzen als nieuwe aanvoerder van Feyenoord, dat als bekerwinnaar ook de Johan Cruijff Schaal veroverde. Met achttien doelpunten in 31 officiële wedstrijden bleef Van Persie van grote waarde voor de Rotterdamse club. Een nieuwe prijs bleef uit, maar hij liet De Kuip wel swingen door tweemaal te scoren in de met 6-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Ajax.

Op 12 mei 2019 speelde Van Persie zijn laatste wedstrijd als profvoetballer. Hij werd door Feyenoord-supporters verkozen tot Speler van het Jaar, maar het afscheid van de aanvaller en trainer Van Bronckhorst viel sportief gezien in het water door toedoen van ADO Den Haag (0-2 nederlaag). Feyenoord speelde drie dagen later nog de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, maar gezien de geringe belangen voor de eigen club besloot Van Persie niet meer af te reizen naar Limburg.

PeriodeClub
2002-2004Feyenoord
2004-2012Arsenal
2012-2015Manchester United
2015-2018Fenerbahçe
2018-2019Feyenoord

Interlandcarrière

Van Persie debuteerde op 4 juni 2005 voor het Nederlands elftal. Bondscoach Marco van Basten liet de Arsenal-aanvaller in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië (2-0 zege) na 63 minuten invallen voor Ruud van Nistelrooij. Vier dagen later maakte de kersverse Oranje-international zijn eerste doelpunt voor Oranje in de kwalificatiewedstrijd tegen Finland. Twaalf minuten na zijn invalbeurt bepaalde Van Persie de eindstand in Helsinki op 0-4.

Nederland plaatste zich probleemloos voor het WK van 2006. In de tweede groepswedstrijd stond de aanvaller met een fraaie vrije trap aan de basis van de 2-1 overwinning op Ivoorkust. Met zeven punten plaatsten de oranjehemden zich voor de knock-outfase. Het team van Van Basten werd hierin gekoppeld aan Portugal, met Cristiano Ronaldo als sterspeler. Een spijkerharde confrontatie in Neurenberg (vier rode kaarten) eindigde in een 1-0 overwinning voor de Portugezen.

In de zomer van 2008 mocht Nederland deelnemen aan het EK. Op het door Oostenrijk en Zwitserland georganiseerde eindtoernooi maakte Oranje indruk in de groepsfase met klinkende overwinningen op Italië (3-0) en Frankrijk (4-1). Van Persie had een belangrijk aandeel in dit succes, maar kon niet verhinderen dat Nederland in de kwartfinale opzij werd gezet door het Rusland van Guus Hiddink. Na verlenging verloor zijn team met 1-3.

Robin van Persie
In het shirt van het Nederlands elftal (Pro Shots)

Verloren WK-finale

Van Persie ontwikkelde zich tot één van de sterkhouders van het Nederlands elftal. Samen met Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Arjen Robben werd hij gerekend tot de ‘Grote vier’. Op het WK van 2010 in Zuid-Afrika zorgde zijn status zelfs even voor potentieel explosiegevaar. Na zijn wissel tegen Slowakije (2-1 zege) zou Van Persie bondscoach Bert van Marwijk kenbaar hebben gemaakt dat hij Sneijder had moeten wisselen. De Rotterdammer ontkende dit, waar zijn voormalig Feyenoord-trainer na afloop niets van een conflict wilde weten.

Met één doelpunt in zeven wedstrijden beleefde Van Persie geen overtuigend WK. Toch had hij een aandeel in het bereiken van de finale door steevast in de basis aan te treden namens Nederland. Tegen Spanje (0-1 nederlaag na verlenging) kwam Van Persie de volle 120 minuten in actie. Na afloop beklaagde hij zich vooral over scheidsrechter Howard Webb. “Waar was die man mee bezig”, stamelde de spits van Oranje. “Die maakt gewoon in korte tijd drie grote fouten in een verlenging van de finale van het WK. Geloof me maar dat dit heel erg pijn doet.”

Mede dankzij een 11-0 overwinning op San Marino (viermaal Van Persie) kwalificeerde Nederland zich voor het EK van 2012. In aanloop naar deze eindronde ontstond een stevige discussie, aangezien ook Klaas-Jan Huntelaar kans dacht te maken op een basisplaats als aanvalsleider. Van Persie kreeg echter de voorkeur van Van Marwijk. Het eindtoernooi in Polen en Oekraïne verliep desastreus: nederlagen tegen Denemarken, Duitsland en Portugal betekenden uitschakeling in de groepsfase.

Revanche op Spanje

In oktober 2013 werd Van Persie de nieuwe topscorer aller tijden van het Nederlands elftal dankzij een hattrick tegen Hongarije. De opvolger van Patrick Kluivert had een belangrijk aandeel in de WK-kwalificatiecyclus, waardoor Nederland in de eerste groepswedstrijd de kans kreeg om revanche te nemen op Spanje. Nederland versloeg de regerend wereldkampioen met ongekende cijfers: 5-1. Van Persie zorgde bij een 0-1 achterstand voor een van de meest iconische Oranje-doelpunten aller tijden.

Van Persie werd in de achtste finale tegen Mexico vervangen door Huntelaar, die vanaf de penaltystip de 2-1 overwinning tot stand bracht. In het restant van het WK bleef de Rotterdammer desalniettemin staan als aanvalsleider. Mede dankzij Van Persie werd de strafschoppenserie tegen Costa Rica (kwartfinale) winnend afgesloten, maar vervolgens ging het mis door toedoen van Argentinië. Met een doelpunt was de aanvaller wel weer belangrijk in de troostfinale tegen Brazilië (3-0).

Nederland slaagde er niet in om zich te plaatsen voor het EK van 2016. Typerend voor de sportieve malaise was het eigen doelpunt van Van Persie in de verloren kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië (2-3). De aanvaller maakte in deze wedstrijd wel zijn vijftigste interlanddoelpunt voor het Nederlands elftal. Bijna twee jaar later speelde Van Persie op bezoek bij Frankrijk (4-0 nederlaag) zijn 102e en laatste interland in Oranje-shirt.


Trainerscarrière

Van Persie verdween na zijn actieve carrière ongeveer een jaar in de relatieve anonimiteit. De Rotterdammer genoot van zijn vrije tijd, maar in 2020 keerde hij terug bij Feyenoord om als spitsentrainer aan de slag te gaan binnen de technische staf van toenmalig hoofdtrainer Dick Advocaat. Van Persie combineerde de werkzaamheden bij diens oude club (één dag per week) met zijn baan als voetbalanalist op de Britse televisie.

In 2021 werd Van Persie aangesteld als assistent-trainer van Feyenoord onder 16. Hij kreeg in de jeugdopleiding van de Rotterdamse club onder meer te maken met zijn eigen zoon Shaqueel. De oud-international, die ondertussen ook betrokken bleef binnen Feyenoord 1, promoveerde in de zomer van 2022 samen met Brian Pinas naar de Onder 18-selectie.

Laatste update: 18 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie