Zuid-Korea

Seoel

Prijzenkast

2x AFC Asian Cup

3x Asian Games

5x Oost-Aziatisch kampioenschap

Het laatste nieuws over Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft Azië veelvuldig mogen vertegenwoordigen op het WK. De tweevoudig winnaar van de Azië Cup zorgde in 2002 voor een sensatie door de halve finale te bereiken.

  • Het nationale team van Zuid-Korea maakt deel uit van de KFA
  • De bijnaam van het team luidt ‘Aziatische Tijgers’
  • Het land was elf keer actief op een WK
  • In 2002 eindigde Zuid-Korea als vierde
  • Het nationale team werd driemaal Aziatisch kampioen

Het tweede land van Guus Hiddink

Zuid-Korea speelde op op 2 augustus 1948 de eerste interland. In Londen werd als onderdeel van de Olympische Spelen een 5-3 overwinning behaald ten koste van Mexico. Dit smaakte logischerwijs naar meer en in de jaren vijftig besloot het land een gooi te doen naar deelname aan het wereldkampioenschap. In een tweeluik met Japan veroverde Zuid-Korea een ticket voor het WK 1954, maar op dat podium had men geen schijn van kans in de groepsfase: 9-0 voor Hongarije (tweemaal Ferenc Puskás) en 7-0 voor Turkije.

De Aziatische Tijgers ontbraken decennialang op het WK, maar voor het WK 1986 werd er dan toch een doorbraak gerealiseerd in de kwalificatiefase. Vanaf dat moment is Zuid-Korea op alle wereldkampioenschappen actief geweest. Meestal zonder al te veel succes overigens, aangezien de Aziaten er welgeteld drie keer in zijn geslaagd om de groepsfase te overleven. Dat gebeurde in 2002, 2010 en 2022.

Heung-Min Son toont zijn emotie (Pro Shots)

Zuid-Korea sneuvelde op de WK’s van 2010 en 2022 in de achtste finale, maar vooral de eindronde van 2002 staat bij velen nog in het geheugen gegrift. Samen met Japan mocht het land deze eindronde organiseren. Onder leiding van bondscoach Guus Hiddink zorgden de Zuid-Koreanen voor een grote sensatie door achtereenvolgens Italië (2-1) en Spanje (na strafschoppen) te verslaan. In Seoel ging de halve finale tegen de latere winnaar Duitsland nipt verloren (0-1), waarna Turkije de troostfinale met 2-3 won.

Aziatische titels

Zuid-Korea is sinds 1956 op de meeste edities van de Azië Cup actief geweest. De edities van 1956 en 1960 werden meteen in eigen voordeel beslist, maar een derde eindzege laat tot op de dag van vandaag op zich wachten. Wel moesten de Zuid-Koreanen meermaals genoegen nemen met een zilveren medaille.

Op het Oost-Aziatische kampioenschap is Zuid-Korea veel succesvoller gebleken. Het nationale team won de allereerste editie in 2003 en kroonde zich eveneens tot winnaar in 2008, 2015, 2017 en 2019.


Guus Hiddink
Guus Hiddink is een grootheid in Zuid-Korea (Pro Shots)

Nederlandse bondscoaches

Met het oog op het WK 2022 in eigen land werd Guus Hiddink na Anatoliy Byshovets (Rusland) de tweede buitenlander die werd aangesteld als bondscoach van Zuid-Korea. Sindsdien hebben meer Nederlanders de nationale ploeg mogen leiden: Jo Bonfrère (2004-2005), Dick Advocaat (2005-2006) en Pim Verbeek (2006-2007). Het succes van Hiddink blijft echter onovertroffen.

Laatste update: 5 december 2022

Populaire spelers Zuid-Korea

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie