Zweden

Stockholm

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Zweden

Het nationale team van Zweden is actief onder de bijnaam Blågult, dat verwijst naar de Zweedse vlag en het thuistenue. Het Scandinavische land is regelmatig actief geweest op EK’s en WK’s.

  • Het Zweedse nationale team maakt deel uit van de SvFF
  • De bijnaam van het team luidt ‘Blågult
  • In 1948 werd het Scandinavische land olympisch kampioen
  • Zweden was twaalf keer actief op het WK
  • Zeven keer mocht het team deelnemen aan het EK

Zlatan gaf kleur aan Zweden

De eerste interland van Zweden dateert van 12 juli 1908. Buurman Noorwegen werd met imposante cijfers van het veld geveegd: 11-3. In het debuutjaar werd op de Olympische Spelen ook meteen de grootste nederlaag uit de geschiedenis geleden: 12-1 tegen Groot-Brittannië. Het Zweedse voetbalteam wist het eigen record in daaropvolgende decennia te verbeteren door zowel Letland (1927) als Zuid-Korea (1948) met 12-0 te verslaan.

De recordoverwinning op Zuid-Korea werd behaald in de kwartfinale van de Olympische Zomerspelen van 1948. In de halve finale werd vervolgens ook afgerekend met buurland Denemarken (4-2), waardoor er in de halve finale een confrontatie volgde met Joegoslavië. Op 13 augustus 1948 werd Zweden olympisch voetbalkampioen door een 3-1 overwinning te behalen. Gunnar Gren (tweemaal) en Gunnar Nordahl maakten het verschil in de finale.

WK-geschiedenis

Zweden debuteerde op de tweede eindronde ooit als WK-deelnemer. Op het wereldkampioenschap in Italië waren de Scandinaviërs één van de zestien deelnemende landen. In de eerste ronde wist Zweden af te rekenen met Argentinië (3-2), maar de kwartfinalewedstrijd tegen Duitsland resulteerde in een 2-1 nederlaag. In 1938 alsnog door te stomen tot de halve finale. Door toedoen van Hongarije (1-5, halve finale) en Brazilië (2-4, troostfinale) bleef een medaille uit.

Door de Tweede Wereldoorlog werd er lange tijd geen WK georganiseerd. Pas in 1950 was de tijd rijp voor een nieuw wereldkampioenschap en ditmaal werd een keurige derde plaats behaald. Na de eindronde van 1954 te hebben gemist werd in 1958 de beste prestatie uit de Zweedse voetbalgeschiedenis behaald. Ten koste van de Sovjet-Unie en West-Duitsland wist het team door te stoten naar de WK-finale, maar de vroege openingstreffer van Nils Liedholm was niet genoeg voor de wereldtitel. Het Brazilië van Pelé bleek een maatje te groot: 2-5.

Zweden is in totaal op twaalf WK’s actief geweest. In 1994 werd nogmaals een derde plaats behaald op het wereldkampioenschap, maar dat is sindsdien ook de beste prestatie. Op het WK 2018 in Rusland strandde Zweden in de kwartfinale om er in 2022 in Qatar überhaupt niet bij te zijn.

EK-geschiedenis

In de jaren zestig, zeventig en tachtig slaagde Zweden er geen enkele keer in om een EK-ticket te veroveren. In 1992 mocht de nationale ploeg deelnemen als thuisland. Zweden wist meteen de halve finale te bereiken door Denemarken, Frankrijk en Engeland voor te blijven in de groepsfase, maar de clash met Duitsland ging in de 88ste minuut met 1-2 verloren. Uitgerekend buurman Denemarken wist in de finale met de eer te strijken door Europees kampioen te worden.

In 1996 ontbrak Zweden op het EK, maar sindsdien is de ploeg er altijd bij geweest op de Europese eindronde. Zonder al te veel succes overigens. In 2004 werd het op één na beste EK-resultaat ooit behaald door de kwartfinale te bereiken. Een strafschoppenserie tegen het Nederlands elftal betekende destijds uitschakeling voor het Zweedse team.


Bekende spelers

Een relatief groot aantal (voormalig) internationals van Zweden is actief geweest in de Nederlandse Eredivisie. De meest bekende naam is ongetwijfeld Zlatan Ibrahimovic, die tussen 2001 en 2004 actief was voor Ajax. Met 62 doelpunten mag hij zich topscorer aller tijden van Zweden noemen. Sven Rydell (49 doelpunten) en Gunnar Nodahl (43) bezetten al geruime tijd de overige podiumplaatsen.

Een spandoek voor Zlatan Ibrahimovic

Oud-Feyenoorder Henrik Larsson bleef steken op 37 interlanddoelpunten en staat daarmee op de vierde plaats van de eeuwige topscorersranglijst van Zweden. In de top-tien vinden we ook Marcus Allbäck (ex-sc Heerenveen), die dertig keer wist te scoren als international. Laatstgenoemde is ook nog assistent-bondscoach geweest.

Laatste update: 21 maart 2023

Populaire spelers Zweden

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie