Martin Ødegaard

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Martin Ødegaard

Martin Ødegaard is een Noorse middenvelder. Op jonge leeftijd werd hij bestempeld als een van de grootste talenten van de wereld, maar hij wist in dienst van Real Madrid geen vaste waarde te worden. Inmiddels speelt hij voor Arsenal.

  • Ødegaard speelt momenteel voor Arsenal
  • De middenvelder werd als toptalent naar Real Madrid gehaald
  • Hij speelde in Nederland voor sc Heerenveen en Vitesse
  • Ødegaard heeft ook een verleden bij Strømsgodset IF en Real Sociedad
  • In 2014 debuteerde hij als Noors international

Clubcarrière

Ødegaard werd op 17 december 1998 geboren in het Noorse Drammen. De middenvelder begon zijn carrière in het tricot van Strømsgodset IF en werd daar de jongste speler ooit die debuteerde in de Tippeligaen: als vijftienjarige mocht hij op 13 april 2014 invallen tegen Aalesunds FK. In maart van dat jaar maakte Ødegaard tegen Sarpsborg FF zijn eerste doelpunt als prof.

Real Madrid

Als talent van Strømsgodset werd Ødegaard ontdekt door de grootste clubs ter wereld. Buitenlandse topclubs stonden massaal in de rij voor de aanvallende middenvelder, waaronder Ajax. In januari 2015 werd bekend dat hij zijn jawoord had gegeven aan de Spaanse topclub Real Madrid, dat drieënhalf miljoen euro plus bonussen neertelde. Ødegaard tekende in het Bernabéu voor zes seizoenen.

Ødegaard maakte op 23 mei 2015 zijn debuut in de A-selectie van Real Madrid. In de met 7-3 gewonnen wedstrijd tegen Getafe mocht hij ruim een half uur voor tijd invallen voor steraanvaller Cristiano Ronaldo. Met zijn zestien jaar en 157 dagen werd de Noor de jongste debutant ooit in het shirt van De Koninklijke. Door de enorme concurrentie lukte het hem niet om een vaste plek af te dwingen.

Verhuur aan Heerenveen

In januari 2017 verraste sc Heerenveen door Ødegaard voor anderhalf jaar te huren van Real Madrid. De Noor speelde 43 officiële wedstrijden voor de Friezen, maar met drie goals en vijf assists bleef zijn rendement beperkt. Wel liet de offensief ingestelde middenvelder meermaals blijken over een enorm potentieel te beschikken.

Uitblinker bij Vitesse

Ødegaard wist zijn potentieel in het seizoen 2018-2019 te combineren met daadwerkelijk rendement. Dat deed de middenvelder in de Eredivisie namens Vitesse, waar hij uitgroeide tot een ware sensatie. In dat seizoen nam Ødegaard elf goals en dertien assists voor zijn rekening in 39 officiële duels. Ajax toonde opnieuw interesse en ook andere clubs raakten weer gecharmeerd, maar Real Madrid besloot hem ditmaal te verhuren aan een competitiegenoot: Real Sociedad.

Sociedad-smaakmaker

Ødegaard weigerde gedurende zijn Eredivisie-verblijf de droom om te slagen in Madrid op te geven. Bij Real Sociedad dacht de middenvelder die droom weer een stap dichterbij te brengen. De Noor kreeg gelijk, want met zeven goals en negen assists in 36 officiële duels liet hij een uitstekende indruk achter op de Madrilenen. Al na één seizoen werd de tweejarige verhuurperiode afgekocht.

Via Madrid naar Arsenal

In het seizoen 2020-2021 kreeg Ødegaard dan eindelijk de kans om zich te bewijzen in de A-selectie van Real Madrid. De Noorse middenvelder mocht meermaals opdraven voor de Spaanse topclub, maar blessures en de immense concurrentie stonden een definitieve doorbraak in de weg. Ødegaard voelde te weinig vertrouwen en besloot zich daarom opnieuw te laten verhuren. Ditmaal werd gekozen voor Arsenal, dat hem na een half jaar permanent inlijfde voor zo’n veertig miljoen euro.

(Pro Shots)

Ødegaard werd in Londen een absolute smaakmaker. Tijdens het seizoen 2021-2022 kreeg hij zelfs de aanvoerdersband toegewezen van Arsenal-manager Mikel Arteta, die hem in de zomer van 2022 permanent aanwees voor die rol. De Noor beleefde een goed seizoen met vijftien doelpunten en acht assists, maar zijn team bezweek in de eindfase van het seizoen onder de druk en moest de landstitel van 2023 daardoor aan Manchester City laten. In augustus van dat jaar won hij wel de Community Shield.


Interlandcarrière

Ødegaard debuteerde op 27 augustus 2014 in de nationale ploeg van Noorwegen. Tegen de Verenigde Arabische Emiraten (0-0) maakte de tienersensatie zijn eerste minuten als A-international. In oktober van dat jaar werd hij ook de jongste speler ooit in een EK-kwalificatiewedstrijd door tegen Bulgarije: vijftien jaar en 300 dagen. Daarmee ging het uit 1983 afkomstige record van Sigurdur Jónsson (IJsland) uit de boeken.

Ødegaard geldt samen met spits Erling Braut Haaland tot de sterren van het Noorse voetbal. De middenvelder draagt net als bij Arsenal de aanvoerdersband.

Laatste update: 6 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie