Slowakije

Bratislava

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Slowakije

De nationale voetbalploeg van Slowakije is actief onder de bijnamen Repre (‘afvaardiging’) en Národný tím (‘nationale team’). Het land was eenmaal actief op het WK en tweemaal op het EK.

  • Het nationale team van Slowakije maakt deel uit van de SFZ
  • Eerder behoorde het land tot Tsjecho-Slowakije
  • De bijnaam van het team luidt ‘Repre’ of ‘Národný tim’
  • Slowakije was één keer actief op het WK
  • Tweemaal mocht het team deelnemen aan het EK

Acceptabele successen na onafhankelijkheid

Het Slowaakse team is onderdeel van de Slovenský futbalový zväz (SFZ). De voetbalbond werd opgericht in november 1938, maar werd ontbonden na de Tweede Wereldoorlog door het ontstaan van Tsjecho-Slowakije. In 1993 werd Slowakije weer onafhankelijk en werd de voetbalbond heropgericht. Nog datzelfde jaar werd het UEFA-lidmaatschap geaccepteerd en een jaar volgde ook het lidmaatschap voor de wereldvoetbalbond FIFA.

Slowakije speelde de eerste officiële interland op 2 februari 1994 tegen de Verenigde Arabische Emiraten, dat met 0-1 werd verslagen. Daarvoor speelde het land al oefenwedstrijden tegen Litouwen (1-0 zege en 2-2 gelijkspel) en Slovenië (2-0 overwinning). De FIFA erkende deze interlands echter niet.

WK-geschiedenis

Slowakije mocht nog niet deelnemen aan de kwalificatie voor het WK van 1994. Vier jaar later mocht de Slowaakse formatie het voor het eerst proberen op dit podium. Met overwinningen op de Faeröer Eilanden (tweemaal) en Malta was de start uitstekend te noemen, maar die zegereeks kon niet worden doorgetrokken. Met zestien punten eindigde het team op een vierde plaats. Uitgerekend Tsjechië wist de derde plek te bemachtigen met evenveel punten, maar deelname aan het WK zat er voor beide landen niet in.

In de kwalificatie voor het WK van 2010 eindigde Slowakije wel boven Tsjechië. Het Centraal-Europese land werd zelfs groepswinnaar, waardoor het team zich automatisch kwalificeerde voor de eindronde in Zuid-Afrika. Slowakije verspeelde in de eerste wedstrijd in extremis een zege op Nieuw-Zeeland en verloor vervolgens van Paraguay, waardoor de laatste wedstrijd in Groep F cruciaal werd. Tot ieders verrassing werd regerend wereldkampioen Italië uitgeschakeld: 3-2. In de daaropvolgende ronde werd Slowakije uitgeschakeld door het Nederlands elftal: 2-1.

Slowakije eindigde in 2006 al als tweede in de kwalificatiegroep, maar in de play-offs werd uitgerekend de zwaarst mogelijke tegenstander geloot. Spanje bleek over twee wedstrijden met 6-2 te sterk. Ook voor het WK van 2018 eindigden de Slowaken op de tweede plaats in de groep. De play-offs werden niet bereikt, aangezien het team als zwakste runner-up afviel.

EK-geschiedenis

Slowakije won in oktober 2014 met 2-1 van Spanje. Het bleek de opmars naar een succesvolle campagne in de EK-kwalificatiefase, waardoor het team in 2016 mocht deelnemen aan de eindronde in Frankrijk. Na een 2-1 nederlaag tegen Wales volstonden een zege op Rusland (1-2) en een gelijkspel tegen Engeland (0-0) om als nummer drie door te stoten naar de achtste finale. Hierin bleek Duitsland met duidelijke cijfers te sterk: 3-0.

Slowakije bereikte het naar 2021 verplaatste EK via de play-offs. Ierland werd in een strafschoppenserie verslagen. Op de eindronde werd Polen in de eerste groepswedstrijd met 2-1 verslagen, maar Zweden (0-1) en Spanje (0-5) wisten verder EK-succes te dwarsbomen. Ditmaal bleek de groepsfase dus al het eindstation.


Albert Rusnák (rechts) in actie tegen Oranje

Balans tegen Oranje

Het Nederlands elftal is vooralsnog ongeslagen in de onderlinge wedstrijden tegen Slowakije. Beide landen troffen elkaar voor het eerst op het WK van 2010, waar de achtste finalewedstrijd met 2-1 werd gewonnen door de oranjehemden. Arjen Robben en Wesley Sneijder troffen doel voor het Oranje van Louis van Gaal, waar de aansluitingstreffer van Robert Vittek pas in extremis tot stand werd gebracht.

In mei 2012 troffen Nederland en Slowakije elkaar in een oefenwedstrijd. Ter voorbereiding op het EK van dat jaar wonnen de manschappen van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk met 2-0. Na een snel eigen doelpunt van Kornel Saláta maakte Rafael van der Vaart in de 75ste minuut de beslissende tweede treffer.

Ronald Koeman was de bondscoach van Oranje bij de derde ontmoeting met Slowakije. In mei 2018 maakte Adam Nemec de openingstreffer voor de Slowaken, maar Quincy Promes bepaalde in de 59ste minuut de eindstand op 1-1.

Laatste update: 25 maart 2023

Internationals Slowakije

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie