Noorwegen

Oslo

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Noorwegen

Het Noorse voetbalelftal is een vertegenwoordiging van Noorwegen. Het Scandinavische land is er vooralsnog drie keer in geslaagd om het WK te bereiken en is goed voor één EK-deelname.

  • Het Noorse nationale team maakt deel uit van de NFF
  • De bijnaam van het team luidt ‘Drillos Løvene’
  • Noorwegen was driemaal actief op het WK
  • Het land was één keer actief op het EK
  • De Noren waren meermaals actief op de Olympische Spelen

Snakkend naar een nieuw eindtoernooi

Noorwegen speelde de allereerste interland op 12 juli 1908 tegen buurman Zweden, dat een monsterscore wist te behalen: 11-3. Op de Olympische Spelen van 1920 waren de Noren succesvol door titelverdediger Groot-Brittannië met 1-3 te verslaan in de eerste ronde, maar verder succes bleef uit door toedoen van Tsjecho-Slowakije. Deze kwartfinalewedstrijd eindigde in een 4-0 nederlaag.

In 1936 was Noorwegen opnieuw actief op de Olympische Spelen. In Berlijn maakte het Scandinavische team indruk door nazi-Duitsland in Berlijn met 1-2 te verslaan. Magnar Isaksen scoorde voor 55.000 toeschouwers, waaronder Adolf Hitler en Joseph Goebbels. Noorwegen verloor de halve finale van Italië (2-1 na verlenging), maar behaalde een bronzen medaille door Polen in de troostfinale te verslaan.

WK-geschiedenis

Het Noorse team kwalificeerde zich in de jaren dertig van de vorige eeuw voor het eerst voor het WK voetbal. In het Franse Marseille kreeg Noorwegen opnieuw te maken met Italië als tegenstander, dat in de eerste ronde een 2-1 overwinning behaalde na verlenging. Absoluut geen schande gezien het feit dat de Italianen zich dat jaar tot wereldkampioen kroonden.

Na het WK van 1938 moest Noorwegen lang wachten op een tweede deelname. Pas in 1994 maakten de Noren een comeback op het wereldtoneel. Mexico, Ierland, Italië en Noorwegen noteerden in de Verenigde Staten allemaal één overwinning en één gelijkspel, maar op basis van het aantal geproduceerde doelpunten werden de Scandinaviërs naar huis gestuurd. Alleen Kjetil Rekdal wist op het WK van 1994 het net te vinden (1-0 tegen Mexico).

De derde en vooralsnog laatste WK-deelname van Noorwegen werd in 1998 bijgeschreven. Achter de latere finalist Brazilië wist het nationale elftal de groepsfase te overleven, waardoor in de achtste finale een nieuwe confrontatie met Italië volgde. Opnieuw bleek een clash met La Squadra Azzurra in Marseille het eindstation: Christian Vieri maakte in de achttiende minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.

Erling Braut Haaland (Pro Shots)

Noorwegen kwalificeerde zich in de 21ste eeuw niet meer voor het WK. Ondanks de aanwezigheid van sterspelers als Martin Ødegaard en Erling Braut Haaland ging het mis in de kwalificatiefase, mede door toedoen van het Nederlands elftal. In eigen land bestond veel weerstand tegen een mogelijke WK-deelname. De Noorse clubs protesteerden tegen een mogelijke trip naar Qatar vanwege het schenden van de mensenrechten, maar de leden van de voetbalbond gingen daar niet in mee.

EK-geschiedenis

In 1960 werd het allereerste EK in de voetbalgeschiedenis georganiseerd. Noorwegen behoorde niet tot de vier deelnemers in Frankrijk en dat zou geen toeval blijken, aangezien het nationale team sindsdien vrijwel altijd faalde in de kwalificatiefase. Alleen het Europees Kampioenschap van 2000 werd bereikt. Het elftal won de eerste groepswedstrijd in De Kuip dankzij Steffen Iversen van Spanje (1-0), maar na de nederlaag tegen Joegoslavië (0-1) volstond het 0-0 gelijkspel tegen Slovenië niet om de groepsfase te overleven.

Laatste update: 21 maart 2023

Populaire spelers Noorwegen

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie