Wesley Sneijder

Wesley Sneijder is een voormalig voetballer uit Nederland. Hij droeg de shirts van onder meer Ajax, Real Madrid, Internazionale en het Nederlands elftal. Tegenwoordig is de recordinternational van Oranje actief als voetbalanalist en trainer.

Wesley Sneijder werd op 9 juni 1984 geboren in Utrecht, waar hij opgroeide in de volkswijk Ondiep. Hij is een zoon van Barry Sneijder en Sylvia Sneijder-Thiele. De Utrechter is vooralsnog twee keer getrouwd geweest: met jeugdliefde Ramona (2005-2009) en met presentatrice/actrice Yolanthe Cabau (2010-2019). Met beide vrouwen heeft Sneijder een kind gekregen, respectievelijk Jessey en Xess Xava.

Sneijder komt uit een voetbalgezinde familie. Ook zijn broers Jeffrey en Rodney hebben in het betaald voetbal gespeeld, waar zoon Jessey zich eveneens op het voetbal heeft gestort. In 2021 sloot laatstgenoemde zich aan bij de jeugdopleiding van eredivisionist FC Utrecht.

Voetbalcarrière

De voetbalcarrière van Sneijder ging van start in zijn geboorteplaats Utrecht. In 1990 sloot hij zich aan bij de amateurclub DOS (Door Oefening Sterk), dat in 1958 geschiedenis schreef door landskampioen te worden. Ook zijn oudere broer Jeffrey en zijn jongere broer Rodney hebben hier hun voetbalkunsten vertoond. Tegenwoordig bestaat de roemruchte club niet meer. In 2004 besloot DOS de stekker eruit te trekken vanwege een gebrek aan vrijwilligers.

Sneijder speelde maar kortstondig voor DOS. Op zevenjarige leeftijd maakte hij in 2001 de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax, waar zijn potentieel werd ontdekt tijdens de zogeheten Talentendagen. De middenvelder wist de gehele jeugdopleiding van de Amsterdamse club te doorlopen.

Doorbraak bij Ajax

Sneijder werd in het seizoen 2002-2003 voor het eerst opgenomen in de eerste selectie van Ajax. Op 2 februari 2003 maakte de 1,70 meter lange middenvelder zijn officiële debuut in de met 0-6 gewonnen uitwedstrijd tegen Willem II. In Tilburg speelde de geboren Utrechter die middag meteen de volle negentig minuten onder leiding van trainer Ronald Koeman. Ook Andy van der Meijde en Zlatan Ibrahimovic behoorden zoal tot de toenmalige basisploeg van de Amsterdamse club.

Rafael van der Vaart behoorde in die tijd eveneens tot de selectie van Ajax. Hij ontbrak door een hamstringblessure in de debuutwedstrijd van Sneijder, maar zij zouden enige tijd een succesvol duo vormen. De Utrechter maakte op 13 april 2003 op bezoek bij NAC Breda (0-3 zege) zijn eerste doelpunt als profvoetballer. In totaal produceerde hij dat seizoen vijf doelpunten en vier assists in 23 officiële wedstrijden. Ajax behaalde dat seizoen één punt te weinig voor het kampioenschap, maar bereikte wel de kwartfinale van de Champions League. Een late treffer van AC Milan-aanvaller Jon Dahl Tomasson dwarsboomde een ticket voor de laatste vier.

Sneijder groeide uit tot een vaste waarde bij Ajax. In het seizoen 2003-2004 speelde de middenvelder in totaal 38 officiële wedstrijden voor de Amsterdammers, waar hij tien doelpunten en elf assists liet aantekenen. Op 9 mei 2004 veroverde Ajax de landstitel dankzij een 2-0 overwinning op NAC Breda. Sneijder eiste een hoofdrol op door tijdens de tiende minuut van de kampioenswedstrijd de openingstreffer binnen te schieten. Hij deed dit op aangeven van Ibrahimovic, die zelf de tweede treffer maakte.

Het kampioenschap van 2004 zou tevens de enige landstitel van Sneijder in Ajax-shirt blijken. In de drie daaropvolgende seizoenen eindigde de Amsterdamse formatie respectievelijk als tweede, vierde en tweede. PSV kroonde zich in deze jaren telkens tot de nummer één van de Eredivisie, maar de erelijst van Sneijder werd desalniettemin gevuld met een aantal extra prijzen. In 2006 en 2007 won hij de KNVB Beker met Ajax, dat in 2005 en 2006 ook de Johan Cruijff Schaal bemachtigde.

Sneijder speelde tot de zomer van 2007 in totaal 180 wedstrijden voor Ajax, waar hij 58 doelpunten en 47 assists liet aantekenen. Na afloop van het seizoen 2006-2007 toonde het Spaanse Valencia concrete interesse. Los Che haakten af na het verhogen van de vraagprijs naar dertig miljoen euro, waarna de middenvelder toezegde nog een jaar in Amsterdam actief te blijven. Diezelfde zomer maakte hij voor 27 miljoen euro alsnog de overstap naar LaLiga na een akkoord tussen Ajax en Real Madrid.

Na twee jaar weggepest bij Real Madrid

Sneijder werd na Ruud van Nistelrooij, Marc Overmars en Arjen Robben de duurste Nederlandse voetballer aller tijden. Bij Real Madrid tekende hij een contract voor vijf seizoenen. De middenvelder maakte zijn officiële debuut voor De Koninklijke op 19 augustus 2007 in de Supercopa-wedstrijd tegen Sevilla. Mede dankzij een assist van Sneijder op Fabio Cannavaro wisten de Madrilenen een 1-3 achterstand weg te poetsen, maar Frédéric Kanouté bezorgde de opponent alsnog de Spaanse Supercup met zijn tweede en derde treffer van de wedstrijd (3-5).

Op 25 augustus 2007 maakte Sneijder zijn competitiedebuut voor Real Madrid. In de stadsderby tegen Atlético Madrid maakte Sergio Agüero de openingstreffer in het voordeel van de stadgenoot, maar Raúl trok de stand na exact een kwartier spelen alweer in evenwicht. In de tachtigste minuut maakte Sneijder met zijn eerste doelpunt in Madrileense dienst het verschil: 2-1. De middenvelder leverde ook een bijdrage aan de winstpartijen tegen Villarreal (0-5) en Almería (3-1). Vooral in de uitwedstrijd tegen Villarreal maakte hij indruk door twee keer te scoren en één assist af te leveren.

Met negen assists en negen doelpunten in 38 officiële wedstrijden beleefde Sneijder een prima debuutseizoen in het shirt van Real Madrid. De Spaanse sterrenformatie kroonde zich in 2008 tot landskampioen. Zijn tweede contractjaar was aanmerkelijk minder. Door een knieblessure moest Sneijder de start van het seizoen missen, waaronder het gewonnen Supercopa-tweeluik met Valencia. Ook de eindfase van het seizoen ging aan hem voorbij en daardoor bleef de teller ditmaal steken op 28 wedstrijden (twee doelpunten, drie assists).

In de zomer van 2009 ging Real Madrid-president Florentino Pérez helemaal los op de transfermarkt. Er werd meer dan 250 miljoen euro gespendeerd aan nieuwe spelers, met Cristiano Ronaldo, Kaká en Karim Benzema als grootste blikvangers. De Madrileense koopwoede had consequenties voor de Nederlanders. Het clubbestuur duwde zowel Sneijder (Internazionale), Arjen Robben (Bayern München), Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan) als Ruud van Nistelrooij (Hamburger SV) naar buiten.

Ultieme glorie met Internazionale

Sneijder maakte op 26 augustus 2009 de overstap van Real Madrid naar Internazionale. Twee dagen later stond de Serie A-clash tegen AC Milan al op het programma. Trainer José Mourinho durfde het aan om de kersverse aankoop meteen als ‘tien’ op te stellen. Na 74 minuten werd hij afgelost door Patrick Vieira, maar de overtuigende eindstand stond toen al op het scorebord: 0-4. Sneijder klopte daarmee oud-teamgenoot Huntelaar, die net als Clarence Seedorf inviel bij de grote rivaal van Inter.

In het seizoen 2009-2010 nam Sneijder revanche op Real Madrid. De Spaanse topclub dacht hem na twee seizoenen niet meer nodig te hebben, maar uitgerekend in het jaar na zijn overstap won de middenvelder de felbegeerde Champions League met Internazionale. Na achtereenvolgens Chelsea, CSKA Moskou en FC Barcelona te hebben uitgeschakeld werd Bayern München in de finale met 0-2 verslagen. Uitgerekend in het Bernabéu gaf Sneijder de beslissende pass voorafgaand aan de 0-1 van Diego Milito.

Sneijder was gaandeweg de Champions League-campagne van grote waarde voor Internazionale. Ook in andere competities bleek de Nederlander goud waard voor het elftal van Mourinho. Met acht doelpunten en vijftien assists had Sneijder een groot aandeel in het winnen van de Italiaanse Scudetto en de Coppa Italia. De Milanese formatie wist dit succes door te trekken door in het seizoen 2010-2011 zowel het WK voor clubteams, de Coppa Italia als de Supercoppa Italia te winnen.

Sneijder viert de Champions League-triomf van 2010

Na het seizoen 2010-2011 ging het niet meer van een leien dakje voor Internazionale en Sneijder. De Italiaanse topclub greep naast de prijzen, waar de middenvelder mede door fysieke klachten niet meer zijn oude niveau aantikte. De Oranje-international bleef in het seizoen 2011-2012 steken op een totaal van 28 gespeelde wedstrijden (vijf doelpunten, zes assists). Sneijder begon nog sterk aan het daaropvolgende seizoen, maar na acht wedstrijden verdween hij uit beeld. Na een blessure werd hij niet meer in de selectie opgenomen vanwege het weigeren van een nieuw contract onder verslechterde voorwaarden.

Sterspeler bij Galatasaray

In januari 2013 werd de relatie tussen Internazionale en Sneijder verbroken. Voor een bedrag van 7,5 miljoen euro maakte de middenvelder de overstap naar het Turkse Galatasaray. Hij tekende voor drieënhalf jaar in ruil voor een jaarsalaris van 4,2 miljoen euro. Op 27 januari van dat jaar maakte Sneijder zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen stadgenoot Besiktas (2-1 overwinning). Met drie doelpunten in twaalf Süper Lig-wedstrijden had hij een aandeel in het veroveren van de Turkse landstitel.

Sneijder bereikte in zijn eerste seizoen bij Galatasaray de kwartfinale van de Champions League. Na het uitschakelen van Schalke 04 bleek zijn oude werkgever Real Madrid over twee wedstrijden een maatje te groot: 3-5. In het Bernabéu ging de Turkse topclub met 3-0 ten onder. Cristiano Ronaldo maakte in de return al na acht minuten de openingstreffer en daarmee leek het tweeluik een formaliteit, maar mede dankzij Sneijder (één doelpunt en één assist) won Cim Bom Bom deze wedstrijd nog wel met 3-2.

In het shirt van Galatasaray werd Sneijder in 2015 nogmaals landskampioen. Ook won hij de Turkse beker (2014, 2015 en 2016) en de Turkse Supercup (2013, 2015 en 2016) elk driemaal. Sneijder kwam in totaal 175 keer in actie voor de club uit Istanbul, waar hij 45 keer als afmaker fungeerde en 44 keer als aangever. Op 18 oktober 2014 scoorde de Utrechter in de 88ste en 91ste minuut tegen aartsrivaal Fenerbahçe, dat daarmee een 2-1 nederlaag werd toegebracht. In dit beladen onderonsje maakte hij vaker het verschil.

Moeizame periode bij OGC Nice

In juli 2017 werd het contract van Sneijder bij Galatasaray per direct ontbonden. De middenvelder tekende in de daaropvolgende maand een contract voor één seizoen bij OGC Nice, dat ook een optiejaar liet opnemen. De voormalig Ajacied maakte op 19 augustus 2017 zijn debuut in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen EA Guingamp. Vijf minuten voor tijd mocht Sneijder invallen tegen Bassem Srarfi. Uiteindelijk speelde Sneijder maar acht officiële wedstrijd voor de Zuid-Franse club (één assist).

Afsluiten in Qatar

In januari 2018 nam Sneijder alweer afscheid van OGC Nice. De middenvelder transfereerde naar Al-Gharafa, waar hij tot en met de zomer van 2019 zijn voetbalkunsten vertoonde. Hij speelde hier de laatste 28 wedstrijden uit zijn clubcarrière en dat leverde een alleraardigst moyenne op: zeventien doelpunten en zes assists. Met zijn Qatarese broodheer won hij de Qatari Stars Cup.

Tijdens zijn periode bij Al-Gharafa kreeg Sneijder de rode kaart tegen Qatar SC. Bij het verladen van het speelveld schreeuwde hij: “Dit is de laatste wedstrijd die ik speel in Qatar, de laatste wedstrijd!” Sneijder hield geen woord, maar in Op1 onthulde hij een opvallende reden te hebben voor deze ommezwaai: “Ik ben ook echt weggevlogen, want ik vond het absurd wat er gebeurde. Binnen anderhalve dag was de kaart geseponeerd, de scheidsrechter twee wedstrijden geschorst en we kregen een scheidsrechter uit Zwitserland die Schneider heette. Alles is mogelijk daar.”


Interlandcarrière

Sneijder werd in 1999 voor het eerst opgenomen in een vertegenwoordigend jeugdelftal. Hij speelde één interland voor de Onder 15-selectie van Nederland en doorliep vervolgens alle jeugdteams, waaronder Jong Oranje. Op 28 maart 2003 speelde de geboren Utrechter zijn enige interland voor het laatstgenoemde team. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Tsjechië ging zijn team met 0-3 ten onder. Ook Arjen Robben en Robin van Persie behoorden destijds tot het elftal van bondscoach Wim Koevermans.

Op 30 april 2003 debuteerde Sneijder in het Nederlands elftal, in een oefeninterland tegen Portugal (1-1). In Eindhoven mocht de middenvelder na 45 minuten invallen voor Phillip Cocu. Ook Robben maakte in die interland voor het eerst minuten in het Oranje-shirt. In zijn tweede interland maakte de toenmalig Ajax-middenvelder zijn eerste interlanddoelpunt. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië (5-0 overwinning) nam Sneijder de 2-0 voor zijn rekening.

Droomwedstrijd tegen Schotland

Het Nederlands elftal kwalificeerde zich niet rechtstreeks voor het EK van 2004. Deelname kwam zelfs in gevaar door de 1-0 nederlaag tegen Schotland in de eerste play-offwedstrijd, maar in de derde interland van Sneijder namen de oranjehemden revanche. De Schotten werden op Nederlandse bodem overklast (6-0) en daar had de jonge middenvelder een groot aandeel in. Sneijder schoot na veertien minuten de 1-0 binnen en leverde vervolgens maar liefst drie assists.

Op het EK van 2004 speelde Sneijder mee in de groepswedstrijden tegen Duitsland (1-1) en Letland (3-0 zege). Door toedoen van gastheer Portugal sneuvelde het Nederlands elftal pas in de halve finale. Sneijder wist na de Europese eindronde een vaste basisplaats af te dwingen bij Oranje. Hij had daarmee een belangrijk aandeel in het bereiken van het WK van 2006, waar in de achtste finale opnieuw één treffer van Portugal voor uitschakeling zorgde. Die wedstrijd werd vooral gekenmerkt door gele en rode kaarten.

Topvorm op EK 2008

Het Nederlands elftal werd voor de groepsfase van EURO 2008 gekoppeld aan Italië, Frankrijk en Roemenië. Er werd gesproken van de Poule des Doods, maar de manschappen van bondscoach Marco van Basten maakten indruk door zowel de Italianen (3-0) als de Fransen (4-1) van de mat te vegen. In beide wedstrijden nam Sneijder een doelpunt en een assist voor zijn rekening. Na zijn doelpunt tegen Frankrijk gebruikte commentator Evert ten Napel de legendarische woorden C’est passé voor de Fransen.

Sneijder bleef op de reservebank tijdens de derde groepswedstrijd tegen Roemenië (2-0 zege). Met de volle buit op zak kwalificeerde Oranje zich voor de kwartfinale van het EK in 2008. Tegen het Rusland van bondscoach Guus Hiddink sleepte Nederland er een verlenging uit, Ruud van Nistelrooij trof doel op aangeven van Sneijder, maar dat bleek niet voldoende om door te stoten naar de laatste vier. In de dertig extra minuten trokken de Russen aan het langste eind (1-3).

WK-successen

In 2010 maakte het Nederlands elftal een sterke indruk op het WK. In Zuid-Afrika bleef Oranje foutloos in de groepswedstrijden tegen Denemarken (2-0), Japan (1-0) en Kameroen (2-1). Nederland schakelde in de knock-outfase achtereenvolgens Slowakije (2-1), Brazilië (2-1) en Uruguay (3-2) uit. Sneijder stond na de halve finale inmiddels op vijf doelpunten, maar slaagde er niet in om ook in de WK-finale tegen Spanje doel te treffen. De wereldbeker ging na verlenging aan de Nederlanders voorbij door een treffer van Andrés Iniesta.

Nederland won in de kwalificatiefase voor het EK van 2012 met 11-0 van San Marino, mede dankzij twee treffers van Sneijder. Op de eindronde vloog het team echter al in de groepsfase roemloos naar huis. Het verwachtingspatroon voor het WK van 2014 was laag en het was zelfs maar de vraag of de middenvelder het toernooi in Brazilië zou meemaken. Bondscoach Louis van Gaal was niet te spreken over Sneijder en pakte zelfs diens aanvoerdersband af. De relatie was moeizaam, maar het werpte wel zijn vruchten af. Mede dankzij diens wederopstanding werd een bronzen medaille behaald in Brazilië.

Het Nederlands elftal kwalificeerde zich niet voor het EK van 2016 en het WK van 2018. Sneijder kreeg zodoende niet meer de kans om te schitteren op een grote eindronde, maar hij wist wel een illustere status af te dwingen door Edwin van der Sar (130 interlands) af te troeven als recordinternational van Nederland. Sneijder nam op 6 september 2018 tegen Peru (2-1 zege) afscheid door zijn 134ste wedstrijd in Oranje-shirt af te werken.


Trainerscarrière

Sinds de zomer van 2020 mag Sneijder zich ook voetbaltrainer noemen. In zijn geboorteplaats Utrecht werd hij als assistent aan de selectie toegevoegd bij amateurclub DHSC. Tijdens zijn eerste seizoen raakte hij meteen in opspraak door een schorsing van vier wedstrijden op te lopen na een wedstrijd tegen Achilles Veen. Na afloop zou de recordinternational van het Nederlands elftal de woorden ‘paardenlul’ en ‘mannen, die scheidsrechter is voor mij’ hebben geroepen richting scheidsrechter Harold van de Ketterij.

Sneijder begon bij de KNVB aan de trainerscursus, maar maakte in november 2021 bekend dat hij dit traject heeft beëindigd. Bij RTL 7 verklaarde hij hierover: “Ik moet dingen leren die niet echt bij mij passen. Ik heb daar met Alfred Schreuder een goed gesprek gehad en die gaf ook aan dat de KNVB meer maatwerk moet leveren. Bij mij kwam naar boven dat ik meer een manager ben dan een veldtrainer, maar daar wil de KNVB niet in mee. Jammer, maar helaas.”

Sneijder gaat mogelijk een trainerscusus volgen in het buitenland.


Mediacarrière

Na zijn actieve spelerscarrière dook Sneijder op in de mediawereld. Sinds enkele jaren is hij op de televisie te bewonderen als voetbalanalist. In die hoedanigheid gaf hij commentaar rond Champions League-wedstrijden en daarnaast schuift hij sinds het seizoen 2022-2023 aan in het nieuwe voetbalpraatprogramma Veronica Offside.

Laatste update: 9 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie